Zachtheid

1 reactie

Denk jij dat je alleen met hard werken iets kan bereiken? Ik dacht dat ik hard moest werken om iets bereiken in mijn leven. Dat ik moest voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik was hard voor mezelf. Streng. Gedisciplineerd. Ik gunde mezelf weinig aan ontspanning en leuke dingen. 

Wilde ik echt zo hard zijn voor mezelf? Ik kende zachtheid nog niet.

Crisis

Ik had er een crisis voor nodig om tot andere inzichten te komen. Zoals een crisis altijd bedoeld is om dingen helder te maken die je voorheen niet zag. De inzichten die ik kreeg maakten dat ik dingen op een totaal andere manier ging doen. Ik ontdekte zachtheid en de kunst van het niet-handelen of het niet-doen.

Maar weet dat de kunst van het niet-doen niet gaat over niets doen. De kunst van het niet-doen of niet-handelen gaat over leren niet te reageren op allerlei triggers en impulsen die je gedurende de dag krijgt. Impulsen waar je je vaak onbewust van bent zorgen dat je te hard werkt. Je hebt bijvoorbeeld de overtuiging dat je pas goed genoeg bent als je goede resultaten hebt. Of je gelooft dat je überhaupt iets moet bereiken in je leven. Dat zijn gedachten en overtuigingen die zorgen voor hard werken. Wanneer je je bewust bent van deze gedachten en er vervolgens niet naar handelt, beoefen je de kunst van het niet-handelen. Dat is zachtheid.

Ook de oordelen die je hebt over jezelf en anderen zorgen voor hardheid. Neem de oordelen die je hebt over jezelf en anderen waar. Accepteer de situatie en de gebeurtenissen zoals ze nu zijn. Ze zijn simpelweg zoals ze zijn, vind er niets van. Ook dat is zachtheid.

Het is noodzakelijk zachtheid aan te brengen in je leven. Het zorgt voor innerlijke stevigheid en veerkracht. Dat heb je nodig voor jezelf en voor je klanten. Wanneer je vanuit zachtheid leeft, biedt je je klant een veilige plek.

Hard of zacht leven

Hoe kan jij zachtheid toepassen in jouw leven?

Neem je prestatiedrang en je harde werken eens onder de loep. Je denkt wellicht dat je meer bereikt als je harder werkt, net als ik vroeger. Misschien vind jij jezelf een beter mens wanneer je die beoogde prestaties realiseert. Maar het is wel een continu gevecht tegen jezelf en tegen de tijd. Een hard gevecht. Misschien voel je die hardheid bij jezelf. Misschien bekritiseer je jezelf, omdat je niet de resultaten bereikt waar je naar verlangt. Misschien veroordeel je jezelf, vind je de ander beter dan jezelf. Misschien voel je je schuldig, heb je al zoveel gedaan en nog lukt het niet. 

Niet-handelen

Ga nu eens bij jezelf naar binnen en zoek een stille plek in jezelf op. Ga met je gedachten naar je hart. Neem gewoon waar wat er is. Ik stel mezelf altijd een steen voor die ik in het water gooi en die naar de bodem verdwijnt. Hoe verder de steen in het water zakt, hoe stiller het wordt. Dat is de stilte waar je naartoe kan gaan. Dat is een vredige en stille plek. Vind daar rust en zachtheid. 

Deze oefening kan je dagelijks doen. Als je dit regelmatig oefent, ontdek je dat er meer rust komt in je hoofd en je handelen. Er ontstaat flow. Vanuit flow doe je altijd wat nodig is en is alles wat je doet altijd goed. 

Als je vanuit deze plek van rust handelt, heeft je handelen veel meer ontspanning en presteer je moeiteloos. Je laat je innerlijke drang los om hard te werken en je ontdekt dat alles je dan beter afgaat dan wanneer je zo je best doet. Moeiteloos!

Hard roeien

Een voorbeeld uit mijn favoriete sport, roeien. Als ik erg mijn best doe om hard te roeien, stagneer ik juist. Ik vraag te veel kracht van mezelf, ik neem te weinig ontspanning en het gaat ten koste van mijn techniek. De echte flow ontbreekt. Maar als ik de behoefte loslaat om hard te gaan, ontstaat er meer ontspanning, meer plezier, meer rust en meer vertrouwen. Het vertaalt zich in snelheid, veel sneller dan wanneer ik hard wil gaan.

Als jij je innerlijke drang loslaat om hard te willen gaan, voel je meer rust. Je voelt je zekerder en je hebt meer vertrouwen. Het geeft je meer geluk en meer plezier. Juist daardoor trek je meer klanten naar je toe en doen zich mooie kansen voor. Je ontdekt op termijn zelfs dat je behoefte aan planningen en to-dolijsten verdwijnt.

Zachte oefeningen

Net als elke nieuwe gewoonte oefen je deze manier het niet-handelen. Laat de drang los om te presteren en hard te willen gaan. Oefen zachtheid en leer de kunst van het niet-handelen. Verzacht je gedrag en doe dat met toewijding. Dat betekent dat je de focus op je prestaties loslaat en focust op de ontwikkeling van innerlijke rust en zachtheid.

Neem de tijd om te wennen aan deze zachtheid en moeiteloosheid. Heb geduld met jezelf. Waarmee kan je oefenen? Ik geef je twee suggesties.

Zoek de stilte

Zoek de stilte in jezelf. Je hoeft hier niet een stille omgeving voor te creëren. Je kan bijvoorbeeld even naar buiten, de natuur in. Maar je kan ook achter je computer blijven zitten. Sluit een kort moment je ogen en ga met al je aandacht bij jezelf naar binnen. Probeer verder naar beneden te zakken, als een steen die in het water plonst en rustig naar de bodem zakt. Doe dat enkele keren per dag.

Wees stil

Spreek je niet uit. Reageer niet op de woorden of het gedrag van anderen. Ook niet in een mail, in een app of op social media. Observeer alleen bij jezelf wat de woorden of het gedrag van de ander met je doen. Geef aandacht aan je eigen emoties. Kijk of je in een staat van zachtheid kan komen, zonder jezelf of de ander te veroordelen.

Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Waarom is het soms zo moeilijk om zacht te zijn? Waarom zijn vaak zo hard en zo veroordelend? Ons Enneagramtype maakt veel duidelijk.

Je Enneagramtype zegt eigenlijk hoe je reageert op dat wat er om je heen gebeurt. Waarom je zo boos, zo verdrietig en zo bang bent. Of waarom je dit alles juist niet kan voelen en onverschillig bent of je zelf beter vindt dan alle anderen.

Meld je aan voor de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Je maakt kennis met de drie schatten en de negen enneagramtypen.

1 Reactie

  1. Mirjam

    Mooie en herkenbare blog Marielle!

    Ik zat heel fijn in die Zachtheid afgelopen jaar, steeds meer en steeds moeitelozer, maar ben daar onlangs onverwacht weer ‘uit’ gevallen en probeer er nu opnieuw weer mee in contact te komen. Dus FIJN om de al bekende tips toch nogmaals te horen en opnieuw tot me te nemen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *