Trouw zijn aan jezelf

0 Reacties

Hoe groot jouw pijn of hoe uitdagend jouw situatie ook is, je leert ervan. Het leven brengt uitdagingen, dat is wat het leven is. Als je de pijn uit de weg gaat, leef je voor de helft. De uitdagingen die het leven je bieden, nodigen je bovendien uit om trouw te zijn aan jezelf. Dat is volgens mij het proces van het leven, leren trouw te zijn aan onszelf. Ons ware zelf te ontdekken en hiernaar te leven. Vertrouwen te ontwikkelen dat we alleen maar dat hoeven te doen. Wel belangrijk om dan te weten wie je bent. Vaak denken te weten wie we zijn. Wat blijkt is dat we ons gedrag heel goed kennen. Maar onze Essentie kennen we niet.

De wereld die je waarneemt

De wereld leeft, plant zich voort, er gebeuren dingen, fijne dingen, nare dingen, toestanden, rampen, persoonlijke uitdagingen. Dingen die je overvallen. Dat is de wereld die je waarneemt, het is wat jij ziet door jouw bril. Je reageert op alles wat je ziet, omdat jij denkt dat wat je ziet waar is. Het is heel verleidelijk om steeds weer je blik te richten op alles wat er gebeurt en daar je leven door te laten bepalen. Het is een vorm van overleven die zorgt voor veel stress.

In het werken met het Enneagram kennen we 9 enneagramtypen. Je enneagramtype is je onbewuste besturingsmechanisme. Je ziet het niet bij jezelf. Je zou het enneagramtype ook het ego of je persona kunnen noemen.

De andere wereld

Er is echter nog een wereld. Die wereld kan je niet direct zien of vastpakken, maar die is er wel. Dat is een energetische wereld: onze innerlijke wereld. En in deze innerlijke wereld begint trouw zijn aan jezelf. Je kan deze wereld je Essentie noemen, je Bron, je Goddelijke Zelf, je Hogere Zelf. Het is een staat van Zijn. Allemaal woorden voor hetzelfde. Wanneer je steeds je blik op de uiterlijke wereld richt, zie je je innerlijke wereld niet. Je kent dan je Essentie niet en dan kan je dus nooit trouw zijn aan jezelf.

Wat betekent trouw zijn aan jezelf?

Trouw zijn aan jezelf betekent dat je leeft vanuit je Essentie en van daaruit je leven vorm en inhoud geeft. Dan heb je betekenis voor anderen en voor deze samenleving. Alles wat je doet is dan goed voor jou, voor de ander en voor het grote geheel. Doe je iets wat goed is voor jou, maar niet voor de ander, dan is je handelen schadelijk voor alles.

Trouw zijn aan jezelf is het ego leren ontspannen. Dat betekent dat je jouw blinde vlekken (dat wat jij niet ziet van jezelf) helder maakt. En ontdekt hoe je reageert op het gebeuren in de buitenwereld. Dat zijn dingen die je niet alleen kan, je hebt een coach nodig om je daarin te ondersteunen.

Trouw zijn aan jezelf betekent dat er liefde is. Licht, acceptatie, wijsheid en zekerheid. Zelfs als de wereld om je heen stormachtig is en je nog steeds ziet hoe schadelijk dingen zijn voor anderen en voor moeder aarde, kan je handelen vanuit liefde.

Oordeel en veroordeel

Vanuit je ego oordeel je altijd. Dat is gewoon wat de mens doet. Dat is niet perse verkeerd, want het kan ook heel nuttig zijn. Het is vooral noodzakelijk dat je het ziet bij jezelf, dat je daarin bewustzijn ontwikkelt. Wanneer je je onbewust bent, dan veroordeel je de ander voor wat er in jou zich afspeelt. De manier waarop jij naar de buitenwereld kijkt en hoe jij daarin beweegt is namelijk een spiegel van je innerlijke wereld.

Wil jij dingen veranderen?

Het is een illusie dat je de wereld en de mensen om je heen naar je hand kan zetten. Of om te denken dat je dingen verandert door van anderen te eisen dat ze zich gedragen zoals jij vindt dat ze dat moeten doen. Dingen veranderen niet als jij oordeelt over de ander en vast blijft houden aan je eigen gelijk. Dingen veranderen als jij je open stelt en je beseft dat wat jij ziet gaat over jou en niet over de situatie.

Als jij dingen wil veranderen in je buitenwereld moet je zelf veranderen. Als jij iets wil veranderen aan de toestanden in je leven moet je dus bij jezelf beginnen en trouw worden aan jezelf. Dat is een universele waarheid.

Jij bent natuur

Het helpt om steeds weer te beseffen dat tegenstellingen een onderdeel zijn van de natuur. De natuur kent koude en hitte, zonneschijn en storm, droogte en overstromingen. De natuur kan prachtig zijn, maar ook verwoestend. Er zijn constructieve krachten en destructieve krachten. Die tegenstellingen zijn er altijd al geweest. Je hoeft ze niet te bestempelen als goed of slecht. Je hoeft niet voor één van beide te kiezen, je hoeft ze ook niet uit te sluiten. Ze zijn er simpelweg. De natuur is ook altijd in beweging. Los van alle krachten die er zijn plant de natuur zich altijd voort, het ontwikkelt en groeit, dat stopt nooit.

De natuur is jouw wereld, jij bent natuur. Liefde en haat zijn beide in jou. Dat is okee, het is namelijk gewoon wat de natuur is. Het is belangrijk dat jij temidden van deze twee krachten jouw eigen Essentie vindt. Daar zit ontwikkeling en groei. Dat is Wijsheid.

Levensstijl

If you change the way you look at things, the things you look at change – Wayne Dyer

Trouw zijn aan jezelf is een staat van bewust Zijn. Ontwikkel die door iedere dag bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld:

    • Focus op de dingen die wel werken en die je blij maken. Wat vervult je in je werk? Ga dat doen.
    • Onderzoek bij jezelf wat jouw oordeel over anderen zegt over jezelf, zo maak je jouw blinde vlekken helder.
    • Luister naar je hart. Als je voor een keus staat en je vraagt het aan je hart, wat is antwoord het dan? Die antwoorden zijn altijd waardevol.
    • Leef met meer liefde. Als je je leven vorm en inhoud geeft met liefde, merk je langzamerhand dat er meer liefde ontstaat in je leven. Je oordeel laat vanzelf los.

Wanneer je trouw bent aan jezelf is succes een vanzelfsprekend resultaat. Dan hoef je niet zoveel meer te doen, alleen maar trouw te zijn aan jezelf.

Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

In de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram ontdek je hoe het Enneagram je helpt in het ont-dekken van jezelf. Met welke bril kijk jij naar de wereld? Hoe reageer jij op wat je ziet door deze bril? Hoe oordeel je over jezelf en anderen?

Ontwikkeling en groei begint bij jezelf. Het Enneagram helpt je om jezelf te leren kennen. In deze training behandel ik de 9 enneagramtypen. Misschien ontdek je meer over je eigen type en dat van de mensen om je heen.

Klik hier om je aan te melden: Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *