Het favoriete excuus van ondernemers en de impact daarvan

Het favoriete excuus van ondernemers en de impact daarvan

8 reacties

Heb jij ook geen geld om in jezelf te investeren?

Mijn hoogste investering ooit

Ik moest wel een paar keer slikken toen ik 6.000 euro betaalde voor de Business Mastery van Tony Robbins. 1.000 euro per dag. 6 dagen – en nachten, aangezien de trainingen van Tony doorgaan tot diep in de nacht. Dat bracht ook thuis het nodige regelwerk met zich mee.

Ook moest ik een paar nachtjes slapen over mijn besluit om daarnaast deel te nemen aan het leiderschapsprogramma van een high end coach. De coach had alle programma’s van Tony Robbins jaren geleden al doorlopen en zij was de aangewezen persoon mij verder te ondersteunen. Dat vroeg van mij nog eens een investering van 12.500 euro plus een dag per week gedurende een heel jaar. Bij elkaar 18.500 euro en een heleboel tijd.

Hoezo ‘ik heb het geld niet’?

Het favoriete excuus van ondernemers is: “Ik heb hier nu geen geld voor.” Nog voordat ik ondernemer werd had ik een website gekocht van 1.250 euro, 3.000 euro in een ondernemersopleiding geïnvesteerd en een jaar later de vervolgopleiding van 5.000 euro. Ik was nog niet eens begonnen als ondernemer!

Hoezo ‘ik heb het geld niet’? Geloof me, dat geld komt nooit als je dit als excuus gebruikt. Je wil toch een succesvol bedrijf? Dan is het nodig te investeren. Het is niet de vraag óf je het geld hebt. Wil je echt die opleiding? Dan is de juiste vraag: hoe kom je aan geld om dat te bekostigen? Het lukte mij altijd en ik verdiende het altijd weer terug.

Geen enkel excuus

18.500 euro. Ik had geen enkel excuus. Daar ging het geld dat ik had gereserveerd voor de aanleg van mijn tuin. Die tuin moest maar wachten. Want ik wist dat ik het moest doen, ik wist dat ik deze investering moest maken in mijzelf. Ik wilde het echt. En ik wist ook dat ik het terug zou verdienen.

Zowel de training van Tony Robbins als de begeleiding van mijn high end coach had ik nodig om mijzelf en mijn bedrijf naar een hoger plan te brengen. Het waren twee kansen die ik voor geen goud wilde missen. Ook al vroeg het om een flinke investering, in tijd, geld en energie. Ik wilde het, omdat het mij in de gelegenheid zou stellen om een hoogwaardig programma te maken en van grote betekenis te zijn voor ondernemers.

Wat wil jij?

Bedenk goed wat je wil. Wil je echt een positieve bijdrage leveren aan de wereld en een gezond economisch klimaat? Wil je van betekenis zijn voor je klant? Wil je je bedrijf op poten zetten, zodat je al dit ook werkelijk kan leveren aan je klant?

Het vraagt wel offers

Als jij als ondernemer werkelijk die ambitie hebt, dan kan je geen excuses gebruiken. Dan moet je in de eerste plaats gecommitteerd zijn aan jezelf en je bedrijf. Je moet de bereidheid hebben te doen wat nodig is. No matter what it takes. Dat vraagt om offers. Het vraagt om moed en doorzettingsvermogen. Het vraagt van je dat je hard werkt. Dat je dingen doet die je nog nooit hebt gedaan. Het vraagt van je dat je al het negatieve commentaar van anderen naast je neerlegt.

Het vraagt van je dat je leert naar je eigen beperkende gedachten te kijken, de confrontatie ermee aangaat om er zo afscheid van te nemen. Dat je de discipline opbrengt om de dingen te doen die nodig zijn. Dat je verder buiten je comfortzone gaat dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Het ondernemerschap gaat niet alleen over ondernemen. Het gaat erover dat je alle aspecten van je leven op de rit krijgt – en iemand die je daarbij helpt. En dat kan echt niet voor 100 euro.

Excuses beperken je

Het gebrek aan geld is een excuus. Een excuus dat jou niet alleen enorm beperkt, maar ook je bedrijf en je klant. Ik vind oprecht dat je jezelf en je klant daarmee enorm tekort doet. Ook hier geldt: het geld mijdt degene die platzak is. Dus als tegen jezelf zegt dat je geen geld hebt, dan gaat het geld aan jou voorbij en blijf je platzak.

Ben jij het waard?

Ben jij wel bereid te investeren in jezelf? Dan zal je klanten naar je toe trekken die daar ook toe bereid zijn. Daar zit je impact. Het geld dat je uitgeeft is een investering in jezelf. Je zegt daarmee tegen jezelf: “Ik ben het waard om in te investeren.” Als je steeds tegen jezelf zegt dat je het geld niet hebt, zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je waardeloos bent. En waarom zouden je klanten jou dan wel waardevol vinden?

Goedkoop is niet serieus

Goed en goedkoop gaan niet samen. Het heeft geen zin om alles gratis of goedkoop te willen. Daarmee kom je geen stap verder. Het kan toch niet zo zijn dat ik tienduizenden euro’s uitgeef om in mijzelf te investeren, daarmee hoogwaardige kwaliteit aanbied en het vervolgens voor een appel en een ei verkoop? Dan nemen mijn klanten me niet serieus en dat gaat ten koste van mijn dienstverlening.

Laatst vroeg een klant: “Hoe zorg ik dat ik klanten krijg die bereid zijn mijn diensten te kopen?” Het antwoord is simpel: door bereid te zijn in jezelf te investeren in tijd, geld en energie. Want alleen dan word je heel goed en bied je hoogwaardige dienstverlening.

Laat ze los

Het gebrek aan geld is niet meer dan een excuus. Ook als je klanten tegen je zeggen dat ze het niet kunnen betalen is dat een excuus. Laat deze mensen los, want ze willen je diensten niet. Focus je op de mensen die het wel willen betalen. Willen is kunnen, zegt Wayne Dyer. Als je het wil, is er altijd een weg om het te kunnen. Als je klanten je dienstverlening willen, is er altijd een weg.

Kies zelf

De keus is aan jou en aan je klant. Ik zeg niet dat jij je in de schulden moet steken en meteen 17.000 euro moet investeren. Volg je intuïtie – als die zegt dat dit is wat je nu moet doen, grijp dan je kans. Neem je besluit en ga ervoor. En realiseer je goed, dat welke keus je ook maakt: het is altijd de juiste keus. Want de consequenties van je keus zullen altijd leerzaam voor je zijn. Zelfs als blijkt dat je achteraf bezien wel de investering had moeten maken.

Wil jij serieus investeren in het jaarprogramma dat eind september van start gaat? Boek dan nu je Business Succes Sessie. Grijp je kans nu, want het is het allerlaatste jaarprogramma ooit.

Boek hier direct een afspraak in mijn agenda: Business Succes Sessie.

Ik kijk ernaar uit je dan te zien.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

8 Reacties

 1. Veron Goemans

  Helaas moet ik zeggen dat je er niet altijd komt met in jezelf investeren. Het bedrag dat ik de afgelopen jaren geïnvesteerd heb in mezelf en mijn bedrijf ligt inmiddels boven de € 100.000,-. Het is echt de hoogste tijd voor ROI voordat ik opnieuw investeer.

  Dat wil overigens niet zeggen dat ik het niet eens ben met wat jij in je blog schrijft. Ik zie mezelf als een uitzondering op de regel.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dat klopt Veron, dat ben ik onmiddellijk met je eens. Het is ook niet zo dat wanneer je veel geld investeert het geld ook automatisch naar je toe komt rollen. Er zijn veel factoren die bepalen wat je resultaten zijn. Maar zeker is wel dat het nodig is de lessen die je leert werkelijk te gaan (leren) toepassen. Dat is ook de tijd en de energie die het van je vraagt. En die investering is misschien nog wel groter en moeilijker te maken dan het geld. Want het vraagt geduld, moed, toewijding, doorzettingsvermogen, etc. En als het niet lukt dan komt dat omdat je iets over het hoofd ziet.

   Antwoord
 2. Marieke

  Deze zomer heb ik geïnvesteerd met tijd en energie. Dat heeft mij ook een andere mindset opgeleverd mbt geld en investeren. Ik ben benieuwd wat er op mijn pad gaat komen. Hele waardevolle lessen in ieder geval! Bedankt voor deze mooie blog.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ik ben ook benieuwd Marieke. Belangrijk jezelf de juiste dingen te vertellen en te vertrouwen.

   Antwoord
 3. Marie-José

  Helemaal met je eens Marielle. Alle investeringen die ik in mijzelf heb gedaan (inclusief jouw Jaarprogramma) en nog steeds doe, betalen zich ruimschoots terug én zorgen voor een continue stroom aan klanten.

  Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw bedrijf vorm gaat geven na jouw allerlaatste Jaarprogramma ooit?

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja he? Daar ben ik ook benieuwd naar Marie-José. Ik weet het nog niet. Feit is wel dat dit de laatste keer is en dat ik in mijn nieuw te ontwikkelen programma’s meer focus ga geven aan persoonlijke ontwikkeling. Want dat is nodig om zakelijke groei te laten ontstaan. Leren leiding te nemen over je leven. Dat wordt de basis. De rest komt en ik informeer je direct als ik mijn besluiten heb genomen.

   Antwoord
 4. Kit

  Mooi blog! Het is ook mijn ervaring toen ik ging voor wat ik wilde dat er ineens geld naar me toekwam wat ik van tevoren nooit bedacht had. De deuren sprongen open! Als je ja zegt krijg je een ja terug. Bijzonder hoe dat werkt.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Precies Kit. Het is zo gemakkelijk om tegen jezelf te zeggen dat je het geld niet hebt. Maar als je wil en zeker weet, is het geld er altijd.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *