Werk jij te hard? 4 tips voor meer resultaat met minder werk - Succes met je Bedrijf

Werk jij te hard? 4 tips voor meer resultaat met minder werk

1 reactie

Komt-ie doodleuk thuis: “Schat, ik ga een weekje fietsen met vrienden.” Ze ontploft. Zij werkt zich een slag in de rondte om de boel draaiende te houden, terwijl hij altijd lekker naar zijn werk gaat. En nu dit.

Herken je dat?

Heeft jouw partner ook totaal niet in beeld dat jij je uitslooft om alles op rolletjes te laten lopen? Hoe hard je werkt om alles te regelen met de kinderen: halen, brengen, oppas en sport. Dat je ondertussen regelmatig mantelzorgt voor je ouders, je bejaarde buurman en al die anderen die een beroep op je doen. En dan ook nog je bedrijf dat je draaiende wil krijgen. Want je hebt klanten nodig en je moet geld verdienen.

Sloof jij voor iedereen?

Als je eerlijk naar jezelf kijkt, sloof je eigenlijk voor iedereen. Voor je gezin, je klanten, je samenwerkingspartners en misschien zelfs wel voor je coach. Maar als jij wat vraagt, heeft er niemand tijd. Misschien schiet je vaker uit je slof dan je lief is. Of misschien houd je je mond en kook je van binnen. Maar wat je ook doet, je gaat door. Natuurlijk ga je door. Je hebt het idee dat je geen andere keus hebt.

Het kan zo niet langer

Dit heb jij zelf gecreëerd. Door altijd klaar te staan voor anderen, ben je uiteindelijk de sloof van iedereen geworden en moet je steeds harder werken. Er komt een moment dat je je beseft dat het zo niet langer kan.

Uitgewoond

Hard werken is het verhaal van veel vrouwen: altijd klaar staan voor iedereen en dan later beseffen dat je beter nee had kunnen zeggen maar dan toch de klus klaren omdat je niet alsnog nee kan zeggen. En weet je wat het is? Je kan het ook allemaal. Je bent heel goed in staat om het allemaal te regelen en al die ballen in de lucht te houden. Echt, dat kan je. Maar je wordt er doodmoe van. Het woont je uit.

Je geeft ze niet eens de kans

Want hoe harder jij werkt, hoe minder de ander doet. Dat is in de liefdesrelatie het geval, en ook in de klantrelatie. Er is dan voor de ander geen reden om in beweging te komen, want jij doet het al. Waarom zou je partner de kinderen regelen als jij het tien keer sneller kan? Je geeft hem niet eens de kans. Waarom zou je klant jouw lessen gaan implementeren als jij er continu bovenop zit? Ook die krijgt niet eens de kans. Zo doe je dus niet alleen jezelf tekort, maar ook de ander. En dat is en van de redenen waarom de resultaten van je klant uitblijven.

Wie lost het op?

En er is maar één persoon die het tij kan teren en dat ben jij zelf. Ik raad je aan dat ook onmiddellijk te doen. Ik had er een scheiding voor nodig om tot het inzicht te komen hoe uitgewoond ik was van die talloze jaren hard werken en voor iedereen klaar staan. Hoe ongelofelijk vermoeid ik was. De lichamelijke gevolgen daarvan ervaar ik nog steeds. Ik kon me nooit echt ontspannen, had nooit echt tijd voor mezelf en kwam nooit echt tot rust. Ja, ik deed soms wel eens niets, maar mijn gedachten bleven malen. Al dat gepieker zorgde voor enorm veel spanning in mijn lijf. Ik wist niet dat het anders kon en ik wist al helemaal niet hoe. Tot de pijn van de scheiding mij noodzaakte om op een andere manier naar dingen te gaan kijken. Het onbewuste helder te maken.

Maak nu de keus!

Wil jij geen scheiding of iets anders ellendigs? Maak dan nu de keus om het anders te doen. Eén ding kan ik je vertellen: stoppen met je werk of met je ondernemerschap is geen oplossing. Dan heb je even rust, maar de oorzaak van dat hard werken heb je nog steeds niet opgelost.

1. Kijk naar jezelf

Hard werken komt namelijk voort uit je behoefte aan harmonie. Je durft geen nee te zeggen. Of je bent bang dat het niet goed genoeg is en bang om afgewezen te worden. Dat is dus de eerste stap die jij kan nemen: onderzoek je angsten die de oorzaak zijn van dat harde werken. Ga hier met een coach over in gesprek, zodat die je kan helpen om je blinde vlekken te tonen. Kijk naar jezelf. Ontdek wie je werkelijk bent en welke inhoud en betekenis jij aan je leven en je ondernemerschap wil geven.

2. Neem de tijd

De tweede stap is: begin iedere dag met tijd voor jezelf. Beschouw het als een cadeautje aan jezelf. Misschien weet je niet wat je moet doen, maar dat hoeft ook niet. Dat is namelijk precies het punt. Stop met doen, leer te zijn. Dus je doet niets. Je moet ook niks. Je wil. Ga bijvoorbeeld naar buiten. Zit in het gras, kijk naar een boom en geniet van de natuur. Mediteer en probeer in een staat van stilte en zachtheid te komen. Het hoeft niet ergens toe te leiden, doe het simpelweg omdat je weet dat het momenten zijn die rust in je leven brengen.

3. Ga in gesprek

Ga in gesprek met je partner. Geen zakelijk gesprek, maar laat jezelf zien. Vertel hoe graag je het anders wil. Vraag steun. Je hoeft hem niet te verwijten dat hij altijd zijn eigen ding doet, natuurlijk doet hij dat. Dat zou jij ook wel willen. Het verschil tussen jou en hem is dat hij het doet en jij niet. Maak een planning die voor jullie beiden werkbaar is. Werk toe naar een planning waarbij je in de ochtend aan je bedrijf werkt en in de middag afspraken hebt met klanten. Vermijd werken in de avonden en in het weekend. Kijk met elkaar hoe je alle zaken rondom het gezin regelt. Vraag hem dingen van je over te nemen. Zodat je een enigszins normaal gezinsleven hebt, in plaats van altijd in de zesde versnelling te staan.

4. Zeg niet meteen ja

Het laatste advies dat ik je nu kan geven: zeg niet meteen op alles ja. Nee zeggen is nog beter, maar wellicht is dat nu iets teveel gevraagd. Zeg: “Ik denk erover na,” of  “Ik kom er later op terug.” Zo geef je jezelf de ruimte om na te denken en voorkom je impulsieve besluiten. Dan kan je later altijd nog nee zeggen.

Vertrouw me. De adviezen die ik je hier heb gegeven zijn slechts een eerste stap. Het kost tijd, ook ik deed er lang over voordat ik echt rust en ontspanning voelde. Iedere dag maak ik de keus te gaan voor zachtheid in mijn leven en zet ik daar een stap in. Nog steeds voel ik tot in mijn tenen ik dat ik het wil.

Tuurlijk schat

Dat is meteen de reden dat ik jou hier graag bij help, zodat je uiteindelijk tegen je partner kan zeggen: “Tuurlijk schat. Ga jij lekker een weekje fietsen met je vrienden. Leuk voor je.” En je gunt het hem oprecht, omdat je weet dat hij het graag wil. En omdat het goed is voor je partner om samen met zijn vrienden door te brengen. Maar vooral omdat je daardoor geen extra druk op je schouders voelt. Want de volgende keer ga jij een weekje weg. Of jullie gaan samen.

Gratis GroeiSessie

Wil jij dit ook? Kom dan naar mijn gratis GroeiSessie. Behalve dat ik je allerlei strategieën geef die je helpen in je business, vertel ik je ook hoe je meer rust en kalmte in je leven creëert. En toch die resultaten krijgt waar je naar verlangt.

Meld je hier aan: Gratis GroeiSessie

Doe het direct. Per sessie heb ik plek voor 10 ondernemers en de sessies van de komende weken lopen snel vol.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

1 Reactie

  1. Kit

    De les die ik de afgelopen jaren van je geleerd hebt is niet meteen ja te zeggen. Niet direct te reageren. Maar mezelf de ruimte te geven het te onderzoeken en er achter te komen wat ik zelf echt wil. Ik gaf nooit een antwoord voor mezelf, maar een antwoord wat ik dacht dat de ander wilde horen. Nu niet meer en dat is heel bevrijdend. Bedankt voor de andere tips. Ze klinken zo eenvoudig en daarom zijn ze zo krachtig. Ik leer er elke dag een beetje meer mee werken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *