Zacht zijn voor jezelf - Succes bereiken door te stoppen met hard werken.

Zacht zijn voor jezelf.

20 reacties

Verkoop ik wel genoeg? Verdien ik wel genoeg? Ben ik wel goed genoeg? Soms lukt het gewoon niet om zacht te zijn voor mezelf. Dan gebeurt er ineens iets dat me onderuit  haalt. Plots voel ik allerlei onzekerheden in me opkomen.

Bang

Ik ga dan hard werken en neem geen rust en ontspanning. Op die manier probeer ik al mijn angstige gedachten te vergeten. Maar dat lukt niet, want ik word erdoor terug geslingerd in de tijd en beleef oude pijn opnieuw. Ik ben bang voor wat er in de toekomst mis zou kunnen gaan. Al deze gedachten maken dat het helemaal mis gaat.

Hard werken maakt je hard, streng en onbereikbaar. Het maakt je moe en machteloos. Dan heb je zachtheid nodig, maar die is juist dan zo moeilijk te vinden.

Zachtheid. Maar wat is dat dan?

Gun jezelf rust en stilte.
Zorg goed voor jezelf.
Bewaak je eigen grenzen.
Zet kleine stappen.
Geniet van het nu.
Houd vertrouwen.
Voel liefde.
Wees blij.

Altijd. Overal. In iedere situatie.

Stilstaan in plaats van hard werken.

Zachtheid vind je door stil te staan, de controle los te laten en je over te geven aan het moment. Zelf doe ik simpele dingen om de hardheid los te laten. Ik zet gewoon alles uit – computer, telefoon en gedachtes – en ga lekker een stuk roeien of fietsen. Niet hard, gewoon in alle rust genieten van de natuur. Door de week en midden op de dag gun ik mezelf dat glas wijn bij die leuke strandtent. Zonder schuldgevoel slaap ik uit op zondag en ga samen met de kinderen uitgebreid ontbijten met koffie en croissantjes. Of ik  trakteer mezelf op een mooie bos roze tulpen.

Genieten.

Zachtheid vind ik door mezelf gewoon simpele dingen te gunnen waar ik blij van word. En ervan te genieten. Ik weet dat angstige gedachten en pijnlijke gebeurtenissen bestaan, maar ze hebben geen vat op mij. Ze zijn juist bedoeld als les om van te leren, niet om mij onderuit te halen. Zachtheid geeft mij weer nieuwe energie.

Herken je dat?

Ik ben benieuwd of je dit herkent. Heb jij wel eens angstige gedachten die vat op je krijgen? Word jij dan ook hard voor jezelf? Deel die gedachten hieronder in het reactieveld met mij. Dankjewel hiervoor, want ik vind het fijn om je op deze manier verder te leren kennen.

Succes met je Bedrijf

Speciaal voor de ondernemers die het beste uit zichzelf willen halen en dat willen delen met anderen geef ik een Webinar Succes met je Bedrijf. In dit webinar leer ik je de 5 essentiële lessen voor maximaal resultaat met je bedrijf. Als jij je volledige potentie wil leven en maximale impact wil maken, is dit een training waar je geen nee tegen kan zeggen.

Kies voor jezelf en klik hier om je direct aan te melden: https://succesmetjebedrijf.webinargeek.com/succes-met-je-bedrijf

Ik kijk ernaar uit je reactie te lezen en je online te ontmoeten op mijn training.

Make it a HAPPY day!
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

20 Reacties

 1. Kamiel van Ingen

  Herkenbaar. Als ik stress heb qua geld of de hoeveelheid werk die ik nog voor de boeg heb, dan vergeet ik om even rust te nemen. Juist even tijd voor mezelf nemen, een uurtje in de tuin bezig zijn bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat ik weer tot rust kom en helder en gefocust kan werken. Alles op een rijtje zetten.

  Maar juist onder stress heb ik het gevoel dat ik me dat niet kan veroorloven. Terwijl ik ook weet dat dingen vaak beter gaan als je ze even terzijde hebt gelegd. Na een dag slapen kom je vaak veel sneller door probleemstukken heen.

  Angstige gedachten die ik heb zijn:
  – kan ik mijn belofte aan mijn klant wel waarmaken (kan ik wel de juiste kwaliteit bieden)?
  – komt er wel genoeg geld binnen deze maand?
  – kan ik me deze uitgave wel permitteren (ook al weet ik dat het een goede aanschaf is die me veel brengt of die gewoon noodzakelijk is)?

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Kamiel, dankjewel voor je openhartige reactie. Wat goed dat je weet wat voor je werkt: tuinieren. En dat je jezelf dat ook gunt. Ga je het tuinieren ruimte geven in je agenda?
   Liefs Marielle

   Antwoord
 2. Anna

  Beste Mariëlle,

  Ik kan mij hier ook heel goed in vinden. Als het goed is?? Ik gun mezelf ook niet veel overwinningen. Dat is alsof het altijd beter moet kunnen. Ik ken ook zo’n zenuwachtige gevoel, wanneer alles wat ik van mezelf nog moet doen niet meer te overzien is. Dat je in alle lijsten van de taken als in een moeras zakt. Stiekem weet ik wel, dat nog harder tegen mezelf zijn helemaal niet helpt. Maar het is wel moeilijk om dat af te leren.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Klopt, Anna, afleren is niet altijd makkelijk. Het begint bij bewust zacht zijn naar jezelf. Dan kan je steeds stappen blijven zetten.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 3. Marian

  Heel herkenbaar, Marielle. Ik heb geleerd om vertrouwen te hebben juist als het niet zo goed gaat. Geloven dat er altijd iets goeds op mijn pad komt. En dat doe ik door als Boeddhist meer energie in mijn meditatie te stoppen. Waardoor ik direct met mijn wijsheid, moed en compassie in contact treed. En vooral compassie voor mijzelf voelen, zonder negatieve gevoelens over mijzelf. Dat ik niet altijd hard hoef te werken, dat angst mij blokkeert en dat ik alleen dit kan veranderen. Hierdoor krijg ik de kracht om weer verder te gaan. En komt de flow weer met nieuwe dingen, die op mijn pad komen. Die mij doen beseffen dat het overwinnen van mijn angst en vertrouwen te hebben in mijn eigen kracht, de weg is tot gelukkig zijn met mijzelf en mijn business. Dank voor het delen!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Lieve Marian, wat zeg je dat mooi, en ik vind het geweldig hoe jij je Boeddhisme laat zien in je werk. Fijn dat je dit met ons deelt!
   Liefs Marielle

   Antwoord
 4. Monique

  Niet alleen interessant voor ondernemers. Ook voor mij zijn dit leermomenten geweest de afgelopen jaren en nog steeds. In mijn tuin kom ik helemaal tot mijzelf en ben ik in het nu. Blote voeten in het gras, handen in de aarde, rust en stilte. Nu nog leren om deze ruimte voor mijzelf ook op kantoor te creëren.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja, hè? Heel menselijk 😉 Hoe kun je dat op kantoor creëren, Monique?
   Liefs Marielle

   Antwoord
 5. Adrienne

  Pfff…en of ik dit herken! En vooral harder werken als het allemaal niet lukt. Vanuit zachtheid blijkt het veel makkelijker te gaan. Deze metafoor kon ik afgelopen week geweldig goed gebruiken bij mijn popkoor. Vanuit zachtheid lukt het me makkelijker de hoge en lage noten te bereiken.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Goed bezig, lieve Adrienne. Zingen vanuit zachtheid, prachtig.
   Liefs Marielle.

   Antwoord
 6. Rebecca

  Hoi Marielle, bedankt voor deze woorden op papier. Het is waar ik deze week weer in liep. juist als ik moe ben komen die gedachten op merk ik. Dus dan is mijn reactie: rustig aan, het hoeft niet snel, het gaat erom dat je intens kunt genieten van elk moment. Zo, dat tilt me weer op, om lekker genietend door te gaan!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Zo is het Rebecca. Het gebeurt gewoon. Fijn dat je het herkent, dan kun je zo’n gedachte ook weer loslaten.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 7. Marjolein Koetsier

  Ja mooi Marielle! Toevallig net zelf blog geschreven over ‘Kun je lief zijn voor jezelf?’ En met name voor het kind in je.
  Dank voor de extra reminder! Groet, Marjolein Koetsier

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Precies, Marjolein, lief zijn voor jezelf: heel belangrijk!
   Liefs Marielle

   Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Graag gedaan, en kort maar krachtig zoals jij het zegt!
   Liefs Marielle

   Antwoord
 8. Hugo

  Ja, Marielle, dat herken ik. Juist angst voor de toekomst, of ik dan mijn gezin wel (financieel) kan onderhouden; klinkt wat ouderwets, maar zo voelt het wel. Geldgebrek is een hele vervelende!! En mij zet het inderdaad in de kramp, en het blokkeert de weg naar mijn gevoel en hart! En inderdaad, juist willen we ondernemen vanuit ons hart, dus ja, als die blokkade zich opwerpt, hou maar op met ondernemen…
  Op één ding na: ik ga ook naar het moment ‘nu’, want ‘nu’ kent geen angst. Maar wel bedankt voor dat volgende stapje: gewoon iets heel wat anders leuks doen! Ga ik nu in praktijk brengen. Groet, Hugo

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Inderdaad, Hugo. Kramp blokkeert ondernemen vanuit je hart. Stap voor stap kom je er zeker.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 9. Katrien

  Bedankt Marielle voor het delen. Je kwetsbare kant maakt je zo mooi en menselijk. Jij laat juist zo goed zien hoe mooi vrouwelijk zijn is. Hoe mooi het is om te leren van je pijn en om te leven in het nu. Bedankt voor al je lessen ik kan nog veel van je leren.
  Groetjes,
  Katrien

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Mooi, hè, Katrien? Vrouwelijk zijn en laten zien.
   Liefs Marielle

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *