Zoek iedere dag de stilte

14 reacties

Heb je soms het gevoel dat je als ondernemer nauwelijks de tijd hebt om de dingen te doen die je werkelijk wil doen?

Rust in je leven creëren is op zich al een hele klus. En dan ben je ook nog ondernemer. Het ondernemerschap triggert werkelijk alles wat er speelt in je leven. Zodra je begint met ondernemen komen er allerlei gedachten in je op: kan ik het wel, doe ik het wel goed, hoe krijg ik klanten, hoe maak ik mijn ambities waar, wat vinden anderen? Allerlei gedachten die steeds weer stress en onzekerheid veroorzaken. Die gedachten stagneren je in plaats van dat ze je laten groeien, waardoor je gaat twijfelen.

Neem afscheid van twijfel

In zijn boek Mijn ziel mijn zaligheid schrijft Wayne Dyer uitgebreid hoe twijfel ontstaat en waarom het zo belangrijk is om er afscheid van te nemen. Twijfel geeft onrust en onzekerheid. Als jij afscheid wil nemen van twijfel en meer rust in je leven wil, lees dan zijn boek.

Angst

Twijfel komt voort uit angst. Angst om het fout te doen, angst voor afkeuring, angst voor eenzaamheid, angst om raar over te komen en angst voor succes. Twijfel gaat ten koste van de ontwikkeling van je bedrijf. Het staat tussen jou en je klant in en je kan daardoor nooit de waarde leveren die in potentie in jou aanwezig is. Onderzoek bij jezelf waar je twijfel vandaan komt en waar je bang voor bent. Dat is een waardevolle eerste stap.

Zekerheid

Het tegenovergestelde van twijfel is zekerheid. Dus als je twijfelt, mis je zekerheid. Het ondernemerschap geeft je die rust en zekerheid niet, jij moet het zelf ontwikkelen. Zekerheid ontwikkel je door afscheid te nemen van twijfel.

Je twijfel is niet ineens weg, het kost dagelijks tijd en energie. Geef er dagelijks tijd en aandacht aan, want ondernemen triggert steeds weer twijfel. Zekerheid creëren vraagt iedere dag een kleine stap en daarom raad ik je aan om jezelf iedere dag een moment van stilte cadeau te doen van ongeveer twintig minuten.

Een moment van stilte

Een moment van stilte voor jezelf – noem het meditatie of gebed. Wanneer er zoveel op je afkomt, is het belangrijk om een moment van stilte te creëren. Omdat er zoveel is waar je aandacht naar uitgaat, heb je onvoldoende ruimte om te ont-wikkelen en te ont-dekken. Je bent vaak extern gericht, terwijl je de stilte alleen intern vindt. Zoek je innerlijke wereld op en laat de externe wereld even los. Dan wordt het even stil in jou.

Je twijfel veroorzaakt een continue innerlijke dialoog. Je gedachten gaan met elkaar in discussie, analyseren elkaar en spreken elkaar tegen. Deze innerlijke dialoog kost je veel tijd en energie. Maar de stilte is juist om rust te brengen in je innerlijke dialoog. Zoek dagelijks de stilte in jezelf, dan ervaar je meer rust en zekerheid in je leven.

Dagelijks een moment van stilte

Creëer dus dagelijks een moment van stilte. Doe dit op een rustig moment van de dag. Bijvoorbeeld vlak nadat je bent opgestaan of als de kinderen naar school zijn. Bij voorkeur aan het begin van de dag, omdat je gedachten dan nog niet op volle toeren zijn.

Je kan tijdens deze stilte oefenen op je ademhaling en op wat je voelt in je lichaam. Je kan ook visualiseren of positieve zinnen affirmeren. Je kan je in de stilte laten begeleiden door iemand anders. Er zijn bijvoorbeeld apps met verschillende meditaties zoals Insight Timer of Breethe. Ook op YouTube staan veel meditaties – kijk wat voor jou werkt.

Onmiddellijke rust en zekerheid?

Nee, het is niet zo dat je na een moment van stilte onmiddellijk rust en zekerheid hebt in je leven. Maar als jij jezelf iedere dag een moment van stilte gunt, zal je na verloop van tijd ontdekken dat er meer rust en stabiliteit komt in je leven. Je voelt je zekerder en alles wat er om je heen gebeurt heeft minder vat op je. Waar je eerder de behoefte voelde om al die ballen te laten vallen, ervaar je na een tijdje niet meer de last van het in de lucht houden ervan.

Mooie oefening

Een klant van mij gaf me recent een prachtige oefening, die ik hier graag met je deel. Tijdens haar dagelijkse moment van stilte gaat ze het alfabet langs en per letter noemt ze een woord dat haar zekerheid ondersteunt. Om je te inspireren geef ik je hierbij een aantal suggesties.

A = Acceptatie, Avontuur, Aantrekking
B = Balans, Bron
C = Creatie, Creativiteit
D = Dienstbaarheid, Duurzaamheid, Dankbaarheid
E = Erkenning, Eerlijkheid, Eenheid, Eenvoud, Energie
F = Focus, Fundament
G = Grootsheid, Geven, Geluk, Groei
H = Harmonie, Hart, Happiness
I = Innerlijk, Inspiratie
J = Jubelen, Ja zeggen tegen jezelf, Juichen
K = Kalmte, Koesteren, Krachtig
L = Liefde, Leiderschap, Licht, Lichtheid, Loslaten, Leven
M = Mildheid, Moed, Manifestatie, Moeiteloosheid
N = Nederigheid, Nu, Natuur
O = Overgave, Overvloed, Oprechtheid, Ontspanning
P = Plezier, Potentieel
Q = Quantum, Queeste
R = Respect, Roeping, Rijkdom, Realisatie
S = Support, Samen
T = Toestaan, Tevredenheid
U = Uitgerust
V = Vergeving, Vriendelijkheid, Vredig, Verandering, Vervulling, Vertrouwen, Voldoening, Verlichting
W = Waardering, Weten, Wijsheid, Warmte, Welzijn
X = XXX
Y = Yoga, Yes
Z = Zachtheid, Zekerheid, Zorgzaamheid

Probeer het de komende weken. Begin je dag met een moment van stilte en ga jouw alfabet langs. Ik ben heel benieuwd wat je ervaringen zijn. Deel ze hieronder.

Eerder gaf ik je enkele oefeningen om de kunst van het niet-handelen te oefenen. Deze oefening is daar een prachtige aanvulling op.

Meer zekerheid?

Wil je meer inzicht hoe jij zekerheid over jezelf en je bedrijf ontwikkelt? Dan nodig ik je uit voor mijn masterclass Succesvol Ondernemerschap

In deze masterclass vertel ik je precies welke stappen je hierin kan zetten. Het is anders dan je denkt. 

Meld je snel aan, want het is een live masterclass en ik laat maximaal 10 ondernemers toe. 

Hier vind je alle informatie en kan je je aanmelden: masterclass Succesvol Ondernemerschap.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

14 Reacties

 1. Marieke

  Hoe meer ik de stilte opzoek, hoe makkelijker het is om voor een moment stilte te kiezen. Het is een soort ‘stille midden’ in mij. Het heen en weer slingeren tussen alles wat extern is, hoort bij het leven denk ik. Daarin, in elk moment van de dag, de stilte ervaren is het grootste cadeau dat ik de laatste tijd heb ontvangen. Zoals even terug gaan naar het rijzen en dalen van mijn ademhaling. In dat moment kan ik direct de stilte weer ervaren en dat haalt me even terug naar binnen 🙂
  Ik vind de oefening erg mooi en bedank dus zowel Mirja als Marielle voor het delen!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ik denk dat het heen en weer slingeren tussen alles wat extern is niet direct bij het leven hoort. Wij maken het onderdeel van het leven. Maar het is niet nodig. Het opzoeken van de stilte is een prachtige manier om weer terug te gaan naar je essentie en alles wat er extern speelt in balans te houden.

   Antwoord
   • Sharon Messemaker

    Een mooi blog met een waardevolle oefening. Ik doe het nu een paar weken. Ik bemerk dat ik de oefening ook te pas als ik bijvoorbeeld veel pieker. Dan denk ik aan de L=Loslaten.

    Dank voor het delen Marielle.

    Antwoord
 2. Veron Goemans

  De stilte zoeken in jezelf is enorm waardevol. Ik doe het vrijwel dagelijks en concentreer me dan op mijn ademhaling en scan mijn lichaam.
  Ga het alfabet eens gebruiken en laat me verrassen… Ziet er aantrekkelijk uit. Dank voor het delen.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat goed Veron! Ik ben benieuwd of de oefening je verrast heeft!

   Antwoord
 3. Angelique van Winden

  Wat een prachtig blog, bruikbare tips om naar je innelijke zelf te luisteren, stil te zijn, twijfel en onzekerheid aan te pakken. Ga het alfabet uitproberen. Het is natuurlijk super fijn om rust en zekerheid in je leven te hebben.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ik denk dat rust en zekerheid in je leven een belangrijk fundament is. Je hebt als ondernemer al zoveel op je bord liggen, dan kan je onrust en onzekerheid er niet ook nog bij hebben. Ik ben zeer benieuwd hoe de oefening werkt voor jou Angelique.

   Antwoord
 4. Marie-José

  Wat een mooie tip met het alfabet!

  Antwoord
 5. Kit

  Wat een mooi blog! Ik mediteer al lang en ik ken het effect van rust krijgen en de zekerheid die dat oplevert. Maar deze oefening ken ik nog niet. Mooi om uit te proberen en gerichter liefdevolle, energieke en krachtige woorden tegen jezelf te zeggen. Ik ga het uitproberen. dank voor delen. Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ik ben heel benieuwd wat je ervaringen zijn Kit met deze oefening.

   Antwoord
 6. Simona

  Wat een mooie blog en zo waardevol want door de dagelijkse meditatie en visualisatie met dankbaarheid geven je leven de rust en zekerheid die je nodig hebt om op jezelf te vertrouwen. Hierdoor komt alles in balans en gaat het wiel draaien. Mooi dat jij anderen hiermee kan helpen om succesvol te zijn in hun leven en met hun bedrijf. Wat een super gaaf alfabeth Marielle. Bedankt voor je input.

  Groetjes Simona

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Graag gedaan Simona. Het is een alfabet wat niet alleen in de stilte heel goed van pas komt, maar ook in alles wat je tegenkomt in het ondernemerschap :-).

   Antwoord
 7. Mirja

  Hey Marielle, stilte is inderdaad super belangrijk. En de stilte ook echt te ervaren. Niet even afraffelen omdat je het (ook nog) ‘moet’ doen. Of omdat het ergens staat dat het goed voor je is ;-). Echt doen! Dat heb ik meegenomen uit jouw programma. En het alfabet af gaan is voor mij iets dat werkt. Ik vind het zo leuk en goed dat je het deelt met iedereen. Ik wens dat het bij iedereen werkt. En rust geeft. Het helpt ook bij het afscheid nemen van negatieve gedachten. Toen ik begon waren het direct negatieve woorden die naar boven kwamen. Zo bijzonder om je daarvan bewust te zijn. Nu zijn het, na een poosje bezig te zijn, alleen maar positieve. En dat heeft invloed op hoe ik mij dagelijks voel. Rust en vertrouwen.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dankjewel Mirja voor het delen van jouw mooie oefening. Ik ben ontzettend blij om te lezen wat de positieve impact hiervan is op jouw leven. Fijn dit te kunnen delen met anderen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.