Ontspanning in 6 lessen

4 reacties

Als ondernemer vind ik het heerlijk om krachtige energie te voelen bij iedere stap die ik zet. Maar soms ben ik daarvoor te gespannen. Herken je dat? Tijdens het roeien leerde ik hoe het ook kan. Met succes.

Krachtige halen

Afgelopen weekend roeide ik een wedstrijd op de Amstel, mijn favoriete water in Amsterdam. Hoewel ik al honderden keren een wedstrijd heb geroeid, ben ik voor de start altijd gespannen. Tijdens het oproeien naar de startlijn voel ik mijn hart bonken in mijn lijf. Die spanning is tijdens de start onmiddellijk verdwenen en heeft het zich omgezet in vertrouwen. Ik kan dan het ritme zoeken waar we de komende kilometers in gaan roeien. Dat ritme ontstaat als ik iedere haal op zoek ga naar ontspanning. Het is zo heerlijk om in dit ritme te roeien, de flow met superkrachtige halen is echt het ultieme gevoel. Iedere haal geniet ik ontzettend in die flow.

Gezonde spanning

De spanning vóór de start is gezonde spanning. Ik heb het nodig om mij goed voor te bereiden op de race en mijn lijf op te laden voor de inspanning die ik ga leveren. Maar het zou ongezond zijn als deze spanning voortkomt uit twijfel of ik het wel kan en of dat ik het wel volhou. Maar ik weet zeker dat ik het kan. Het zou ook ongezond zijn als ik mij laat afleiden door de andere ploegen die ook met bonkend hart naar de start gaan. Ik heb namelijk geen invloed op hen, ik heb zelfs geen invloed op mijn roeimaatjes die net zo gespannen bij mij in de boot zitten. Dus ik focus op mezelf.

Hard gaan in rust, harmonie en energie

Het effect van mijn ontspanning is dat we snel in een goede cadans zitten, dat we vijf kilometer lang volhouden. We gaan hard en tussendoor kunnen we versnellen om onze krachten kwijt te kunnen. Want dat is zo mooi: als je ontspannen bent, ben je heel krachtig en ga je hard. Dan heb je geen last van de ploegen om je heen of de harde tegenwind. Er is meer rust, harmonie en energie.

Ont-spanning

Maar het lukt niet altijd om te ontspannen. Afgelopen zondag hadden we weer zo’n stuk. Klotst er ineens golf na golf naar binnen, waardoor ik was afgeleid. Dan verdwijnt de flow en lijken onze tegenstanders ineens heel snel dichterbij te komen. Het zijn dingen waar je vaak geen invloed op hebt, maar die wel voor veel spanning kunnen zorgen. Het is onmiddellijk terug te zien in de snelheid van de boot. “Hou rust!” hoor ik onze coach vanaf de kant dan schreeuwen. Ik heb een haal of tien nodig om mijn rust en ontspanning weer te pakken.

Blijf genieten

Het was voor ons als ploeg ook een belangrijke wedstrijd, de selectie voor de komende voorjaarswedstrijden. Het feit dat we afgelopen november de wedstrijden te langzaam hadden geroeid, had de nodige spanning gegeven. Het is zo makkelijk om gespannen te raken als je het doel niet haalt. Maar ook dat is goed, soms heb je pijn nodig om weer dichter bij elkaar te komen en nieuwe focus te pakken. Ontspannen betekent dan blij zijn met de lessen die je daaruit trekt. Blijf genieten van het roeien zelf en van iedere haal die we samen maken.

Neem waar

Tijdens het roeien denk ik aan niks. Ik kijk naar het puntje van de boot en ik zie ook niks. Ik neem wel dingen waar. Zoals de stem van mijn coach langs de kant, het ritme van de boot, het wegtrekken van de verzuring in mijn benen na de eerste 100 meter. Ik neem ook de tegenstanders waar die na ons starten, maar ik laat me er niet door afleiden.

We wonnen onze wedstrijd afgelopen zondag en selecteerden ons daarmee voor de wedstrijden van de komende weken.

Ontspanning

Ontspanning is de laatste jaren een belangrijk focuspunt in mijn leven. Want ik leefde gespannen. Iedere week zei mijn roeicoach: “Breng meer rust in je haal Marielle, meer ontspanning. Je wil te snel.”

Ik heb het opgevat als een opdracht om ook ontspanning in de rest van mijn leven aan te brengen. Want hoe herkenbaar was het iedere keer! Ik wil te snel, ik wil te hard, ik ben te gespannen. Het gebrek aan resultaat heeft me ook aan het twijfelen gebracht en als ik dan later terugkeek dacht ik: gebrek aan resultaat? Ik ben eerste geworden.

Focus op jezelf

Ook als ondernemer heb je geen invloed op de ondernemers om je heen. Iedereen vaart zijn eigen race. Focus je op wat jij daarin te doen hebt en laat je niet uit je flow brengen omdat andere ondernemers harder gaan. Focus op jezelf.

Het antwoord ligt in jezelf

Je hebt namelijk geen invloed op de omstandigheden en ook niet op de mensen om je heen. Maar hebben de omstandigheden en de mensen om je heen vat op jou? Geef je anderen de schuld van jouw tekort? Wat is de oorzaak van jouw gebrek aan klanten of aan geld? Het antwoord is in jezelf te vinden, niet in de omstandigheden of de mensen om je heen.

Ontspan!

Daarbij, je kan niet altijd de snelste zijn. In het ondernemerschap ben je meestal wat langzamer en soms de snelste. Kies ervoor om blij te zijn met iedere stap die je zet en haal daar ontspanning uit. Want jouw ontspanning is terug te zien in de snelheid van je groei.

Laat controle over het resultaat los. Je wordt onmiddellijk beloond met ontspanning. Als je pas ontspant als je voldoende klanten hebt, heb je altijd spanning. Daar ga je op enig moment aan onderdoor, ook lichamelijk. Het geeft spanning in je rug, je schouders, je nek, je kaak of je knieën. Je zakelijke successen zijn een resultaat van je vermogen om te ontspannen.

Beweeg

Stop met denken en om je heen kijken. Creëer ontspanning voor jezelf. Beweeg: roei, wandel, fiets of wat er ook voor jou werkt. Zoek de cadans daarin. Stop met denken en neem waar: je ademhaling, je hart, je benen. Dat creëert ontspanning. Je kan dit bijvoorbeeld ook in een meditatie doen. Neem je ademhaling waar, de vogels buiten of de stem van de begeleiding.

Ontspanning in 6 lessen

Laat de spanning los. Kom geestelijk en lichamelijk tot rust. Alleen vanuit ontspanning haal je de resultaten waar je naar verlangt. Mijn roeiwedstrijd van afgelopen zondag levert 6 waardevolle lessen voor jouw ondernemerschap:

 1. Als je ontspannen bent, kom je in de flow. Het is een ultiem gevoel van vrijheid en blijdschap.
 2. Deze flow geeft je rust en harmonie en creëert een enorme innerlijke en lichamelijke kracht.
 3. Dit is de enige kracht die werkelijke resultaten geeft in je leven en je business.
 4. Wanneer je ontspannen bent, hebben de omstandigheden of mensen om je heen geen vat op jou. Jij weet wat je te doen hebt en bent daar niet van af te brengen.
 5. Laat de controle los, je wordt onmiddellijk beloond met ontspanning.
 6. Creëer rust en stilte in je leven om deze ontspanning te ontwikkelen.

Ontspanning zorgt voor mooie resultaten

Een mooi inzicht om mee af te sluiten: ontspanning geeft onmiddellijk resultaat, het manifesteert zich direct. Je weet nu wat je moet doen om de eerste stap te zetten om zakelijke groei te realiseren: ontspan!

Gratis Groei-Scan

Wanneer jij te weinig klanten hebt, te weinig geld verdient en je daardoor gespannen voelt, nodig ik je uit om je aan te melden voor de gratis groei-scan. In deze gratis sessie ontdek je welke stap jij kan zetten voor meer ontspanning waardoor je wel die zakelijke groei kan realiseren.

Ik geef de komende maand 10 gratis sessies cadeau, dus meld je direct aan voor deze groei-scan.

Klik hier: https://www.succesmetjebedrijf.nl/gratis-groei-scan/

Ik hoop je gauw te ontmoeten!

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

4 Reacties

 1. Marieke

  Bedankt voor het delen van deze ervaring. En mooie lessen! Ik pas ze elke dag toe. En wat leuk dat jullie gewonnen hebben en door de selectie zijn 🙂 Gefeliciteerd!

  Antwoord
 2. Simone

  Mooi en inspirerend verhaal, Marielle!

  Antwoord
 3. Savannah

  Wat een welkome blog!

  Deze reminder (beter gezegd reBODYer 😉 is precies wat ik nodig heb.

  Ik werd vandaag wakker met opnieuw een vermoeid en ziekvoelend lijf. Na dagen van acceptatie en blij zijn met wat ik wél kan ondanks dezelfde staat van mijn lijf, had ik er nu moeite mee.

  Ik merkte dat ik vond dat het nu toch wel een heel stuk beter moest gaan: ‘Ik heb me lang gehouden aan het zacht en lief zijn voor mezelf dus nu moet dat toch wel zijn vruchten afwerpen.’

  Direct voelde ik spanning in mijn lijf en wist ik dat ik in weerstand zat tegen wat is. Daarop kwam een volgend eisend stemmetje: ‘Als je dit nu ziet moet je er direct uitkomen!’ ‘Stop de weerstand en denk aan alle tools die je hebt.’ ‘Bedenk iets!’ ‘Doe iets!’

  Gevolg…meer weerstand, meer spanning, meer denken, meer weerstand,
  meer spanning…en de uitgang van de cirkel niet kunnen vinden.

  En toen opende ik mijn mailbox en zag ik jouw blog. Alleen al door het stuk te lezen voelde ik mijn lijf ont-spannen.

  En dat is ook de boodschap die ik hier nu uit meeneem. Ik hoef niks te dóen, ik hoef niks te be-dénken om uit de weerstand te komen. Ik hoef alleen maar te ontspannen. Verder niks, helemaal niks.

  Voor ego is het te makkelijk: ‘Zó eenvoudig kan het niet zijn…’ ‘Dat is te simpel.’ En toch is dat de sleutel!!!

  Dank je wel voor het delen van jouw ervaring!!

  Liefs,
  Savannah

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *