Ik wens je licht en liefde

2 reacties

Ik herinner me de kerstdagen vroeger. In mijn mooiste jurk ’s ochtends naar de kerk, waar we kerstfeest vierden. Ik hoor de kerkklokken nog galmen. Al weken voor het kerstfeest hadden we met alle kinderen het kerstverhaal en de kerstliedjes geoefend. 

Tijdens de dienst legden we het kindje al zingend in de kribbe. Mijn vader bespeelde het orgel, later speelde mijn broer. Het waren vaak heel lange diensten. De bijbelteksten die ik uit mijn hoofd leerde zeiden me toen weinig. Na afloop van de dienst kregen we een boekje, een chocoladekerstklok en een sinaasappel. 

Kerst thuis

Thuis brachten we de tijd door met elkaar, we deden spelletjes, dagenlang speelden we Risk en Monopoly. ‘s Avonds hadden we een kerstdiner van rollade met gekookte aardappelen en sperziebonen. Tweede Kerstdag stond in het teken van dé fondue. Ik heb nog het kookboek van mijn moeder met haar fonduerecepten, inclusief haar boodschappenlijstje. Ik mocht haar helpen tafel dekken, bouillon maken en de kruiden samenstellen. Op derde kerstdag vormden de restjes van beide dagen een goed gevulde soep. 

Gereformeerd

Als het mooi weer was speelden we buiten met de kinderen uit de buurt, dat deed ik het liefst. ‘Stand in de mand’ of, als het vroor, een ijsbaan maken voor de deur. We hadden geen televisie, geen kerstboom, geen cadeautjes, dat was niet gebruikelijk in ons gereformeerde gezin. Nog steeds ken ik alle kerstliedjes uit mijn hoofd en de Messiah van Händel die grijs werd gedraaid. Er was veel kaarslicht en we moesten de kaarsen op tijd uitblazen, zodat de kerststukken niet in brand vlogen. Ik kijk terug op een warme en gezellige tijd. Iedereen vierde kerst in het eigen gezin, ik kan me niet herinneren dat er familie of vrienden op bezoek kwamen. 

Dit warme en gezellige gevoel wil ik ook nu graag aan mijn eigen kinderen meegeven. In plaats van allemaal op onze eigen telefoon, gaan we gezellig aan tafel met elkaar. In plaats van Netflix kijken op je eigen kamer doen we samen het Keezenspel. We maken een wandeling door het bos en zoeken mooie takken voor de wintertafel. De tijden zijn veranderd, maar de warmte en liefde die we kunnen geven en ontvangen blijft universeel. Het is zo ontzettend nodig in deze tijd om daarop te blijven focussen en er echt voor te kiezen. 

Mijn geloof

Er zijn ook tijden geweest dat ik het geloof waarmee ik opgroeide heel beklemmend heb ervaren. Ik wilde eruit breken. Ik heb het nodige innerlijke werk gedaan om die beklemming van mij af te schudden. 

Ik voelde me regelmatig gevangen in de regels die de kerk mij voorschreef. Ik mocht veel niet. Niet naar de school waar ik naar toe wilde, niet naar de sport die ik wilde doen, niet omgaan met de vriendjes waar ik verkering mee wilde, niet de kleding dragen die ik wilde, niet naar de feestjes die ik wilde bezoeken. Bepaalde gedachten waren verboden en ze uitspreken al helemaal. Dus leerde ik mijn mond te houden en me terug te trekken. Ik leerde me aan te passen en mezelf onzichtbaar te maken. Dat werden overlevingspatronen die mij uiteindelijk jarenlang beperkten en innerlijke conflicten veroorzaakten. 

Mijn ervaringen

Maar wat nou zo interessant is: het zijn míjn ervaringen. Ik heb vier broers en een zus en zij hebben het allemaal anders beleefd. Zo zie je maar, het zegt echt iets over mij en de overlevingspatronen die ik heb ontwikkeld. Ieder kiest zijn eigen weg. 

Ieder kijkt op zijn eigen manier naar de wereld. Ieder gaat op zijn eigen manier om met gebeurtenissen en situaties. Het is een mooie tijd om dat te leren begrijpen, elkaar te leren begrijpen en daarover met een open mind in gesprek te blijven. 

Zorgeloos

In december denk ik vaak terug aan de kerst van vroeger. De eenvoud en onbevangenheid. Het zorgeloze kind dat ik was. Geen invloed op de omstandigheden of op de regels die mij werden opgelegd. 

Je hebt namelijk nooit invloed op de omstandigheden, of de meningen en waarheden van anderen. Je kan enkel leiding nemen over jezelf en je eigen keuzes maken. Want op je eigen keuzes heb je wel invloed. Leer daarom te zijn als een zorgeloos en onbevangen kind. 

Je bent namelijk niet gevangen, je bent altijd vrij. Je bent altijd vrij om de keuzes te maken die jij wil maken. Je bent altijd vrij om jezelf uit te spreken, je bent altijd vrij om jezelf te laten zien, je bent altijd vrij om je eigen koers te varen. Je bent vrij om te spelen als een zorgeloos en onbevangen kind. 

Accepteer het niet-weten

Kerst is een mooie tijd om je eens te bezinnen. Kijk in stilte naar jezelf en stel je open. Wat zie je allemaal bij jezelf? Welk gedrag beperkt je en zou je willen loslaten? Over wie heb je geoordeeld en wat zegt dat oordeel over jou? Deze tijd van het jaar is een mooie tijd om naar binnen te keren. Besteed tijd en aandacht aan wat er zich afspeelt in je binnenwereld. Kijk naar de natuur, en neem die als voorbeeld. Het is ook een tijd van niet-weten en onvoorspelbaarheid. Oefen dat niet-weten. Accepteer dat je het niet weet. Dat geeft rust, je hoeft namelijk niets te doen, alleen te accepteren. 

Hoop & liefde

Kerst is ook een feest van hoop. Het is een tijd vol verwachting van al het nieuwe dat komen gaat. Dat voelt alsof je in blijde verwachting bent, dus wees daarvoor ontvankelijk. Stel je open voor al het nieuwe en het onzekere.  

Kerst is een feest van opnieuw geboren worden. Jij bent de schepper van jouw leven, begin daar vandaag nog mee. Creëer het vanaf nu. 

Kerst is het feest van licht en liefde. Laat het door je heen stromen en deel het met anderen. Dat is ook wat ik jou toewens voor deze kerst: een heel liefdevolle kerst. 

Het nieuwe jaar

Als je uitgerust en vol liefde in het nieuwe jaar je zaken weer op wil pakken, ben je van harte welkom bij Het Jaar van je Leven.

2 Reacties

 1. Evelien Wekker

  Beste Mariëlle,

  Hartelijk dank voor deze prachtige blog vol mooie overpeinzingen en wensen.
  Ik wens jou ook goede feestdagen toe en een
  Voorspoedig
  Gezond en
  Vredig 2021 toe!

  Antwoord
 2. Laerke

  Hele mooie post Marielle.
  Heel waardevol om even terug te denken aan hoe het vroeger was. Kerst et de familie… Hoe het nu is en hoe ik het zou willen vanaf nu.
  Ik wens je een liefdevolle kerst toe ja, vooral dat.
  En dan zien we elkaar in het nieuwe mooie jaar.

  Liefs,
  Laerke

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *