Geluk is de weg, er is geen weg naar geluk - Geluk is de weg

Geluk is de weg

1 reactie

Ben jij gelukkig als ondernemer of zie jij je leven als een zoektocht naar geluk?

Mijn lief vroeg mij vanochtend of ik gelukkig ben. Ik hoefde niet na te denken over het antwoord: ‘Ja, ik voel mij gelukkig.’

‘Ben je altijd gelukkig geweest?’ vroeg hij. Daar kon ik geen bevestigend antwoord op geven: ‘Nee, ik heb mijn leven als een zoektocht ervaren, totdat ik mijn weg naar geluk vond.’

Het was een zoektocht waarop ik niet wist wat ik precies zocht. Ik zocht liefde en geluk in mijn relatie, harmonie in mijn gezin, bevestiging en erkenning in mijn harde werken, zekerheid op mijn bankrekening en veiligheid bij anderen. Maar ik vond het niet.

Op zoek naar het geluk

Ik zie veel ondernemers zoeken. Naar liefde, geluk, erkenning en acceptatie. Ben jij ook op zoek? Dan zoek je – net als ik deed – op de verkeerde plek. Je zoekt het buiten jouzelf, in je relatie, in je werk, op je bankrekening, in je gezin, je familie of bij je klanten. Maar daar zal je het geluk nooit vinden.

Alles wat je zoekt, is in jou zelf te vinden. Alles wat jij zoekt is er al – dat is het mooie. Je zoektocht begint bij jou en eindigt bij jou. Zodra ik dát pad op ging, voelde ik geluk.

Daarom hou ik ook zo van ondernemen, want alle uitdagingen die je in het ondernemerschap tegenkomt, nodigen je steeds weer uit om naar jezelf te kijken. Door dit steeds weer te doen, ontwikkel je innerlijke stevigheid en wijsheid die de kwaliteit van je werk verhogen en enorm onderscheidend zijn.

Geluk is de weg

Je gelooft vaak dat het geluk de bestemming van je zoektocht is, als beloning voor het lange zoeken en alle stappen die je hebt gezet in je leven. Dat is een misvatting. Er is geen weg naar geluk. Geluk ís de weg. Geluk zit in kleine momenten, met je gezin aan tafel, even rustig op de bank met een kopje koffie of een boek, een strandwandeling, of zoals vanochtend het gesprek met mijn lief.

Dat is een prachtig besef: weten dat geluk er altijd is. Het ongeluk uit het verleden krijgt dan ineens een heel ander perspectief, want ook toen was geluk er. Maar misschien was je er niet ontvankelijk voor.

Geluk is een diepere laag van jezelf

Geluk is dus niet dat kasteel in Frankrijk, een reis door Zuid-Amerika, gevulde zalen of andere zakelijke prestaties. Het is veel groter dan dat. Het gaat over zingeving en inhoud geven aan je leven. Over het ont-dekken en ont-wikkelen van het werkelijke doel van je leven. Over een missie hebben, van betekenis zijn voor je klanten. En dat je daar steeds weer zekerheid en vertrouwen in vindt.

Geluk is niet altijd leuk

Geluk is ook niet altijd blij zijn of het altijd leuk hebben. Geluk is de weg. Dat is soms heel moeilijk te zien, want het leven kan je zoveel pijn geven. Maar de weg van geluk is dat jij je bewust wordt van de diepere lagen in jezelf. Juist waar het geluk zo moeilijk te vinden lijkt. Geluk zit vooral in de moeilijke momenten van je leven.

In de confrontatie met pijn en verdriet kom je juist in de verleiding om geluk buiten jezelf te zoeken. Dan is het belangrijk om de hobbels te nemen en je verdriet te doorvoelen. Dat is niet eenvoudig, maar wel de weg van geluk. Want in de hobbels liggen je grootste geluksmomenten verstopt.

Wat zoek jij?

Ben jij net als veel ondernemers op zoek naar klanten, geld, rust, overzicht, zingeving, spiritualiteit, erkenning en bevestiging? Zoek je van alles wat je leven aangenaam maakt? En voel je je vervolgens ongelukkig, omdat je het niet vindt?

Stop met zoeken, want juist door stil te staan vind je het. Stop met hunkeren naar alles waar je naar op zoek bent. Je zoektocht houdt je gevangen en maakt dat je nog harder en meer zoekt. Het put je uit.

Wat belemmert jou in het bewandelen van jouw weg van geluk? Welke hindernissen heb jij voor jezelf opgeworpen?

De enige weg is de weg naar binnen

Ga naar binnen. Daar is je geluk te vinden. Daar vind je rust en zekerheid. Daar vind je waar het leven jou toe roept. Stel je zelf de vragen:

  • Wie ben ik en wat is de bijdrage die ik aan deze wereld wil geven?
  • Welke van mijn talenten zou ik graag met anderen willen delen?
  • Wat is de betekenis die ik aan mijn klant kan geven?

Op het moment dat je besluit dat dit de leidraad is in je leven, voel je geluk. Echt geluk. Geluk, dat bestaat uit erkenning, waardering, zekerheid, vertrouwen, harmonie en liefde. Ook al heb je de antwoorden nog niet, alleen al het besluit dat dit je leidraad is, zal een verandering bij je teweeg brengen.

Het is jouw tijd!

De tijd is rijp voor verandering en als ondernemer kan jij een grote bijdrage leveren aan een meer liefdevolle en florerende maatschappij. Het is mijn missie om je hierin bij te staan en daarom nodig ik je uit voor de ondernemersdag Succes met je Bedrijf.

Klik hier voor het programma en om je aanmelding te bevestigen: Ondernemersdag Succes met je Bedrijf.

Ik kijk ernaar uit je te zien op deze ondernemersdag.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

1 Reactie

  1. Marieke

    Wat een prachtige blog en ik vind dit stukje heel mooi: “Dat is een prachtig besef: weten dat geluk er altijd is. Het ongeluk uit het verleden krijgt dan ineens een heel ander perspectief, want ook toen was geluk er. Maar misschien was je er niet ontvankelijk voor.”
    Het is onze kijk op onszelf en ons leven die ons wel of niet gelukkig maakt. En zoals je zegt: Je leven kan je confronteren met pijn en hobbels en juist dit aankijken en doorvoelen is de weg van geluk. Amen 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *