Waarom werk je zo hard?

0 Reacties

Je hebt waarschijnlijk al ervaren dat je toch hard blijft werken, ondanks dat je je werk slimmer, efficiënter en eenvoudiger inricht. Dat komt door jou en niet door het werk dat op je bord ligt. Je kijkt met een typische bril naar het werk wat je te doen staat en die bril zorgt ervoor dat je hard werkt. Dat betekent dus dat jouw harde werk niet op te lossen is met een nog slimmere en efficiëntere werkwijze. Je lost het alleen op door je bril af te zetten en met een open blik naar dat werk te kijken.

Van doen naar Zijn

Wanneer je met een open blik naar het werk kijkt, ligt er nog steeds werk op je bord, klanten die zo nodig geholpen moeten worden, verkopen die gedaan moeten worden, geld dat verdiend moet worden en de rest van al die taken. Dat werk ligt er, dat verandert gewoon niet. Maar als je er met een open blik naar kijkt is al dat werk geen trigger meer waarop je automatisch reageert. Dat betekent dat je andere alternatieven voor je handelen kan ontwikkelen. Je kan andere, bewuste keuzes maken. 

Hard werken is een reactie op een trigger. Op welke triggers reageer jij door hard te werken; wat is de oorzaak van jouw harde werken? Het is gedrag en gedrag heeft altijd een bepaalde oorzaak. 

9 oorzaken van hard werken

Het Enneagram beschrijft er negen:

 1. ‘Ik moet veel van mezelf, er ligt gewoon heel veel werk en ik heb pas rust als het af is. Mijn lat ligt hoog. Ik wil het goed doen en ik zie altijd wat beter kan. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn klanten en daar heb ik veel werk aan.’ 
 2. ‘Andere mensen hebben mij nodig. Het raakt me wanneer andere mensen lijden. Mensen doen een beroep op mij en ik kan slecht nee zeggen. Het geeft me een goed gevoel om andere mensen te helpen, maar ik kom zelf in tijdnood.’
 3. ‘Ik hou van hard werken en van echt iets neerzetten. Ik kan het ook goed. En ik laat heel graag zien wat ik heb gepresteerd. Hoe meer ik presteer, hoe meer mensen mij zien. Ik mag niet falen, want dat kost me mijn imago.’
 4. ‘Als ik mij vergelijk met andere ondernemers, lijken zij het altijd beter te doen. Wat zij doen, kan ik niet. Wat zij hebben, heb ik niet. Daardoor heb ik vaak het gevoel dat ik tekort schiet in de dingen die ik doe.’
 5. ‘Ik wil weten waar ik het over heb. Het gaat me vaak te snel, ik heb eerst nog meer tijd nodig om over dingen na te denken en dingen te begrijpen.’ 
 6. ‘Ik twijfel vaak, heb ik het wel goed gedaan? Het mag niet verkeerd gaan en er zijn nog zoveel risico’s die ik eerst graag in kaart wil brengen. Pas als ik daarop ben voorbereid, kan ik aan de slag.’
 7. ‘Het leven is mooi. Ik ben ontzettend enthousiast over al mijn leuke en interessante plannen. Eén ding doen is niets voor mij, dan wordt het leven saai. Ik hou van afwisseling, doen wat ik wil, dan voel ik me echt vrij.’ 
 8. ‘Ik regel mijn zaakjes wel, niets is mij teveel. De meeste mensen zijn slappelingen en niet te vertrouwen. Daar wil ik absoluut niet afhankelijk van zijn. Ik ben sterk en energiek en in control.’ 
 9. ‘Ik heb het gevoel dat het werk nooit af is, steeds weer hobbel ik achter de feiten aan en mis ik dingen. En alles wat ik doe levert me weinig op. Ik vind het moeilijk om echt voor mezelf te gaan staan en mezelf te laten horen.’ 

In welke herken jij je het meest? 

Neem de oorzaak weg

Jij wil van dat harde werk af, maar je kan beter de oorzaak wegnemen, dat is veel effectiever. Dat zorgt namelijk voor echte verandering. Want – zo begrijp je al – de hoeveelheid werk blijft. 

Dus wat kan je nu doen om de oorzaak weg te nemen?

Ik geef je 9 effectieve tips. Als je het meeste herkent in type 2, begin dan bij het toepassen van tip 2. Dat is supereffectief. 

 1. Heb compassie met jezelf, met je harde werken en je hoge lat die steeds hoger lijkt te liggen. Plan voor de komende maanden een paar dagen, weekenden of een week in je agenda om dingen voor jezelf te doen.
 2. Help jezelf in plaats van de ander. Maak een moodboard of een collage met daarop wat jij graag wil voor jezelf. Hoe ziet jouw eigen ideale leven eruit en met welke dingen voor jezelf wil je je tijd vullen?
 3. Mediteer iedere dag, begin met 10 minuten. Neem zo iedere dag een moment voor jezelf. Gebruik deze meditatie om te reflecteren op jezelf en waardeer en erken jezelf om wie je bent. 
 4. Breng structuur aan in je dag en hou je daaraan vast. Bepaal bijvoorbeeld je agenda voor de komende 3 maanden. Op welk moment heb je tijd voor jezelf, voor je gezin en om aan en in je bedrijf te werken? Zet het in de agenda en hou je eraan. 
 5. Doe dingen om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Ga wandelen, fietsen, tuinieren, yoga of chi kungs doen. Of laat je hart in vervoering brengen door naar mooie films kijken en muziek te luisteren.
 6. Kan je in plaats van worst-case scenario’s ook best-case scenario’s maken? Probeer het eens. Zo leer je meer plezier te hebben en luchtiger met de dingen om te gaan. Je kan de controle wat loslaten en ontspannen.
 7. Kies één ding en maak het af. Van begin tot het eind, ook de laatste loodjes.  Committeer je daaraan. Geef jezelf pas toestemming om aan iets nieuws te beginnen als dit ene ding af is.
 8. Wees congruent. Breng wat jij innerlijk voelt meer in overeenstemming met wat je doet en aan de buitenwereld laat zien. Communiceer meer vanuit je innerlijk, dat betekent dat je je best eens kwetsbaar mag laten zien.
 9. Communiceer je eigen mening. Oefen bijvoorbeeld om als eerste het woord te nemen in plaats van als laatste of zelfs vergeten te worden. Wat wil jij? Laat je horen. Je zal merken dat je daardoor meer aanwezig bent en meer in control bent. 

Er is niet één weg

Er is dus geen eenduidige weg om met je harde werken om te gaan. Het is per Enneagram Type anders. Onbewust werk je hard om de buitenwereld aan te passen zodat jij meer plezier en liefde ervaart en pijn vermijdt. Maar wanneer je dat blijft doen, wordt de pijn alleen maar groter en neemt het werk toe.

Wanneer je bewuste keuzes maakt, ga je die pijn aan. Bewuste keuzes maken betekent vaak dat je het tegenovergestelde doet van wat je normaal (onbewust) zou doen. Dan ontwikkel en groei je. Dat zorgt voor transformatie, meer rust, meer ontspanning en meer vrijheid. 

Het resultaat daarvan is dat je werk zich manifesteert in een continue stroom van klanten en financiële vrijheid. 

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Tijdens deze training ontdek je meer over de verschillende Enneagram Typen, je herkent je eigen type en dat van de mensen om je heen.

Als jij weet wat je Enneagram Type is, heb je een handvat voor echte ontwikkeling, groei en transformatie. Meld je hier direct aan

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *