Kerst: tijd voor bezinning - Succes met je Bedrijf

Kerst: tijd voor bezinning

2 reacties

Ik herinner me onze kerstdagen vroeger thuis. In mijn mooiste jurk ’s ochtends naar de kerk. We vierden kerstfeest in de kerk. Ik hoor de kerkklokken galmen. Weken voorafgaand aan het kerstfeest hadden we met alle kinderen uit de kerk het kerstverhaal en de kerstliedjes geoefend. 

Tijdens de dienst legden we het kindje al zingend in de kribbe. Mijn vader en later mijn broer bespeelden het orgel. Het waren vaak heel lange diensten, dat herinner ik me ook. Alle bijbelteksten die ik uit mijn hoofd leerde zeiden me toen weinig. Na afloop van de dienst ontvingen we boekje, een chocoladekerstklok en een sinaasappel. 

Kerst thuis

Thuis brachten we de tijd door met elkaar, we deden spelletjes, dagenlang speelden we Risk en Monopoly. In de avond hadden we een kerstdiner van rollade met gekookte aardappelen en sperziebonen. Tweede kerstdag stond in het teken van dé fondue. Ik heb nog het kookboek van mijn moeder met haar fonduerecepten, inclusief haar boodschappenlijstje. Ik mocht haar helpen met de tafel dekken, de bouillon maken en de kruiden samenstellen. En op derde kerstdag vormden de restjes van beide dagen een goed gevulde soep. 

Gereformeerd

Als het mooi weer was speelden we buiten. ‘Stand in de mand’ met de kinderen uit de buurt. Of een ijsbaan maken voor de deur, als het vroor. Eigenlijk deed ik dat het liefst, buiten spelen. We hadden geen televisie, geen kerstboom, geen cadeautjes, dat was simpelweg niet gebruikelijk in ons gereformeerde gezin. Nog steeds ken ik alle kerstliedjes uit mijn hoofd en de Messiah van Händel, die werd grijsgedraaid. Veel kaarslicht en de kaarsen op tijd uitblazen, zodat de kerststukken niet in de brand vlogen. Ik kijk terug op een warme en gezellige tijd. Iedereen vierde kerst in het eigen gezin, ik kan me niet herinneren dat er familie of vrienden op bezoek kwamen. 

Mijn geloof

Er zijn ook tijden geweest dat ik het geloof waarin ik opgroeide als heel beklemmend heb ervaren. Waar ik me uit wilde breken. En ik heb ook het nodige innerlijke werk gedaan om deze beklemming van mij af te schudden. 

Ik voelde me regelmatig gevangen in de regels die de kerk mij voorschreef. Ik mocht veel niet. Niet naar de school waar ik naar toe wilde, niet de sport die ik wilde doen, niet de vriendjes waar ik verkering mee wilde, niet de kleding die ik wilde dragen. Bepaalde gedachten waren verboden en ze uitspreken al helemaal. Dus leerde ik mijn mond te houden en me terug te trekken. Ik leerde me aan te passen en onzichtbaar te maken. Dat werden overlevingspatronen die mij uiteindelijk jarenlang beperkten en innerlijke conflicten veroorzaakten. 

Mijn ervaringen

En weet je wat zo interessant is? Het zijn míjn ervaringen. Ik heb vier broers en een zus en zij hebben het allemaal anders beleefd. Zo zie je maar, het zegt echt iets over mij en de overlevingspatronen die ik heb ontwikkeld. Ieder kiest zijn eigen weg. 

Zorgeloos

In deze tijd denk ik vaak terug aan de kerst van vroeger. De eenvoud en onbevangenheid. Het zorgeloze kind dat ik was. Je hebt geen invloed op de omstandigheden. Je hebt geen invloed op de regels die je worden opgelegd, je hebt geen invloed op de meningen en waarheden van anderen. Je kan enkel leiding nemen over jezelf en je eigen keuzes maken. Want daar heb je wel invloed op, op jouw eigen keuzes. Leer als een zorgeloos en onbevangen kind te zijn. 

Accepteer het niet-weten

Kerst is een mooie tijd om je eens te bezinnen. Om in stilte naar jezelf te kijken. Jezelf open te stellen. Wat zie je allemaal bij jezelf? Welk gedrag beperkt je en zou je willen loslaten? Wat zou je graag meer ruimte willen geven in jezelf? De omstandigheden van nu helpen je om daar tijd en aandacht aan te geven. Het is ook een tijd van niet-weten en onvoorspelbaarheid. Ook het niet-weten mag je oefenen. Accepteren dat je het niet weet geeft rust, je hoeft namelijk niets te doen, alleen te accepteren. 

Hoop & liefde

Kerst is ook een feest van hoop. Het is een tijd vol verwachting van al het nieuwe dat komen gaat. Dat voelt alsof je in blijde verwachting bent, dus wees daarvoor ontvankelijk. Stel je open voor al het nieuwe en het onzekere.  

Kerst is een feest van opnieuw geboren worden. Jij bent de schepper van jouw leven, daar kan je vandaag nog mee beginnen. Creëer het vanaf nu. 

Kerst is het feest van licht en liefde. Laat het door je heen stromen en deel het met anderen. Dat is ook wat ik jou toewens voor deze kerst: ik wens je een hele liefdevolle kerst toe. 

Het nieuwe jaar

En als je in het nieuwe jaar je zaken weer op wil pakken, ben je van harte welkom op mijn gratis online training Het Jaar van je Leven.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Evelien Wekker

  Beste Mariëlle,

  Hartelijk dank voor deze prachtige blog vol mooie overpeinzingen en wensen.
  Ik wens jou ook goede feestdagen toe en een
  Voorspoedig
  Gezond en
  Vredig 2021 toe!

  Antwoord
 2. Laerke

  Hele mooie post Marielle.
  Heel waardevol om even terug te denken aan hoe het vroeger was. Kerst et de familie… Hoe het nu is en hoe ik het zou willen vanaf nu.
  Ik wens je een liefdevolle kerst toe ja, vooral dat.
  En dan zien we elkaar in het nieuwe mooie jaar.

  Liefs,
  Laerke

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *