Je cliënt komt niet bij jou omdat die zo gelukkig is, je cliënt komt bij jou omdat er issues zijn: pijn, verdriet of angst. En jij moet daar alles van weten, want dat is je vak.
Behalve het adresseren van je eigen pijn, is het dus ook noodzakelijk om de pijn van je cliënt goed te onderzoeken.
Kwaliteit verkoopt beter
Als je de pijn van je cliënt kent, kan jij je cliënt ondersteunen. Dan kan je echt een waardevolle bijdrage leveren en is je dienstverlening van goede kwaliteit. Daardoor kan je weer makkelijker verkopen. Je cliënt koopt bij jou, omdat je cliënt een pijn heeft die opgelost moet worden. Doe je dit niet, dan gaat die naar iemand anders, want je cliënt wil van de pijn af.
Verlangens en ambities
Coaches zeggen mij regelmatig dat ze het niet fijn vinden om zo stil te staan bij die pijn. Dat ze liever kijken naar de verlangens en ambities. Dat is een interessante projectie, omdat dit alles zegt over je eigen pijn waar je niet naar wil kijken. Het is juist erg belangrijk om stil te staan bij de pijn, want je moet je ervan leegmaken. Pas als je leeg bent van de pijn, kan je je vullen met nieuwe dingen. Voor je cliënt werkt het ook zo.
Veilige plek
Een heel belangrijke voorwaarde voor een succesvolle coaching is dat jij een veilige plek bent voor je cliënt. Een veilige plek betekent dat je je cliënt volledig kan ontvangen in de pijn, zonder dat het je naar je eigen pijn brengt. Wanneer je je eigen pijn vermijdt, ben je een onveilige coach. Ook financieel loop je vast, omdat de verkoop stagneert als je je eigen pijn vermijdt. Wat jou als coach nog onveiliger maakt.
Onderzoek pijn
Onderzoeken van pijn en inventariseren van het probleem is punt 1 van het Enneagram Transformatief Procesmodel. Ik heb dit model uitgewerkt in mijn nieuwste boek: Hoe word je een Topcoach.
Transformatie
Als jij verandering en transformatie wil, moet je dingen anders doen, efficiënter. Het Enneagram Transformatief Procesmodel reikt je negen processen aan waarop je dingen in een natuurlijke flow vorm kan geven. De processen volgen de natuur, zo ben je in flow.
Eerste punt met De Perfectionist
Het eerste punt is dus het probleem onderzoeken. Dat onderzoek leer je van Enneagram Type 1 – De Perfectionist. De Perfectionist wil een goed en juist mens zijn en verbetert wat niet goed is. De perfectionist onderzoekt problemen erg grondig. Ook in de typegesprekken merk ik dat. De onderste steen moet boven.
Wanneer je je cliënt gaat coachen, moet je met elkaar het probleem grondig onderzoeken. De wond helemaal open leggen. Hoe grondiger, hoe beter. Alles moet op tafel komen. Ook wanneer je groepen coacht of trainingen geeft, moeten eerst de problemen boven tafel komen. Ja, dat is pijnlijk, maar het is nodig.
Stress
Tijdens de eerste sessie zegt een cliënt bijvoorbeeld dat die zo verschrikkelijk veel stress heeft. Je cliënt slaapt slecht en heeft het gevoel te tegen een burn-out aan te zitten. Neem uitgebreid de tijd om hierop door te vragen. Zo kom je er ook achter wat de vraag achter de vraag is.
Dit zijn de vragen die je kan stellen:
- Wat is je probleem, wat brengt je hier, waar loop je tegenaan of waardoor word je nu uitgedaagd?
- Kan je er iets meer over vertellen?
- Wat voelt niet goed?
- Wat zijn de gevolgen hiervan? En wat als er niets verandert?
- Hoe heeft dit effect op je relaties?
- Zijn er bepaalde gebeurtenissen die het hebben verergerd?
- Wat is het ergste wat je kan gebeuren? Hoe groot is die kans?
- Kan je me vertellen hoe bijvoorbeeld je dag er uitziet? Wat doe je dan?
Dit zijn allemaal vragen die jou als coach een beter beeld geven van de problemen van je cliënt.
Uitstel is geen afstel
Onderzoek je het probleem niet, dan loop je later in de coaching tegen problemen aan. Wil je het niet onderzoeken, dan ben je ongeschikt als coach en moet je eerst je eigen issues oplossen. Wil je cliënt dat niet? Dan kan je geen coachingstraject starten. Want als ze hun problemen niet willen delen, wat valt er dan te coachen?
Is het nog te confronterend voor je cliënt? Dat is te begrijpen. Maar maak wel je cliënt duidelijk dat die pijn op een later moment weer bij ze terug komt wanneer ze die uit de weg gaan. Dat is een natuurwet.
Relatie met je coachee
De uitvraag van deze problemen is een eerste stap in de ontwikkeling van het vertrouwen tussen jou en je cliënt. Wanneer je een veilige coach bent (lees: je eigen pijn aangaat), dan is je cliënt bereid zich kwetsbaar op te stellen. En dat is de basis voor een betrouwbare relatie tussen coach en coachee.
Dossier
Je doet deze inventarisatie in een eerste gesprek, intake of kennismaking. Maak notities. Schrijf de problemen op die je cliënt benoemt. Het is een mooi begin van je cliëntendossier.
Natuurlijk hou je je mond over alle problemen en issues die je cliënt met je deelt, bewaar je cliëntendossier op een veilige plek en deel je het niet met derden. Dat spreekt voor zich. De waarborging van de privacy is erg belangrijk voor je betrouwbaarheid als coach.
Wil jij een topcoach zijn?
Wanneer je vanuit je ego coacht, is de boel altijd uit balans. Je werkt hard, het stroomt niet, je ervaart een tekort aan cliënten en geld.
Maar wanneer je vanuit je ware natuur coacht, ben je altijd in flow. Dan stroomt het en manifesteer je de dingen die je wel wil. Je leeft en werkt vanuit je Ware Essentie.
Wil je goede resultaten voor jezelf en voor je cliënt? Dan is het noodzakelijk dat je je Ware Natuur kent, en van daaruit gaat coachen in plaats vanuit je ego.
Meld je aan: Ontdek je Ware Natuur.
Deze training is een kennismaking met het Enneagram, met jezelf en met mij.
0 reacties