De roeiwedstrijden in Wenen op de schöne blaue Donau waren mijn meeste memorabele. Nooit eerder waren de omstandigheden zó pittig en de tegenstanders zó overweldigend. Nooit eerder ook, zijn we tijdens de roeitraining toegejuicht door naakte supporters. Wel in Wenen.

Warm en bloot

Snikheet was het toen wij in Wenen onze laatste trainingsbaantjes maakten, de dag voor de wedstrijd. We hadden extra vroeg afgesproken vanwege de hitte. Maanden van intensieve, dagelijkse training zijn eraan vooraf gegaan en we keken enorm uit naar de wedstrijd. Het was de FISA World Masters, het wereldkampioenschap voor veteranenroeiers. Veel voormalig toproeiers roeiden mee.

Tijdens die training fietste onze coach mee langs de kant. Plotseling hoorden we een hoop gejuich. Enthousiaste naaktrecreanten stonden te springen langs de Donau. Onze coach fietste stoïcijns door. Wij lachen natuurlijk!

Een pietsie te warm

We hadden een titel te verdedigen, twee jaar daarvoor waren we eerste geworden. Tussen onze tegenstanders zat een Hongaarse ploeg die we niet kenden maar wel vreesden, want ze waren drie koppen groter dan wij en heel breed: type flatgebouw. Wij moesten het hebben van onze techniek en het mooie weer was in ons voordeel. We waren goed voorbereid, voelden ons sterk en wisten precies wat we moesten doen. Een pietsie te warm was het, dat wel.

Kolkende massa

De volgende dag was het weer compleet omgeslagen. Grijs, regen en vooral heel harde wind tegen. De schöne blaue Donau was veranderd in een woeste, grijze, kolkende massa. Boten gingen om en de officials moesten roeiers uit het water vissen. Maar de wedstrijd ging door, no matter what it takes.

We keken nog eens naar de Hongaarse dames. We spraken elkaar moed in: we zijn goed getraind, we doen wat we kunnen. Het water klotste onze boot in en al tijdens de start gingen voor ons boten om. Wij maakten een snelle start en vlogen weg. De Hongaarse ploeg had voordeel van hun grote, sterke lijven. We hadden geen enkele invloed op deze dames of op de omstandigheden, maar we hadden ons vertrouwen, onze krachtige techniek en de focus op onszelf en de kwaliteit van ons roeien.

Wat heb jij daar als ondernemer aan?

Het ondernemerschap is ook een topsport. Het vergt vele uren training, moed en doorzettingsvermogen.

Je hebt bovendien geen invloed op de omstandigheden of op anderen. Sommige concurrenten zijn groter en sterker dan jij. Sommige ondernemers hebben meer klanten, meer geld en meer succes. Het enige wat je kan doen is je eigen race varen. Het heeft geen zin je door anderen te laten intimideren of beïnvloeden. Doe wat jij moet doen.

Meesterschap kost bloed, zweet en tranen

Ondernemen is net als roeien: steeds hetzelfde opnieuw doen, nog beter, nog preciezer. Ieder keer weer bijslijpen. Als je niet hard genoeg gaat, betekent dat niet dat je niet de kwaliteiten hebt. Doorgaan, verder trainen, hetzelfde blijven doen, geen nieuwe paden inslaan en niet twijfelen. Iedere keer weer opnieuw diezelfde haal. Terwijl juist veel ondernemers andere halen gaan maken in tijden van stress en onzekerheid. Maar zolang je nog geen meesterschap hebt ontwikkeld, kan je nog niet bepalen of jouw haal werkt of niet. Blijf doorgaan, opgeven is geen optie. Soms kost het gewoon bloed, zweet en tranen.

Geniet en doe het samen

Geniet vooral van je race, van de stappen die je zet om je bedrijf tot een succes te maken. Geniet ook van de pijnlijke momenten, die zijn ergens voor bedoeld. Ze leren je een les, er is een reden dat het gebeurt. Zoek mensen om je heen met wie je samen kan optrekken. Samen lachen, samen huilen, samen stappen zetten, samen eten, kortom, samen ondernemen. Want in je uppie is het ploeteren.

Meesterschap in ondernemen

Inmiddels heb ik er 5 jaar ondernemerschap op zitten. Dat zijn 10.000 werkuren inclusief 2.200 trainingsuren aan 1500 deelnemers, 356 klanten in mijn programma’s, 231 blogartikelen met 3578 reacties hierop. Een boek, twee jaarprogramma’s, een exclusief coachingsprogramma en ontelbare uren van groei, plezier en vele kopjes koffie. Met recht kan je spreken van meesterschap.

Hoe verliep de roeiwedstrijd?

We finishten als tweede en moesten onze titel overdragen aan het Hongaarse team. Pijn deed het, en ik baalde van de tegenwind. En toch kijk ik terug op een fijne wedstrijd. We hebben fijn en goed geroeid, we waren tweede, we hebben ongelofelijk gelachen (vooral om die naakte supporters) en Wenen is een heerlijke stad.

Inmiddels heb ik er 27 jaren roeien op zitten. Dat zijn 14.000 uren en meer dan 140.000 kilometer, 56 overwinningen en ontelbare kopjes koffie na de training en ontelbare uren plezier. Met recht kan je spreken van meesterschap.

Jouw meesterschap

Laat in een reactie op mijn blog weten hoe jij je meesterschap gaat ontwikkelen de komende jaren.

Jou gun ik mooie resultaten, waarvan je kan genieten en de kans om je verder te ontwikkelen. Daarom geef ik op 26 februari een gloednieuwe masterclass Succesvol Ondernemerschap. Alles wat ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld komt hierin samen. Het wordt een meesterlijk event dat je niet mag missen.

Meld je hier aan. Je kan nu nog gebruik maken van de vroegboekkorting.

Tot dan en hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

Ontdek 6 Manieren Om Met Gemak Meer Klanten Te Krijgen

Praktisch handboek voor Startende Ondernemers. 

Ik geef toestemming voor:

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!