Succes in crisistijd - hoe doe je dat? - Succes met je Bedrijf

Succes in crisistijd – hoe doe je dat?

0 Reacties

Als ondernemer kan je in alle omstandigheden succes creëren. Ook in een crisis. Want juist in een crisis kan je je onderscheiden van anderen. Zakt de verkoop in? Maak dan tijd voor mijn aanbevelingen in dit artikel.

Vlak voor de crisis schreef ik nog over de aanstaande roeiwedstrijd en hoe belangrijk het is om altijd ontspannen te blijven ter voorbereiding van een wedstrijd. De wedstrijd kwam er niet, Covid-19 kwam. En de noodzaak ontspannen te blijven was des te groter.

Je gereedschap in place

We hadden alles in place. We hadden ons goed voorbereid. Alles lag klaar om vliegend van start te gaan in de wedstrijd. Het is ook zakelijk nodig om alles in place te hebben. Je website, je e-mailmarketing, je social media, je aanbevelingen en je samenwerkingspartners. Het is je gereedschap waar je niet zonder kan, zoals ik zonder boot niet kan roeien. Intussen bleef de Amstel maanden leeg door Covid-19.

Om goed ondernemerschap te ontwikkelen is er iets nog veel belangrijker dan je gereedschap: namelijk jouw persoonlijke leiderschapskwaliteiten. Leiderschap gaat in dit verband niet over leiding geven aan anderen, maar leiding nemen over jezelf. Jouw vermogen om de leiding te nemen over jezelf, je leven en je ondernemerschap. En om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf. Een crisis is de uitgelezen kans om dat te ontwikkelen.

Persoonlijke Leiderschap

Hou altijd rekening met een crisis. Er gebeuren dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Nu is het Covid-19, de volgende keer is het wat anders. Neem daarom nu de leiding over jezelf!
Hoe doe je dat? Ik geef je een aantal aanbevelingen die je behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

  1. Herinner je wat je passie is
  2. Realiseer je wat je drijfveren zijn
  3. Geef geen aandacht aan tegenslag
  4. Bepaal de juiste prioriteiten
  5. Implementeer!

Jouw passie

Ooit begon ik met roeien omdat ik het heerlijk vind. Dat gevoel te zweven op het water. Volledig in balans te zijn met boot, water en wind. Het is nog steeds wat me drijft.

Je bent je bedrijf begonnen, omdat je er passie voor had. Een niet te stuiten enthousiasme over iets. Het enthousiasme blijft, ook als het niet lukt – als je bijvoorbeeld omslaat met je boot. Want juist dan ga je door. Juist dan blijf enthousiast en gepassioneerd. Omslaan hoort bij het leren roeien.

Er komen mensen op je pad die commentaar op je leveren, die het niks vinden wat je doet, die kritiek leveren en je veroordelen. En jij blijft enthousiast en gepassioneerd. Altijd. Je maakt fouten, je gaat de verkeerde kant op, je krijgt verkeerde klanten, het kost je geld. En toch blijf je datzelfde enthousiasme behouden als waar je ooit mee begonnen was.

Zoek steeds opnieuw je passie en je enthousiasme. Dit is wat je graag wil, dit is wat je graag doet. Dat verandert niet.

Jouw drijfveren

Ik ben ondernemer geworden omdat ik voel hoeveel ik voor ondernemers kan betekenen. Het geeft me veel voldoening en plezier om mijn kennis met hen te delen. Ik wil ondernemers meenemen op mijn pad, mijn verhaal delen, hen inspireren en motiveren. Ik wil ondernemers gewoon graag geven wat ze nodig hebben. Dat is wat me drijft.

Wat zijn jouw drijfveren? Waarom doe jij wat je doet? Waarom ben je er zo enthousiast en gepassioneerd over? Waarom ben je hier ooit aan begonnen? Je drijfveren geven je voldoening. Grote kans dat je voldoening ervaart wanneer je klanten mooie stappen zetten met jouw ondersteuning en dat ze tot inzichten komen die ze eerder niet zagen.

Als jij terug gaat naar je drijfveren, weet je altijd wat je moet doen. Geef daarom altijd prioriteit aan je eigen drijfveren. Want dan heb je focus en is er nooit stagnatie.

Jouw commitment

Het is zo makkelijk om al je aandacht te geven aan de tegenwind tijdens het roeien, aan de coronacrisis of de maatregelen die je beperken. Je hoeft daar geen enkele moeite voor te doen – dat gaat vanzelf.

Maar als jij echt een wedstrijd wil winnen, kan je het. Als je een succesvolle business wil ontwikkelen, kan je het dus ook. Golven, wind, gebroken riemen en tegenslag. Problemen horen erbij en ja, ook een crisis. Dat zijn geen vervelende hindernissen, maar het is allemaal gewoon onderdeel van het leven.

Je hoeft problemen niet altijd op te lossen, je hoeft alleen maar te handelen. Doe hetzelfde wat je altijd al deed. Ook met golven en tegenwind roei je door. En als het stormt blijft de boot in de stelling liggen en train je op de roeimachine. Dan pas je je handelen gewoon aan. Maar je gaat wel door. Je vindt altijd wel de moed en het doorzettingsvermogen. Never, ever give up.

Het hoeft niet altijd leuk te zijn. Maar als jij succes wil, ga je door. Juist als het niet leuk is. Dan hoef je dus niet al je gereedschap overboord te gooien. Je blijft het gewoon gebruiken.

Geef juist zo min mogelijk aandacht aan de tegenwind. Ook als wij onze trainingen en wedstrijden roeien hebben we vaak kou en wind tegen. We klagen niet over kou. We spreken er niet eens over en verspillen er geen energie aan. Het is namelijk een vaststaand feit dat er kou en tegenwind is. Net zoals het een vaststaand feit is dat je tegenwind krijgt in je onderneming.

Jouw prioriteiten

Je geeft dus geen aandacht aan de tegenwind, maar aan je eigen ontwikkeling:

  1. je persoonlijke, spirituele en emotionele ontwikkeling,
  2. de relatie met je partner en je kinderen,
  3. je zakelijke groei.

Niet alleen in tijden van crisis, maar altijd.

Wellicht heb je de afgelopen maanden doorlopend je partner en je kinderen op je lip gehad. Dat heeft wellicht irritatie gegeven of een gevoel van machteloosheid. Maar je bent nooit echt machteloos, je bent altijd bij machte want je kunt altijd kiezen.

Jouw zakelijke groei mag nooit ten koste gaan van de relatie met je partner en je kinderen, want dan heeft jouw zakelijke groei op de lange termijn gewoon geen kans van slagen. Dan mist die een belangrijk fundament. De kwaliteit van jouw werk zit namelijk niet in je zakelijke groei of in je bankrekening. De kwaliteit van je werk zit in je persoonlijke relaties.

Jouw implementatie

Je kan gepassioneerd zijn, toegewijd, gedreven, gecommitteerd, de juiste prioriteiten hebben, maar je moet het wel doen, whatever it takes.

Je moet het doen. Je moet het leven. Je kan het roeien uitgebreid bestuderen en vanaf de kant helemaal weten hoe het werkt. Maar op enig moment moet je in die boot stappen en gaan. Je kan het allemaal weten, maar als je het niet in de praktijk brengt, gebeurt er niets. Dan is jouw eigen gebrek aan actie de zwakste schakel.

Wil je meer omzet maken? Doe het dan.
Wil je meer klanten krijgen? Doe het dan.
Wil je financieel vrij worden? Doe het dan.
Wil je rust in je hoofd? Doe het dan.
Wil je een betere relatie met je partner? Doe het dan.

Lukt het niet? Doe het dan toch, net zo lang tot het wel lukt. Opgeven is geen optie.

Doet het pijn? Dan ga je door.
Je weet niet genoeg? Toch doen en niet eerst alles uitzoeken – je weet namelijk nooit genoeg.
Ben je bang dat je omslaat? Weer instappen en doorgaan.

Willen is kunnen. Er is altijd een weg. Ga net zolang door totdat je de weg gevonden hebt. Gewoon doen. En het is heel simpel. Je zet gewoon de ene voet voor de andere. Stap voor stap.

Neem persoonlijk leiderschap

Ik begon dit artikel met de stelling dat je in alle omstandigheden succes kan creëren, ook in crisistijd.

Je hoeft de crisis gelukkig niet op te lossen. De enige stap die je hoeft te zetten is persoonlijke leiderschap nemen. Jouw passie en drijfveren te ontdekken en jouw commitment te ontwikkelen. Iedere dag maak je de keus dat te doen. Iedere dag bepaal je daarin jouw prioriteiten, leef je die, pas je ze toe en doe je het.

Gratis GroeiSessie

Wil je daar meer over weten? Wil je meer klanten? Wil je een succesvolle business opbouwen? Of ontdekken hoe jij succes in crisistijd creëert? Het begint bij jou. Zet nu de eerste stap en meld je aan voor de gratis GroeiSessie.

Een van de deelnemers zei over de gratis GroeiSessie: “Wat jij me vertelde heb ik nooit eerder van een andere businesscoach gehoord, maar ik voel dat het de belangrijkste sleutel is tot mijn persoonlijke en zakelijk succes.”

Reserveer direct jouw plek. Ik heb per sessie slechts plek voor 10 ondernemers.

Klik hier: Gratis GroeiSessie.

Ik kijk ernaar uit je te zien op de sessie.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *