Het Enneagram als gebruiksaanwijzing

0 Reacties

In 2014 kwam ik via mijn toenmalige coach voor het eerst in aanraking met het Enneagram. Het greep mij vanaf het eerste moment. Want het gaf mij inzicht in de redenen dat mijn leven zo overhoop lag, dat ik zo graag gezien wilde worden en dat ik zo hard werkte. Sindsdien heb ik het Enneagram steeds weer als gebruiksaanwijzing gebruikt voor mijzelf: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik doen om wél die blije, gelukkige vrouw te worden? 

Ik kon steeds weer teruggrijpen op de inzichten van het Enneagram en door de combinatie met de coaching kon ik het ook werkelijk toepassen in mijn leven. Zo ben ik die blije, gelukkige vrouw geworden. 

Geaccrediteerd Enneagram Professional

In de loop der jaren heb ik het Enneagram als gebruiksaanwijzing ingezet voor mijzelf, en het ook gebruikt in mijn coaching en training. Toen ik na de pandemie kon starten met de Enneagram-opleiding bij Jeanette van Stijn van Enneagram Nederland heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Hoe cool is het dat ik mij nu Enneagram Professional mag noemen en dat ik geaccrediteerd ben door de International Enneagram Association, de wereldwijd erkende standaard op Enneagram-gebied! Ik ben er ongelofelijk trots op. Niet alleen op mijn diploma, maar ook op de ontwikkeling die mijn klanten en ik hebben kunnen doormaken met het Enneagram. De komende jaren vervolg ik mijn opleiding verder en wil ik nog een aantal andere accreditaties halen. 

Inzicht

Ik ben deze opleiding gaan volgen om mijn eigen kennis over het Enneagram verder te verdiepen en te gebruiken in mijn businesscoaching en -training. Het model heeft zo’n grote waarde! Het onderscheidt zich van veel andere modellen, omdat het veel verder kijkt dan gedrag alleen. Het gaat uit van wie jij in Essentie bent en het Enneagram geeft je duidelijke handvatten hoe jij vanuit deze essentiële plek leeft, in plaats van overleeft in de buitenwereld. Ook geeft het Enneagram je inzicht in de patronen die je hebt ontwikkeld om te overleven en hoe je je daarin staande probeert te houden.

Sleutel tot succes

Ik heb ervaren dat de wijsheid die het Enneagram biedt de sleutel tot succes is op alle vlakken van je leven. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik niet had geleerd mijn grenzen adequaat te bewaken en aan te geven. Ik begreep daardoor ook dat het heel logisch is dat ik moeilijk nee kan zeggen als ik altijd mijn mond hou. Ik had gewoon nog nooit nee gezegd! Ik wist niet eens hoe dat moest. Dat zorgde innerlijk voor allerlei conflicten, maar aan de buitenkant zag niemand iets. Ik laveerde zo’n beetje om al die grenzen heen en ook om mijn eigen innerlijke conflicten. Een slapende, passieve toestand. Het is een voorbeeld van het patroon van een Enneagram type 9 Bemiddelaar. Met het Enneagram als gebruiksaanwijzing leerde ik om Wakker te Zijn en altijd De Juiste Actie te nemen. 

13 businesscoaches in een dozijn

Een andere belangrijke reden om de opleiding te volgen is dat ik mijzelf wil onderscheiden als businesscoach. Er zijn talloze businesscoaches die je kan raadplegen en die allemaal zeggen dat je een businessmodel nodig hebt, een funnel, high-end dienstverlening en dat je het maximale eruit moet halen. Als een eenheidsworst: gebruik dit model en je krijgt snel veel klanten. Maar dat werkt dus niet. Want ondernemer 1 kan een businessmodel bouwen en snel veel klanten krijgen en ondernemer 2 kan exact hetzelfde businessmodel bouwen en er geen klanten mee krijgen. Simpelweg omdat dat model voor ondernemer 1 wel werkt en voor ondernemer 2 niet. 

Het Enneagram geeft je daarin inzicht en met die kennis kan ik mijn klanten op maat begeleiden. Dus ondernemer 1 krijgt van mij heel andere handvatten dan ondernemer 2!

Binnenwereld en buitenwereld

De oplossing voor het probleem dat je in je leven ervaart is altijd te vinden op een andere plek dan waar het zich voordoet. Het probleem dat je ervaart doet zich voor in de buitenwereld. Je hebt bijvoorbeeld zorgen omdat je te weinig omzet maakt. Je bent gestrest omdat je te hard werkt. Je moet van alles van jezelf en anderen moeten van alles van jou. Maar de oorzaak van je problemen zijn juist dingen die je niet ziet bij jezelf: je blinde vlekken. Dus de oplossing voor je problemen is altijd te vinden in je binnenwereld. 

Reactie op tekorten

Je hebt bijvoorbeeld te weinig omzet en te weinig klanten. Dat is de reden dat je hard werkt en tot laat in de avond doorgaat. Soms ontdek je ‘s avonds om 11 uur pas dat je vergeten bent te eten. Je harde werken is een reactie op je gevoel van tekort. Je reactieve gedrag zorgt voor nog meer tekorten, waardoor je op enig moment bent opgebrand van al dat harde werken. 

Handelen vanuit overvloed

Je tekorten aan omzet en klanten zijn een feit, maar kan je ook een andere keus maken? 

Kan je ook kiezen om niet te reageren op je tekorten? Kan je kiezen om te handelen vanuit overvloed? 

Tips

Ik geef je enkele behulpzame suggesties:

  • Neem een moment van stilte, zodat je leert luisteren naar de impulsen die je lichaam en je geest jou geven. Handel vervolgens naar die impulsen, in plaats van dat je reageert op een tekort.
  • Sta in de ochtend bijtijds op, bijvoorbeeld om 6 uur. Begin je dag voor jezelf met meditatie en affirmatie. De ochtend is een prachtig moment van de dag om je intenties voor de dag te bekrachtigen. Deze intentie kan je gedurende dag als hulpmiddel gebruiken wanneer je bijvoorbeeld onzekerheid, angst en stress bij jezelf signaleert. 
  • Besteed tijd aan alle andere aspecten van je leven, buiten je werk: je kinderen, je partner, sport, vrienden, familie, je lichaam en gezonde voeding. Is het niet veel aangenamer om de avond met je geliefden door te brengen in plaats van achter de computer? 
  • Besluit dat je werk goed is zoals het is. Het hoeft niet nog perfecter, unieker en leuker te zijn. Je hoeft het niet talloze keren te overdenken of opnieuw te doen. 
  • Onderzoek bij jezelf waarom je je zorgen maakt over je tekort aan omzet en klanten. De tijd leert dat omzet altijd fluctueert, daarbij is het nu ook crisis, waardoor geld sowieso onder druk staat. Onderzoek waarom je je druk maakt over je tekort aan geld. 

Harder werken werkt niet

Je denkt dat je jouw tekort aan omzet en klanten kan oplossen door harder te werken en je business nog beter in te richten. Het antwoord op dit tekort is echter altijd te vinden in jezelf en daar ontdek je andere oplossingen dan hard werken. Voor mij betekende het bijvoorbeeld juist meer ontspannen. Ik zat bij wijze van spreken ook dag en nacht achter mijn computer. Dus mijn eerste stap was in ieder geval in het weekend de computer uit te laten. Daarna volgden allerlei andere stappen. En hoe meer ontspanning ik voelde, hoe meer klanten zich aandienden. 

Maak je keus!

Je hebt altijd een keus en die kan je bewust maken. Het Enneagram is daarbij een prachtige gebruiksaanwijzing. Ik begeleid je er graag bij. Maak een afspraak voor een Coaching met het Enneagram.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.