Waar ben je bang voor? - Laat jij je leiden door angst of door liefde?

Waar ben je bang voor?

10 reacties

Waar ben jij bang voor? Wat anderen van je vinden? Dat anderen afkeuren wat jij doet of zegt? Dat anderen commentaar op je leveren? Het oordeel van anderen? Om het fout te doen? Om te mislukken? Te veel of juist te weinig werk? Succes? Om te verkopen? Om een goede prijs te vragen? Om zichtbaar te zijn, omdat anderen er mogelijk wat van vinden? Waar ben je bang voor?

Laat jij je ondernemerschap leiden door angst of door liefde?

Het is goed om dat eens bij jezelf te onderzoeken. Want waar je bang voor bent belemmert je in je ontwikkeling als ondernemer. Jouw angst staat tussen jou en je klant in. Ga je voor liefde, dan staat je klant centraal en kan je het maximale voor hen doen.

Maak elke dag de keus

Ik vind het echt opvallend hoe weinig ondernemers bereid zijn om hun angst en twijfel onder ogen te zien en hier vervolgens ook afscheid van te willen nemen. Het is een keus die je maakt die enorme impact heeft op je persoonlijke leven en op het succes van je bedrijf. Ik denk vaak aan Wayne Dyer die regelmatig vraagt: “Kies je voor een gewoon leven of voor een buitengewoon leven?”

Het is een keus die je iedere dag weer maakt: kies je voor meelopen met de kudde of voor kwaliteit? Kies je voor angst of voor liefde? De keus is aan jou, maar weet dat je keus voor angst nooit een succesvol bedrijf oplevert.

Ondernemerschap is een opdracht voor het leven

Het kost tijd, energie en geld om je bedrijf op te bouwen. Dat doe je niet in enkele maanden en het is een illusie dat je in een paar weken tonnen verdient met de marketingstrategieën die voorhanden zijn. Dat is gewoonweg onmogelijk. Succesvol ondernemerschap is een opdracht waar je de rest van je leven mee bezig bent. En de grootste taak die je hierin hebt is je eigen angst en onzekerheid onder de loep te nemen en ermee aan de slag te gaan.

Ban je angst uit

Ik zei het gisteren nog in het webinar Financiële Rust en Zekerheid. Jouw angst staat tussen jou en je klant in. Als jij je angst en onzekerheid steeds de leiding geeft in je leven, kan je nooit een succesvol bedrijf opbouwen, ondanks alle tools en technieken. Met angst bereik je geen klanten en ontwikkel je geen vertrouwen. Je klant heeft helemaal niets aan je. Ban je angst uit. Sta op geen enkele manier toe dat de angst de leiding neemt over je leven. Want anders wordt het Lijden met een lange ij en een grote L.

Investeer in jezelf en neem afscheid van je angst.  Je hebt als ondernemer de opdracht je klant te helpen. Je doet zowel je klant, als jezelf, als alle mensen om je heen tekort als je die opdracht laat beperken door je angst. Stap over de drempel en ban je angst uit.

Hoe dan?

Hoe ban je die angst uit? Hoe stap je over die drempel en hoe kapsel je die angst in? Ik geef je een paar tips die je hierbij kunnen helpen.

Gun je klant meer dan jezelf hebt

Gun je klant het succes dat jij zou willen hebben. Gun je klant de klanten die je zelf wenst. Gun je klant de liefde waar jij zo wanhopig naar op zoek bent. Gun je klant de voldoening die bij jou ontbreekt. Gun je klant de waardering die jij mist. Gun je klant het lijf dat jij graag zou willen hebben. Gun je klant die mooie bloemen in de tuin. Gun je klant meer dan jezelf hebt. Voel daar oprecht blijdschap voor. Het zorgt ervoor dat je bewust wordt van jezelf en de lessen die jij te leren hebt.

Ondernemen is bewust worden

Het ondernemerschap is namelijk een proces van bewustwording. Je bewust worden van je eigen kwaliteiten en talenten en dat leren waarderen en erkennen. Ik heb 15 jaar gewerkt in de uitzendbranche, heb daar in no-time een carrière gemaakt en was verantwoordelijk voor veel mensen, grote klanten en maakte echt miljoenen winst. Dat beschouwde ik als iets wat ik gewoon deed. Pas de laatste jaren kon ik deze ervaring op waarde schatten en zie ik dat ik alles wat ik daar leerde ongelofelijk waardevol is voor mij als ondernemer.

Hetzelfde geldt voor de scheiding die ik doormaakte. Dat was een pijnlijk en intensief proces, maar het was wel de start van een transformatie waar ik nog iedere dag dankbaar voor ben.

Waardeer alles wat zich in je leven afspeelt

Wanneer jij iets waardeert, krijgt het automatisch meer waarde. En als je dingen meer waarde geeft, ontwikkel je zekerheid in jezelf. Juist wat schuurt is je parel. Want een parel groeit alleen om een schurende zandkorrel in een schelp. Die pijn heb je nodig om verder te groeien en om je te ontwikkelen. Dus gebruik je angst en twijfel om de les te ontdekken die je nodig hebt. Vraag jezelf af: wat leer ik hiervan? Ga de les die je eruit haalt ook werkelijk toepassen, wat betekent dat je dingen anders gaat doen dan voorheen. Maak keuzes die je niet eerder durfde te nemen.

Wees dankbaar

Wees simpelweg een dankbaar mens. Het wil niet zeggen dat je iedereen dankbaar moet zijn, maar ontdek vooral een gevoel van dankbaarheid in jezelf. Als je daar niet echt een beeld bij hebt, probeer het dan te zien als een continu aanwezig gevoel van iets fijns.

Waar ben jij dus bang voor? Realiseer je goed dat er geen plek voor liefde is, wanneer jij prioriteit geeft aan angst in je leven. De keus is aan jou. Kies dus voor liefde en gebruik je angst om die liefde verder te ontwikkelen. Denk je dat ik je daarmee kan helpen? Plan dan een afspraak in mijn agenda voor een liefdevolle (en zeer duidelijke ☺) Business Succes Sessie.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Femke

  Ik weet nu wat het is om te kiezen voor angst en kies inmiddels voor liefde en oh oh oh wat is dat heerlijk! Ik als ik, ik als partner, als dochter, als moeder, als zakenvriend, vriendin, schoonzus, schoondochter en al die andere ikken, dat is inmiddels allemaal helemaal 1 liefdevolle ik! Onder andere dankzij jouw zeer fijne en goede coaching!

  Antwoord
 2. Simone

  Ik ken de angst, dat maakt het eenvoudiger om daar met anderen over te spreken.

  Een buitengewoon leven ervaar je alleen zelf. Daar kan een ander anders over denken en lijkt mij prima.
  Een gewoon leven is voor mij een kwalificatie die je ook zelf beoordeelt en waar je gelukkig in kunt zijn.

  Mooie waardevolle blog Marielle, dank je wel.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Zeker Simone, iedereen is vrij om daar eigen keuzes in te maken en daar een eigen interpretatie aan te geven.
   Voor mij zit het verschil tussen gewoon en buitengewoon in het ontwikkelen van zelfbewustzijn en de opdracht oppakken die hieruit voortvloeit.

   Antwoord
   • Veron Goemans

    Mooi stukje over ‘gun je klant meer dan jezelf hebt’. Ik ga daar mijn focus eens op zetten. Dank voor je inspiratie Marielle.

    Antwoord
 3. Kit

  Mooi blog! Ondernemen is ook eng. Althans als je er over blijft nadenken en gelooft wat je denkt. Als je het gaat doen is het leuk en liefdevol, omdat je je vorm geeft aan je passie. Ik heb in het ondernemen en sinds ik bij jou gestart ben 1,5 jaar geleden al heel wat angsten aangekeken en omgezet in liefde. Het heeft mijn leven veranderd. Er is al zoveel kwaliteit en liefde door ontstaan en dit wordt alleen meer. Daarom stop ik niet meer meer ondernemen, hoe eng ik het ook soms vind. Wat ik ervoor terugkrijgt is groter dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Fijn om te lezen Kit. Het zijn de stappen die je zelf hebt gezet en daar ben ik blij om.

   Antwoord
 4. Marieke

  Ik vind het mooi hoe jij me hebt laten voelen wat het is om als mens te groeien. De groei van mij als mens is de groei van mij als ondernemer en is de groei van mijn bedrijf en is dus het nog meer waarde kunnen geven aan anderen/klanten. Het investeren in mijzelf om te groeien is rechtstreeks investeren in mijn bedrijf. Wat mij belemmert leer ik stap voor stap loslaten.
  Ik voel me hier heel dankbaar voor! Ondernemen is op deze manier zoveel meer dan een focus op marketing 😉

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja he Marieke? Als je jouw ondernemerschap als een opdracht ziet, dan haal je er gewoon zoveel vreugde uit. Vaak ook frustratie of pijn, maar dat is dan juist weer zo’n parel.

   Antwoord
 5. simona

  Hi Marielle,

  Alles wat je schrijft is zo 100% waar. Zelf hoor ik nogal eens om me heen dat er niets gebeurt op zakelijk gebied. Nee, als je blijft afwachten gebeurt er ook niets. Neem de juiste acties op het juiste moment en blijf aan je bedrijf en natuurlijk aan jezelf ontwikkelen. Marielle, je raakt de juiste snaar voor ondernemers om een winstgevend bedrijf op te zetten!

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Nee, er gebeurt pas wat als jij dingen in gang zet :-). Simpel eigenlijk, maar in de praktijk blijkt het toch ongelofelijk moeilijk.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *