De verkoopvaardigheden van Enneagramtype 3, de Succesvolle Werker

4 reacties

Er is een Enneagramtype dat geboren is om succesvol te zijn. Hoe beter het resultaat, hoe beter die zich voelt. Want dit type hoopt waardering te krijgen voor al het succes dat die realiseert. Dus hoe meer succes, hoe meer waardering. We hebben het over Enneagramtype 3 De Succesvolle Werker.

Het is dan ook de persoonlijke ervaring van mensen met Enneagramtype 3: “Succesvolle mensen worden gewaardeerd en ik mag niet falen.” Want als je faalt, gaat dat ten koste van de waardering die je krijgt.

Typen 3 stralen optimisme uit. Zijn enthousiast, charmant en dynamisch. Stralen zelfvertrouwen uit, zien er ook vaak fantastisch uit en zijn tot in de puntjes verzorgd. Ondernemers met type 3 doen het op de socials vaak erg goed. Ze zijn populair en aantrekkelijk. En dus ook zeer succesvol, want dat zorgt voor de noodzakelijke waardering en erkenning. Bekwame, efficiënte mensen die alles uit zichzelf halen. 

Als je je herkent in dit type, dan wil je winnen en ben je resultaatgericht. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en linksom of rechtsom, dat doel zal je bereiken. Je hebt meerdere ijzers in het vuur, zodat je altijd verder kan gaan met een ander project, wanneer het ene project minder succesvol blijkt te zijn. Regels zijn niet zo belangrijk, je moet scoren. Je hebt veel energie en doorwerken tot in de nachtelijke uurtjes vind je geen punt. Je werktempo ligt sowieso hoog. 

Werken met het Enneagram

Het Enneagram is een enorme bron van kennis en wijsheid. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je ontdekt je talenten en kwaliteiten, en je gaat zien welke typische valkuilen je belemmeren om je talenten werkelijk te ontwikkelen. Het Enneagram geeft krachtige handvatten voor ontwikkeling en groei, zowel persoonlijk als professioneel. 

De basis van het Enneagram bestaat uit de 9 Enneagramtypen. Het Enneagram beschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren, die zijn beschreven in 9 Enneagramtypen. Elk type heeft een eigen aangeboren persoonlijkheid met typische overtuigingen en strategieën. 

Enneagramtype 3 de Succesvolle werker

Vandaag behandel ik de patronen van Enneagramtype 3, de Succesvolle Werker, de Presteerder of de Winnaar. 

Voor de bespreking van deze patronen moet je ieder oordeel loslaten. Ieder oordeel over jezelf en over anderen. Het is gewoon wat het is. Het ene type is niet minder, beter of leuker dan het andere. Het Enneagram is juist bedoeld om al die oordelen los te leren laten en ieder mens te zien zoals die werkelijk is. 

Workaholic

Als je Enneagramtype 3 hebt, word je gedreven door een onweerstaanbare drang tot presteren, bezig zijn, doen en volbrengen. Of het nu werk is, sport of hobby, elke minuut vul je met doen, doen, doen. “Ik doe, dus ik ben”. Presteren, iets neerzetten en taken volbrengen. En weer door naar het volgende project.

Waar anderen kunnen twijfelen en besluiteloos zijn, ben je als Succesvolle Werker juist heel besluitvaardig en pragmatisch. Je hebt de natuurlijke drang om de beste te zijn in alles wat je doet. En daarbij stimuleer je anderen om ook hun doelen te halen. Werk dat gedaan moet worden heeft de prioriteit in je leven.

Functioneel

In de gesprekken die ik heb met ondernemers van type 3, komt dat als een belangrijk punt naar voren: hun partner klaagt vaak ook dat ze zo hard werken. Zelfs tijdens de vakantie werken ze en hebben ze weinig tijd voor hun partner of kinderen. Type 3 is niet van het stilzitten en houdt niet van onaf werk.

Alles is doelgericht. Alles is functioneel. Echt iets voor jezelf doen of ontspannen voelt als tijdverlies.

Afscheid nemen van zwakke schakels

In de gesprekken met ondernemers met Enneagramtype 3 hoor ik regelmatig dat hun klanten snel weer vertrekken. Terwijl je bezig bent met scoren, ben je minder goed in het vasthouden van klanten. Je hebt ook weinig geduld met mensen die lopen te piepen, niets doen, negatief doen of het niet meteen snappen. Dat zijn de zwakke schakels waar je het liefst zo snel mogelijk afscheid van neemt. Mensen die niet functioneren, wissel je snel in voor beter functionerende exemplaren. Je eigen succes gaat voor. Je werkt graag samen met mensen die goed in de markt liggen, mensen die je ondersteunen om je succes te bereiken. 

Gevolgen voor het ondernemerschap

Heb je Enneagramtype 3, dan is het geen enkel probleem om een succesvolle business op te bouwen. Wellicht is een type 3 van alle 9 typen hier het beste toe in staat. Je hebt de boel het snelst succesvol op de rit en je draait je business. Succes gaat voor alles.

Als ondernemer met type 3 kijk je naar jezelf door de ogen van anderen. Hoe zien anderen je? Vinden ze je wel succesvol? Wat moet je doen om te voldoen aan hun verwachting? Hoe pas je je aan, zodat anderen je succesvol vinden en je de waardering krijgt waar je ten diepste naar verlangt?

De keerzijde van deze glanzende medaille

Zo succesvol als het lijkt, heeft ook dit type een keerzijde. Heb je type 3, dan identificeer je je met een rol, met de prestaties aan de buitenkant. Je bent een applaus-junkie: je verlangt naar applaus, waardering en liefde. Je bent een acteur die moet presteren. Want hoe meer je presteert, hoe meer liefde je ontvangt. De Succesvolle Werker kent vele rollen, en je kiest de rol waarmee je kan scoren. Het is een onbewust patroon van zelfbedrog. Je drijft steeds verder van jezelf af in de rollen die je speelt om maar waardering te krijgen. Je doet dat onbewust, voor jou zijn deze rollen echt.

Ook in je persoonlijke en zakelijke relaties waardeer je anderen om de prestaties die ze leveren en vind je het moeilijk om anderen liefde en waardering te geven als ze gebrekkig presteren. 

Je bent de universele wet uit het oog verloren dat alles op een natuurlijke manier tot stand komt. In plaats daarvan zie je dat de wereld prestaties waardeert. Je ziet wat succes en waardering opleveren en dat wil je bereiken. Je neemt een rol aan, een imago. En die mooie auto, die goed presterende kinderen, die geweldige resultaten op de socials en het glamoureuze uiterlijk dragen daaraan bij.

Overigens kost het ook een hoop geld om dat imago hoog te houden. Als Succesvolle Werker neem je nog wel eens risico’s en kan je grote uitgaven doen om je imago in stand te houden. Hoe staat het met je bankrekening?

Wie ben je nou eigenlijk echt?

Tegelijk woedt binnenin het verdriet in je hart. Het verdriet van de identiteitscrisis: wie ben je nou eigenlijk echt? Ben je wel zo capabel? Want als je jezelf niet echt iemand vindt, is het wel heel noodzakelijk om applaus en waardering te krijgen.

Je hebt weinig aandacht voor je eigen gevoelens. Wat wil je echt, wat voel je, wat is er gaande in jou? Het is moeilijk contact te maken met je innerlijk en daarop te reflecteren. 

Hoe kan een Enneagramtype 3 zich ontwikkelen?

Je uitdaging zit vooral de ontwikkeling van oprechte aandacht voor jezelf. Leer jezelf waarderen zonder al die prestaties. Ontwikkel  onvoorwaardelijkheid in je persoonlijke relaties en ontwikkel je reflectief vermogen.

Ik geef je enkele suggesties. 

Kom tot stilstand. Stop met succes willen bereiken en leg je werk letterlijk eens neer. Doe je make-up af, je computer uit en leg je telefoon weg. Leer te Zijn. Zo ontstaat er ruimte voor jezelf en om echt contact op te bouwen met echte relaties. Niet met mensen die je nodig hebt voor je succes, maar echte aandacht. Dat betekent dat je oprecht luistert naar elkaar, echte verbinding maakt en het contact met elkaar voelt. In het gesprek met jezelf kan je je afvragen of anderen van je kunnen houden om wie je echt bent.

Experimenteer dan met stilte. Ga in stilte zitten en ervaar wat het met je doet. Gebruik de stilte als moment om met jezelf in gesprek te gaan en te reflecteren. Vraag je zelf: “Hoe gaat het nu echt met je? Hoe voel je je nu? Wie ben je nou echt? Maakt het je werkelijk gelukkig om gezien te worden als een succesvol en competent mens?” Natuurlijk is het fijn om successen te boeken, maar maakt het je gelukkig?

Wees in dit gesprek eerlijk tegenover jezelf. Eerlijkheid staat in het Enneagram als ontwikkeling van Enneagramtype 3. Ontdek wat er ten diepste toe doet in jouw leven. Wees eerlijk over wie je bent, wat je doet en wat je ervaart. Neem dagelijks 10 tot 30 minuten voor dit gesprek met jezelf.

Leer te vertrouwen. In je systeem van type 3 ben je ervan overtuigd geraakt dat je niet meer kan vertrouwen op de natuurwetten, maar dat je er hard voor moet werken. Tijdens deze stilte kan je leren om zaadjes planten en erop te vertrouwen dat de zaadjes vanzelf uitgroeien. Dat is de manifestatiekracht, een universele wet van de natuur. Je mag erop vertrouwen dat het goed komt en dat je gewaardeerd wordt om wie je werkelijk bent.

Hoe dan?

Meditatie is heel fijn voor mensen met type 3. Bekrachtig jezelf: je mag zijn wie je bent. Je bent het waard om gezien en geliefd te worden. Je hebt je prestaties daar niet voor nodig.

Herken je je in de patronen van Enneagramtype 3? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten hieronder in het reactieveld. 

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. In deze training krijg je inzicht in jouw type en ontdek je welke patronen elke type ontwikkelt. Wanneer je dat weet, heb je de keus om het anders te doen. Daardoor ontstaat echte transformatie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

4 Reacties

 1. Merijn

  Yep. Sounds like me.
  Zonder coach was ik daar niet uitgekomen (uit het lastige deel dan hè ;-)).
  Die eeuwige presteer-cyclus was echt een grote zware steen…. in 2015 was ik er klaar mee.
  Nog steeds betrap ik mezelf op typische Type 3 uitdagingen, maar ik laat het nooit meer te ver komen.
  Mediteren is fijn. Sporten ook (ook al kan ik daar nog steeds in doordraven 😂😂😂).
  Fijne blog weer, goeie herinnering.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hee Merijn, wat leuk om je reactie te lezen.
   Ik had al zo’n vermoeden dat jij je hierin zou herkennen 🙂

   Antwoord
 2. Odile

  Heel interessant en leuk om te lezen.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Interessant he Odile?
   Herken je jezelf ook in enneagramtype 3? Of misschien iemand anders in je omgeving?
   Dank voor je reactie!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *