Waar ben je bang voor? - Laat jij je leiden door angst of door liefde?

Waar ben je bang voor?

10 reacties

Waar ben je bang voor?

Waar ben je bang voor?
Wat anderen van je vinden?
Dat je niet goed genoeg bent?
Dat anderen afkeuren wat jij doet of zegt?
Dat anderen commentaar op je leveren?
Het oordeel van anderen?
Om het fout te doen?
Om te mislukken?
Te veel of juist te weinig werk?
Succes?
Om te verkopen?
Om een goede prijs te vragen?
Om zichtbaar te zijn?
Omdat anderen er wat van vinden? 

Je angst beperkt je

Het is goed om dat eens bij jezelf te onderzoeken. Want waar je bang voor bent belemmert je in je ontwikkeling als ondernemer. Jouw angst staat tussen jou en je klant in. Alleen wanneer je voor liefde gaat, staan je klanten centraal en kan je het maximale voor hen doen.

Toen ik mijn angst bij mezelf onderzocht, ontdekte ik dat ik bang was voor conflict. Daardoor zat ik jarenlang in een patroon van het iedereen naar de zin maken; altijd ja zeggen terwijl ik ook vaak nee wilde zeggen. Maar ik kon geen nee zeggen. Conflicten zag ik van verre aankomen en ik sprong er meteen op in om ze te voorkomen of te sussen. Het gevolg was harmonie in de buitenwereld en conflict in mijzelf, hoewel ik ik zelf dat patroon niet herkende. Het was heel normaal voor mij geworden om zo te handelen. Het was mijn blinde vlek.

Iedereen heeft blinde vlekken. Je bent je vaak niet bewust waar je angsten en onzekerheden vandaan komen. Dat het überhaupt angsten zijn. Het zijn patronen die zo gewoon zijn geworden dat je ermee hebt leren leven. Maar ze beperken je wel in het realiseren van je verlangens. Het zijn blinde vlekken die je leiden, waardoor je lijdt. 

Maak elke dag de keus

Ga er maar van uit dat jij ook angsten hebt die je niet kent, maar die je leven wel beperken. Die zorgen voor onzekerheid en twijfel. Angsten die grip op je hebben zonder dat je het zelf doorhebt. Je ontwikkelt altijd de nodige overlevingspatronen. Het goede nieuws is dat je daar inzicht in kan krijgen en dat er een compleet nieuwe wereld voor je opengaat wanneer je afscheid neemt van je angsten. 

Je kan elke dag de keus maken om je bewustzijn te ontwikkelen. Voel je verwarring, boosheid, onzekerheid of vergelijkbare emoties? Dat is een signaal dat je angsten hebt. Er is een wereld die je kan ontdekken: je innerlijke wereld. Deze wereld bepaalt het geluk van jouw leven. Bewustzijnsontwikkeling heeft zo’n enorme impact op je persoonlijke en zakelijke leven, dat is echt ongekend. Ik denk vaak aan Wayne Dyer die regelmatig vraagt: “Kies je voor een gewoon leven of voor een buitengewoon leven?” Je bewustzijn ontwikkelen is kiezen voor een buitengewoon leven. 

Het is een keus die je iedere dag weer maakt: kies je voor angst of voor liefde? De keus is aan jou. Besef je goed dat welke keus je ook maakt, het altijd consequenties heeft. 

Het kost tijd, energie en geld om je bedrijf op te bouwen. Het is een illusie om te denken dat een succesvolle business in enkele maanden staat of dat het implementeren van allerlei marketingstrategieën je tonnen oplevert. Dat is gewoonweg onmogelijk. Succesvol ondernemerschap is een opdracht waar je voor kiest. En de grootste taak die jij daarin hebt, is je eigen angst en onzekerheid onder de loep te nemen en ermee aan de slag te gaan.

Krijg grip op je angst

Ik besprak het gisteren nog met een van mijn klanten. Angst staat tussen jou en je klant in. Dan denk je dat je klanten nodig hebt, om je angst te laten verdwijnen. Maar dat werkt averechts: juist door je onbewuste angst komen er géén klanten. Je angst is een valkuil. Je werkt hard, omdat je bang bent. 

Als jij je angst en onzekerheid de leiding geeft in je leven, kan je nooit een succesvol bedrijf opbouwen, ondanks alle tools en technieken. Met angst jaag je klanten weg en kan je nooit een steun zijn voor hen. Ban je angst uit. Sta op geen enkele manier toe dat de angst de leiding neemt over je leven. Want anders wordt het Lijden met een lange ij en een grote L.

Investeer in jezelf en neem afscheid van je angst. Je hebt als ondernemer de opdracht om je klanten te helpen. Je doet zowel je klanten, als jezelf, als alle mensen om je heen tekort wanneer je die opdracht laat beperken door je angst. Stap over de drempel en ban je angst uit.

Hoe dan?

Nu wil je weten wat je moet doen om die angst uit te bannen. Maar daar gaat het niet om. Dat is je ego die spreekt. Je hoeft namelijk niets te doen en je hoeft niets te overwinnen, je hoeft enkel te Zijn. Liefde is de een natuurlijke staat van Zijn van de mens. Wanneer je liefde bent, is er geen angst. Die twee kunnen niet naast elkaar bestaan. Dus de vraag is niet wat je moet doen om je angst kwijt te raken, maar hoe je liefde ontwikkelt, waardoor je angst vanzelf loslaat. Ik geef je een oefening die je daarin kan ondersteunen: 

Beoefen dankbaarheid

Wees simpelweg een dankbaar mens. Dat wil niet zeggen dat je iedereen dankbaarheid moet tonen (wat overigens ook waardevol is, maar niet wat ik hier bedoel). Ontdek vooral een gevoel van dankbaarheid in jezelf. Dankbaarheid is een staat van Zijn. Als je daar niet echt een beeld bij hebt, probeer het dan te zien als een continu aanwezig gevoel van iets fijns en vriendelijks.

Als je bijvoorbeeld opstaat kan je dankbaar zijn voor een nieuwe dag. Je kan het uitspreken tegen jezelf. Kijk ernaar uit om jouw mooie plannen te verwezenlijken. Als je een wandeling maakt kan je dankbaar zijn voor de mooie planten die je ziet en je kan je dankbaarheid uitspreken. Waardeer dat deze mooie planten zo waardevol zijn voor de natuur. Als je ‘s ochtends je eerste kopje koffie drinkt kan je dat met aandacht drinken, in plaats van het naar binnen te slokken. Proef even echt en wees dankbaar voor het moment met jezelf. Of begroet je tegenliggers tijdens je fietstocht vriendelijk. Vraag de cassière hoe het met haar gaat en bedank haar tijdens het afrekenen. 

Het is een heel eenvoudige universele wet: als je dankbaarheid geeft, krijg je die terug. Geef het aan jezelf en je krijgt het terug.

Het is waardevolle oefening, een uiting van liefde voor jezelf. Liefde ontwikkelen voor jezelf is dagelijks de keus maken om dat te doen en het werkelijk te beoefenen. 

Besef je goed dat er geen plek voor liefde is, wanneer jij prioriteit geeft aan angst in je leven. De keus is aan jou. 

Masterclass Moeiteloze Manifestatie

Je bent ondernemer en je wil klanten. Dat kan veel moeitelozer. Manifestatie is moeiteloos, je hoeft er niet hard voor te werken. Het kan vanuit zachtheid en flow. 

Hier vind je alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid je direct aan te melden.

 

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Femke

  Ik weet nu wat het is om te kiezen voor angst en kies inmiddels voor liefde en oh oh oh wat is dat heerlijk! Ik als ik, ik als partner, als dochter, als moeder, als zakenvriend, vriendin, schoonzus, schoondochter en al die andere ikken, dat is inmiddels allemaal helemaal 1 liefdevolle ik! Onder andere dankzij jouw zeer fijne en goede coaching!

  Antwoord
 2. Simone

  Ik ken de angst, dat maakt het eenvoudiger om daar met anderen over te spreken.

  Een buitengewoon leven ervaar je alleen zelf. Daar kan een ander anders over denken en lijkt mij prima.
  Een gewoon leven is voor mij een kwalificatie die je ook zelf beoordeelt en waar je gelukkig in kunt zijn.

  Mooie waardevolle blog Marielle, dank je wel.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Zeker Simone, iedereen is vrij om daar eigen keuzes in te maken en daar een eigen interpretatie aan te geven.
   Voor mij zit het verschil tussen gewoon en buitengewoon in het ontwikkelen van zelfbewustzijn en de opdracht oppakken die hieruit voortvloeit.

   Antwoord
   • Veron Goemans

    Mooi stukje over ‘gun je klant meer dan jezelf hebt’. Ik ga daar mijn focus eens op zetten. Dank voor je inspiratie Marielle.

    Antwoord
 3. Kit

  Mooi blog! Ondernemen is ook eng. Althans als je er over blijft nadenken en gelooft wat je denkt. Als je het gaat doen is het leuk en liefdevol, omdat je je vorm geeft aan je passie. Ik heb in het ondernemen en sinds ik bij jou gestart ben 1,5 jaar geleden al heel wat angsten aangekeken en omgezet in liefde. Het heeft mijn leven veranderd. Er is al zoveel kwaliteit en liefde door ontstaan en dit wordt alleen meer. Daarom stop ik niet meer meer ondernemen, hoe eng ik het ook soms vind. Wat ik ervoor terugkrijgt is groter dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Fijn om te lezen Kit. Het zijn de stappen die je zelf hebt gezet en daar ben ik blij om.

   Antwoord
 4. Marieke

  Ik vind het mooi hoe jij me hebt laten voelen wat het is om als mens te groeien. De groei van mij als mens is de groei van mij als ondernemer en is de groei van mijn bedrijf en is dus het nog meer waarde kunnen geven aan anderen/klanten. Het investeren in mijzelf om te groeien is rechtstreeks investeren in mijn bedrijf. Wat mij belemmert leer ik stap voor stap loslaten.
  Ik voel me hier heel dankbaar voor! Ondernemen is op deze manier zoveel meer dan een focus op marketing 😉

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja he Marieke? Als je jouw ondernemerschap als een opdracht ziet, dan haal je er gewoon zoveel vreugde uit. Vaak ook frustratie of pijn, maar dat is dan juist weer zo’n parel.

   Antwoord
 5. simona

  Hi Marielle,

  Alles wat je schrijft is zo 100% waar. Zelf hoor ik nogal eens om me heen dat er niets gebeurt op zakelijk gebied. Nee, als je blijft afwachten gebeurt er ook niets. Neem de juiste acties op het juiste moment en blijf aan je bedrijf en natuurlijk aan jezelf ontwikkelen. Marielle, je raakt de juiste snaar voor ondernemers om een winstgevend bedrijf op te zetten!

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Nee, er gebeurt pas wat als jij dingen in gang zet :-). Simpel eigenlijk, maar in de praktijk blijkt het toch ongelofelijk moeilijk.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *