Tijd te kort? Stop met tools!

0 Reacties

Jarenlang had ze een vast contract als consultant, een goed salaris, een lease-auto en allerlei andere financieel aantrekkelijke regelingen. Maar na twintig jaar fulltime werken in loondienst was ze eraan toe om voor zichzelf te beginnen. Haar burn-out van twee jaar geleden had haar aan het denken gezet: moet ik niet voor mezelf beginnen? 

Eindelijk zelfstandig

Begin dit jaar hakte ze definitief de knoop door: ze werd zelfstandige. Begin maart zat ze bij de Kamer van Koophandel. Maar voor ze goed en wel van start was, werd ze geconfronteerd met de lockdown. Gelukkig had ze nog steeds goed contact met haar oude werkgever. Ze kreeg een paar fijne opdrachten en daar kwam ze de maanden mee door. Ondertussen heeft ze thuis twee jonge kinderen, waarvan één speciale zorg nodig heeft en ze heeft een man die veel buitenshuis werkt. Daarnaast zorgt ze voor haar ouders, beiden ruim in de tachtig. Die wonen nog zelfstandig, maar haar vader is dementerend en haar moeder is net gevallen. 

Ze vertelde dat ze haar oude werkgever heel dankbaar was dat die haar had gered. Niet alleen nu, maar ook in de periode van haar burn-out. Behalve dat het vanwege de lockdown goed uitkwam, was dat een reden geweest om de opdracht bij haar oude werkgever aan te nemen: ze wilde graag iets terug doen. Ze had daarom recent ook nog een extra opdracht aangenomen en werkte eigenlijk weer fulltime. 

Geen tijd

Deze vrouw meldde zich dit najaar voor een Gratis GroeiSessie.

‘Waarom heb je je aangemeld voor de GroeiSessie?’ vroeg ik.
‘Ik wil nu eindelijk mijn eigen zaak op poten zetten. Maar ik kom tijd te kort en mijn actielijst wordt te lang. Dus hoe krijg ik meer tijd of ten minste meer grip op mijn tijd? Ik heb overigens ook geen tijd om de hele GroeiSessie bij te wonen, want ik moet mijn kind ophalen en ergens anders naartoe brengen.’ 

Gebrek aan tijd is een bekend fenomeen voor ondernemers. Net als tijdsdruk en lange actielijsten, die zelden korter worden. Dat is ook de reden dat veel ondernemers behoefte hebben aan een goede planning. Daarom vragen ze me steeds weer welke tools en technieken ik gebruik voor mijn timemanagement. Maar die gebruik ik eerlijk gezegd helemaal niet, daarover zo meteen meer. 

Tijd voor mezelf? Dat is egoïstisch

Dat deze vrouw geen tijd had begreep ik heel goed. Ze heeft namelijk een hele hoop op haar bord liggen: zorg voor haar partner, haar kinderen, haar ouders en zelfs haar werkgever. Ze zorgt voor iedereen.
‘Wanneer zorg je voor jezelf?’ vroeg ik haar in ons eerste gesprek.
Die vraag begreep ze niet zo goed.
‘Neem je wel eens tijd voor jezelf?’

‘Eh, nee. Dat vind ik ook een nogal egoïstische gedachte, om tijd voor mezelf te nemen.’ Ze had de overtuiging dat ze al haar tijd, aandacht en energie aan anderen moest geven. ‘En wanneer de ander geholpen is, ben ik blij.’ Maar tijd voor zichzelf? Nee, dat was eigenlijk nog nooit in haar opgekomen. Ze zou het wel heel fijn vinden als anderen iets meer naar haar zouden omkijken en voor haar zouden zorgen. Haar man bijvoorbeeld. Of dat haar werkgever iets minder werk op haar bord zou leggen. 

Burn-out

Dit was gedrag dat ze zichzelf had aangeleerd. Steeds voor anderen zorgen, in de hoop dat anderen dan voor haar zorgen. Maar anderen deden dat niet. Daarom werd haar zorg voor anderen nog intensiever. Met als gevolg dat haar agenda altijd vol stond met hulp aan anderen, waardoor ze doodmoe was en een burn-out had gekregen. En dus heeft ze geen tijd meer voor zichzelf of het opbouwen van haar business. 

Wat zijn jouw beperkende patronen?

Herken je dat? Wil jij tijd creëren voor jezelf of voor het opbouwen van je business? Dat betekent dus dat je zicht moet krijgen op je eigen beperkende patronen en die moet doorbreken. Het betekent dat je in de eerste plaats verantwoordelijkheid moet nemen voor jezelf. 

Zorg goed voor jezelf

Deze vrouw nam geen tijd voor zichzelf. Om dat te kunnen, moest ze haar zorg voor anderen op een andere manier inrichten. In gesprek met haar man bekeken ze samen wat hij van haar kon overnemen in de zorg voor haar kinderen. In gesprek met haar broer overlegde ze wat hij kon overnemen in de zorg voor hun ouders. Ze schakelde instanties in die ook een deel van de zorg konden overnemen. Met haar werkgever besprak ze de hoeveelheid werk. 

Dat betekende dus dat ze in plaats van hulp geven, moest leren om hulp te ontvangen. In plaats van zorg te geven, moest ze leren zorg te ontvangen. Daarmee creëerde ze eindelijk tijd voor zichzelf. En dat is allesbehalve egoïsme, dat is gewoon bittere noodzaak. Want je kan alleen maar goed voor anderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt!

Stop met timemanagement

Wanneer je tijd te kort komt en tijdsdruk voelt, zoals deze vrouw, helpen timemanagement-technieken hooguit als je jezelf kent. Als je geen zicht hebt op je beperkende patronen, zorgen timemanagement-technieken juist voor extra druk. Denk maar aan die ellenlange to-do-lijsten die dan grip op je krijgen. Ze veroorzaken nog meer onzekerheid, omdat je de door jezelf opgelegde deadlines niet haalt. Pak de werkelijke oorzaak aan: ga aan de slag met jezelf. Ontdek welke patronen jouw gedrag veroorzaken en ontwikkel ondersteunende patronen. Ik kan je verzekeren, je hebt dan ineens zeeën van tijd en je kan werkelijk alles gedaan krijgen. 

Neem de tijd en vertrouw

Echt, de enige manier om dit bij jezelf helder te krijgen is tijd te nemen voor jezelf. Maak die keus nu. Neem minimaal een uur per dag. Zet het in je agenda. Begin je dag ermee, iedere dag van 8 – 9 bijvoorbeeld. Gebruik die tijd om stil te staan bij jezelf. Ga gewoon op de bank zitten, sluit je ogen, voel je lichaam. Ga naar buiten, staar voor mijn part naar de kale takken. Maar doe gewoon eens even niets. Dwaal door de natuur en dwaal door jezelf. Zie het letterlijk licht worden. Schrijf op wat er zich allemaal in je afspeelt. Laat je tranen stromen. Doe dat allemaal lekker alleen voor jezelf. Dat is een prachtig begin. Vertrouw erop dat de rest vanzelf op je pad komt.

Continu door hobbelen, doorwerken en anderen helpen is een geweldige manier om niet naar jezelf te hoeven kijken. Wil je grip op je tijd krijgen? Begin dan bij jezelf. 

Geen tool

Nu kom ik bij de reden dat ik geen enkele tool voor timemanagement gebruik en ook geen actielijst heb. Ik weet dat ik alles doe wat ik moet doen en dat alles op het juiste moment gebeurt. Want de dingen ontvouwen zich altijd op het juiste moment. En dat is dan ook precies wat er gebeurt. Soms maak ik nog wat notities, omdat ik zoveel ideeën heb. Maar die schrijf ik alleen op om ze uit mijn hoofd te kunnen zetten. 

Ik heb wel een heel erg goede en duidelijke planning. Die planning geeft houvast. Binnen mijn planning heb ik alle vrijheid om te doen wat ik wil. Mijn planning zorgt ervoor dat ik proactief mijn werk kan doen, in plaats van reactief achter de feiten aan te hobbelen. Mijn planning ondersteunt mij, mijn leven en mijn werk. 

Kleine stapjes

Dat heb je allemaal niet van het ene op het andere moment op de rit, dat weet ik best. Maar dat hoeft ook niet. Je hoeft überhaupt geen voorwaarden te stellen aan de tijd die je voor jezelf neemt. Het hoeft niets op te leveren. Neem de tijd – dat is voldoende. Zie het als onderdeel van je dagelijks werk. Als een ontwikkeling die zicht geeft op jezelf. Dan zet je piepkleine stapjes en gaandeweg ontdek je ineens meer licht en ruimte in je agenda. Dat is in elk geval wat ik deed: steeds weer kleine stapjes zetten. 

Neem dus tijd voor jezelf. Wil jij ontdekken hoe dat voor jou werkt en hoe jij dat kan doen? Daar kan ik je veel over vertellen en dat doe ik in de gratis training Het Jaar van je Leven.
Wil jij Het Jaar van je Leven? Zorg dan dat je erbij bent. Het is een eenmalige en kosteloze training en bijzonder waardevol. Meld je hier aan voor de Gratis Online Training Het Jaar van je Leven.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *