Alles wat ik doe levert niets op – Enneagram Type 9

3 reacties

Enneagram Type 9 – Alles wat ik doe levert niets op

Ben jij ergens onderweg het vertrouwen kwijtgeraakt dat je business nog echt iets oplevert? Worstel je met de gedachte alles wat ik doe levert niets op?

Je doet wel dingen, je werkt wellicht heel erg hard, maar de echte resultaten blijven uit. Enerzijds baal je daarvan, maar aan de andere kant sus je jezelf in slaap met “Ach, er zijn belangrijkere dingen in het leven. Ach, ik neem wel genoegen met minder.”

De Vredestichter

Het is de persoonlijke ervaring van mensen van Enneagram Type 9 De Vredestichter dat je inspanningen niets zullen opleveren. Wanneer je een succesvolle business wil, is deze ervaring natuurlijk niet heel erg behulpzaam. 

Wat is het Enneagram?

Het Enneagram is het model waarmee ik werk in mijn coaching en training. Het omschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren. Ik ervaar het Enneagram al jarenlang als een prachtig model om mezelf te ont-dekken, mijn ware essentie te leven en mijn klanten te ondersteunen om hetzelfde te doen: te leven vanuit wie je werkelijk bent. Het is vooral een model om je te ondersteunen in bewustzijnsontwikkeling en -groei, als een gebruiksaanwijzing die je er steeds weer bij pakt in je eigen ontwikkeling en je relatie met anderen. 

Bewustzijn en persoonlijke groei voor zakelijk succes

Bewustzijn en persoonlijke groei zijn de sleutel tot zakelijk succes. Geld op je bankrekening en financiële vrijheid zijn een resultaat van iets. Waarom heeft dezelfde actie bij de ene persoon een succesvol resultaat en werkt het bij de ander totaal niet? Het Enneagram geeft daar inzicht in. 

Vandaag ga ik in op Type 9 De Vredestichter. Een type dat ik heel goed ken, want ik heb het zelf (je hebt een type, je bent het niet). Je type is aangeboren. Je ontwikkelt gedurende je leven onbewust gedrag om te overleven in de buitenwereld. Je denkt dat je jezelf kent, maar dat is niet waar. Je kent je gedrag, en dat is niet wie je bent. 

Onbewust 

De beschrijvingen van de Enneagramtypen gaan over dingen waarvan je je niet bewust bent, het is gedrag dat je hebt ontwikkeld om te overleven in de buitenwereld. Het zijn blinde vlekken. 

Het Enneagram is zo mooi, omdat het helder maakt wat je zelf niet ziet. Als je het door het Enneagram dan eindelijk wel ziet, kan je ermee aan de slag. Als dit type 9 bij jou resoneert, is het de moeite waard om dit type bij jezelf te onderzoeken. 

Relaxed en vredig

Voor mensen met type 9 is een relaxed en vredig bestaan belangrijker dan wat ze zelf ten diepste willen. Mensen met type 9 weten eigenlijk niet goed wat ze zelf willen, ze geven namelijk altijd de prioriteit aan harmonie in hun omgeving en ze mijden conflicten, waardoor ze onvoldoende vaardig zijn in het (tijdig) zien en uitspreken van hun eigen wensen en behoeften. Mensen met type 9 zijn gericht op de behoeften van anderen: hun partner, hun kinderen, hun familie, hun vrienden en hun klanten. Ze doen er alles aan om deze mensen tevreden te stellen en zetten daarmee zichzelf op het laatste plan. 

Lui

Ze vinden zichzelf – onbewust – niet bijzonder. Dat is ook de reden dat ze zo weinig aandacht geven aan zichzelf en hun eigen behoeften. In die zin zijn ze lui. Niet dat ze niets doen, want het zijn juist heel harde werkers – het is namelijk echt heel hard werken als je iedereen tevreden wil stellen. Ik bedoel hier lui in de zin van geen aandacht geven aan jezelf, aan wie je bent, wat je zelf wil en waar je zelf behoefte aan hebt. Je hebt jezelf in slaap gesust. 

Ik merk in mijn klantenkring – en dat neem ik ook waar bij mezelf – dat mensen met type 9 op wilskracht heel goed in staat zijn om hun business op poten te zetten. De website pers je eruit, je maakt een programma en je tuigt de hele e-mailmarketing op. Maar als alles staat voel je je opgebrand. Omdat je te weinig stil hebt gestaan bij wat je zelf nou eigenlijk wil.

Het is een vorm van zelfverontachtzaming waar een type 9 heel goed in is. Mensen met type 9 kennen geen grenzen en iedereen walst vrolijk over hen heen zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. 

Gevolgen voor je ondernemerschap 

“Alles wat ik doe levert niets op”: dat is je ervaring en dat ben je gaan geloven. Maar je snapt natuurlijk wel dat dit niet werkt als je meer klanten wil en meer geld wil verdienen. Je verdient misschien wel geld, maar het is te weinig en je geeft het ook snel weer uit. Je team goed betalen is voor jou vaak belangrijker dan je eigen bankrekening. Maak daarom voor jezelf een heel duidelijk overzicht van je eigen wensen en behoeften, bijvoorbeeld in de vorm van een dreamboard, noteer ze in een mooi schrift of maak er een oorkonde van. Doe het op zo’n manier dat je er iedere dag naar kan kijken. Zeg dagelijks tegen jezelf dat je al deze wensen en behoeften gaat realiseren. 

Wat wil jíj?

Leer daadkrachtig te zijn en echt te gaan voor waar jij naar verlangt. Zeg nooit meer dat iets je niet uitmaakt, want het maakt wel degelijk iets uit. Begin daarom iedere dag met te doen wat jij wil. Geef prioriteit aan je eigen doelen. 

Vredestichters veronachtzamen zichzelf. Met type 9 heb jij jezelf en je eigen behoeften uit het oog verloren. Dat betekent in je ondernemerschap vaak een gebrek aan daadkracht voor jezelf en je bedrijf. Want harmonie met de ander vind je immers belangrijker. En dat gaat weer ten koste van het resultaat, waardoor je de ervaring versterkt dat niets wat je doet iets oplevert. Wil je dat patroon veranderen? Dan moet je dus tijd en aandacht voor jezelf nemen. 

Begin dagelijks voor jezelf

Als je je herkent in type 9, begin dan dagelijks voor jezelf. Neem de tijd. Bepaal wat jij vandaag wil doen, wat jij wil realiseren, aan welke wensen en behoeften jij vandaag gaat werken. Zet jezelf bovenaan je prioriteitenlijst en zeg tegen jezelf dat jij belangrijk bent. Blokkeer voor het hele jaar tijd voor jezelf in je agenda. Laat niemand daar iets vanaf halen (vooral jij zelf niet!). 

Onzichtbaar

Omdat je als type 9 als het ware versmelt met je omgeving ben je onzichtbaar. Je hebt als type 9 namelijk het idee dat het voor ongemak bij de ander zorgt wanneer je zichtbaar bent en je uitspreekt.

Het is om die reden moeilijk om je grenzen te bewaken en je duidelijk uit te spreken. Oefen dat dus zo vaak en zo veel mogelijk. Praat heel veel, veel meer dan je gewend bent. Dat is voor jouw doen veel, maar voor een ander gewoon. 

Praat vooral over:

Wie jij bent – “Ik ben, ik geloof”
Wat jij wil – “Ik wil”
Wat jij vindt – “Ik vind”
Wat je doet – “Ik ga, ik doe”

Te laat

Omdat je niet praat, hebben mensen geen flauw benul waar je mee bezig bent. Je bedenkt het allemaal eerst voor jezelf en pas als het complete plaatje helder is ga je praten. Dat is vaak te laat. Dan word je koppig en gaan je hakken in het zand. Maar je had gewoon de ander meer mee moeten nemen in wat er bij jou gebeurt. 

Door te praten ontdek je makkelijker wat je eigenlijk wil, want ook daar heb je niet echt een beeld van als je altijd versmelt met je omgeving. 

Conflict

Met type 9 ben je bang voor een conflict als je je uitspreekt over wat jij wil of vindt. Doe het maar eens. Word maar eens boos, laat je stem horen, veroorzaak shit bij de ander. Je mag leren assertief te zijn, in plaats van passief-agressief. 

Het effect in de verkoop is bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om (goed) geld te vragen voor je dienstverlening. Want je bent bang dat anderen er iets van vinden. De oefening voor type 9 is dus ook: veel aandacht geven aan je verkoop.

Met type 9 ken je je eigen grenzen niet en je bewaakt ze niet. Je innerlijke kompas is immers in slaap gewiegd. Je hebt al ja gezegd voor je het weet en achteraf denk je: dat wil ik eigenlijk toch niet. Dan ga je je aanpassen in plaats van alsnog nee te zeggen. 

Als ze er al zijn, zijn je grenzen zeer rekbaar.
“Ach ik vind eigenlijk alles wel goed, het maakt me niet zoveel uit.”
“Ach, ik vind het prima om jouw ding te doen, hoor.”

Hoor jij jezelf dit zeggen? Herstel je dan onmiddellijk. Want, nee, je vindt niet alles goed. Zeg wat je wél wil. 

Meeveren

Door deze patronen ben je met type 9 geneigd om mee te veren met je klanten. Maar als je meegaat in het verhaal van je klanten, vertel je ze het bijvoorbeeld onvoldoende duidelijk als ze eigenlijk helemaal niet goed bezig zijn. Je mag veel standvastiger zijn, stop met meebewegen en spreek duidelijk naar je klanten uit hoe jij dingen ziet. Daar hebben je klanten het meest aan, daar huren ze je immers voor in! In coaching zijn fluwelen handschoenen onbruikbaar. 

Ervaar wat het oplevert

Er valt nog veel meer te zeggen. Met type 9 ben je een heel lief mens, zeer goed in staat tot aanvoelen wat er bij de ander leeft, want je bent immers vredestichter en bemiddelaar. Je kan ook erg goed alle kanten van de zaak te belichten. Wil je meer resultaat, dan is het belangrijk dat:

 • jij ontdekt wat jij wil, 
 • jij dat waarmaakt door daadkrachtig te zijn, 
 • jij je grenzen bewaakt,
 • jij jezelf duidelijk uitspreekt en leert assertief te zijn. 

Daarmee zal je ervaren dat alles wat je doet daadwerkelijk veel oplevert. 

Meld je aan voor de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

3 Reacties

 1. Dave

  Mooie omschrijving van de type 9, Marielle. Vanuit mijn 9 dynamiek heel herkenbaar. Ik kan vanuit mijn kennis over het enneagram en de ervaringen die ik met Marielle heb haar programma’s zeker aanraden.

  Liefs,
  Dave

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dankjewel Dave voor je reactie en je aanbeveling!

   Antwoord
 2. Savannah

  Lieve Marielle, wat heb je dit type (pijnlijk) mooi omschreven. Ik herken mezelf er zo in.(geen verrassing voor jou 😉)

  In het ‘zenuwstelsel-ontdekken-en-bevrienden-proces’ waar ik volop in zit, ben ik op een punt gekomen waar het weten wat IK wil en nodig heb een belangrijke rol speelt.

  Ook al dacht ik dat ik het please gedrag al verminderd had, ik ben er recent achter gekomen dat ik minder ver ben dan ik dacht.

  Dat pas praten als ik het complete plaatje helder heb is dan ook een punt dat ik herken. Door het nu op te schrijven word ik me bewust dat dit voortkomt uit angst en gebrek aan vertrouwen. Angst om al snel weer het ‘onderspit te delven’ of verwachtingen te wekken die ik wellicht niet waar kan maken. (al weet ik rationeel dat dit meer zegt over de ander)
  Mijn achterliggende overtuiging is ‘Als ik eerst maar het complete plaatje helder heb…dán is het veilig om te delen. Dán is de kans dat ik gehoord word en overeind blijf het grootst.

  Precies een week geleden ben ik spontaan een gesprek aangegaan zonder het plaatje kant-en-klaar te hebben. Griezelig, emotioneel, maar het luchtte wel op.

  Nu ik (sinds lange tijd) jouw mail opende en deze blog onder ogen kreeg, weet ik dat dit geen toeval is, maar dat dit mij toe-valt.

  Ik ben op het juiste pad (maar dat wist ik intuïtief ook al 🥰)

  Dank je wel 🙏🏼

  Lieve groetjes,
  Savannah 😘

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *