doelen stellenVorige week vertelde ik je hoe belangrijk het is om vanuit je hart je doelen te stellen. Als je de vragen die in deze blog staan hebt beantwoord dan heb je daar nu helderheid over. Om vanuit je hart te onderzoeken wat je dromen en ambities zijn.

Om ervoor te zorgen dat 2015 echt jouw beste jaar ooit wordt is het belangrijk om hele duidelijke doelen voor jezelf te bepalen. Het is bewezen dat ondernemers die doelen stellen, meer succes hebben met hun bedrijf. Omdat doelen je focus geven. Door doelen te stellen bepaal je WAT je wilt bereiken. Als je je doelen hebt gesteld is het veel makkelijker om iedere dag te bepalen welke acties je moet nemen.

Om vervolgens ook de JUISTE acties te nemen is het belangrijk dat je je doelen op de juiste manier opstelt. Hoe je dat doet?

Ik heb hiervoor 10 tips

Doelen stellen tip 1: Schrijf je doelen op.

Alleen je doelen bedenken is niet genoeg, je moet ze opschrijven. Je hebt 45% meer kans om je doelen te bereiken als je ze op schrijft. Als je je doelen opschrijft, dan zet je jezelf als in de juiste stand, in de juiste focus. Het geeft jou meer commitment om je doelen ook werkelijk te gaan halen.

Doelen stellen tip 2: Stel maximaal 7 doelen.

Hou het aantal doelen wat je stelt op maximaal 7 doelen. Meer doelen geeft verlies van focus en onrust. Niet doen dus.

Doelen stellen tip 3: Stel doelen op verschillende doelen.

Stel doelen die betrekking hebben op verschillende onderdelen van je leven. Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor bijvoorbeeld je persoonlijke ontwikkeling, je relaties, je gezondheid, je financiën, je vrije tijd, je bijdrage aan de maatschappij. Per onderdeel stel je een doel.

Doelen stellen tip 4: Maak ze specifiek.

Als een doel niet specifiek genoeg is, dan is het een intentie. Bijvoorbeeld ik wil mijn boek “De Kracht van Implementatie” schrijven in 2015 is een intentie. Ik heb het manuscript van mijn boek af en ingeleverd bij mijn uitgever is veel specifieker. Alleen als je ze specifiek maakt weet je of je ze hebt gehaald of niet.

Doelen stellen tip 5: Maak ze meetbaar.

Meetbaarheid is een onderdeel van ze specifiek maken. Het voordeel van het meetbaar maken is dat je kan verbeteren. Noem getallen, bedragen, percentages. Daarmee kan je iets te meten, zodat je weet hoever je bent, op je pad richting je doel.

Doelen stellen tip 6: Bepaal de datum.

Wanneer wil je je doel behaald hebben? Wat is de deadline? Ooit, volgende winter, na de zomer, binnen 8 maanden is geen deadline. Een deadline is een DATUM, bijvoorbeeld 31 december 2015. Een datum geeft je focus en de mogelijkheid balans te creëren in je werk.

Doelen stellen tip 7: Maak ze zichtbaar.

Zorg ervoor dat je vaak naar je doelen kan kijken, het liefst altijd en iedere dag. Maak ze zichtbaar op zo’n manier dat het voor jou werkt, dat het past bij jouw stijl. Bijvoorbeeld een visionboard die je voor je neus hangt en een exceldocument die je altijd voor je kan halen. Gebruik apps waarin je je doelen bewaart of maakt, zoals Evernote en Life.

Doelen stellen tip 8: Maak ze uitdagend.

Doelen bepaal je op basis van je ambities en niet op basis van je huidige situatie. Het realiseren van je ambities is je uitdaging. Het voordeel van uitdagende doelen is dat je echt in beweging gaat komen om ze te realiseren. Niet uitdagende doelen zetten je niet aan tot het nemen van actie.

Doelen stellen tip 9: Zorg dat ze je motiveren.

Zorg dat de doelen die je stelt je motiveren tot de juiste acties. Dat ze je stimuleren, dat je er blij van wordt, dat je er plezier in hebt en er ongelofelijk veel energie van krijgt. Beschrijf ze op een positieve manier, alsof je ze al hebt bereikt.

Doelen stellen tip 10: Bepaal je eerstvolgende stap.

Als je alle doelen gesteld hebt lijken ze heel ver weg. Het gevaar hiervan is dat je niet in actie komt om je doelen te bereiken. Daarom ga je bij het bepalen van je doelen ook al bepalen wat de eerste stap is die je moet zetten om je doel te bereiken. Want alleen door te doen worden de vervolgstappen duidelijker.

Als jij deze tips toepast bij het stellen van je doel ben jij klaar voor JOUW beste jaar ooit! In mijn volgende blog ga ik in op de stap die je hierna moet zetten. Maar eerst ben ik heel benieuwd of jij nog tips hebt met betrekking tot het stellen van doelen. Deel ze in het reactieveld hieronder!

Door het delen van je tips help je anderen weer hun doelen te halen, daar ben ik je heel dankbaar voor. Daarom heb ik een mooi cadeau voor je. Namelijk als jij je reactie achterlaat op mijn blog ontvang je een zeer speciale en aantrekkelijke uitnodiging voor de selectiedag van mijn Executive MasterMind groep. Een zeer selecte groep ondernemers met wie ik de uitdaging aanga om in 2015 €100.000 winst te realiseren.

Ik ben heel benieuwd naar jou reactie!

Make it a HAPPY day!
Marielle

O ja, wil je deze blog delen in jouw netwerk? Je kan daarvoor onderstaande knoppen gebruiken. Zo profiteren zoveel mogelijk ondernemers van mijn tips. Hartelijk dank alvast!

Ontdek 6 Manieren Om Met Gemak Meer Klanten Te Krijgen

Praktisch handboek voor Startende Ondernemers. 

Ik geef toestemming voor:

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!