Neem de tijd voor je verdriet

0 Reacties

In de tijd dat ik afscheid nam van de ratrace van het harde werken en mijn prestatiedwang, kwam ik tot het inzicht dat ik jarenlang erg streng voor mezelf ben geweest, ongelofelijk veel van mezelf heb gevraagd en mezelf vreselijk tekort heb gedaan. Jarenlang heb ik op mijn tandvlees gelopen en ben ik maar doorgegaan. Nooit viel ik neer, want dat kon niet – dacht ik. Dus ik ging door. Tot het universum stop zei, waardoor ik eerlijk naar mezelf ging kijken

Inzicht

Ineens zag ik het. En dat deed pijn, echt veel pijn. Ik heb in die jaren meer tranen gelaten dan ooit. Hoe kon ik mezelf zo tekort doen? Het was ook echt geen wonder dat ik zo moe was. Het was volstrekt begrijpelijk dat ik vanbinnen helemaal was uitgewoond. En wat ook veel pijn deed, ik had daar zelf een belangrijke bijdrage aan geleverd. Door mijn eigen typische patroon van grenzeloosheid, nooit nee zeggen, me altijd verantwoordelijk voelen voor hoe anderen zich voelen en me daaraan aanpassen. Altijd wilde ik de harmonie bewaren. Altijd maakte ik me onzichtbaar, zodat anderen zich altijd oké zouden voelen. Ik zag het ineens allemaal zo duidelijk. 

Er kwamen regelmatig nieuwe herinneringen boven, waardoor ik het pas echt goed ging zien. Langzaam begreep ik hoe ik dingen anders had kunnen doen, veel beter voor mijzelf en voor anderen.  

Mildheid

Wat me troost gaf is dat ik mild kon zijn voor mezelf. Ik kon immers niet weten dat het anders kon. Ik kende de innerlijke route nog niet, die leerde ik toen pas kennen. Ik kon mezelf op die manier ook vergeven voor alles wat ik mezelf had aangedaan. 

Het Enneagram Transformatief Procesmodel

In mijn werk als coach en trainer gebruik ik het Enneagram Transformatief Procesmodel. Ik behandel dit model in mijn boek Hoe word je een Topcoach. Werken met dit model betekent werken met de natuurlijke stroom van dingen. Wanneer je de natuurlijke stroom volgt, is veranderen een natuurlijk proces. Dan is er flow in plaats van stagnatie. Verwerken van emoties is een belangrijk onderdeel van verandering. Ik moest mijn emoties verwerken en daar moest ik de tijd voor nemen. Mijn toenmalige coach zei regelmatig: “Gewoon vanavond gordijnen dicht en je tranen laten gaan. Dan kan je morgen schoon weer verder.” 

Verwerken verdriet

Het verwerken van het verdriet gebeurt bij punt 4 van Het Enneagram Transformatief Procesmodel. Bij punt 3 ben je eerlijk naar jezelf en dat is pijnlijk. Je ziet ineens wat je eigen bijdrage is aan de ellende waarin je verzeild bent geraakt. Die pijn moet je verwerken. Het is de catharsis. Catharsis betekent reiniging; je reinigt jezelf vanbinnen. Je kan niet langer om de pijn heen, je moet het verwerken. Door het te verwerken ontstaat ruimte van binnen. Ruimte voor nieuwe dingen, voor transformatie. 

Τranen

Ik kon dat nooit zo goed, mijn tranen laten gaan. Ja, soms, uit pure machteloosheid. Maar echt mijn verdriet verwerken, dat deed ik niet. Dat verdoofde ik. Ik zat erg in mijn hoofd, dus ik moest de weg naar mijn hart vinden. Op dat punt kon ik er niet langer omheen. 

In dat hele proces kwamen er nog veel meer tranen naar boven. De tranen van mijn ontslag, de tranen van het overlijden van mijn moeder, de tranen van mijn mislukte bedrijf, de tranen van mijn scheiding. Ik kon ze allemaal vrijelijk laten stromen en dat luchtte op. Ik merkte dat mijn verdriet minder werd door het gewoon maar te laten gaan. Ik maakte me er als het ware leeg van.  

Hart

Mijn hart kwam meer open te staan. Ik voelde sowieso meer mijn hart en werd ook een hartelijker mens. Dat was tenminste wat ik terugkreeg van mijn omgeving. 

Je emoties de vrije loop laten is een vorm van zelfzorg op dit punt van het procesmodel. Op enig moment waren mijn tranen opgedroogd. Toen voelde ik me eindelijk schoon en leeg vanbinnen. En wanneer je schoon en leeg van binnen bent, kan je je weer vullen met nieuwe en waardevolle dingen. Dat was precies wat ik deed. 

Jij als coach

Het is belangrijk dat jij als coach je cliënten ondersteunt in de emoties die ze tegenkomen. Jij hoeft niets met die emoties, je cliënten moeten zich daar zelf van leegmaken. Het mooie is, wanneer jij jezelf hebt leeggemaakt, kan je vol aanwezig zijn. Dan heb je een veilige en stabiele relatie met je cliënten.

Wil jij leren leven en werken met het Enneagram? Meld je dan direct aan voor de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *