Jouw NOT-to-do list: 9 dingen waar je nu direct mee kan stoppen.

1 reactie

Heb je al eens gehoord van een not-to-do lijst? De afgelopen maanden heb ik het vaak over productiveit gehad en to-do lijsten.

Vandaag geef ik je 9 dingen om vooral NIET meer te doen.

not to do listAllemaal slechte werkgewoontes die je het best zo snel mogelijk kan elimineren. Dit helpt je tijd vrij te maken en geven je ruimte in je hoofd voor dingen die echt belangrijk zijn. Kies de punten die voor jou van toepassing zijn en implementeer deze stap voor stap. Uiteindelijk merk je hoeveel tijd en energie het je oplevert.

1. Neem niet de telefoon op van onbekende nummers.
Dit is een onderbreking is van je concentratie en het kost je weer tijd en denkkracht om terug in je taak te komen. Daarbij ben je in een slechte positie, omdat je onvoorbereid bent op het gesprek. Je weet niet wie het is en waarom deze persoon jou belt.

2. Begin en eindig nooit met e-mail.
Aan het begin van de dag kost het je verschikkelijk veel energie en aan het einde van de dag kost het je slapeloze nachten. E-mails kunnen wachten, echt waar.

3. Ga niet akkoord met vergaderingen of sessies zonder agenda of zonder eindtijd.
Als de gewenste uitkomst van de vergadering helder is en er is een duidelijke agenda met onderwerpen, dan hoeft een vergadering of gesprek niet langer dan 30 minuten te duren. Dus verzoek je gesprekspartners zich goed voor te bereiden en goed gebruik te maken van de tijd samen.

4. Geen gezelligheid.
Gezelligheid al dan niet onder het genot van een kopje koffie kost ongelofelijk veel tijd. Dus als mensen gezellig willen doen, beperk dit dan tot het weekend.

5. Niet continue je e-mail checken.
Als je verslaafd bent aan je mail, stel je e-mail zo in dat deze eens per uur of eens per paar uur je e-mail binnen haalt. Gebruik tools die je helpen je email in de hand te houden.

6. Praat niet met klanten die niets opleveren.
Doe een 80-20 analyse van je klantenbestand op 2 manieren. Welke 20% van mijn klanten leveren mij 80% of meer van mijn winst op? En welke 20% van mijn klanten kosten mij 80% van mijn tijd? De meest luidruchtige en energieslurpende klanten ga je op de automatische piloot behandelen.

geen tijd7. Roepen dat je geen tijd hebt.
Ook zo’n slechte gewoonte. Je hebt geen tijd te kort, je hebt tijd genoeg. Je hebt geen prioriteiten. Ga niet koortsachtig zitten werken om te voorkomen dat je tijd te kort komt. Ga gewoon iedere dag zitten, plan je doelen en beslis wat er werkelijk moet gebeuren die dag. Focus je op de belangrijke dingen en accepteer dat niet alles meteen kan.

8. Neem niet je smartphone mee.
Laat je smartphone gewoon eens thuis of op een plek waar je er niet direct bij kan. Stop met continue op dat ding te willen kijken.

9. Vul je vrije tijd niet met werk.
Je werk is niet je leven. Reserveer tijd voor je geliefden, voor coole activiteiten. De kunst is vervolgens hier met een zelfde energie mee bezig te zijn als je met je werk bezig bent.

En je raadt het al…, nu ben ik dus heel benieuwd naar jouw not-to-do’s! Van welke energieslurpende en tijdrovende activiteiten zou je het liefst accuut afscheid willen nemen? Laat je ze weten in het commentaarveld?

Make it a HAPPY day!
Marielle

PS. Ik zou het heel fijn vinden als je deze blog wilt delen in je netwerk, zodat ook andere ondernemers kunnen profiteren van deze not-to-do’s! Bedankt alvast!

1 Reactie

  1. Daniëla Postma

    Ik weet het even niet te formuleren in een ‘not to do’-vorm, maar deze valkuil past volgens mij wel heel goed bij jouw lijstje: maak duidelijk onderscheid tussen personen die je aardig vindt en de opdracht die ze je aanbieden. (Aanvulling op jouw puntje 6?)

    Het is soms best verleidelijk om een opdracht aan te nemen, omdat het zo leuk klikt met de mogelijke opdrachtgever. Kijk altijd echter óók serieus of de opdracht echt past bij jouw doelstelling als bedrijf en bij jou als persoon. Ga goed voor jezelf na of je van het werk zelf net zoveel energie krijgt als van de persoon die jou deze opdracht gunt. Zeker bij klussen die langer duren, voorkom je zo dat je straks ‘nee’ moet zeggen tegen andere opdrachten die je achteraf met meer plezier en/of zelfs beter resultaat had gedaan.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *