Wat is het enneagram?

0 Reacties

9 Enneagramtypen

Het Enneagram wordt heden ten dage gebruikt als model voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Het enneagram beschrijft 9 enneagramtypen. Je zou deze 9 enneagramtypen kunnen zien als 9 karakterstructuren, 9 persoonlijkheden, persona’s of ego’s. Elk van deze 9 enneagramtypen heeft zijn eigen typische ego, typische overtuigingen en -vaardigheden. Wat zich uiteindelijk uit in typisch gedrag.

Elk mens heeft een enneagramtype. Dat enneagramtype is een aangeboren karakterstructuur. Omdat het aangeboren is, kan je gedurende je leven niet veranderen van type. Je wordt geboren met je type, je ontwikkelt het gedurende je leven en op enig moment denk je dat je dat bent. Maar het is een onbewust patroon geworden waarmee je overleeft.

Je enneagramtype is een onbewust besturingsmechanisme. Zie het als een mannetje of vrouwtje wat aan het stuur van je leven staat, waarbij je niet bewust bent dat dit mannetje of vrouwtje jouw leven bestuurt. En de realiteit is dat dit onbewuste mannetje of vrouwtje je steeds de verkeerde kant op stuurt, waardoor je niet bent waar je wil zijn. Dat uit zich in allerlei vormen van stress.

Wat kan je met het enneagram?

Elk mens kent zo zijn eigen uitdagingen. Je raakt de grip kwijt. Er gebeuren dingen waar je geen raad mee weet. Je voelt je gestrest en onzeker. Dat hoeven niet direct hele grote issues te zijn, het kan ook een onbehaaglijk gevoel zijn bij jezelf. Wat de uitdaging ook is, onbewust hebben we de neiging de oplossing voor het probleem buiten onszelf te zoeken.

Het punt is echter dat de oplossing voor je probleem altijd op een andere plek te vinden is, dan waar het probleem zich manifesteert. Het probleem manifesteert zich meestal in de buitenwereld, de oplossing is altijd in jouw binnenwereld te vinden.

Maar dan is het natuurlijk wel heel fijn als je jouw binnenwereld kent. Als je jouw onbewuste besturingsmechanisme kent. En weet hoe je zelf het stuur van je leven in handen neemt, in plaats van dat je het stuur uit handen geeft aan je ego. Omdat we zo druk zijn ons leven in goede banen te leiden (lijden), kennen we onze binnenwereld niet. We weten niet wie we werkelijk zijn. We kennen ons gedrag, we weten waar we goed in zijn. Maar ons gedrag is vaak aangepast aan de buitenwereld en is niet wie we werkelijk zijn. Dat is waarom ik zo graag werk met het Enneagram.

Het Enneagram biedt diepgaand inzicht in jezelf

Het Enneagram biedt diepgaand inzicht in jezelf. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je leert je patronen kennen, je gaat ze zien bij jezelf. De blinde vlek wordt ineens helder. Dat betekent dat je bewuster wordt, anders met dingen omgaat, andere keuzes maakt en ook andere dingen manifesteert.

Ik geef je een voorbeeld uit mijn eigen leven als type 9 De Vredestichter. Type 9 ziet zichzelf als een aardig mens. Door mij ontstaan in ieder geval geen conflicten. Dat zegt het ego van de negen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je heel goed kan luisteren naar de ander, dat je sensitief bent, dat je je mening bijstelt, dat je zaken van meerdere kanten bekijkt en dat je heel goed bent in het goede zien in anderen. Allemaal vaardigheden die bijdragen aan harmonie.

Het ego

Maar wat type 9 uit het oog verliest – en dat herken ik ook bij mezelf – is zichzelf. Wat wil ik? Ik weet heel goed wat de ander wil en hoe ik de zaken in harmonie houd, maar wat wil ik eigenlijk? Dat vergeet een type 9.

Dat wist ik niet van mezelf, dat werd me duidelijk toen ik mijn eigen type 9 leerde kennen. En als je dat kent van jezelf, dat betekent dus ook dat je de keus kan maken om het anders te doen. En door het anders te doen, ga je ervaren en begrijpen hoe anders je leven er uit ziet wanneer het ego zich ontspant.

Vaak staat het ego aan het stuur van je leven. In mijn eigen leven als negen betekende dat ik hard werkte om iedereen in harmonie te houden. Wanneer het ego aan het stuur van je leven staat, dan betaal je daarvoor een prijs. Op alle vlakken van je leven.

Het kost je energie en je gezondheid (buik)
Het gaat ten koste van je relaties met anderen (hart)
Je ervaart gebrek aan rust en stilte (hoofd)

Wanneer het ego aan het stuur van mijn type 9 leven staat, dan vergeet ik mijzelf. Dan vind ik mezelf onbelangrijk. Dan verlies ik het contact met mijn geliefden. Dan is er twijfel en onzekerheid en kan ik geen beslissingen nemen. Dat heeft impact op mij (buik), mijn dierbaren (hart) en het grote geheel (hoofd).

Wanneer het ego aan het stuur van je leven staat, dan stuurt je ego je de verkeerde kant uit. Je bent dan op de verkeerde plek. Dat betekent dat je de verkeerde dingen manifesteert. In plaats van je verlangens, manifesteer je juist waar je bang voor bent.

Gelukkig is hier een oplossing voor:

Leven vanuit je Je Ware Natuur

Omdat we onbewust vanuit het ego leven, ken je je Ware Natuur niet. Je weet niet wie je in essentie bent en hoe vanuit deze essentiële plek van zijn je leven. Het goede nieuws is dat wanneer je ego zich ontspant, je Ware Natuur vanzelf tevoorschijn komt. Het is immers je Ware Natuur. Het is wie je Bent. Je Ware Zelf, je Essentiële plek van Zijn, je Bron. Het is er, je hoeft er niet naar op zoek, je hoeft enkel het ego te ontspannen.

Kijk om je heen. Zie alle toestanden in de wereld. De enorme vervuiling. Moeder natuur die zo onder druk staat. Het is een letterlijke manifestatie van het leven vanuit het ego. Elk mens kan individueel een waardevolle bijdrage leveren aan moeder natuur, door te leren leven vanuit je Ware Natuur.

Wanneer je ego ontspannen is en je vanuit je Ware Natuur leeft, dan kom je op de juiste plek terecht. Je bent waar je wil zijn. Je handelen manifesteert zich in de dingen waar je naar verlangt.
Verandering begint bij jezelf

Wanneer jij verandering in je leven wil, dan moet je beginnen bij jezelf. Of het nu gaat om jezelf, je relaties en je werk, verandering begint altijd bij jou. Wanneer je je ego ontspant, komt er meer ruimte voor je Ware Essentie. Je Ware Zelf. We kennen ons Ware Zelf niet en dat is volkomen begrijpelijk. Omdat we leven vanuit het ego is het Ware Zelf op de achtergrond geraakt.

Ontspan het ego

En dan kan je vragen hoe je dat dan doet, het ego ontspannen.

  • Dat kan heel simpel door je ogen zacht te maken. Maak ze eens zacht, sluit ze en laat ze drijven in de oogkassen. Luister naar de geluiden om je heen. Hoor je de stilte?
  • Ga met je aandacht naar je hart. Denk aan je dierbaren, wees in gedachten lief voor ze. Knuffel ze.
  • Ga met je aandacht naar je buik, breng je ademhaling daar naar toe. Vanuit je neus diep inademen en via je mond uitademen.

Zo breng je hoofd, hart en buik met elkaar in contact en ontspant het ego. Zo simpel kan het zijn.

Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Natuurlijk is het nodig verder stappen te zetten. Meld je daarom aan voor de Gratis Online Training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. In deze training ontdek je wat het enneagram is. Ik vertel je hoe het jou ondersteunt in je ontwikkeling en groei, als persoon en als professional. Je maakt kennis met de 9 enneagramtypen en met de 9 typische patronen. Misschien herken je wel je eigen type.

Meld je hier aan voor de training: Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hoe word je een topcoach

Verandering begint bij jezelf

Leer jezelf kennen met behulp van de Wijsheid van het Enneagram.