De zoektocht van Enneagram Type 4

1 reactie

Heb je altijd het idee dat er iets wezenlijks in je leven ontbreekt? Ben je op zoek naar iets unieks, iets interessants? Heb je het idee dat anderen wel hebben wat jij zoekt en kan je daar met bewondering maar ook afgunst naar kijken?

Enneagram Type 4 – De Individualist

Het zijn typische ervaringen van Enneagram Type 4, De Individualist. Als Enneagram Type 4 ben je vaardig in het voelen, beleven en tonen van emoties. Je hebt ook veel empathie voor gevoelens van anderen en je kunt je goed met anderen verbinden. Typen 4 zijn de Voelers van het Enneagram.

Wat is het Enneagram?

Het Enneagram is het model waarmee ik werk in mijn coaching en training en het omschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren. Het is een prachtig model om jezelf en anderen beter te leren kennen. En om in de woorden van Enneagramtype 4 te blijven: het leven ten diepste te doorleven. 

Het model geeft je inzicht in je blinde vlekken. Waarom stel je bijvoorbeeld uit? Waarom hou je je mond? Waarom trek je je terug? Waarom al dat drama? Waarom ben je jaloers? Waarom ben je altijd op zoek? Waarom doen mensen zo bot? Het zijn ervaringen die voortkomen uit het ego. Het Enneagram geeft daar inzicht in en geeft je heel concrete handvatten voor je ontwikkeling en groei. 

Patronen

Wil je als ondernemer zakelijk succes, dan is bewustzijnsontwikkeling de sleutel. Geld op je bankrekening en financiële vrijheid zijn een resultaat van iets. Waarom heeft dezelfde actie bij de ene persoon succes en werkt het bij de ander totaal niet? Neem nu afscheid van patronen die je beperken en ontwikkel patronen die je ondersteunen.

Je hébt een type, je bent het niet; dat type is aangeboren. Je ontwikkelt gedurende je leven onbewust gedrag om te overleven in de buitenwereld. Je denkt dat je jezelf kent, maar dat is niet waar. Je kent je gedrag, en dat is niet wie je bent. Vandaag ga ik in op Type 4, De Individualist.

Individualist

Als individualist vind je het fijn om je te onderscheiden van de grijze massa. Ik heb inmiddels een aantal ondernemers met Type 4 gesproken en ze vielen op door hun paarse schoenen, hun witte jurk met vele franjes, hun goudomrande met diamanten bezaaide bril, hun unieke kapsel, hun charismatische voorkomen, het uitgebreide gebed voor het Boeddhabeeld. Of het schitteren van afwezigheid, dat is ook een voorbeeld. Je wil je niet alleen onderscheiden, je hebt ook het gevoel dat je anders bent dan anderen. Soms heb je het idee dat je in het verkeerde nest geboren bent. 

Pronken

Je hebt ook een groot gevoel van esthetiek in beeld, woord en daad. Het is altijd met meer verve en meer dramatiek dan de anderen. Je vindt jezelf uniek en bijzonder en dat straal je graag uit.

Ondernemers met Type 4 pronken graag met zichzelf. Het is niet voor niets dat ik bij module 4 in mijn programma de ontwikkeling van de website heb opgenomen, want voor dat pronken is je website een prachtige tool. 

Gevoelig

Enneagram Type 4 is een intuïtief en gevoelig mens. De gevoelens zijn vaak intens, de hoge toppen worden afgewisseld met de diepe dalen. In de gesprekken die ik heb met ondernemers met Type 4 hoor ik dat ze sterk worden geraakt door het leed van anderen, de natuur of dieren. Dit leed is vaak een belangrijke drijfveer in hun werk. Ze voelen sterk mee met anderen, kunnen het gevoel van de ander voelen. Ze willen het leven ook graag voelen.

Maar onderhuids heb je het gevoel dat er iets ontbreekt in je leven. Iets wat jou en je leven incompleet maakt. Daar komt de zoektocht uit voort, vanuit het verlangen je leven compleet te maken en volledig te vervullen. Dat verlangen knaagt. Eigenlijk verlang je altijd naar iets wat je niet ziet bij jezelf maar wel bij een ander. Dat verlangen maakt dat je op zoek gaat naar echtheid en dat je schoonheid wil ervaren. Mensen met Type 4 zijn vaak liefhebbers van kunst, muziek en literatuur en ze hebben niets met alledaagsheid. Het moet echt zijn, authentiek. Dan voel je je bijzonder.

Anders

Anders, specialer en unieker willen zijn is je verleiding. Het zorgt voor onevenwichtigheid, omdat je iets mist bij jezelf wat je wel ziet bij anderen en dat idealiseer je. Je denkt dat je zelf ook zo uniek en bijzonder moet zijn, wat dus onhaalbaar blijkt. Dat doet pijn en geeft je veel verdriet.  

Dat zoeken en dat gevoel van incompleet zijn maakt dat je vaak het gevoel hebt dat je tekort schieten. Anderen lijken het dan ineens veel beter voor elkaar te hebben. Dat kan voor afgunst zorgen en menige relatie strand hierop. In het ondernemerschap blokkeert je dat. Het beperkt je om actie te ondernemen, want het moet namelijk altijd beter, interessanter en unieker zijn dan de ander. Maar waar je aandacht naartoe gaat, daar is ook je energie. Het gevoel van incompleet zijn wordt dan de realiteit. 

Om de ontwikkeling als mens en als ondernemer te maken is het nou juist belangrijk om precies het tegenovergestelde te doen: richt je aandacht op wat je uit de weg gaat. 

Leer het gewone waarderen

Een Type 4 gaat alledaagsheid uit de weg. Het gewone, gewoon zijn. Laat je oordeel over het gewone los en leer dat juist te waarderen. Je hoeft je niet superieur te voelen aan gewone mensen. De wereld van gevoelens is niet beter of slechter dan de wereld van het denken. Jouw gevoel is enkel de bril waarmee je naar de wereld kijkt. Relativeer de boel. Het is niet zo dramatisch. Dat is vooral de bril waarmee jij naar de wereld kijkt. 

Breng structuur aan

Het helpt ook als je structuur aanbrengt in je leven en de discipline opbrengt om je daaraan te houden.Werk op vaste dagen en tijdstippen aan je bedrijf; bijvoorbeeld iedere ochtend 2 uur. Loop dan heel gestructureerd een stappenplan door. Het is helemaal behulpzaam al je dat samen met andere ondernemer doet. Hou het licht en luchtig in plaats van zwaarmoedig en tragisch. Aan je bedrijf werken is heel gewoon. Je kan je al heel veel van jouw unieke kwaliteiten inzetten voor gewone dingen zoals e-mailmarketing en socialmediaberichten. Het hoeft niet specialer dan dat. Juist het gewone zal je business op de rit zetten.

Kijk naar wat je wel hebt

Als ondernemer heb je een aantal unieke en interessante kwaliteiten. Gebruik die, pronk ermee en laat ze zien. Dat is een uitnodiging aan jou om vooral te kijken naar wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. In mijn ervaring hebben mensen met Type 4 allemaal unieke en interessante kwaliteiten die ze uitstekend kunnen inzetten om een goedlopende business mee op te bouwen. Kijk dus naar wat je wel hebt en gebruik dat. Laat ze zien, vertel je verhaal, hou het luchtig en grappig. Je hoeft niet bang te zijn om afgewezen te worden. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen je bekritiseren. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen je terechtwijzen. Kijk of je daarin kan ontspannen door steeds weer te kijken naar welke kwaliteiten je wel hebt. 

Kijk naar je buren

Voor het ontwikkelen van evenwicht, kan je erg veel leren van je buren: Enneagram Type 5, de Waarnemer. Dat zijn de denkers van het Enneagram, dit type houdt het graag bij de feiten. Wat is er nou echt aan de hand? Gebruik je hoofd om zaken goed op een rij te zetten. Bekijk de dingen nuchter en vlieg de zaken op een pragmatische manier aan. 

Begrijp goed dat verandering in je leven en werk ontstaat door zelf te veranderen. De onbewuste beperkende patronen zijn ontstaan vanuit je Enneagram Type. Je type beschrijft je onbewuste drijfveren, in het geval van Enneagram Type 4 is dat uniek en bijzonder willen zijn. Verandering ontstaat door het anders te doen, door gewoon te zijn en het alledaagse te omarmen. 

Om verandering te realiseren is het noodzakelijk om op een andere manier de wereld in te leren kijken. Het Enneagram geeft daar inzicht in.

Meld je direct aan voor de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Tijdens deze training komt dit uitgebreid aan bod. 

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *