Trouw zijn aan jezelf

0 Reacties

Hoe uitdagend deze tijd ook is, je kan er veel van leren. Het leven brengt nou eenmaal uitdagingen, dat is van alle tijden. Maar als je dat negeert en alleen comfort in je leven wil, leef je maar voor de helft. 

Deze tijd nodigt je bovendien uit om trouw te zijn aan jezelf. Dat is geen mooie, lege kreet en het is ook niet mijn persoonlijke mening. Het is een universele waarheid. Ik heb de afgelopen jaren zelf ervaren hoeveel impact dat op mijn leven heeft en hoeveel vervulling het mij geeft: trouw zijn aan mezelf. Deze vervulling gun ik jou ook, daarom ik schrijf erover. Want als je niet trouw bent aan jezelf, lijd je.

De wereld die je waarneemt

De wereld leeft, plant zich voort, er heerst ziekte en dood, rampen en crises overvallen je. Dat is de wereld die je kan waarnemen. Het is heel verleidelijk om steeds weer je blik te richten op alles wat er gebeurt en daar je leven door te laten bepalen. Maar dat gaat alleen op wanneer je je aanpast aan alle gebeurtenissen en meningen van mensen. 

De andere wereld

Er is echter nog een wereld. Die wereld kan je niet direct zien of vastpakken, maar die is er wel. Dat is een energetische wereld: jouw innerlijke wereld. En in deze innerlijke wereld begint trouw zijn aan jezelf. Je kan deze wereld Jouw Essentie noemen, Jouw Bron, Jouw Goddelijke Zelf, Jouw Hogere Zelf of Jouw Zijn. Allemaal woorden voor hetzelfde. Wanneer je steeds je blik op de uiterlijke wereld richt, zie je je innerlijke wereld niet. Je kent dan je Bron niet en dan kan je dus nooit trouw zijn aan jezelf. 

Wat betekent trouw zijn aan jezelf?

Trouw zijn aan jezelf betekent dat je leeft vanuit jezelf en van daaruit je leven vorm en inhoud geeft. Dan heb je betekenis voor anderen en voor de maatschappij. Alles wat je doet is dan goed voor jou, voor de ander en voor de wereld. Doe je iets wat goed is voor jou maar niet voor de ander, dan is je handelen per definitie schadelijk voor alles.

Trouw zijn aan jezelf betekent dat er liefde is. Licht, acceptatie, wijsheid  en zeker weten. Zelfs als de wereld om je heen in crisis verkeert en je nog steeds ziet hoe schadelijk dingen zijn voor de aarde en voor de maatschappij, kan je handelen vanuit liefde. 

Oordeel en veroordeling

Er is veel oordeel en veroordeling. Je hoeft de socialmediakanalen maar te openen en het vliegt je om de oren. De meeste mensen zijn zich volkomen onbewust dat ze bij zichzelf veroordelen wat ze veroordelen in anderen. De manier waarop jij naar de buitenwereld kijkt en hoe jij daarin beweegt is namelijk een spiegel van je innerlijke wereld. 

Buitenwereld en innerlijke wereld 

Jouw gedrag in de buitenwereld komt voort uit je innerlijke wereld. Maar heb je je blik op de buitenwereld gericht en daarmee geen zicht op jezelf, dan is er verwarring, onzekerheid en onwetendheid; je ziet jezelf immers niet als je naar buiten kijkt. Je bent dan niet in staat je eigen gedrag waar te nemen. Je gedragingen zijn niet meer dan impulsen en reacties op wat anderen doen. 

Wil jij dingen veranderen?

Het is een illusie dat je de wereld en de mensen om je heen naar je hand kan zetten. Of om te denken dat je dingen verandert door van anderen te eisen dat ze hetzelfde geloven als jij. Dingen veranderen niet als jij vast blijft houden aan je eigen ideeën en niet wil luisteren naar de ideeën van anderen en daar niet voor openstaat. 

Als jij dingen wil veranderen in je buitenwereld moet je zelf veranderen. Als jij iets wil veranderen aan deze crisis moet je dus bij jezelf beginnen en trouw zijn aan jezelf. Dat is een universele waarheid. 

Anders kijken

Het betekent niet dat je je ogen sluit voor de crisis of die met de mantel der liefde bedekt. Het betekent dat je de crisis vanaf een andere plek (jouw innerlijke wereld) aanschouwt en van daaruit bewust handelt. Het betekent dat je een open mind ontwikkelt en zowel jezelf als anderen kan zien in essentie. 

Jij bent natuur

Het helpt om steeds weer te beseffen dat tegenstellingen een onderdeel zijn van de natuur. De natuur kent koude en hitte, zonneschijn en storm, droogte en overstromingen. De natuur kan prachtig zijn, maar ook verwoestend. Er is creatie en destructie. Die tegenstellingen zijn er altijd al geweest. Je hoeft ze niet te bestempelen als goed of slecht. Je hoeft niet voor één van beide te kiezen, je hoeft ze ook niet uit te sluiten. Ze zijn er simpelweg.

De natuur is jouw wereld, jij bent natuur. Je kan je nog steeds zorgen maken over de crisis en je kan daar nog steeds emoties bij voelen. Maar wanneer je beide kanten omarmt, ben je veel beter in staat om met je emoties om te gaan. Dan heb je zicht op je triggers en impulsen en kan je bewuste en weloverwogen besluiten nemen.

Levensstijl

If you change the way you look at things, the things you look at change – Wayne Dyer

[Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt]

Trouw zijn aan jezelf is een levensstijl. Ontwikkel die door iedere dag bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld: 

  • Focus op de dingen die wel werken en die je blij maken. Wat vervult je in je werk? Ga dat doen. 
  • Onderzoek bij jezelf wat jouw oordeel over anderen zegt over jezelf, zo maak je jouw blinde vlekken helder.
  • Luister naar je hart. Als je voor een keus staat en je vraagt het aan je hart, wat is antwoord het dan? Die antwoorden zijn altijd waardevol.
  • Leef met meer liefde. Als je je leven vorm en inhoud geeft met liefde, merk je langzamerhand dat er meer liefde ontstaat in je leven. Je oordeel laat vanzelf los. 

Trouw zijn aan jezelf is ook noodzakelijk om een goede coach of therapeut te zijn. Je vormt dan een veilige en betrouwbare plek voor je cliënt. Dat geldt voor iedere ondernemer. Het maakt dat je moeitelozer het succes bereikt waar je naar verlangt. 

Trouw aan jezelf

Waarom is het dan soms toch zo moeilijk? Omdat je ontrouw bent. Dan ga je ineens hard werken, jezelf uitsloven, geld uitgeven aan verkeerde dingen, macht uitoefenen op anderen of trucs uithalen. Dat werkt allemaal niet.

Wanneer je trouw bent aan jezelf is succes een vanzelfsprekend resultaat. Dan hoef je niet zoveel meer te doen, alleen maar trouw te zijn aan jezelf. Dat klinkt simpel en dat is het ook. 

Retraite Het Jaar van je Leven

Binnenkort geef ik de Retraite Het Jaar van je Leven. Deze tijd van het jaar is sowieso een heel mooi moment om naar binnen te keren. Je kan in december gebruik maken van een mooi aanbod.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *