Verkopen gaat niet over geld verdienen - Succes met je Bedrijf

Verkopen gaat niet over geld verdienen

3 reacties

Denk je dat verkopen gaat over geld verdienen? Wil je er je bankrekening mee vullen? Juist als je dat denkt, lukt het niet. Als je de verkoop gebruikt om de tekorten op je bankrekening te vullen, werk je vanuit de energie van het tekort. En als je werkt en onderneemt vanuit die energie, is dat precies wat je krijgt: tekort. Lees ook het artikel dat ik eerder schreef over het verschil tussen werken vanuit een tekort en werken vanuit overvloed.

Verkopen is anders dan je denkt

Begrijp me niet verkeerd: ondernemen gaat over geld verdienen. Zonder geld heb je geen bedrijf, maar een dure hobby. Een bedrijf levert geld op. En een belangrijk onderdeel van een succesvol bedrijf is verkopen. Hoe beter jij dat kan, hoe meer geld je verdient. Want natuurlijk is het fijn als je veel geld verdient.

Maar het werkt wel anders dan je denkt, want verkopen gaat niet over ontvangen.

Emotionele Bankrekening

Een wijs mens zei ooit tegen mij: “Wil jij je financiële bankrekening laten groeien, dan zal je eerst je emotionele bankrekening moeten vullen. Vullen van je emotionele bankrekening maakt je blij, gelukkig en liefdevol voor jezelf. Je voelt je letterlijk vervuld. Wanneer jij je vervuld voelt, kan je ook met anderen delen waar jij jezelf mee hebt gevuld. Dat is werken vanuit overvloed.”

Dat is waar verkopen in essentie over gaat: delen waarmee jij gevuld bent. Dat is de essentiële voorwaarde voor een goed gevulde financiële bankrekening. En niet andersom.

Een mooi boek hierover schreef John Gray: Krijgen wat je wilt en willen wat je hebt. Hij maakt heel duidelijk dat de basis van zakelijk succes te vinden is op je emotionele bankrekening.

Jouw problemen en de problemen van je klanten

Ieder mens kent problemen, uitdagingen, frustraties, onbereikbare verlangens en slapeloze nachten. Het leven confronteert je nou eenmaal dagelijks met allerlei problemen – jou ook. Die problemen zijn triggers om je duidelijk te maken dat je een les te leren hebt.

Het is dus jouw taak om met je problemen aan de slag te gaan. Zet de stappen die nodig zijn om ze op te lossen. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om je problemen te laten bestaan, maar dan kies je ook voor de consequenties ervan in je leven.

Voor je klanten geldt exact hetzelfde. Zij hebben ook problemen die om oplossingen vragen. Verkopen is niets anders dan je klanten ondersteunen in het oplossen van hun problemen: herken de les en zet de stappen die nodig zijn met de hulp van een expert. Net als jijzelf.

Niet veel geld nodig?

Jij doet jezelf en je klanten tekort als je tevreden bent met een klein salaris. Ik hoor ondernemers regelmatig zeggen: “Ik heb niet veel geld nodig. Ik ben best tevreden, als ik maar mijn rekeningen kan betalen.”

Dat is denken vanuit een tekort. Want je hebt grote tekorten op je emotionele bankrekening als jij dit tegen jezelf zegt. Je zegt daarmee namelijk dat je niets waard bent. Die gedachte komt voort uit de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Zo’n overtuiging zit diep in je systeem verankerd.

Jij bent het waard om jouw problemen op te lossen. Jij bent het waard om kwaliteit toe te laten in je leven. Jij bent goed van jezelf. Goed genoeg om je klanten te helpen. Je krijgt namelijk altijd precies die klanten die jouw hulp nodig hebben. Daar mag je dus best geld voor vragen en je mag ook veel geld vragen. Want je klanten zijn het op hun beurt weer waard om door jou geholpen te worden.

Zie de waarde

Verkopen is niets anders dan waarde bij jezelf zien. Zie hoe groot de zin is van je bestaan en hoe groot de betekenis is die je kan geven aan je klanten. Je kan dan niet anders dan die waarde met hen delen. Je ervaart het als je plicht, je roeping. Je wordt geroepen om je dienstbaar op te stellen naar je klant.

Daarom zeg ik vaak tegen mijn klanten dat ze de plicht hebben tegenover hun klanten om te verkopen. Het is voor je klanten de enige mogelijkheid om hun problemen werkelijk het hoofd te bieden.

Verkopen is geen probleem meer

Als je de grote waarde ziet die je aan je klanten kan bieden, heb je geen enkel probleem meer met verkopen. Dan weet je heel goed welke prijs je ervoor wil vragen. Dan vraag je er met plezier een goede prijs voor. Dan presenteer je met alle liefde en blijdschap je waardevolle diensten op alle kanalen waar je klant aanwezig is.

Verkopen gaat over geven en delen. Geven van waardevolle kennis en delen van waardevolle lessen, je passie en je talent. Je ondersteunt je klanten in het bereiken van hun verlangens. Verkopen is dienstbaarheid en waardevolle betekenis geven aan de mensen om je heen, je klanten en de maatschappij. Dat is waar verkopen over gaat.

Je hoeft het alleen maar te doen

Weet je wat zo mooi is? Als je op deze manier leert verkopen, vult je bankrekening zich moeiteloos. Dan presenteer je zonder enige schroom al je diensten, overal waar je klanten zitten. En dat is precies waar ik je de komende weken voor uitnodig: ga je waardevolle diensten zonder schroom overal presenteren waar je klanten zijn. Doe het zonder verwachtingen, gewoon omdat jij weet dat het waardevolle diensten zijn. En geniet ervan. Je hoeft het alleen maar te doen.

Gratis GroeiSessie

Wanneer jij je als ondernemer verder wil ontwikkelen, heb je iemand nodig die je een spiegel voorhoudt. Die je bewust maakt van de dingen die jij over het hoofd ziet en die je op je blinde vlekken wijst. Dat heeft positieve impact op de kwaliteit en de resultaten van je werk. Daarom nodig ik je uit om je aan te melden voor de gratis GroeiSessie.

Klik hier: Gratis GroeiSessie

Ik heb per sessie plek voor maximaal 10 ondernemers. Meld je daarom direct aan.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

3 Reacties

 1. Kit

  Delen waar ik mee gevuld ben. Ik ervaar hierin steeds meer mijn kracht en liefde en hoe moeiteloos het me afgaat. En hoe graag ik het doe. Waarde geven en dienstbaar zijn. Mooie blog Marielle

  Antwoord
 2. Savannah Engelenberg

  Zie de waarde van jezelf. Zie dat je de plicht hebt om dat wat jij aan waardevolle lessen hebt geleerd, te delen. Dat is denken vanuit overvloed. En daar kan ik me helemaal in vinden! Dank voor deze krachtige, inspirerende woorden! Dankbare krachtgroet, Savannah

  Antwoord
 3. Marieke

  Je zegt het mooi: “Verkopen is niets anders dan je klanten ondersteunen in het oplossen van de problemen die zij ervaren.”

  Dat is mijn eerstvolgende stap in het verkopen; om vanuit die energie mijn aanbod te doen. Thanks!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *