Iedere dag maximale FOCUS.

10 reacties

Vind je het lastig iedere dag weer geconcentreerd te blijven, jezelf bij de les te houden? Om aan het einde van de dag werkelijk datgene gedaan te hebben wat je ook voor ogen had? Om de discipline op te brengen ook werkelijk aan de slag te gaan en door te gaan? Oftewel:

Maximale FOCUS.

FocusHoe zorg je er nu voor dat je gefocused blijft werken en dat je iedere dag aandacht geef aan de juiste dingen. Ik geef je hier mijn tips. Dit zijn tips die voor mij werken en zoals ik al jarenlang werk. Ik weet zeker dat ze ook voor jou werken als jij ze toepast in je bestaan als ondernemer.

Focus tip 1: Doe werk wat je leuk vind.

Je kan je alleen blijven focussen op datgene wat je leuk vind. Als je iets niet leuk vind, dan verslapt al snel de aandacht. Zorg dus dat je als ondernemer bezig bent met iets wat je echt heel graag wilt doen. Wat je ongelofelijk leuk vind. Waar je iedere dag heel erg blij van wordt. Dat er iedere dag een vuur in je blijft branden. Zodat je ook iedere dag daar mee aan de slag kan.

Focus tip 2: Stel jezelf een doel.

Bepaal iedere dag voor jezelf wat je die dag wilt bereiken. Een duidelijk doel. Bepaal dit niet alleen voor de dag, maar ook voor de week, de maand, het jaar, voor de lange termijn. Wat wil je over 3 jaar bereikt hebben? Zodat je echt weet waar je het voor doet. Dit is je WAAROM.

Focus tip 3: Zorg dat je weet voor wie je het doet.

Bepaal wie je klant is. Oftwel, bepaal je doelgroep. Als jij precies weet wie je klant is, welke klanten behoefte hebben aan jouw product of dienst en wat die behoeften precies zijn, hoef je je alleen maar daar op te focussen. Lees hier meer over het bepalen van je doelgroep.

Focus tip 4: Bepaal iedere dag WAT je wilt doen om dit doel te bereiken.

Behalve dat je je doelen bepaalt, bepaal je ook per dag WAT je moet doen om je doel te bereiken. Welke taken zijn er nodig om je doelen te bereiken voor die dag. Bijvoorbeeld een blog schrijven, een mail sturen, een hoofdstuk aan je boek schrijven, een afspraak maken met een klant, de belastingaangifte voorbereiden. Enz.

focus to-do listFocus tip 5: Schrijf iedere dag de taken op die je moet doen om dit doel te bereiken.

Schrijf het ook echt op wat je wilt doen, anders blijft het in je hoofd zitten en raak je het kwijt. Zorg ervoor dat je je do-do lijst altijd paraat hebt en dat je altijd overzicht hebt wat je nog moet doen. Ik doe dit zelf het liefst gewoon op papier, maar er zijn ook heel veel handige tools en apps die je hiervoor kan gebruiken. Begin je dag met het maken van een to-do lijst voor die dag of eindig de dag met het maken van en to-do lijst voor de volgende dag. Net wat je prettig vindt.

Focus tip 6: Begin met hetgeen wat het belangrijkst is of wat je het moeilijkst vind.

Begin je dag met de taak die het allerbelangrijkste is om echt te doen of waar je het meest tegenop ziet. Dat is voor mij altijd de taak die het meeste IMPACT heeft op het bereiken van mijn doel. Je GOUDEN taak. Als je deze taak hebt afgerond geeft dat een gevoel van rust en voldoening. Bepaal ook van de overige taken de prioriteit.

Focus tip 7: Schrijf je ideëen op.

Schrijf de ideëen op die je gedurende de hele dag te binnen schieten. Dan zijn ze uit je hoofd en ook dat geeft rust. Ideëen die in je hoofd blijven hangen zijn een bron van onrust en stress. Ik noteer dit zelf altijd op mijn telefoon, want die heb ik altijd bij me. Ik gebruik hiervoor de app notities. Op het moment dat ze je te binnen schieten moet je ze echt meteen opschrijven, anders ben je ze weer kwijt. Let op: je ideëen zijn geen to-do’s, maak hier onderscheid in.

Focus tip 8: Bouw een routine.

Doe je taken op een vast moment per dag, per week, per maand, per jaar. Dag in dag uit. Zo bouw je een routine en wordt het makkelijker om je taken werkelijk gedaan te krijgen.

Focus tip 9: Leef gezond.

Eet gezond. Eet niet te veel. Eet niet te weinig. Drink heel veel water. Beweeg iedere dag. Slaap minstens 7 uur per nacht en neem gedurende de dag je rustmomenten. Hierbij blijf je fit en energiek bij en dan is het makkelijker je aandacht erbij te houden.

KIES de tip voor focus die bij jou past!

Okee, het risico bestaat nu dat jij nu je mijn tips leest denkt ja dat is het. Maar ik geef je een waarschuwing: draaf niet door alsjeblieft. Het heeft geen zin om de dingen ineens compleet anders te doen, je huidige schema om te gooien, onder het mom van dan heb ik eindelijk focus. Je to-do lijst volproppen met acties en er gedurende de dag nog van alles opkrabbelen is ook funest. Dus draaf niet door.

Vind je het moeilijk om je te focussen en je aandacht vast te houden? Kies dan één of twee van mijn tips uit die voor jou werken en ga hier mee aan de slag. Als je dat onder de knie hebt, dan pak je de volgende tip en zo werk je stapsgewijs naar een leven vol focus. KIES wat voor jou werkt.

Nu ben ik heel benieuwd, wat doe jij of wat zou je willen doen om met focus en aandacht te werken IN en AAN je onderneming?

Deel het met ons in het reactieveld. Als dank voor je reactie ontvang je van mij een geweldig CADEAU! Je ontvangt mijn productiviteitsplanner , mijn format voor jouw dagelijkse to-do’s. Zodat je de tijd die je bespaart door NEE te zeggen, weer opnieuw kan indelen.

Ik kijk uit naar je reactie!

Make it a HAPPY day!
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. marijn

  Jouw tip om eerst de dingen te doen die het belangrijkst zijn of die je moeilijk vindt komt in de buurt van iets wat bij mij goed werkt; een gouden tip uit een eerdere training: “Eat the frog!”
  Dus begin de dag met een rotklusje, iets waar je tegenop ziet en steeds maar vooruit schuift, terwijl het wel echt moet gebeuren. Doe het meteen. Eet die kikker; slik hem snel door. Geeft veel voldoening. Vooral als je hem met de any.do app doorstreept en ook nog hoorbaar uit je iphone schudt!

  Antwoord
 2. Evelien Bos

  Ik begin iedere dag met een wandeling van ongeveer één uur, daarna doe ik de dagelijkse boodschappen waarna ik de hele dag tijd heb om de dingen te doen die ik wil doen. Het is alleen lastig om de focus vast te houden…

  Antwoord
 3. Caroline van Wijk

  Mijn focus voor nu is: leef gezond. Ben ik enthousiast begonnen met hardlopen. Zegt mijn fysio dat ik eerst minstens acht weken aan mijn kruisbanden moet werken voor ik mag hardlopen. Maar ik houd vol! Dan ga ik fietsen tot die tijd – fietsen mag wel.

  Antwoord
 4. Karin van Kesteren

  Ha Marielle,

  wat mij helpt is iedere dag te beginnen met meditatie. Op mijn kussentje merk ik vaak toch nog wel hoe mijn hoofd soms rondspookt, maar zelfs als ik maar een half minuutje van dat half uur geconcentreerd ben is dat vruchtbaar.

  Antwoord
 5. Jan van Kilsdonk

  Er zijn taken waarmee je soms wel een hele dag bezig moet zijn om het af te krijgen. In de praktijk lukt het eigenlijk nooit om er ook een hele dag achter elkaar mee bezig te zijn. Je wordt altijd wel voor het een of ander gestoord. Ik ga nu proberen die taken in stukjes te knippen zodat je na afronding van een bepaald deel ook de tijd kunt nemen voor andere taken. Hierdoor kun je ook momenten op de dag inbouwen waarop je gestoord kunt worden, door andere of door andere taken.
  Groet, Jan

  Antwoord
 6. Elfriede Krauth

  Hoi Marielle,

  mooie tips, dank je wel! Wat mij bevalt is de naam “gouden taak”, soms kunnen taken zo klein lijken, maar door ze gouden te noemen, komen toch in een heel ander licht terecht.

  fijne dag nog, (en veel focus :-)),

  Elfriede

  Antwoord
 7. Andrea Cusinello

  En nog iets dat mij enorm helpt: kies 2 vaste momenten om mail te beantwoorden en zorgen dat als ik een mail lees, gelijk een actie neem: antwoorden, verplaatsen in een andere map (bv in afwachting van andere mensen) of delegeren.
  Zo na 1 jaar (hoef niet zo lang te duren, maar was mijn geval), mijn inbox heeft 0 emails: ik ben er erg blij mee

  Antwoord
 8. Andrea Cusinello

  Ik begin mijn dag met 30 min fysieke training en 30 minuten mediteren. Dat heeft mij veel concentratie gebracht

  Antwoord
 9. Sandra Leon

  Handig blog! Dank voor het delen. Wat ook een mooie is om erbij op te nemen is wie er nog meer baat bij hebben als jij je doel of taak hebt behaald.

  Goed bezig!

  Groetjes,
  Sandra Leon
  Founder Fempower Magazine

  Antwoord
 10. Roy

  Telefoon, tv, social media en alles wat je uit kunt zetten (is alleen met de honden wat lastig…)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *