De Planning voor Het Jaar van je Leven

97 reacties

Wil je jouw dromen waarmaken? Pak dan de controle over jezelf en grip op je leven. Zodat je niet wordt meegesleept door onverwachte situaties en gebeurtenissen. Natuurlijk heb je geen invloed op wat er om je heen gebeurt, maar je hebt wel de keuze hoe je om gaat met wat er om je heen gebeurt. Een goede planning helpt daarbij.

Wat is een goede planning?

Een goede planning is een planning die vóór jou werkt, dus die je werkelijk helpt bij het realiseren van je verlangens. Een planning die niet alleen zorgt voor grip op je tijd, maar ook op je leven en je werk, zodat jij werkelijk de dingen kan doen die je graag wil doen, op alle vlakken van je leven. Zo’n planning houdt je uit de ratrace van het harde werken, voorkomt dat je brandjes moet blussen en altijd overal achteraan hobbelt. Met deze planning verspil je geen tijd meer aan zaken die niet bijdragen aan wat je werkelijk te doen hebt.

Kortom, een goede planning helpt je om met zaken bezig te zijn die ertoe doen, om stap voor stap te werken aan wat jij graag wil bereiken, en je verlangens en je dromen te realiseren.

Je zou het een strategische planning kunnen noemen, maar dat klinkt ook weer zo zakelijk, terwijl deze planning gaat over alle vlakken van je leven. Ik laat je zien hoe je in 7 stappen deze planning maakt.

1 Maak de planning

Begin met het maken van een planning. Neem gewoon een blad papier voor je, hoe groter hoe beter. Koop een groot vel bij de Bruna of neemt een flipover papier. Ik hou zelf van papier, natuurlijk kan een Excel, je agenda of een app ook. Gebruik waar je graag mee werkt. Het gaat erom dat je overzicht hebt. 

Begin met een jaarplanning. Noteer bijvoorbeeld je vakanties, je vrije dagen, de momenten voor jezelf, je sport, de afspraken met je partner, je familie, je vrienden, et cetera. Plan ook de momenten dat je beschikbaar bent voor je klanten. Het hoeft niet meteen heel precies, maar bepaal op hoofdlijnen hoe jij je dag invult. Creëer zo duidelijkheid voor jezelf. Je leert het door te doen, want door de planning te maken, ontdek je al snel waar het spaak loopt. 

2 Doe één ding tegelijk

Wat wil je komende maanden bereiken? Plan alleen de activiteiten die nodig zijn om dat doel te bereiken. Dat geeft focus. Het vraagt wel van jou dat je keuzes maakt en dus meer níét doet dan wel. Wil je bijvoorbeeld je bedrijf op de rit krijgen, wil je meer tijd met je partner doorbrengen, wil je meer ruimte om samen met je kinderen te zijn of wil je je gezondheid verbeteren? Kies je prioriteit!

3 Plan als eerste je privézaken

Als ondernemer lopen werk en privé al gauw in elkaar over. Met het gevaar dat werk de prioriteit krijgt en dat je privéleven pas aan bod komt als je werk klaar is. Voor een ondernemer is het werk zelden klaar, plan daarom eerst je privézaken.

Neem dus even afstand van je werk. Maak tijd voor jezelf, je sport, je groei, je rust, je partner, je kinderen, je familie en je vrienden. Plan dat eerst. Want als het niet in je planning staat, doe je het niet. Daarmee geef je duidelijkheid aan jezelf en aan anderen waar jouw tijd voor bestemd is. Plan tijd voor jezelf bij voorkeur aan het begin van de dag. Tijd voor jezelf is namelijk het belangrijkste moment van je dag en wanneer jij je dag daarmee begint, begint je dag altijd goed.

4 Plan belangrijke activiteiten

Belangrijke activiteiten zijn activiteiten die nodig zijn om je te ontwikkelen en groeien als mens. Activiteiten waardoor je je rijk en vervuld voelt. Activiteiten die energie opleveren. Activiteiten waardoor je jouw kennis kan delen en een waardevolle bijdrage levert. Wanneer je deze activiteiten in je agenda plant, handel je altijd proactief, in plaats van dat je achter de feiten aanhobbelt. 

Wanneer je proactief handelt, heeft je werk veel meer kwaliteit. Je hebt meer grip en je creëert meer duurzame oplossingen in plaats van dat je brandjes blust. Proactief handelen geeft bovendien veel meer energie. Het maakt het leven gewoon aangenamer, omdat je op die manier veel bewuster leeft. Plan dus je belangrijke activiteiten als eerste.

5 Neem de tijd

Wees niet zuinig, gun jezelf de tijd. Dat geeft rust en ruimte. Plan reistijd, een mogelijke uitloop van gesprekken en pauzes. Daardoor kan je met veel meer rust en energie je werk doen. De kwaliteit van je werk wordt daardoor hoger en je maakt minder fouten.

Hou je dan ook aan de tijd die je plant. Lopen de gesprekken met je klanten altijd uit? Leer daarin beter je tijd te bewaken. Ga je altijd te laat op weg en heb je daardoor stress? Neem leiderschap over jezelf en bezorg jezelf rust in plaats van stress.

6 Staat er te veel op? Schrap

Doe minder. Is je planning te vol en heb je geen ruimte meer over? Dan is de oplossing heel simpel: schrap. Het is goed om minder te doen, want je hebt al genoeg op je bord liggen. Wees mild voor jezelf, het hoeft ook allemaal niet in één keer klaar. Je hoeft niet in januari de plannen voor dit jaar te verwezenlijken. Gun jezelf de tijd. Dat geeft rust en energie. Moet het nu? Kan het ook later? Kan iemand anders het van je overnemen? 

Schrap ook tijdverspillende zaken zoals series kijken, scrollen door social media, het dagelijkse nieuws op de voet volgen. Die dingen leveren geen enkele bijdrage aan je leven, dus je kan ze beter achterwege laten. 

7 Hou je aan de planning

Misschien vindt je het teveel gedoe om op deze manier te plannen of heb je het idee dat je daardoor juist helemaal geen vrijheid meer hebt. Maar het tegendeel is waar: het geeft je juist alle vrijheid. Want wanneer jij je zaken goed gepland hebt, heb je alle tijd en ruimte voor jezelf, je dierbaren en het leven van je zielsmissie.

En wanneer je leuke plannen hebt op korte termijn, heb je daar ook voldoende ruimte voor. Wanneer jij goed plant, heb je veel meer rust en ruimte voor jezelf. Maar dan moet je je wel aan je planning houden. 

Deze manier van plannen voorkomt dat je in een ratrace van hard werken belandt waarin je om de haverklap achter de feiten aanhobbelt. Het helpt om je het beste uit jezelf en anderen te halen.

Ik ben heel benieuwd. Helpt dit jou in het maken van een planning? Laat het gerust weten in het reactieveld hieronder. Als dank voor je reactie stuur ik je graag mijn planningstemplates.

Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Waarom wil het niet lukken met de planning? Waarom stel je uit? Het enneagram is een heel mooi model om inzicht te krijgen in jezelf. Het heeft geen zin om je gedrag modelleren. Het is veel beter inzicht te krijgen in je ego, daar zit de sleutel tot verandering. En daar helpt het enneagram bij.

Meld je hier aan voor de GRATIS online training: Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

97 Reacties

 1. Els

  Een planning maken en dan eerst de leuke dingen inplannen; vakantie, familie, eigen tijd. Mooi advies, vooral nu we weer naar het nieuwe jaar gaan. Nu al zin om mijn nieuwe agenda in te vullen. Bedankt voor dit advies!

  Antwoord
 2. Dorothée

  Ik ben momenteel bezig om mijn ondernemingsplan af te maken voor het starten van mijn eigen onderneming. Na een zware chronische burnout zou goed kunnen plannen voor mij sws heel handig zijn, omdat je eigenlijk nooit meer echt de ‘oude’ wordt en er ontzettend veel op je afkomt bij het starten van je onderneming.
  Tips 2, 4, 5 & 7 springen er voor mij dan ook uit.
  Ik ben erg benieuwd naar jou planning format.

  Antwoord
 3. Hanneke

  Beste Marielle, Voor mij is de belangrijkste tip “schrap niet in privé geplande zaken”.

  Verder ben ik op zoek naar een plan methode voor onze studenten (1e jaars HBO) in hun project. Ik ben dus benieuwd naar je planning format.
  Alvast bedankt.

  Antwoord
 4. Antoinette

  Hi Marielle, mijn inzicht is schrappen! Dat vind ik nog zo moeilijk! En het helpt omdat ik eigenlijk altijd ‘teveel’ plan. En daarin mijzelf in de weg zit, vooral met privé tijd. Je bent daarin voor mij een voorbeeld.
  Dank je wel.
  Antoinette

  Antwoord
 5. Kit

  Wauw wat een gaaf blog. Ik merk in mijn planning dat ik goed kan plannen wat voor me ligt. Stukje voor stukje. Maar dat voelt aan alsof ik steeds weer voor een berg werk sta en dit helpt.
  Ik begin nu te zien hoe belangrijk ook het plannen van de strategie en de herhalende activiteiten bijdragen bij overzicht, rust en duidelijkheid. Ik maak er echt een draai in voel ik. Ik ga mijn levenswiel plannen en dit jaar oprecht werken hem ronder te maken. Dankjewel Marielle!

  Antwoord
 6. Mariëlle

  Vooral tip 1 en 2 spreken me erg aan: “gewoon doen/maken” en één ding tegelijk.

  Antwoord
 7. Joyce

  Tip 6 geeft mij rust en ruimte waardoor ik vaak toch iets meer kan doen en dat geeft voldoening. Starten met datgene waar ik tegenop zie werkt trouwens ook voor me, als ik dat als eerste gedaan heb dan geeft dat energie voor de rest van de dag:)

  Antwoord
 8. Bernardine Rauwerda

  Nummer 2: Doe een ding tegelijk en nummer 3: Plan als eerste je privézaken.
  Ik ben de koningin van alles tegelijk willen doen, maar dit werkt dus niet, want dan doe ik alles half.
  Privé komt bij mij eigenlijk altijd pas aan het einde. Werk gaat voor. Daarna kijk ik waar er tijd is om andere dingen te doen.

  Antwoord
 9. Bernadette van Klink

  Tip 3 en 5. Ik heb de neiging onvoldoende tijd voor mijzelf te nemen. en qua planning ben ik altijd optimistisch en denk dat de dingen minder tijd kosten dat het geval is.

  Antwoord
 10. Angèle Martis

  Voor mij zijn 5 en 7 belangrijke tips. Ik verkijk me vaak op de tijd die ik nodig heb. Ook heb ik moeite om me aan mijn planning te houden.

  Antwoord
 11. Marrigje

  Planning maken vind ik vreselijk moeilijk. Ik plan te veel op een dag, denk dat iets 1 uur kost, en duurt dan 15 min, en omgekeerd. Bovendien bestaat een groot deel van mijn leven uit onvoorzien, en dat maakt vooruit komen met wat ik werkelijk wil heel erg moeilijk.
  Beste tip die ik hierboven las, was dan ook, maak een planning en hou je eraan. Het is dus een kwestie van doen, oefenen en trial and error.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Juist Marrigje, het belangrijkste is je eraan te houden. Plan dus minder in, en hou je er aan. En begin altijd met je belangrijkste actie.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 12. Cornelia

  Hallo Mariëlle,

  Dit lijkt zo simpel en toch valt het tegen in de praktijk. Ik betrap mij erop dat ik te veel brandjes blus en niet toekom aan het echte werk, mijn doelen. Daarom zijn voor mij punt 2, 4, en 7 belangrijk. Vooral punt 4. Ik kijk uit naar een handig format en hoop dat dit gaat helpen!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Heel goed om met de belangrijkste acties te starten in je planning. Dan zie je meteen hoeveel ruimte er is om de rest in te plannen. Zorg ook dat je bewuste keuzes maakt, Cornelia. Vervolgens je eraan houden!
   Liefs Marielle

   Antwoord
 13. Keana

  de tips die mij het meeste aanspreken zijn:
  1 maak hem
  4 plan belangrijke acties
  5 neem de tijd
  7 hou je aan je planning
  Ik moet een planning maken voor school en dat voor de komende 3 maanden en weet niet hoe ik daar aan moet beginnen. Ik heb het gewone huiswerk, ik doe zaalvoetbal op vrijdagavond en ik heb 4 jaar opdrachten die daar al moeten in staan ( 1 voeding, 2 SW, 3 expressie en 4 labo). Voor de maand december moet er dan ook nog ingepland zijn dat ik mijn examens per dag op voorhand studeer en per vak ( Frans, Engels, Nederlands, wiskunde, natuurwetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde). Zou iemand mij daar bij kunnen helpen aub ???

  Antwoord
 14. Dylan

  Beste Mariëlle,

  Voor mij is stap 1 en 3 het meest relevant.
  Ik heb mijn planning in mijn hoofd en doe vaak meerdere dingen tegelijk zodat ze uiteindelijk half af zijn..

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja, Dylan, beter uit je hoofd en opgeschreven. Dan is tip 7 ook nog handig 😉 Ga het vooral ook doen!
   Liefs Marielle

   Antwoord
 15. Xandra

  Voor mij tip 1 en tip 6. Ik heb helemaal geen planning, uiteraard wel een agenda met afspraken, maar verder rommel ik maar wat aan en zie ik wel wat er op mijn pad komt. Soms is dat heel veel, zelfs te veel en soms heb ik helemaal niks gedaan, maar voor me gevoel wel heel druk geweest. Ik werk fulltime, studeer, ben alleenstaande moeder en wil ook nog gewoon een leuk sociaal/sportief leven hebben. Een planning maken zou mij echt enorm helpen, maar ik weet gewoon niet goed hoe.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Xandra, dankjewel voor je openheid. Gewoon starten en doen. Wees niet te streng voor jezelf. Begin met tip 1. Die planning helpt je aan focus. xx

   Antwoord
 16. everts

  Voor mij is tip 3 een eyeopener, omdat werkplanningen toch altijd worden beïnvloed door prive-agenda’s en afspraken.

  Antwoord
 17. Barbara Blok

  Voor mij is de tip: prive dingen eerst een goede, het is belangrijk om evenwicht te hebben in werk en prive!

  Antwoord
 18. Anneke

  Hallo Marielle,

  ik ga voor nr 5 en 6. Dingen kosten vaak meer tijd dan ik denk en als het te vol staat: wat schrappen. Lucht ertussen!

  Antwoord
 19. Inez

  Tip 6: Te veel op je planning dan schrappen. Dat vind ik het moeilijkst maar spreekt me wel het meest aan. Volgens mij is dat precies het punt waar het bij mij mis gaat, ik wil overal aan voldoen en alle ballen in de lucht houden. Een leuke en geruststellende opmerking vind ik ook dat je niet moet schrappen in je privé afspraken. Dat is precies waar ik toe geneigd ben, de dingen die goed zijn voor mij persoonlijk dan maar schrappen.
  Het heeft me bewust gemaakt en ik ga het eens uitproberen.
  Dank je wel voor je tips.

  Antwoord
 20. Ingrid

  Bij mij is het punt 1. Ik kan prima een planning maken maar meestal is het een to-do lijst. Hierdoor is niets aansprekend en nodigt het ook niet uit om te doen (uitstelgedrag). Ik kan ook geen prioriteiten stellen hierdoor. Wat ik mis is een doel, een richting voor de planning. Als dat er is dan vallen alle punten op zijn plek. Voor mij is dat stap 0.

  Antwoord
 21. Colijn

  Nr 3 is voor mij het meest belangrijk
  Heb voor dit jaar al 2 periodes ‘rust’ ingepland, dus die staan 🙂
  Maar er mogen er nog wel een aantal bij.. 😉
  Bedankt voor deze mooie blog!

  Antwoord
 22. Jelca Bruigom

  2. 3. en 6 zou ik moeten uitvoeren. 1 ding tegelijk lukt me niet, ik wist nu al niet meer of ik al wat verstuurd had omdat ik nog iets anders aan het doen ben.
  Privé zaken eerst plannen is nog nooit bij me opgekomen en breekt me eigenlijk vaak op.
  En tot slot is mijn planning altijd te vol en zijn het vaak privé zaken die ik schrap omdat ik nog met iets anders bezig ben….over prioriteiten gesproken hmm.
  Ik ben heel benieuwd naar jouw planningsformat want dit alles spreekt me enorm aan.
  Alvast bedankt voor deze inside look.

  Antwoord
 23. Jelca Bruigom

  Voor mij hoofdzaak nu: 2.Doe één ding tegelijk.
  Mijn valkuil was altijd dat ik alles tegelijk wil aanpakken en alles ook in mijn hoofd blijft dwarrelen als het niet af komt. Dus alleen plannen wat nodig is voor het hoofddoel vind ik enorm lastig.
  De rest niet hoeven doen is echt een uitdaging.
  3. Plan als eerste je privézaken, dat is een echte eyeopener omdat dit bij mij altijd pas a.h. eind in de planning aan de orde komt, en dus vergeten wordt of uitgesteld.
  Ik ben erg benieuwd naar jouw planningsformat.

  Antwoord
 24. Marlies von den Benken

  Hoi Marielle,

  Voor mij zijn de punten 2 en 3 waardevol. Ik wil zo graag dat mijn bedrijf het goed gaat doen, dat ik alles tegelijk wil. Omdat ik denk (vind) dat alles even belangrijk is. Inderdaad, 1 ding tegelijk.
  En plan eerst je prive-zaken. Eentje waar ik wel eens aan voorbij ga.

  Antwoord
 25. Parbha

  Nummer 1

  Hoi mariëlle
  Bedankt voor je tip

  Idd gewoon doen en plannen en natuurlijk actie ondernemen. Ik heb het meteen gedaan.
  Dank je wel voor de goede tip!
  Grt.
  Parbha tuijnman

  Antwoord
 26. Veron Goemans

  Voor mij is nummer 1 de belangrijkste. Een plan maken en dan nummer 7, mij daaraan houden. Ik heb geen moeite met het inplannen van privé zaken. Mijn leven draait om mijn privé, pas daarna is mijn business belangrijk.

  Maar ik heb gemerkt dat ik van alles en nog wat doe als ik geen plan heb. Ik heb ontdekt dat het hebben van een plan het ondernemen zoveel makkelijker maakt.

  Dank je wel voor je blog Mariëlle. Het is weer een mooie reminder om dat plan te maken en uit te voeren.

  Antwoord
  • Parbha

   Nummer 1
   Meteen actie ondernemen
   Gewoon doen

   Antwoord
 27. Kamiel

  Beste Marielle,

  Voor mij is punt 6 het meest belangrijk. Dat heb ik ook zelf al ervaren. Orden de dingen die je wilt doen van belangrijk naar minst belangrijk en kijk wat je afkrijgt. Vaak zijn de zaken waar je niet aan toekomt ook niet urgent. Ze blijven doorschuiven en meestal verdwijnen ze van je takenlijstje omdat ze toch niet (meer) nodig blijken te zijn. Alleen maar handig dat je ze geschrapt hebt dus …

  Antwoord
 28. lse Fortuin

  Hoi Mariëlle,

  Meer tijd in plannen om even iets anders te doen,zal mij goed doen. Ik zit vaak zo in de flow dat ik het moeilijk vindt om te stoppen.Met het gevolg dat er andere dingen die ook aandacht behoeven niet aan bod komen.

  Antwoord
 29. Roos

  Het gevoel brandjes te blussen is herkenbaar. Focus houden bij belanrijkste punt(en). Te weinig pauzes en maar doorgaan, uiteindelijk minder efficient én vermoeiend. Hulp vragen ook lastig. Ik heb sinds half jaar eigen bedrijf. Komt veel op je af: aan en in mijn bedrijf werken. Dank voor je tips!

  Antwoord
 30. Caroline D. van Wijk

  Plan als eerste je privézaken. Dat was voor mij een eye-opener. Toen ik nog werknemer was, keek ik uit naar mijn vrije uren, maar nu concentreer ik me op mijn werk – dat krijgt steeds prioriteit. Vanavond ga ik lekker met mijn lief naar de film en in mijn pauze ga ik pianospelen. Dankjewel!

  Antwoord
 31. Gerdien

  Vooral die van urgent en belangrijk. En die van focus. Oja, en ook die over het inplannen van privétijd. Kortom, plannen is een ENORME uitdaging voor mij. Wat ik wel doe is het ‘plannen’ zelf. Maar me daaraan houden, tja…

  Antwoord
 32. Bo

  Super goeie tips!! Klopt inderdaad, met een goede planning heb je veel meer rust in je hoofd. Ook benut je je tijd veel beter! Dankje voor de tips:)

  Antwoord
 33. Denise

  Ik plan te weinig tijd in, waardoor vervolgens mijn planning compleet in de soep loopt. Daarnaast neig ik ernaar geen tijd te plannen voor belangrijke zaken, want alles lijkt urgent. Overal brandjes blussen en zaken die nú af moeten.

  Antwoord
 34. André

  Het volgen van de planning is voor mij wel een belangrijke, ook gelinkt aan het verschil maken tussen urgent en belangrijk én natuurlijk de privézaken ook inplannen 🙂

  Antwoord
 35. Marga

  Hoi Mariëlle,
  Je noemt meerdere bruikbare tips, maar voor mij is het onderscheid tussen urgent en belangrijk nog wel iets wat aandacht behoeft! Er is zoveel belangrijk en dan wordt de focus minder. Ik zou ook graag nog jouw planningsformat ontvangen!

  Antwoord
 36. Marjolein

  Hi,
  Mooie blog. Ik vind de tip om ook je privé te plannen de belangrijkste. Hier zou ook nog de cursussen en boeken onder kunnen vallen die je leest om beter te worden in je vak en om jezelf beter te leren kennen.

  Antwoord
 37. Nathalie

  Mooie blog. Ik merk dat ik vooral met urgent bezig ben en de belangrijke dingen voor mij uitschuif. Maar als ik eenmaal met de belangrijke dingen bezig ben, dan kan ik zo in de flow zitten, dat ik het weer jammer vind om er mee te stoppen. Ik zou daar toch meer een balans in moeten vinden.

  Antwoord
 38. Ellemiek Peek

  Urgent of belangrijk? Dat onderscheid heb ik nooit eerder gemaakt. Maar je beschrijft precies het gevoel; erg vermoeiend om de hele dag brandjes te blussen! Een gouden tip voor mij. Dank!

  Antwoord
 39. Marielle Vergouwe

  De how to tips spreken mij enorm aan! deze planningstool lijkt me heel waardevol.

  Antwoord
 40. Patricia

  Voor mij is de tip van prive inplannen het meest aansprekend. Ik vergeet dat regelmatig en ben dus veel meer tijd bezig met mijn bedrijf.
  Nog een vraag: maak je de planning voor een dag, een week, een maand?

  Antwoord
 41. Yvonne

  Ik ga vaak te lang door, neem te weinig pauzes, waardoor ik aan privé / ontspanning niet voldoende toekom. Wil ook vaak teveel tegelijk. Ook een stuk enthousiasme. Ik kom wel verder, maar wordt er niet altijd blij van. Mijn lijf roept op zijn tijd “Help, ik zit vol”.

  Antwoord
 42. Erna van Poppel

  Dag Marielle, op mijn verjaardag viel deze mail in mijn brievenbus. Het lijkt me een goed idee om me te focussen op een voor mij werkende en plezierige planning. Ik ben dus heel benieuwd naar jouw ‘tool’.
  Met hartelijke groet, Erna

  Antwoord
 43. Marieke

  Halle Marielle en anderen,

  Voor mij is “schrappen” een hele belangrijke. Ik kreeg mijn werk nooit af. Nu staat er minder op. Ik ben wat liever voor mezelf geworden en op deze manier kan ik ook echt succes behalen omdat ik mijn planning af heb. Wat ik zou doen heb ik gedaan. Yessss! Feestje! Eindelijk mezelf een schouderklopje geven omdat ik weer verder ben gekomen. Dat is meteen een tip aan de andere ondernemers: Vier het! Zeg tegen jezelf: Goed gedaan, joh!

  Antwoord
 44. Jeannette Kommer

  Hi Marielle,

  Nu de draad weer oppakken na een kunstbeurs en…ja hoor planning maken!
  Ik vind het lastig me aan de planning te houden. Er is(zijn) een innerlijke saboteur(s) die in bed wil blijven liggen, met de fanfare mee wil terwijl er gewerkt moet worden of mijn oefeningen doen ‘s ochtends en ik verlies me regelmatig in ‘fuzzy little details’ 🙂 Hoe graag wil ik dit? Dat vuurtje blijven aanwakkeren…..pfff zuurstof!
  Bedankt, Jeannette

  Antwoord
 45. Helma

  Handig om te weten is dat ik “ruim” moet plannen. Maar wat voor mij echt leerzaam was te lezen….plan je privé zaken ook in.
  Bedankt voor je tips.

  Antwoord
 46. Kemal Wesenhagen

  Plan je prive spreekt mij het meeste aan. Bij mij loopt prive en business ook heel erg door elkaar. Maar doordat ik mijn prive niet plan zorgt dat ook voor onrust in mijn business. Bedankt voor dit inzicht!

  Antwoord
 47. Betsy Gouman

  Ja, ik weet heel goed hoe het moet, maar doen…….ho maar. Ik heb een to-do lijst maar nu merk ik dat ik weer verslof in het “dingen houden in je hoofd”. En dat geeft stress en geen overzicht. Leef in het NU, en maak zichtbaar, wat je moet doen en bepaal prioriteit. Daar ga ik maar mee beginnen en ga dit ook vasthouden.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Hi Betsy, dank je wel voor je waardevolle reactie en je openheid. Dingen in je hoofd houden geeft onrust en stress. Dus misschien een idee om deze dingen direct op de schrijven als ze in je opkomen. Op je telefoon of in een opschrijfboekje ofzo. Je zal zien dat je dat al een hoop rust geeft. En als je over een tijdje weer eens doorheen gaat, dan heb je al een hoop gedaan! Leef in het NU, die vind ik ook heel waardevol. Dank je wel en succes!

   Hartelijke groet,
   Marielle

   Antwoord
 48. Marjolijn

  Schrappen is erg lastig. Wat is het meest belangrijk?! Daar een keus in te maken, dat gaat nog regelmatig fout. Er zit zoveel in mijn hoofd en eigenlijk moet alles voor een bepaalde datum af zijn. Dus strak plannen is iets wat ik absoluut moet masteren.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Helaas Marjolein, dat lukt niet… Sorry als deze mededeling je teleurstelt…;-). Alles wat in je hoofd zit krijg je nooit af, kies wat je doet en wat je niet doet. Doe alleen dat en maak dat af. Pas dan begin je aan het volgende. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit en kom een keer naar mijn Implementatie Expertsessie!

   Antwoord
 49. Yolanda

  Hi Marielle,

  Kom maar door met het planningsplan. Zit sinds de BBC in april heel veel te brainstormen in mijn hoofd, heel, veel informatie te verzamelen en te lezen en te leren.
  Iedere dag en week kijk ik waar ruimte in mijn volle werk agenda plus gezin is om er mee te starten! Want dat ik verder wil is duidelijk!

  Kijk er naar uit alvast bedankt!
  Hartelijke groet, Yolanda

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Kom je nog naar mijn Implementatie Expertsessie Yolanda? Want deze is voor jou ook heel waardevol! Zorg verder voor ruimte in je agenda om te implementeren!

   Antwoord
 50. Gwen Dudok Van Heel

  Voor mij geldt “Houden aan de planning” En ‘s morgens een planning maken, zeker als ik een dag met geen of weinig afspraken heb”. Leuke blog weer!

  Antwoord
 51. Hilde Van Hove

  Hi Marielle,
  Ik ontmoette je op de BBC vorig jaar
  daarna deed de eerste 3 modules en kreeg duidelijk te veel info tegelijkertijd 🙂
  ondertussen ben ik op een nieuw “ei” aan t broeden en ik raak niet uit mijn doelgroep !
  Ik kom dus graag eens naar een van je implementatie expertsessies maar wil die graag combineren met een web4woman workshop. Ik moet nl een kleine 2 uur rijden naar Haarlem … kan je me op de hoogte houden ?
  verder heb ik het lastig om te focussen op belangrijk
  Je tips zijn echter super en duidelijk, dank je wel dat je dit allemaal deelt !
  grtz
  Hilde

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Dag Hilde,

   Dan kan je het best op 23 juni komen. In de ochtend geef ik dan de web4woman training en in de middag de Implementatie Expertsessie.

   2 vliegen in 1 klap. Reuzegoed idee!

   Tot dan!
   Marielle

   Antwoord
 52. Ellen

  Hoi Marielle,
  Fijn om weer even URGENT en BELANGRIJK voorbij te zien komen. Deze haal ik nog wel eens door elkaar of vergeet ik het onderscheid te maken. Ik weet nu gelijk weer waar mijn focus ligt! Dank je wel.

  Antwoord
 53. Marie-France

  Hoi Marielle,
  Dank voor je e-mail! Ik ben heel blij met de het format. Vandaag voor het eerst (met succes) toegepast. Kwam ik er meteen achter waar mijn tijdgebrek altijd zit. Heel verhelderend! Vanavond alvast een planning maken voor volgende week :-).
  Groetjes,
  Marie-France

  Antwoord
 54. Peter

  Een doel nemen en daar drie maanden aan werken. Ik heb ongeduld en ik netwerk te veel. En te veel plannen. Deze Somer kies ik er één. En met een mooi doel.

  Antwoord
 55. Kim

  Voor mij is focus heel belangrijk. Ik wil heel veel en het liefst allemaal tegelijk. Tegenwoordig probeer ik mij meer te focussen maar dat kost af en toe wel wat moeite en inspanning.

  Antwoord
 56. Angelique

  Maak onderscheid tussen urgent en belangrijk. Ik zet nog wel eens alles op urgent waardoor ik vast loop.

  Antwoord
 57. Anneke

  Schrappen!!!!
  Dat is voor mij de ultieme valkuil.
  En daarbij mijn ja voor een ander, geen nee voor mijzelf te laten worden.

  Antwoord
 58. Marielle Meijer

  Okee lieve mensen, even een algemene reactie op jullie reacties. Waarvoor dank allemaal. Dankbaar ben ik dat jullie de tijd nemen om mijn blog te lezen en te reageren. Dat is voor mij ongelofelijk waardevol! Omdat het mij helpt jullie nog beter te helpen aan succes met je bedrijf!

  Focus is een “HOT item”.. Realiseer je dat het maken van een planning één van de manieren is om je te focussen. Maar echte focus realiseer alleen door op de volgende onderwerpen keuzes te maken:
  – wat is mijn belangrijkste doel
  – wie is mijn doelgroep waarmee ik mijn doel ga realiseren (kies één doelgroep)
  – welk product ga ik inzetten om WAARDE te bieden mijn doelgroep en vertrouwen op te bouwen (kies er één
  – welke actie ga ik iedere dag nemen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van mijn doelgroep weten van dat ene product.

  DAT is focus!

  Wil je hier meer over weten? Kom naar mijn Implementatie Expertsessie! https://www.succesmetjebedrijf.nl/implementatie-expertsessie/ Iedere dinsdag van 13 – 15 uur in Haarlem!

  Tot dan!
  Marielle

  Antwoord
 59. Margreet

  Ook voor mij gaat het om focus, focus, focus! Ik merk dat ik regelmatig werk met een to-do-list, maar te weinig relateer aan de korte-middellange-lange termijn doelen. De planning op deze termijnen missen. En prive inplannen, ga ik vanaf nu ook strikter doen. Dank weer voor de tips. Ik kijk naar het format uit.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Dank je wel voor je reactie op mijn blog Margreet. Een to-do list helpt je focus te houden, maar is niet HET middel om te focussen.., volgende week meer over focus. Dan schrijf ik er een blog over.

   Antwoord
 60. Anneke Panella-Drijver

  Hallo Marielle,
  Ik werk sinds een aantal maanden met Todoist. Daar ben ik echt heel tevreden over! Maar wat voor mij het beste werkt: uurtje eerder opstaan en dan mijn dag inplannen. Geeft enorm veel rust.
  Groet, Anneke

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Dank je wel Anneke voor je waardevolle reactie. Dat is wat ik zelf ook doe en wat mij inderdaad ook heel erg helpt!

   Antwoord
 61. Marie-France

  Het is al heeel vaak gezegd. Maar focus is echt het aller moeilijkst wat mij betreft. Het is goed om weer eens te visualiseren waar ik over drie maanden wil zijn. En wat daar voor nodig is. Daar sta ik veel te weinig bij stil.
  En daarbij ook nog het onderscheid tussen urgent en belangrijk. Ik werk nu vaak met een kookwekker om niet afgeleid te worden :-). Misschien binnenkort ook maar een ‘focus-uurtje’ inplannen met mijn wekker.
  Groetjes,
  Marie-France

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Wil je je doelen realiseren, dan heb je focus nodig. Of andersom, je kan je makkelijker focussen door doelen te stellen:-). Focussen is iets wat je ALTIJD doet, niet af en toe een uurtje of alleen als je aan de slag gaat met je to-do list. Kijk ook even naar mijn online programma waar focus een belangrijk startpunt is: http://member.succesmetjebedrijf.nl/

   Antwoord
 62. Emke

  Voor mij is focussen op één ding is voor mij een uitdaging. Ik ben recentelijk gestart en heb veel zaken moeten regelen. Het starten is natuurlijk één onderwerp en toch sla ik in mijn enthousiasme implementatiestappen over. Door de expert sessie op dinsdag ben ik nu meer gericht om mijn doelgroep te bepalen en deze verder uit te werken voor de volgende stap. Dank voor je heldere uitleg!

  Antwoord
 63. Oriana

  Voor mij is het onderscheid maken in urgent en belangrijk. En een ding tegelijk, dat kan ik nog steeds slecht en laat me verleiden om tussendoor iets anders te doen.
  Ik ben erg benieuwd naar je planningsformat.
  Alvast dank.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Dank je wel voor je reactie Oriana. Het uitvoeren van urgente zaken is ook erg verleidelijk, omdat je echt iets hebt afgerond. Je hebt iets gedaan wat je moest doen. Maar vaak levert het je geen klanten op.. Dus goed dat je dat onderscheid gaat maken! Veel succes!

   Antwoord
 64. Marijke van der Pluijm

  Ha Marielle,

  Al maanden werk ik met een dagelijkse planning. En elke keer weer klopt de tijd die je inschat niet. Dus dubbele tijd inplannen is niet eens zo’n gek idee! Thanx!

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Graag gedaan Marijke!:-)

   Antwoord
 65. Maria

  Marielle, de focus is soms een probleem! Even dit, even dat, o ja, waar was ik ook alweer… -:)
  Ik ontvang graag jouw format !

  Groetjes Maria

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Hi Maria,

   Dank je wel voor je waardevolle reactie op mijn blog! Kies wat je doet, dat helpt! Veel succes met mijn format en laat je weten of het voor je werkt?

   Hartelijke groet,
   Marielle

   Antwoord
 66. Eef

  Ik doe als kunstenaar niet eeen dag hetzelfde, is dat geen planning? of gewoon chaos. in mijn agenda staat wel wat ik per dag moet doen, dat weer wel..

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Nee dat is geen planning en ook geen focus. Geen idee of het chaos is, dat weet jij zelf het best. De vraag is wordt je er blij van? Levert het je op wat je wil dat het je oplevert? Zo niet, dan tijd om er wat aan te doen he?

   Antwoord
 67. Manous Nelemans

  Hi Mariellle: alles zeeer herkenbaar. Wat mij tegenhoud is: “Wat wil ik nou ECHT?!” Ik zit na 30 jaar in dit vak op een dood spoor. Mijn ervaring is juist, door ALLES en IEDEREEN te doen, ik het zo lang heb volgehouden en het nog steeds leuk vind . Maar door de recessie en mijn leeftijd (ben 52 en jong bloed doet het goed in mijn vak), is het werk wat afgenomen en heb meer ruimte voor het bedenken een “senior” functie. Heb me inmiddels wel opgegeven voor je “Bepaal je doelgroep” cursus volgende week: mijn start..

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   COOL! Geweldig dat je komt Manous! Want ik weet zeker dat je dode spoor weer springlevend gaat worden na mijn bezoek aan mijn expertsessie! Jij weet exact wat je daarna moet doen EN het levert je heel veel focus op!

   Antwoord
 68. Yildiz van der Zijden

  De dag/weekplanning lukt en helpt me goed.

  Maar de uitdaging is nu om een langere termijn planning te gaan maken en daar mijn acties op te gaan richten.

  Bedankt voor je blog en ik ben benieuwd naar je planningsformat.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Graag gedaan Yildiz! Ik ben heel benieuwd hoe mijn planningstool voor jou werkt! Laat je het weten?

   Antwoord
 69. Marielle

  Beste Marielle/naamgenoot!

  Bij mij is het focus, focus, focus………. snel afgeleid, te veel tegelijk willen doen en uiteindelijk het gevoel hebben niks uit je handen te krijgen.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw tool!

  groet!

  Antwoord
 70. Agnes

  Hoi Mariëlle,

  Wat weer een leuke blog! Tip 1 MAAK een planning, past precies bij wat ik toch al in mijn hoofd heb. Maak een to do lijstje, komt op hetzelfde neer toch? Enne, tip 4 dat van doe een ding tegelijk is ook niet verkeerd. Ik ben vaak met meer dingen tegelijk bezig. En merk dat als ik taken in taakjes opsplits, dat ik ze dan keurig af werk en het geeft een goed gevoel!

  Groetjes, Agnes

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Dank je wel voor je reactie Agnes. Alles wat in je hoofd rondzwerft geeft onrust, zet het inderdaad op papier, in je telefoon, op een geeltje een planbord of wat voor jou werkt. Voor mij werkt een app: any.DO of aNote voor de gevorderden.

   En meerdere dingen tegelijk doen is sowieso geen goed idee. Maar dat weet je:-). Goed van je, inderdaad kleine stapjes, kleine acties, kleine taakjes. Dat werkt. Als je dat iedere dag doet heb je aan het eind van de week HEEL VEEL gedaan!

   GOGOGO Agnes, goed bezig!!

   Antwoord
 71. birgit

  Doe een ding tegelijk is zo herkenbaar: ik ben QUEEN 100-doe-dingen en door die versnippering van aandacht zit mijn hoofd vaak al halverwege de middag bom-vol…..het helpt als ik een TO DO lijstje maak, en dat is al een schijnbeweging naar een planning toch?

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Hi Birgit, dank je wel voor je waardevolle reactie. Het maken van een to-do lijst is inderdaad het maken van een planning. Waarbij je een planning per jaar, per maand, per week en per dag kan maken. Afhankelijk van je eigen ontwikkeling en je eigen behoefte. Wat ik adviseer is je doel te bepalen en op basis daarvan je activiteiten te bepalen die je moet nemen om dit doel te halen. Deze activiteiten plan je vervolgens in. Dat is je planning.

   Antwoord
 72. Johan

  Ik heb soms last van te veel focus waardoor ik aan een taak begin en niet los kan laten. Dit lijkt heel handig, tot dat je merkt dat het midden in de nacht is. Los laten en andere taken oppakken (want er zijn ook andere klanten) zou voor mij handig zijn.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Heel herkenbaar Johan. Dan ben je lekker bezig en plots.. De tijd voorbij.. Overkomt mij ook regelmatig. Loslaten inderdaad en dan vooral in de zin van: moet ik dit wel doen of kan ik het uitbesteden? Dank je voor je reactie Johan op mijn blog!

   Antwoord
 73. Jacquelien

  Voor mij is de tip plan ook je prive goud. En de beroemde: focus. Simpel, maar niet makkelijk.

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Nee het is niet simpel, het is een vaardigheid die je moet leren.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *