Financiële zekerheid

11 reacties

Geld op je bankrekening is een van de voorwaarden voor een succesvolle business. Het is simpel: kijk op je bankrekening, dan zie je hoe succesvol je bedrijf is. Het gaat dus niet om je omzet of je winst, maar gewoon om het geld op je rekening. Ontbreekt het je aan geld, dan ontbreekt het je aan zakelijk succes en komt het voortbestaan van je bedrijf in gevaar.

Er is nog een simpele regel: het goud mijdt degene die platzak is. Deze wijsheid komt van George S. Clason en ik raad je aan zijn boek te lezen: De rijkste man van Babylon: Eeuwenoude regels voor financiële vrijheid en welvaart.

Dat betekent dus dat je moeilijk geld verdient wanneer je geen geld op je bankrekening hebt. Het tegenovergestelde is ook waar: goud trekt goud aan. Dus wanneer jij wél geld op je bankrekening hebt, trek je makkelijker geld naar je toe.

Cashflow

Geld op je bankrekening betekent Cashflow. Flow in je cash: er komt geld binnen en er gaat geld uit. Een heel gezonde beweging.

Veel ondernemers ondernemen om hun onkosten te betalen. Als dat maar geregeld is, dan is het goed. Maar hoe zou het zijn als je onderneemt voor financiële vrijheid? Zou dat niet veel cooler zijn? Het is mogelijk. Het vraagt enkel een andere focus.

Financiële zekerheid start met winstgevend ondernemen

Wil jij financiële zekerheid? Pas dan deze 7 simpele maatregelen toe:

1. Hou van geld

Zie geld als je vriend, ontvang het met liefde en geef het met liefde uit. Laat de gedachte los dat je er zoveel mogelijk van moet hebben, maar laat ook de gedachte los dat je het niet nodig hebt. Kortom, laat alle weerstand los die je voelt bij geld. Weerstand tegen een teveel aan geld én weerstand tegen een tekort aan geld. Want je zal nooit financiële zekerheid krijgen als je weerstand voelt tegen geld. Financiële zekerheid zit in je vermogen om verbinding te maken met alles wat je in overvloed hebt. Pas wanneer jij van geld houdt, kan het je bankrekening binnen blijven stromen.

2. Leer meer geld te verdienen

Voor geld op je bankrekening is het niet alleen noodzakelijk van geld te houden, je moet er ook dingen voor doen. Meer inkomsten genereren bijvoorbeeld, simpelweg meer geld verdienen. Als je meer geld verdient is het veel eenvoudiger om financieel vrij te zijn. Dat klinkt als een heel redelijke universele wet, nietwaar?

Zorg dat je de vaardigheden daarvoor onder de knie krijgt. Hoe groter je vaardigheden, hoe meer je verdient. Leer hoe je klanten naar je toe trekt, hoe je kwalitatief hoogwaardige diensten ontwikkelt en hoe je goed verkoopt. Dat leer je door het gewoon heel vaak te doen. Maak vlieguren. De bedragen die je verdient worden steeds groter, omdat je meer ervaring opdoet en daardoor beter wordt.

Iets wat je direct kan doen, is bijvoorbeeld je prijzen verhogen. Goedkoop en goed zijn een slecht huwelijk. Als jij goede diensten levert, zorg dan ook voor een goede prijs. Vinden je klanten je duur? Dat is precies de bedoeling. Het feit dat jouw klanten je duur vinden is op zich geen probleem, en zeker niet iets dat je oplost door je prijzen te verlagen. Wanneer je klanten jouw diensten echt willen, zorgen ze dat het geld er is. Is dat er niet, dan is dat het probleem van je klant, dat zij zelf moeten oplossen.

3. Zet 10% van je inkomsten weg

Als je van 100 euro kan leven, kan je ook van 90 euro leven. Zet van elke 100 euro die je verdient 10 euro weg op een aparte bankrekening. Als je dit consequent toepast, zal je ontdekken dat het steeds makkelijker wordt en dat je snel meer geld naar je toe zal trekken. Want het goud voelt zich aangetrokken tot mensen die een bepaald gedeelte van hun verdiensten niet uitgeven.

Het geld dat je apart zet, geef je niet uit. Je zet het op een bankrekening. Pas wanneer je hebt geleerd hoe je jouw geld vermenigvuldigt, is het tijd om dit geld te gebruiken. Onthou: goud trekt goud aan.

4. Bewaak je kosten

Maar hoe kan je 10% van je inkomsten wegzetten als je inkomsten niet genoeg zijn om je uitgaven te dekken? Waarschijnlijk zijn je kosten meegegroeid met je inkomsten. Stop daar nu mee en geef alleen uit wat je werkelijk nodig hebt. Trek als het nodig is flink de broekriem aan. Maak een overzicht van je noodzakelijke uitgaven en zet ze in een begroting. Maak je kosten inzichtelijk. Het boek Kakebo de Japanse kunst van het sparen geeft je praktische tips. Het is een budget journal waarmee je je uitgaven in kaart brengt. Het geeft rust in je hoofd en het schept licht in de financiële duisternis. Dat is precies wat je nodig hebt om je bedrijf financieel de juiste kant op te sturen.

Een van de deelnemers van mijn trainingen vertelde me dat ze 8000 euro had uitgegeven aan een bureau voor een jaar lang ondersteuning in haar socialmediamarketing. Tegelijk vraagt ze 65 euro per uur voor een coachingsessie. Dat zijn hoge kosten en lage opbrengsten. Het rendement van haar business is dus laag. De bedoeling van je werk is juist dat het rendement hoog is, dus hoge opbrengsten en lage kosten.

In de opstartfase van je business maak je natuurlijk kosten. De kost gaat immers voor de baat uit. Zorg dan wel dat de kosten die je maakt investeringen zijn en dat je ze terugverdient. Onderzoek of die investering jou ook werkelijk geld oplevert, voordat je er geld aan uitgeeft. Mijn allereerste investering in een website werd bijvoorbeeld een ramp. Ik was beginnend ondernemer en onervaren. De website kostte me veel geld en leverde niets op. Vraag zorgvuldig na wat de ervaringen van anderen zijn voordat je grote investeringen doet.

5. Bescherm je geld

We leven in onzekere tijden en als ondernemer moet je goed voor je geld zorgen. Je kan je geen roekeloosheid of onnadenkendheid permitteren. Spreid dus je risico’s en verdeel je geld op verschillende bankrekeningen bij verschillende banken. Sparen kost tegenwoordig geld en het geld van je 10%-pot (zie tip 3) kan je bijvoorbeeld beleggen, zodat je op lange termijn een goed rendement krijgt.

6. Ontwikkel meer geldstromen

Wanneer je van één geldstroom afhankelijk bent, loop je altijd een risico. Als ondernemer kan je dat risico niet lopen, want in een crisis kan dit ten koste gaan van je business.

Als je meer geldstromen hebt, heb je meer grip op je geld en op de continuïteit van je inkomsten. Je ontwikkelt meer geldstromen door verschillende diensten te leveren aan je klant, en die op verschillende manieren te verkopen en te leveren.

Denk bijvoorbeeld aan een online programma. Een online programma kan je altijd verkopen. Als je bovendien je processen goed inricht, verkoopt het programma zich vanzelf. Dan creëer je passief inkomen. Die vorm van inkomen is onafhankelijk van je persoonlijke inzet en het aantal uren dat je werkt. Je kan dan bovendien je kennis 24/7 beschikbaar stellen aan je klant. Daarmee kan je echt impact maken.

Andere vormen zijn affiliate, netwerkmarketing en samenwerkingen. Die leveren je een inkomen op naast je reguliere business, zodat je ergens op terug kan vallen als het een tijdje minder gaat of als je wil investeren.

7. Creëer passief inkomen

Passief inkomen is een vorm van inkomen waar je niets voor hoeft te doen of die een heel beperkte inzet van je vraagt. Ook dat bestaat :-). Er zijn tal van mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan vastgoed, crypto, vastgoed, forex trading. Het zijn interessante opties en mogelijkheden om te onderzoeken en die je financiële vrijheid kunnen geven.

Wat in deze ontwikkeling noodzakelijk is om te melden dat je je niet moet laten verleiden door het verlangen om snel geld te verdienen. Verdiep je in deze mogelijkheden, onderzoek het grondig. Laat je adviseren door mensen die er verstand van hebben. En als je instapt in deze mogelijkheden, doe dit dan alleen met geld dat je niet direct nodig hebt.

 

11 Reacties

 1. Ilse van der Veen

  Dank je voor deze tips Marielle!
  Het boek klinkt interessant – ga ik lezen. Ik ben direct gestart met tip 3 – de ‘10% pot’
  Liefs Ilse

  Antwoord
 2. Els

  Een verhelderende blog. Ik voel mij aangetrokken door echt dankbaar te worden en gaan worden over het omgaan met geld. Hier ga ik zeker mee aan de slag. Dank je wel Marielle

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Heel graag gedaan Els. Je doet het goed. Je bent goed. Blijf dat herhalen en geloven.

   Antwoord
 3. Veron Goemans

  Dat ga ik dan maar eens doen. 10% van mijn inkomsten wegzetten.
  Heb ooit geleerd dat ik 10% van mijn inkomsten moest weggeven…

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja Veron, die les heb ik ook meegekregen 🙂
   Maar je kan alleen goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dus eerst 10% voor jou, daarna volgen de andere stappen.

   Antwoord
 4. Kit

  De rijkste man van Babylon is werkelijk een prachtig boek. Zo mooi dat de universele wetten dat het goud platzakkers voorbij gaat nog steeds gelden. Ik zet nog altijd 10% opzij en ik vind het bijzonder hoe snel ik meer geld creeer. Bedankt voor dit mooie blog. Ik ben wel nieuwsgierig welke apps je bedoelt die je kunt koppelen aan je bankrekening. Bedankt voor dit mooie blog.

  Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ik gebruik de app Expense Kit. Als je zoekt in je App Store op bijvoorbeeld huishoudboekje of financial planning dan vind je heel veel apps die heel handig zijn om overzicht te creëren.

   Antwoord
 5. simona

  Hoi Marielle,

  Helemaal top en in mijn straatje is je blog omdat ik ook op deze manier werk in mijn bedrijf en met mijn klanten. Het geld gaat echt stromen als je op deze manier bezig bent. I love it. En het mooie is dat jij mij hier mee in aanraking gebracht hebt Marielle en ik je daar ontzettend dankbaar voor bent.

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dat is precies wat het is Simona, het geld gaat dan echt stromen. Ik ben blij dat je dit nu ook door geeft aan jouw klanten.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 6. Marieke

  De 10% van mn inkomsten van vorig jaar staan nog steeds apart 🙂
  Bedankt voor die goede tip!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Goed zo! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *