Hoe ontwikkel je meesterschap in het ondernemen? - Succes met je Bedrijf

Hoe ontwikkel je meesterschap in het ondernemen?

16 reacties

Ik wilde rijk worden. Daarom nam ik op mijn zestiende een baantje. Ik verdiende drie gulden vijftig per uur. Van mijn eerst verdiende geld kocht ik een stereo-installatie, compleet met mijn favoriete cd’s van U2, Bonnie Tyler en Spandau Ballet. Ik draaide ze grijs.

Ik bleef mijn baantjes erbij houden. Tijdens mijn studie kon ik daardoor een riant appartement bewonen en zonder studieschuld mijn jaren door. Na mijn studie kocht ik direct mijn eerste huis in Amsterdam, samen met mijn toenmalige echtgenoot.

Rijker betekent harder werken

Ik wilde nog meer geld verdienen. En dat lukte ook. Ik maakte carrière en ieder jaar nam mijn salaris toe. Soms heel fors na een flinke promotie. En op enig moment had ik een riant salaris, een auto van de zaak, een pensioenregeling en een optieregeling. Je zou zeggen: het was gelukt. Ik was rijk geworden.

Maar het was alles behalve zorgeloos. Want met het stijgen van mijn inkomsten stegen ook mijn kosten. We verhuisden naar een groter en duurder huis, we kregen kinderen, de boel moest verbouwd worden en we namen er een extra hypotheek bij. Met de kosten namen ook de zorgen toe. We moesten steeds harder werken om de boel op de rit te houden. Dus dat was ook wat ik deed: hard werken.

Herken je dat?

Dit zie ik ook bij ondernemers: ze werken hard. En omdat ze tekorten hebben gaan ze nog harder werken en belanden in een ratrace waar ze niet meer uitkomen.

Mijn wake-up call

Bij mij ging het mis, of nee, bij mij gebeurde wat moest gebeuren om mij wakker te schudden. Ik werd ontslagen. Ik raakte mijn riante salaris kwijt, de auto en alle andere aantrekkelijke regelingen. Direct kwamen we in de financiële problemen, want door onze hoge kosten had ik geen reserves aangelegd. En het salaris van alleen mijn echtgenoot was niet toereikend om onze kosten te dragen.

We namen de nodige maatregelen. We pasten onze hypotheek aan, sneden in onze kosten en godzijdank kregen we de boel financieel weer op de rit. Maar nog steeds zat ik in die ratrace van hard werken. Nu niet meer bij een werkgever, maar als ondernemer. Geld was mijn drijfveer. En ik voelde mij allang niet meer rijk. Ik voelde me arm en ongelukkig.

Anders rijk

Ik had nog een les te leren. Mijn partner en ik gingen scheiden, na 23 jaar samenzijn. Door deze scheiding ontdekte ik hoe arm ik was. Hoe ongelukkig en uitgewoond ik mij voelde door het jarenlange harde werken. Ik nam mij voor opnieuw rijk te worden. Maar nu anders.

Tot die tijd was de hoogte van mijn bankrekening mijn drijfveer. Het geld hield mij jarenlang gevangen. Ik besloot het anders te doen. Ik koos voor vrijheid.

Bewuste keuze

Ik nam een besluit dat vanaf dat moment mijn leven compleet veranderd heeft. Ik besloot mijn financiële drijfveren los te laten en ik maakte de keuze om innerlijk rijk te worden. Innerlijke rijkdom, dat is waar het over gaat.

Het was een heel bewuste keuze. Niet dat het altijd makkelijk was om daarbij te blijven. Want ik moest hard werken om innerlijke rijkdom te voelen. Werken aan je innerlijke rijkdom is echt hard werken. Het bracht me rust en ontspanning.

Innerlijke rijkdom

Innerlijke rijkdom is gelukkig zijn, jezelf zijn, je ge-waarde-erd voelen omdat je van waarde bent, vertrouwen voelen, je geliefd voelen, vervuld zijn en het zeker weten. Dat is pas echte rijkdom. Ik zie mijn innerlijke rijkdom terug in de kwaliteit van mijn persoonlijke relaties.

Innerlijke rijkdom betekent ook dat je de enorme waarde ziet van jouw kennis en ervaring. Dat je die op de juiste waarde weet te schatten. En als je dat weet, voel je ook meteen je opdracht als ondernemer: om dit te delen met anderen. Het heeft impact op de kwaliteit van je werk en op de resultaten van je klanten.

Innerlijke rijkdom als voorwaarde voor succes

Daarmee is innerlijke rijkdom een belangrijke voorwaarde voor financieel en zakelijk succes. Het financiële succes is de revenu van je innerlijke rijkdom. Hoe rijker jij je voelt van binnen, hoe groter je bankrekening. Dan is echt alles mogelijk.

De rijkdom die ik voel geef ik graag door. Zodat jij hier ook van kunt profiteren. Ik zie zoveel potentie bij ondernemers en je ziet het zelf vaak over het hoofd. Vaak heb je geen flauw idee hoe je hier een winstgevend bedrijf van kunt maken.

Werk jij voor het geld?

Werken voor het geld is een onbewust patroon. Het is vaak armoe, omdat je werkt vanuit een tekort aan geld of een tekort aan tijd. Daardoor beland je in een ratrace van hard werken waar geen einde aan lijkt te komen. Je verdient te weinig en je werkt te hard. Herken je dat? De enige manier om uit deze ratrace te stappen is om een aantal fundamentele keuzes te maken om het anders te doen.

Daarom geef ik binnenkort het webinar Winstgevend Ondernemerschap. Daar ga ik je vertellen hoe je op een ontspannen manier wel klanten krijgt en winst maakt. Het is werken vanuit overvloed en rijkdom.

Meld je hier direct aan. Het is eenmalig.

Hartelijke groet,

Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

16 Reacties

 1. Simona van Leeuwen

  Ik ga mijn meesterschap ontwikkelen door mezelf te ontwikkelen op allerlei vlakken en laat mij inspireren door jou Marielle. ik wil nu alles gaan uitvoeren wat ik geleerd heb van mijn levenslessen en daar een mooi solide bedrijf mee opzetten en daar een groot succes van maken waardoor ik eindelijk iets kan betekenen voor een ander.
  Mijn grootste levensles is: Maak iets moois van je leven en leef!!! en heb veel plezier in alles wat je doet! en vooral jezelf blijven is heel belangrijk.
  Blij dat ik mag leven en dit levenspad mag wandelen met alle mooie mensen om mij heen.
  Simona van Leeuwen

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat mooi Simona om dit van je te lezen. Dankjewel voor het delen.

   Antwoord
 2. Simone

  Meesterschap is voor mij gericht zijn op wat ik zie en niet afgeleid laten worden door anderen of omstandigheden.
  Dat kan in rust en in actie.

  Ego staat hier in dienst mits je maar blijft afstemmen op wat je voor ogen hebt.
  De uitdagingen blijven wel altijd komen..en dat vraagt weer opnieuw of je meester wil zijn van je leven.

  Antwoord
 3. Kit

  Mooie blog Marielle! Wat bij mij het meeste binnenkomt is mijn eigen race varen. En het besef dat elke haal qua implementatie dezelfde is. Tot vervelends aan toe. Dat ken ik ook uit Aikido. 10.000 keer hetzelfde doen vindt het ego heel saai maar is de enige weg naar meesterschap. Dus ik ga mijn ego vervelen en tot grote resultaten komen in mijn bedrijf en mijn leven. 😀

  Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ik zou je ego tot andere gedachten brengen. Dan gaat het vast makkelijker.

   Antwoord
 4. Barbara

  Mooie blog, dankjewel Marielle. Genieten, je eigen koers varen, vallen en weer opstaan. Inmiddels weet ik dat het er bij hoort. Het belangrijkste blijft doen, doorgaan en blijven herhalen. Niet opgeven. Prachtig hoe je dat naast het roeien legt. Doet me weer denken aan het bezoek op jouw roeivereniging.

  Liefs, Barbara

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja, dat was een mooi moment he? Soms is het moeilijk om na het vallen weer op te staan. Na een teleurstellend resultaat weer door te gaan. Maar juist deze momenten zijn belangrijke leermomenten.
   Liefs Marielle

   Antwoord
   • Barbara

    Absoluut Marielle. Daar zit zoveel informatie in waar je weer mee verder kan. Ik zou het niet willen missen.

    Antwoord
 5. Antoinette

  IK vind het inspirerend om te zien/ ervaren/ lezen dat je ondernemerschap als een wedstrijd ziet. Het is een topprestatie. En dat ervaar ik elke dag.
  Dank je wel voor je inspiratie.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Antoinette, ik zie het ondernemerschap niet als een wedstrijd. Er is geen eerste, tweede of derde plek. Ook geen troostprijzen. Ik gebruik het roeien vooral als metafoor om duidelijk te maken hoe belangrijk het is te genieten, samen te werken, je niet te laten lijden (met lange ij inderdaad) door de ander, te blijven oefenen totdat je meesterschap ontwikkelt. Een topprestatie, dat is het zeker.

   Antwoord
 6. Veron Goemans

  Mooie vergelijking in je blog Mariëlle.
  Mijn eigen race lopen. Dat is wat me te doen staat. Gewoon ervoor gaan!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Succes Veron!

   Antwoord
 7. Marieke

  “…en heel breed: type flatgebouw” hahahaha ik zie het voor me! Fantastisch mooi blog heb je geschreven. Ik begrijp nu zo goed wat ik te doen heb: mijn eigen race roeien. En altijd blijven lachen. Dat vergeet ik nog weleens. Bedankt voor je inspiratie!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Graag gedaan Marieke. Precies, lachend je eigen race roeien 🙂

   Antwoord
 8. Marie-José

  Doorgaan met alles wat ik van jou heb geleerd en stap voor stap uitbouwen 😊

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Stap voor stap inderdaad Marie-José. Of liever gezegd haal voor haal 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *