Financieel vrij met een online programma

0 Reacties

Wil je meer grip op je tijd en je geld?
Wil je echt impact maken?
Wil je voor veel mensen iets kunnen betekenen?

Maak dan een online programma, want dat is maar één keer werk voor 10 klanten, of 100, of nog meer. Met een online programma is je business namelijk schaalbaar. Als je eenmaal een online programma hebt, kan je daarmee veel waarde leveren aan je klanten. En het geeft jou de vrijheid om andere mooie dingen te doen.

Een waardevol online programma

Jij kan in 3 maanden jouw online programma in de lucht hebben. Een superwaardevol programma, dat je iedere dag kan verkopen. Stel je voor dat je een online programma wekelijks verkoopt voor 1000 euro. Hoe cool is dat? Het kan. En dat is nog maar het begin.

Er is maar één ding dat je daarvoor moet doen. Neem gewoon het besluit ‘ik ga het doen, ik ga nu met mijn neus voor die camera en ik neem een video op van een uur.’ En de week erop weer.

Geen tijd? Neem dan de tijd voor een online programma

Natuurlijk heb je het druk. Maar dat is nou juist een reden om er de tijd voor te nemen, want als je eenmaal dat online programma verkoopt, krijg je het minder druk. Dat is het mooie aan online programma’s: je kan waarde leveren zonder 24/7 beschikbaar te zijn, en daardoor heb je meer tijd voor andere zaken. 

Mijn eerste online programma

Mijn allereerste online programma dat ik in 2015 lanceerde verkocht ik tijdens de gratis trainingen die ik iedere dinsdag in Haarlem gaf. Dat heb ik 2 jaar lang gedaan en ik verkocht het iedere week. Soms had ik een omzet van meer dan 40.000 euro per week. Dat lukt uiteraard niet als je even een online programma in elkaar flanst, daarvoor moet je echt wel vlieguren maken. Do whatever it takes. Maar het begint met de eerste stap.

Het online programma van Kit

Anderen kunnen het ook, Kit deed het je bijvoorbeeld al voor. Zij maakte meer dan 35 video’s in 7 weken. Haar programma is heel eenvoudig van opzet, maar ziet er supergelikt uit. Zo waardevol is het! Natuurlijk kan je altijd nog de puntjes op de i zetten, maar dat doe je gaandeweg. Het proces is op zich al waardevol. Ondertussen kan je het verkopen en lever je waardevolle content aan je klanten. 

Het programma van Rowan

Of Rowan, zij had haar eerste video in één dag online. Ook haar programma is eenvoudig van opzet, maar heel waardevol voor ondernemers die willen groeien met hun webshop. 

Jij kan dit dus ook, want ik vertel je precies hoe, in mijn gratis masterclass Financieel Vrij met een Online Programma.

Maak zelf je online programma

Een online programma maken is best eenvoudig. Je hoeft alleen de inhoud te maken, met je neus voor de camera te gaan zitten, een website te kopen en in te richten en dan kan je verkopen! Helemaal niet ingewikkeld, want hieronder geef ik je 6 eenvoudige stappen om zelf je online programma te maken.

Stap 1: Bepaal de inhoud
Stap 2: Maak video’s
Stap 3: Koop een online programma
Stap 4: Richt de boel in
Stap 5: Verkoop
Stap 6: Begeleid je klant

Ik behandel deze stappen binnenkort uitgebreid in de masterclass, maar speciaal voor jou heb ik ze hieronder al uitgewerkt.

Stap 1: Bepaal de inhoud

Het spreekt voor zich dat de inhoud van je programma aansluit bij de wensen en behoeften van je klanten. Maak vervolgens een blauwdruk. Beschrijf daarin het meest urgente probleem van je klanten waar je in je online programma antwoord op geeft. Bepaal dan de onderwerpen die je aan je klanten wil geven om dat meest urgente probleem op te lossen.

Bijvoorbeeld: 

Het meest urgente probleem is ‘piekeren en malen en daardoor slapeloze nachten’.

Onderwerp 1: Meditatie
Onderwerp 2: Rituelen voor het slapen gaan
Onderwerp 3: Inzicht krijgen in het gepieker
Onderwerp 4: Ontspanning gedurende de dag

Het urgente probleem kan ook een verlangen zijn. Je klanten willen bijvoorbeeld muziek leren maken, leren schilderen of leren brood bakken. 

De onderwerpen werk je in je blauwdruk verder uit door de diverse lessen te benoemen die je wil delen over dat ene onderwerp.

Bijvoorbeeld het onderwerp meditatie:

Les 1: Wat is meditatie eigenlijk?
Les 2: Waarom is meditatie zo behulpzaam tegen nachtelijk gepieker?
Les 3: Waarom kan je beter mediteren dan televisie kijken?
Les 4: Hoe mediteer je?
Les 5: Wat maakt dat je blijft mediteren?

Het kunnen heel eenvoudige lessen zijn, als ze maar waardevol voor je klant zijn. Als je de titel van de lessen in een vraagvorm in je blauwdruk zet, ben je meteen klaar voor de volgende stap.

Stap 2 Maak video’s

Zet gewoon die camera op je neus en beantwoord de vragen die je zelf hebt verzameld. Meer is het niet. Je kan een paar steekwoorden op papier zetten en die erbij gebruiken. 

Is het dan wel waardevol en goed genoeg? Daar kunnen je klanten het best antwoord op geven. In elk geval worden je video’s steeds beter als je het veel en vaak doet. Wanneer je in de camera kijkt, doe je net alsof je tegen een klant praat die jou een vraag stelt. Dat helpt mij in ieder geval. Want ik heb altijd een antwoord als mijn klanten mij een vraag stellen.

Je kan ook prachtige video’s maken door webinars te geven. Geef van ieder onderwerp bijvoorbeeld een paar keer een webinar. Maak daar een opname van en stop dat in een online programma. Verkoop dat vervolgens. Of huur een expert in en maak in een studio met een videovakvrouw een aantal mooie video’s. Kortom, doe wat bij jou past, en hou het vooral eenvoudig. 

Stap 3 Koop een online programma

Ik raad je aan een aparte website aan te schaffen voor je online programma als subdomein van je huidige website, bijvoorbeeld https://academie.succesmetjebedrijf.nl/. Installeer daarop de techniek voor online programma’s. Ik gebruik de plug-in LearnDash: daarmee loggen je klanten in op je website met een gebruikersnaam en wachtwoord, en kunnen ze de video’s bekijken. De video’s zijn dus alleen zichtbaar voor de klanten die betaald hebben.

De aanschaf van deze website met de bijbehorende techniek is meestal wel een flinke investering. Reserveer daarvoor voldoende budget.  

Stap 4 Richt de boel in

Inmiddels ben je al een stuk op weg in het proces van je online programma maken. Het gaat vast niet allemaal van een leien dakje en er komt heel wat op je af. Maar dat is nou juist zo leerzaam, want nu moet je door. Tenminste, als jij een online programma wil, waarmee je waardevolle content aan je klant wil leveren en daarmee financieel vrij wil worden. Want als het eenmaal staat, kan je het blijven verkopen. 

Richt de boel dus toch maar in. Zet alle video’s in het programma, schrijf begeleidende teksten en mails, ontwikkel formats en lesmateriaal, en zorg dat je de techniek onder de knie krijgt. Ook dit kan je weer stap voor stap aanpakken:

Stap 4a: Plaats video’s in het programma. In LearnDash staan handige instructies.
Stap 4b: Schrijf begeleidende teksten erbij. Die teksten zijn een korte weergave van de inhoud van je video. Je kan hier bijvoorbeeld de notities gebruiken die je hebt gemaakt bij je blauwdruk van stap 1.
Stap 4c: Ontwikkel lesmateriaal. Stel bijvoorbeeld opdrachten en templates als download beschikbaar, zodat je klanten de lessen die je deelt ook eenvoudig kunnen implementeren.

Stap 5 Verkoop 

Dan staat jouw online programma klaar om te verkopen. Hoera! Je hebt een mooie, nieuwe vorm van dienstverlening ontwikkeld, waar jij en je klanten ongelofelijk veel profijt van kunnen hebben. En dan begint het: ga het verkopen. 

Ik heb al vaak over verkopen geschreven, dus raadpleeg mijn andere artikelen daarover. Het is vooral belangrijk dat je verkoopmomenten creëert en dan verkoopt. 

Stap 6 Begeleid je klant

Misschien is de begeleiding van je klant nog wel de meest essentiële stap in het geheel. Jij kan een waardevol online programma maken, daar tijd en energie in steken en het goed verkopen. Maar als je klanten er vervolgens niets mee doen, heeft niemand er wat aan. Dat is zonde van alle tijd, energie en geld.

Het is dus essentieel dat jij je klanten begeleidt bij de implementatie van je lessen. Want dat is de enige manier waarop je klanten resultaten krijgen. En wanneer ze eenmaal resultaten behalen met wat jij hen leert, verkoopt het programma zich vanzelf. Dan is het waardevol en kan je er een goede prijs voor vragen. 

In de begeleiding van je klanten gaat het om hun commitment. Je klanten hebben een urgent probleem en daarom hebben ze je programma gekocht. Om het urgente probleem op te lossen moeten ze in beweging komen, daar is dus je begeleiding op gericht. Pas als je klanten in beweging komen, kunnen ze het urgente probleem werkelijk oplossen. Je begeleiding ondersteunt hen daarbij. 

Dat betekent dat er meer nodig is dan alleen het online programma. Denk aan het inrichten van een Facebookgroep waarin gelijkgestemden met vergelijkbare urgente problemen aanwezig zijn en ze jouw feedback kunnen vragen. Je kan daar een maandelijkse Q&A aan toevoegen waar je klanten vragen kunnen stellen. En misschien ook een buddysysteem waarbij jij je klanten aan elkaar koppelt en ze gezamenlijk opdrachten kunnen uitwerken. Vraag jezelf iedere keer weer af: hoe kan jij je klanten het beste helpen? Richt dat in. 

Iedere dag een kleine stap

Nu hoef je niet eerst alle stappen te doorlopen om dan pas je programma te lanceren en te verkopen. Je kan gewoon nu beginnen. Zet iedere dag een kleine stap, dan heb je over een paar weken je eerste video’s klaar en kan je die vast verkopen. Bouw het op: begin met enkele video’s en werk het verder uit met waardevolle content. Iedere keer wordt het waardevoller en kan je er meer geld voor vragen. Richt ondertussen ook je begeleiding in. Als je het op deze manier laat ontstaan, groeit het programma samen met je klanten en dan heb je ook hun commitment. 

Ik begon mijn artikel met de stelling dat het maken van een online programma best eenvoudig is. En dat is het ook. Maar je moet er wel wat voor doen. Veel zelfs. En dat is het allemaal waard: wat ga jij doen met jouw vrijheid?

Begeleiding bij jouw uitdagingen

Het is natuurlijk wel fijn als je goede begeleiding krijgt in dat hele proces. Want natuurlijk kom je voor uitdagingen te staan en loop je vast. Dat is ook de bedoeling, want daar leer je een hoop van en daar wordt je programma ook beter van. 

Daarom geef ik mijn gratis masterclass Financieel Vrij met een Online Programma.

In deze masterclass neem ik alle stappen nog een keer uitgebreid met je door. Ook ontvang je enkele templates die heel waardevol zijn voor de ontwikkeling van je online programma. 

Meld je hier aan: gratis masterclass Financieel Vrij met een Online Programma.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *