Leven zoals jij het wil

0 Reacties

Ik herinner me het moment nog goed dat ik besloot dat ik het leven zou gaan leven dat ik graag wilde, waar ik naar verlangde, wat voor mij bedoeld is; mijn beste leven. Het was 2015. Ik zat in mijn nieuwe en toen nog helemaal lege huis. Ik was er zo blij mee en de zon scheen naar binnen. Het voelde niet eens als een besluit, het was een innerlijk weten: dát ga ik doen.

Moe en stress

Maar als je mij destijds had gevraagd hoe dat leven eruit zou zien, had ik werkelijk geen flauw idee. Ik had namelijk tot die tijd het leven geleefd zoals anderen dat van mij verwachtten en ik wist in ieder geval dat ik dát niet meer wilde. Ja, ik wilde rust in mijn leven. Ik kon niets anders bedenken dan dat. Ik was moe, zo ongelofelijk moe. 

Ik leefde vanuit mijn hoofd, ik had geen enkel contact met mijn hart of mijn buik. Dat merk ik bij mijn cliënten ook. Zij leven vanuit hun hoofd en hebben gebrekkig contact met de rest. Het gevolg is een oververhit hoofd en een hoop stress. 

Zoektocht

Het was een zoektocht om te vinden wat ik wilde. Het hielp me om steeds weer terug te gaan naar mijn overtuiging dat ik mijn eigen leven zou gaan leven. Later ontdekte ik dat dit weten uit mijn buik kwam: de Wil, het zeker weten, is een energie die je ervaart wanneer je met je aandacht naar je buik gaat. Je buik is de plek waar je in verbinding bent met jezelf. Waar je levenskracht, ofwel je levensenergie, ontstaat. In je buik ontstaat daarmee ook het leven dat voor jou bedoeld is. Wanneer je een warme buik hebt, heb je ook de levenskracht om je mee te laten nemen in die energiestroom.

Ga naar je buik

Ga maar eens met je ademhaling naar je buik. Naar de plek twee vingers onder je navel. Adem vanuit je neus drie keer naar deze plek. Je merkt dat je direct meer in contact bent met jezelf. Je ontwikkelt zo een warme buik, dat is veel beter dan een heet hoofd. 

Gaandeweg ontdekte ik wat ik wil en waarnaar ik ten diepste verlang. Ik ontdekte dat ik niet meer zo hard wil werken. Dat ik meer zin wil geven aan mijn bestaan; meer inhoud dan alleen maar geld en prestaties. Dat ik zachter voor mezelf wil zijn en wil stoppen met die strenge en spartaanse neigingen. Daarmee deed ik mezelf gewoon tekort.

Ik ontdekte dat ik meer tijd wil hebben voor mijn kinderen; een voorbeeld voor hen wil zijn en hen een veilige plek wil bieden. Ik wist ook heel goed dat ik echt ondernemer wil zijn en daarvoor wil gaan. Omdat ik ook wist dat ik dat goed kan en mensen goed kan helpen. En echt een bijdrage kan leveren aan een gelukkig en liefdevol bestaan.

Hoe realiseer je dat dan?

Veel klanten vragen mij: ‘Ja maar, hoe dan? Hoe moet ik dat dan doen?’

Ik heb die vraag losgelaten. Ik weet niet hoe, maar ik kan erop vertrouwen. Ik weet dat de zaadjes die ik plant uitgroeien tot iets. En dat is alles wat ik wil. Ik heb echt leren vertrouwen op mijzelf en de wil in mijn buik. Ik heb geleerd de controle los te laten. 

Bewust van wat ik niet zie

Ik wilde af van mijn overtuiging dat alles wat ik deed niets opleverde. Van mijn idee dat ik onbelangrijk en onbeduidend ben. Van mijn idee dat ik altijd verantwoordelijk ben voor het welzijn van de ander en de sfeer in de groep. Ik wilde me bewust worden van wat ik niet zie. Zo wil ik nog steeds ontwikkelen en groeien. 

Ik leerde veel over de typische patronen van mijn Enneagram Type 9, zoals mijn neiging om altijd de ander te pleasen. Daar wilde ik mee stoppen. Ik wilde mijn grenzen leren bewaken. Ik wilde leren mij duidelijk uit te spreken in plaats van de kat uit de boom te kijken. En tot mijn eigen verbazing bleek ik dat heel goed te kunnen. Wekelijks bloggen voor mijn business hielp mij daar overigens heel erg bij. 

Mijn ontwikkelpad

Dat is precies het ontwikkelpad van Type 9 zoals het staat in de Enneagram-boeken. Ik wilde leren te doen wat ik graag wil doen, zonder bang te zijn dat ik anderen daarmee lastig val of bang te zijn voor hun reacties. Het leven heeft mij de afgelopen jaren talrijke kansen gegeven om deze liefde voor mijzelf te ontwikkelen en echt voor mezelf te gaan staan. 

Ik wilde een leuke man in mijn leven. Een man die samen met mij het pad op wil gaan van ontwikkeling en groei. Een man die mij steunt in wat ik doe. Een man die mij stimuleert mijn eigen leven te leven en ook zijn eigen leven leeft. Niet veel later stond hij voor mijn neus. Samen ons eigen leven leven brengt ons ongelofelijk veel. 

Het levenswiel

Ontdek waar jij ten diepste naar verlangt. Dat vind je niet op je bankrekening. Jouw verlangen zit in jou.

Samen met mijn cliënten gebruik ik hiervoor het prachtige model van het levenswiel. Met het levenswiel beschrijf je per levensgebied wat je wil. Het helpt je om dat goed voor jezelf te onderzoeken. Het levenswiel heeft zijn oorsprong in het Boeddhisme en wordt veel gebruikt in Tibetaanse tempels. Het oorspronkelijke levenswiel bestaat uit 12 factoren die zorgen voor een vreedzaam leven. 

Ik heb een paar jaar geleden het levenswiel geïntroduceerd in mijn opleidingsprogramma. Niet veel later was ik in een museum in Antwerpen en tot mijn grote verrassing kwam ik een Tibetaanse Thangka tegen, een geborduurd doek met een levenswiel. Ik beschouwde het als een teken dat ik op de goede weg ben. 

Hebzucht in de vorm van meer, meer en meer zien de Boeddhisten als een grote oorzaak van lijden. Geld en klanten zijn een resultaat van iets, geen doel op zich. 

Wat zijn je echte behoeften?

In mijn werk als coach en trainer gebruik ik het Enneagram Transformatief Procesmodel. Dit is een prachtig coachingsmodel, omdat het processen die nodig zijn voor verandering in een natuurlijke flow behandelt. Dat betekent dat het zorgt voor blijvende verandering. Een belangrijke stap in dit procesmodel is te ontdekken wat je wil. Waar liggen je behoeften?

Deze vragen helpen je verder met het uitwerken van wat je wil:

  • Voor jezelf in je relaties met anderen; in je liefdesrelatie, in de relatie met je kinderen, in de relatie met je familie en je vrienden: wie beschouw je als je dierbaren? Hoe wil je de relatie met hen vormgeven? Hoe wil je daar prioriteit aan geven? 
  • Voor jezelf in relatie tot je werk: welke plek heeft je werk in je leven? Hoe wil je dat vormgeven? Wie wil je als klanten? Hoe wil je van betekenis zijn voor je klanten? Hoe wil je je klanten daarin begeleiden? 

Je hoeft nog niet alles uit te werken. Maar vorm jezelf een beeld van wat jij wil. Dat is heel iets anders dan te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. En leer te vertrouwen dat het antwoord op die hoe-vraag vanzelf komt. 

Wil je je verder ontwikkelen met het Enneagram? Jezelf ontdekken en leren kennen? Ontdekken waardoor je stagneert en waardoor je in flow komt?

Meld je direct aan voor mijn training.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *