Kiezen voor vrijheid, zelfs in Auschwitz - Succes met je Bedrijf

Kiezen voor vrijheid, zelfs in Auschwitz

12 reacties

Dansend komt ze het podium op. De 91-jarige dr. Edith Eva Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’ en auteur van de internationale bestseller De Keuze – Leven in Vrijheid. Haar boodschap is dat jij de keuze hebt om te kiezen voor vrijheid, want ook jij bent in staat jezelf te bevrijden van de gedachten die je gevangen houden. Net als dr. Eger.

Heel veel liefde

Ik heb de eer afgelopen vrijdag bij haar masterclass aanwezig te zijn. Wat een prachtige vrouw. Ik ben diep geraakt door haar stralende glimlach en fantastisch uitstraling. Zoveel wijsheid, zoveel kracht, zoveel zachtheid en ook liefde. Heel veel liefde. Alles met humor en lichtheid.

Antwoorden

Het is ontzagwekkend. Een van de vele lessen die ze deelt, is dat woorden zo belangrijk zijn. Woorden die je tegen jezelf zegt en die je meegeeft aan anderen. Vaak zijn haar woorden onverwacht en antwoorden op vragen die niet gesteld worden. Want je krijgt het antwoord dat je nodig hebt en dat is niet direct het antwoord dat je verwacht te horen. Dat vind ik ook zo prachtig.

Vanaf de eerste seconde hang ik – samen met 500 andere deelnemers – aan haar lippen om haar wijze woorden te horen.

Ik deel er graag aan aantal.

1. Pijn is een cadeau

Haar wijsheid komt voort uit haar traumatische ervaringen in Auschwitz. Ze heeft deze ervaringen gebruikt om een onoverwinnelijke liefde in zichzelf te ontwikkelen, waardoor ze zichzelf heeft bevrijd. De stappen die ze hierin heeft gemaakt gebruikt ze in haar werk als psychotherapeut om anderen te bevrijden van hun angst en trauma. Ze is dankbaar voor haar ervaringen in het kamp, omdat het haar een missie heeft gegeven. Ze raakt mensen met haar liefde, ze raakt met haar ervaringen zoveel levens en bemoedigt en inspireert zoveel mensen om echte vrijheid te bereiken. Alleen door te zijn inspireert ze beweging, ze nodigt je uit dansend en licht door het leven te gaan.

Dat is waarom pijn een cadeau is. Het is je kans om jezelf te bevrijden en dit vervolgens door te geven aan anderen. Maar je kan dit alleen als je de moed en de kracht vindt om je pijn te transformeren naar liefde.

2. Geef nooit op

Dat het niet eenvoudig is, moge duidelijk zijn. Je hebt er moed voor nodig en doorzettingsvermogen. Het vraagt dat je risico’s neemt. Jouw wil om niet op te geven kan niemand je afnemen.

Vele mensen zitten vast in het concentratiekamp van hun eigen gedachten, zegt dr. Eger. Gedachten die angst en onzekerheid veroorzaken. Schuldgevoelens, wraak en jaloezie. Maar juist in deze pijn zit zoveel potentieel. Daarom is het ook belangrijk de pijn niet uit de weg te gaan, maar hem te onderzoeken. Geef jezelf daar toestemming voor en bepaal hoe lang je erin wil blijven zitten. Luister eens goed naar jezelf: wat zeg je tegen jezelf?

3. Je kan alleen jezelf bevrijden

Je hebt de keuze. Ben je slachtoffer van je pijn? Geef je anderen de schuld? Je partner, je ouders, je kinderen, je collega’s, de economie of de politiek? Dan blijft het leven een lijdensweg en kan je geen liefde voelen.

Je hebt de keuze jezelf te bevrijden van je pijn. Je hebt de keuze je pijn los te laten, je verleden los te laten en het verdriet wat je hierom hebt los te laten. Het is een besluit dat je neemt. En dat besluit kan je vandaag nemen. Deze keuze stelt je in de gelegenheid naar de toekomst te kijken en deze vorm te geven zoals jij het wil.

4. Het is niet de tijd die wonden heelt

Sommige wonden blijven bestaan. In het leven van dr. Eger en ook in jouw leven. Mensen die onvergeeflijke dingen zeggen. Misschien je ouders wel. Al was het tientallen jaren geleden, je hoort het ze nog zeggen. Andere mensen doen je nu misschien pijn, om wat voor reden dan ook. Je hebt er geen invloed op.

Het is aan jou je wonden te helen. Het is niet de tijd, het is wat jij met de tijd doet. Het is aan jou je verantwoordelijkheid te pakken, keuzes te maken en te besluiten om je pijn los te laten. De wond kan dan helen.

5. Als er liefde is, is er geen angst

Dr. Eger geeft licht. Echt, ze bevat zoveel liefde dat ze licht geeft en dat ik niet anders kan dan naar haar kijken en haar liefde in mij te voelen. Een vrouw is liefde, schreef ik eerder. Deze vrouw is daar het voorbeeld van. En alleen als je liefde bent, kan je liefde geven.

Want als er liefde is, is er geen plek voor angst en als er angst is, is er geen plek voor liefde. Jij hebt de keus. Voel je pijn en angst? Dan is er geen plek voor liefde. Ben je bereid je pijn en angst te overwinnen? Dan zal de liefde steeds meer plek innemen. Dan ontstaat echte bevrijding. De keuze is aan jou.

Verliefde tiener

Ik heb de intentie dr. Eger te zien, te horen, te voelen, te spreken en haar persoonlijk te ontmoeten. Haar gedachtegoed sluit zo prachtig aan bij de stappen die ik heb gezet in mijn transformatie en de missie die daaruit is ontstaan van liefdevolle betekenis te zijn voor ondernemers. Ze is voor mij een grote bron van inspiratie.

Ik wil mijn boek door haar laten signeren en ik ben één van de 10 uitverkorenen die hiervoor de kans krijgt. Ik voel me net een verliefde fan van de grootste rockster. Ik kan geen fatsoenlijk woord uitbrengen. Ze stelt me op mijn gemak. ‘You look so charming’, zegt ze en ze raakt mijn hand. We spreken elkaar kort. Ik bedank haar voor haar liefde en zij bedankt mij. Ik koester haar handtekening in mijn boek als een aandenken aan deze bijzondere ontmoeting en deze prachtige dag met een dansende vrouw.

Masterclass Succesvol Ondernemerschap

Ik geef mijn lessen graag weer aan jou door. Lessen over persoonlijke en zakelijke groei. Zodat jij ze ook weer door kan geven aan jouw klanten. Daarom deze masterclass Succesvol Ondernemerschap.

Meld je direct aan voor deze masterclass, het aantal plaatsen is beperkt.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten op de masterclass.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

12 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Heel bijzonder; tot voor kort had ik nog nooit van deze prachtige vrouw gehoord en nu twee keer in nog geen 10 minuten!

  Vorige week lag er een boek bij mijn schoonmoeder op tafel waarvan de titel mij intrigeerde ‘De Keuze – Leven in Vrijheid’. Mijn schoonmoeder las er een stukje uit voor en ik was geraakt. Ze gaf me een krantenartikel mee met daarin een interview met Edith Eva Eger, waardoor zij deze krachtvrouw had ontdekt.

  Zojuist tijdens mijn ontbijt lees ik het artikel en opnieuw voel ik de kracht en wijsheid van deze vrouw. Na mijn ontbijt pak ik de website ‘Succes met je Bedrijf’ erbij om het werkboek voor het webinar door te lezen. Mijn oog valt op de titel van een blog met daarin Auschwitz…nieuwsgierig klik ik op de link en op mijn scherm verschijnt een foto van Edith en Mariëlle…

  Kippenvel!

  Dank je wel voor het delen van deze mooie lessen!

  Hartelijke groet,
  Savannah

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat een mooie synchroniciteit Savannah!
   Het boek is zeer de moeite waard om te lezen.
   En met alle liefde deel ik deze mooie lessen.

   Antwoord
   • Savannah

    Intussen heb ik het boek uit de bieb gehaald en in 3 dagen had ik hem uit. Wat een indrukwekkende, inspirerende, krachtige vrouw!

    De metafoor van jezelf kunnen bevrijden uit je eigen Auschwitz is een statement die mij diep heeft geraakt.

    Antwoord
    • Marielle van der Vlies

     Wat mooi Savannah, dankjewel voor het delen.

     Antwoord
 2. Veron Goemans

  Door jou mooie blog is deze vrouw voor me gaan leven en wil ik nog meer over haar weten.

  Wat een prachtige lessen deel je hier. Dank daarvoor Mariëlle.

  Antwoord
 3. Kit

  Het is bijzonder knap te kiezen voor de liefde als je werkelijkheid omringt is van haat, dood, verderf en afgunst. Ik vind het een ongelooflijke mooie les dat hoe zwaar je geschiedenis of trauma’s ook zijn je kunt kiezen om te Zijn in Liefde. Ik zal haar lessen, woorden, liefde en lichtheid altijd bij me dragen. Dank voor delen van dit mooie blog

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Het was fijn Kit deze masterclass samen met jou en zoveel anderen te beleven. Dat maakte het echt een feest.

   Antwoord
 4. Antoinette

  Heel mooi Marielle. owwwww, wat inspirerend en zeer treffend. Het raakt mij diep. Dank je wel voor het delen. Wat een prachtige foto ook.
  Dank je wel.

  Antwoord
 5. Marieke

  Wat een prachtige blog met zulke mooie lessen! Die foto van jullie samen is super. Ik ga deze blog nog vaker lezen. Dank je voor het delen.
  Ik denk zelf nog geregeld aan haar woorden ‘if you can’t feel it, you can’t heal it’.
  Mezelf toestaan te voelen is voor mij een belangrijke stap.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   ja mooi he? Het was een prachtige Masterclass. Fijn deze samen met jou en zoveel anderen te beleven.

   Antwoord
 6. Boukje Canaan

  Wat Gaaf Marielle, dat je haar hebt horen spreken. Ik was er graag bij geweest. Waardevolle lessen van deze geweldige vrouw die de jeugdigheid in zich heeft behouden. Net als kinderen die pure liefde uitstralen, omdat ze nog niet besmet zijn met angsten, zo zie ik haar ook voor me. Kinderlijk liefdevol maar in een oud lijf vol wijsheid, ervaringen en kracht. De kracht van liefde. De liefde overwint. Fijn om te lezen dat je herkenning hebt gevonden.

  Antwoord
 7. Marie-José

  Prachtige blog over een prachtige vrouw Marielle ❤️ De sleutel zit inderdaad in onze eigen broekzak 🍀

  Liefs
  Marie-José

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *