Doelen stellen voor jouw beste jaar ooit.

5 reacties

doelen stellenVorige week vertelde ik je hoe belangrijk het is om vanuit je hart je doelen te stellen. Als je de vragen die in deze blog staan hebt beantwoord dan heb je daar nu helderheid over. Om vanuit je hart te onderzoeken wat je dromen en ambities zijn.

Om ervoor te zorgen dat 2015 echt jouw beste jaar ooit wordt is het belangrijk om hele duidelijke doelen voor jezelf te bepalen. Het is bewezen dat ondernemers die doelen stellen, meer succes hebben met hun bedrijf. Omdat doelen je focus geven. Door doelen te stellen bepaal je WAT je wilt bereiken. Als je je doelen hebt gesteld is het veel makkelijker om iedere dag te bepalen welke acties je moet nemen.

Om vervolgens ook de JUISTE acties te nemen is het belangrijk dat je je doelen op de juiste manier opstelt. Hoe je dat doet?

Ik heb hiervoor 10 tips

Doelen stellen tip 1: Schrijf je doelen op.

Alleen je doelen bedenken is niet genoeg, je moet ze opschrijven. Je hebt 45% meer kans om je doelen te bereiken als je ze op schrijft. Als je je doelen opschrijft, dan zet je jezelf als in de juiste stand, in de juiste focus. Het geeft jou meer commitment om je doelen ook werkelijk te gaan halen.

Doelen stellen tip 2: Stel maximaal 7 doelen.

Hou het aantal doelen wat je stelt op maximaal 7 doelen. Meer doelen geeft verlies van focus en onrust. Niet doen dus.

Doelen stellen tip 3: Stel doelen op verschillende doelen.

Stel doelen die betrekking hebben op verschillende onderdelen van je leven. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor bijvoorbeeld je persoonlijke ontwikkeling, je relaties, je gezondheid, je financiën, je vrije tijd, je bijdrage aan de maatschappij. Per onderdeel stel je een doel.

Doelen stellen tip 4: Maak ze specifiek.

Als een doel niet specifiek genoeg is, dan is het een intentie. Bijvoorbeeld ik wil mijn boek “De Kracht van Implementatie” schrijven in 2015 is een intentie. Ik heb het manuscript van mijn boek af en ingeleverd bij mijn uitgever is veel specifieker. Alleen als je ze specifiek maakt weet je of je ze hebt gehaald of niet.

Doelen stellen tip 5: Maak ze meetbaar.

Meetbaarheid is een onderdeel van ze specifiek maken. Het voordeel van het meetbaar maken is dat je kan verbeteren. Noem getallen, bedragen, percentages. Daarmee kan je iets te meten, zodat je weet hoever je bent, op je pad richting je doel.

Doelen stellen tip 6: Bepaal de datum.

Wanneer wil je je doel behaald hebben? Wat is de deadline? Ooit, volgende winter, na de zomer, binnen 8 maanden is geen deadline. Een deadline is een DATUM, bijvoorbeeld 31 december 2015. Een datum geeft je focus en de mogelijkheid balans te creëren in je werk.

Doelen stellen tip 7: Maak ze zichtbaar.

Zorg ervoor dat je vaak naar je doelen kan kijken, het liefst altijd en iedere dag. Maak ze zichtbaar op zo’n manier dat het voor jou werkt, dat het past bij jouw stijl. Bijvoorbeeld een visionboard die je voor je neus hangt en een exceldocument die je altijd voor je kan halen. Gebruik apps waarin je je doelen bewaart of maakt, zoals Evernote en Life.

Doelen stellen tip 8: Maak ze uitdagend.

Doelen bepaal je op basis van je ambities en niet op basis van je huidige situatie. Het realiseren van je ambities is je uitdaging. Het voordeel van uitdagende doelen is dat je echt in beweging gaat komen om ze te realiseren. Niet uitdagende doelen zetten je niet aan tot het nemen van actie.

Doelen stellen tip 9: Zorg dat ze je motiveren.

Zorg dat de doelen die je stelt je motiveren tot de juiste acties. Dat ze je stimuleren, dat je er blij van wordt, dat je er plezier in hebt en er ongelofelijk veel energie van krijgt. Beschrijf ze op een positieve manier, alsof je ze al hebt bereikt.

Doelen stellen tip 10: Bepaal je eerstvolgende stap.

Als je alle doelen gesteld hebt lijken ze heel ver weg. Het gevaar hiervan is dat je niet in actie komt om je doelen te bereiken. Daarom ga je bij het bepalen van je doelen ook al bepalen wat de eerste stap is die je moet zetten om je doel te bereiken. Want alleen door te doen worden de vervolgstappen duidelijker.

Als jij deze tips toepast bij het stellen van je doel ben jij klaar voor JOUW beste jaar ooit! In mijn volgende blog ga ik in op de stap die je hierna moet zetten. Maar eerst ben ik heel benieuwd of jij nog tips hebt met betrekking tot het stellen van doelen. Deel ze in het reactieveld hieronder!

Door het delen van je tips help je anderen weer hun doelen te halen, daar ben ik je heel dankbaar voor. Daarom heb ik een mooi cadeau voor je. Namelijk als jij je reactie achterlaat op mijn blog ontvang je een zeer speciale en aantrekkelijke uitnodiging voor de selectiedag van mijn Executive MasterMind groep. Een zeer selecte groep ondernemers met wie ik de uitdaging aanga om in 2015 €100.000 winst te realiseren.

Ik ben heel benieuwd naar jou reactie!

Make it a HAPPY day!
Marielle

O ja, wil je deze blog delen in jouw netwerk? Je kan daarvoor onderstaande knoppen gebruiken. Zo profiteren zoveel mogelijk ondernemers van mijn tips. Hartelijk dank alvast!

5 Reacties

 1. Bianca van Rooij

  hoi marielle, ik heb mijn doelen een paar maanden terug gezet en er mee aan de slag gegaan. Was er in het begin heel sceptisch over maar heb doorgezet. En tot mijn verbazing heb ik nu al 1 doel gerealiseerd! Mijn tip is dan ook: hoeveel twijfel je er ook bij hebt, blijf focussen en volhouden! Uiteindelijk is het resultaat wat telt.

  Antwoord
 2. Ingrid

  Hallo

  Bij toeval kwam ik je site tegen. Bedankt voor het delen van deze tips. Inderdaad, hoe concreter het doel Hoe groter de kans dat je hem haalt. Wat mijn ultieme doel is? Volledig kunnen werken in mijn praktijk, mijn andere baan kunnen laten vallen en een goede balans voor mijn gezin
  Tja hoe concreet kan ik dat maken. Hoe realiseer je vooral de eerste twee in een jaar

  Lieve groet
  Ingrid

  Antwoord
 3. José

  Hallo Marielle,
  dank voor deze tips! Ik vind het idd lastig om mijn doelen te concretiseren.
  Een doel als voor 31-12-2015 100.000 euro verdient hebben is lekker concreet. Maar een privé doel, bijvoorbeeld op het gebied van relatie oid vind ik lastiger om dat in tijd te concretiseren.
  Zo is 1 van mijn doelen om actief te zijn en blijven op het gebied van autisme. Dat is veel lastiger om specifiek te maken.
  Wel heb ik gemerkt dat jouw tips geholpen hebben om mijn meest belangrijke doel voor nu op te schrijven. Met succes 20 winkeliers geholpen hebben om voor 1 maart meer aandacht te hebben voor hun klanten en dat ook meetbaar te hebben in het aantal aankopen. Dit verschil wil ik voor 1 april gerealiseerd hebben.

  Een tip die ik zou willen geven is dat je realistische doelen stelt. Het is mooi om tot doel te hebben om voor het einde van 2015 diepzee gedoken te hebben, maar als je claustrofobisch bent….
  Door ze realistisch te houden, kun je ze concreter maken, blijf je gemotiveerd en is de kans dat je jouw doel haalt erg groot.

  Wederom bedankt voor deze tips, ik kijk uit naar je volgende blog!

  Harte groet,

  José Pieterson

  Antwoord
  • Marielle Meijer

   Dank je wel lieve José voor je mooie reactie op mijn blog. Het is inderdaad minder voor de hand liggend om doelen concreet te maken die niet direct in cijfers zijn uit te drukken. Zoals relaties of vrije tijd bijvoorbeeld. Als ik jouw voorbeeld neem van actief blijven op het gebied van autisme. Wat is dan actief blijven voor jou? Dat zou ik proberen te omschrijven, bijvoorbeeld het aantal uren wat je hierin actief bent, denk aan een avond per week. Of in het geval van een relatie: een avond per week alleen met elkaar of iedere maand een weekend weg.

   Dank je wel voor je waardevolle tip ook! Ja doelen moeten zeker realistisch zijn EN buiten de comfortzone liggen:-)!

   En ik ben ook benieuwd naar jouw omzetdoel José voor 2015…

   Tot gauw,
   hugs Marielle

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hoe word je een topcoach

Verandering begint bij jezelf

Leer jezelf kennen met behulp van de Wijsheid van het Enneagram.