Ontspannen roei je harder: drie tips om ontspannen te ondernemen - Succes met je Bedrijf

Ontspannen roei je harder: drie tips om ontspannen te ondernemen

14 reacties

Heb ik net drie weken vakantie achter de rug, voel ik me alleen maar opgejaagd en alles behalve ontspannen. Herken je dat?

Ik moet meer

Je moet meer verdienen, meer mensen op je mailinglijst, meer doen, meer content maken. Meer, meer, meer. En ineens voel je je hartstikke onrustig, gespannen en gestrest. Ineens ben je ontevreden over alles en ga je werken als een gek. Op zo’n moment is het tijd om de rust en ontspanning terug te brengen.

Ontspannen tijdens het roeien

Ik roei graag, daarin heb ik jarenlange ervaring. Wanneer ik focus op de ontspanning in het roeien, roei ik veel harder dan wanneer ik focus op hard roeien. Dat komt omdat ik bij ontspannen roeien optimaal gebruik maak van mezelf, mijn techniek, de boot, de weersomstandigheden, het water en mijn teamleden. Focus ik op snelheid, dan vergeet ik de techniek en moet ik al mijn spierkracht inzetten. Ik raak vermoeid, waardoor ik mijn kracht kwijt raak. Het valt me ineens op dat de concurrentie harder gaat. Ik word bang en onzeker.

Ondernemen is net roeien

Zo is het ook in het ondernemerschap. Als ik ontspan ga ik hard en geniet ik echt. Ga ik voor resultaat, dan ontstaat er angst en onzekerheid. Het succes zit ‘m dus juist in die ontspanning.

Soms val ik zelf ook in die valkuil. Het gaat niet om het resultaat. Het succes zit ‘m in ontspannen ondernemen en daarvan genieten. Geniet van jezelf en van je eigen gezelschap. Doe jezelf een plezier: werk met de mensen die jij leuk vindt en doe de dingen die jij graag wilt doen. Als je vanuit deze liefde en ontspanning kan ondernemen, dan voel je ontzettend veel voldoening. Het resultaat komt dan vanzelf. Het is belangrijk dat je hierop vertrouwt.

Oefenen

Het is niet gemakkelijk: ontspannen ondernemen en daarvan gewoon genieten. Het is een kwestie van veel oefenen, veel uren maken en gewoon doen. Ook in de tijden van stress en onzekerheid is dat je belangrijkste les.

Drie tips

Ik geef je enkele eenvoudige tips die je helpen bij het ontspannen ondernemen:

 1. Geef in je planning prioriteit aan de tijd voor jezelf. Het is zo verleidelijk om al je tijd te besteden aan je partner, kinderen, klanten en vrienden. Maar vervolgens heb je geen tijd meer over voor jezelf. Plan bijvoorbeeld tijd in om te sporten. Zoals ik drie ochtenden in de week reserveer om te gaan roeien. Heel ontspannen natuurlijk.
 2. Bepaal je doel en begin iedere werkdag met een kleine actie om dit doel te bereiken. Al is het maar een kwartier. Begin je dag met het schrijven van een blog, met het maken van een social mediabericht, met het ontwikkelen van een e-book of een video. Het hoeft niet meteen af. Neem echt kleine stapjes.
 3. Zorg goed voor jezelf. Bijvoorbeeld door dagelijks gezond te eten en genoeg te slapen. Ik geef toe dat ik in tijden van onzekerheid te lang doorwerk ’s avonds. En dat moet ik gewoon niet doen. Zet op tijd de computer uit en neem ’s avonds de tijd om te ontspannen. Het hoeft niet meteen alle avonden, begin met één avond. Dan heb je ook eens genoeg tijd om een lekkere en gezonde maaltijd te koken.

Hoe ontspan jij?

Ik ben heel benieuwd hoe jij het beste ontspant. Laat je reactie achter en schrijf die hieronder in het reactieveld. Ik zou het geweldig vinden als je dit met mij wil delen. Daar leer ik van en de andere lezers hebben er ook baat bij. Als dank voor je reactie heb ik bovendien een video voor je. Die gaat over het maken van een planning, waardoor er meer vrije tijd in je agenda ontstaat.

Uitnodiging Gratis Training Succes met je Bedrijf

Ik help je graag verdere stappen te zetten in jouw groei. Stappen waardoor jij groeit, je klanten groeien en ook je bedrijf. Stappen die je vooral heel veel plezier en voldoening geven. Het zijn de stappen die ik zelf heb gezet in mijn eigen ontwikkeling, waardoor mijn bedrijf vorig jaar explosief is gegroeid. Ik zou het geweldig vinden als je erbij bent. Maar ik werk alleen met kleine groepen en de training is snel vol.

Dus klik nu hier om je aan te melden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-gratis-training-succes-met-je-bedrijf-27776676788

Ik kijk er naar uit je reactie te lezen en je terug te zien op mijn training!

Make it a HAPPY day!

Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

14 Reacties

 1. Femke

  Ja vaak is er onrust, maar leuke onrust in de zin dat ik nog heel veel doen, maken, uitwerken etc.! Ik neem tegenwoordig wel genoegen met de dingen die ik voor een dag af wil hebben.
  Ik ontspan door:
  * Te sporten! Lekker mijn hoofd leeg door 1. hard te lopen (jaaaa heb met zelfs met het goede doel ingeschreven voor de dam tot damloop met mijn gammele knie ;)), door soms (te weinig) 2. yoga, en te 3. spinnen.
  * Daarnaast hebben we tegenwoordig in ons nieuwe huis een bad en ga ik zeker 1x in de week in bad. Soms met alleen maar bubbels, soms met de ipad en dan met een fijne documentaire, leuke cabaretier oid.
  * 1x in de maand op zondag onderneem ik een verrassing met mijn partner. De ene keer regelt hij het en de andere keer ik.
  * Met mijn vrienden spelletjes doen, naar festivals als Oerol en gewoon samen lachen!
  * Lezen!
  * Mijn mijn neefje en nichtjes ravotten en lekker ouderwets SPELEN!
  EN NU, echt NU zijn we een weekje op Ameland aan het ontspannen: ’s ochtends hardlopen door de duinen, dan lekker ontbijten, 3 uurtjes studeren/werken en dan samen lekker wandelen/fietsen/sauna/borrelen!

  Antwoord
 2. Marjolein

  Ik neem tijd om naar buiten te gaan en te wandelen en neem steeds vaker mijn fototoestel mee. De neiging is soms groot om het over te slaan als ik druk ben. Maar ik weet dat ik het nodig heb om te ontspannen. Dan werk ik daarna weer zoveel effectiever.

  Antwoord
 3. Mariël Schaefers

  Ah, precies een blog die ik nodig had, dank!
  Mijn lichaam roept me keihard terug als ik te gespannen ben. Vaak merk ik dan dat ik chaos in mijn hoofd / gedachten heb. Wat mij helpt om meer te ontspannen is om op te schrijven waar ik de komende tijd aan wil gaan werken en dan dat in kleine stapjes te gaan plannen (en dan ook rust / leuke activiteiten inplannen) In ieder geval zorgen dat er helderheid in mijn hoofd komt, de druk er weer even af gaat en door de kleine stapjes krijg ik meer vertrouwen dat het ook haalbaar is. Zelfs dit typen (taakconcentratie 😉 ) zorgt dat ik mijn spanning van dit moment even los kan laten. Het blijft wel een uitdaging!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Mariël,

   Dank je wel voor je waardevolle reactie. Fijn om je hier te ontmoeten ook. Het klopt, het is een uitdaging dat ondernemerschap. En vooral een ontspannen ondernemer zijn is een uitdaging. Blijf vooral in actie. Iedere dag weer kleine stapjes zetten. En leg het bij tijd en wijle echt even weg. Andere dingen doen. Roeien, sporten, wandelen, breien, koken, lezen… wat dan ook. Neem af en toe even afstand, dat geeft weer nieuwe energie.

   Succes en groetjes Marielle

   Antwoord
 4. Marion Geelen-Landeo

  schoonmaken en opruimen, dat ontspant mij. En daarna de tijd nemen om in die schoongemaakte ruimte te genieten natuurlijk.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   En in het koude water springen toch Marion? 🙂

   Antwoord
 5. klazien Schaap

  Ik ontspan me door mijn vrienden op te zoeken. Van mijn vrienden krijg ik energie 🙂

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Oh wat heerlijk, ja even afstand nemen en daarna weer lekker aan de bak.

   Antwoord
 6. Tony Rekelhoff

  Wat een herkenbaar verhaal weer. Dank daarvoor. Onzeker; dan inderdaad vooral door werken en ik ben dan strenger voor mijzelf. Dat werkt echt niet.
  In plaats daarvan erken ik de bron van de onzekerheid, laat deze bron met het onzekere gevoel, als het ware ‘over mijn schouder’ meekijken terwijl ik vervolgens vanuit mijn kracht en vertrouwensbron aan het werk ga.
  Ontspannen doe ik met een haakwerk op schoot of even heerlijk wandelen… en o ja; telefoon blijft thuis.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Tussen weten en doen zit soms een grote afstand he Tony? Je vertelde het al dat je heel goed kan breien en haken, fijn ook dat het zoveel ontspanning geeft. Naar buiten is ook altijd fijn ja, zonder telefoon.. 🙂

   Antwoord
 7. Veron Goemans

  Ha Mariëlle, ja die onrust is heel herkenbaar. En ook de neiging om dan als een gek te gaan werken.

  Maar dat doe ik niet. Ik heb in de loop der jaren geleerd om mezelf direct toe te spreken. ‘Relax Veron’, zeg ik dan, ‘je leven hangt er niet van af’.

  Goed op mijn ademhaling letten en meteen kiezen voor iets dat ik heel leuk vind om te doen.

  Iets maken, daar geniet ik van. Of lekker wandelen, lezen, een film kijken. Heerlijk! Dat soort dingen ontspant me direct.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat goed van jou dat je jezelf zo kan toespreken. Ademhaling is inderdaad ook erg belangrijk.

   Antwoord
 8. Marian

  Ik mediteer elke dag (ben boeddhist) en dat helpt mij om vol energie en positief de dag te beginnen. Het is ook een onspanningsmoment en een moment om stil te staan bij mijn doelen.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat mooi en wat goed Marian, dank je wel voor het delen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *