Maak een goede planning – 7 tips

Wil jij ook meer structuur, duidelijkheid, vertrouwen en rust in het nieuwe jaar? Maak dan een goede planning.

Wat is een goede planning?

  • Een planning die vóór jou werkt, dus die je werkelijk helpt bij het realiseren van je doelen.
  • Een planning die je helpt de dingen werkelijk te doen die jíj graag wil doen.
  • Een planning om uit de ratrace van rennen-rennen-rennen te blijven, om te stoppen met brandjes te blussen en geen tijd meer verspillen met haastklussen.
  • Een planning die je helpt om met belangrijke zaken bezig te zijn, om stap voor stap te werken aan wat jij graag wil bereiken, om je doelen te halen en om je dromen waar te maken.

Hoe maak je die?

Hoe maak je een planning die jou helpt en die voor jou werkt? Ik geef je 7 tips.

1. Maak hem.

Begin met het maken van een planning. Neem gewoon een blad papier voor je, een Excelblad, je agenda of een app: gebruik een tool die voor je werkt en maak een planning. Zet erop wat je wil gaan doen. Je leert het door te doen, want door de planning te maken ontdek je al snel waar het spaak loopt.

2. Doe één ding tegelijk.

Wat is je doel voor de komende maanden? Plan alleen de acties die nodig zijn om dit doel te bereiken. Dat geeft focus. Dat betekent dus dat je de rest niet hoeft te doen. Dit vraagt van jou dat je keuzes maakt en dus meer níét doet dan wel.

3. Plan als eerste je privézaken.

Ook al loopt werk en privé door elkaar, dan nog moet je af en toe afstand nemen van je werk. Je wil tijd voor jezelf, je sport, je groei, je rust, je partner, je kinderen, je familie en je vrienden. Plan dat in. Want als het niet in je planning staat, doe je het niet. Plan ook in wát je gaat doen, bijvoorbeeld roeien, een spelletje met de kinderen of dineren met je partner. Hiermee geef je duidelijkheid aan jezelf en aan anderen waar jouw tijd voor bestemd is.

4. Plan belangrijke acties.

Belangrijke acties zijn acties die je moet doen om je doelen te halen. Acties waar je energie van krijgt en waar je van groeit. Hiermee vermijd je ook de haastklussen, want die kosten energie. Door een gebrekkige planning ontstaan brandjes die je moet blussen. En dat kost juist veel meer tijd, waardoor je je planning niet haalt.

5. Neem de tijd.

Wees niet al te zuinig, gun jezelf wat ruimte en uitloop. Dat geeft rust. Taken kosten namelijk meestal meer tijd dan je dacht. Plan desnoods de dubbele hoeveelheid tijd in van wat je denkt dat je nodig hebt.

6. Staat er te veel op? Schrappen.

Doe minder. Is je planning te vol en heb je geen ruimte meer over, dan is het heel simpel: schrappen die hap. Kijk naar de acties die je op je planning staan, zijn ze echt nodig? Moet het nu, kan het ook volgende week? Kan je het aan iemand anders vragen? Maar vermijd wel schrappen in je privéleven.

7. Hou je aan je planning.

Breng structuur in je leven en hou je aan je voornemens. Je wil een planning? Prima, dan maak je die. Doe jezelf een plezier en hou je ook aan die planning. De keuze is aan jou!

Ik help je graag met mijn ultieme planningformat. Dit helpt je bij het maken van je planning. Vertel hieronder welke van de bovenstaande tips jou het meest aanspreekt. Zodra ik je reactie heb toegelaten ontvang je het format in je mail.

Uitnodiging Webinar Planning 2019

Meld je ook direct aan voor het webinar Planning 2019. In dit webinar leer je hoe je een planning maakt waarmee je jouw plannen waarmaakt. Een planning geeft rust en vertrouwen. Vertrouwen dat je in staat bent je dromen waar te maken en een mooie business te bouwen. Je dromen worden werkelijkheid.

Webinar Planning 2019: Ja, ik doe mee.

Ik kijk ernaar uit je te zien op het webinar en je zo verder te helpen met de realisatie van jouw plannen. 

Hartelijke groet,

Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.