De parels

1 reactie

Vorige week deelde ik in een training mijn helende reis van de afgelopen 7 jaar met de andere deelnemers. Ik ben vaak terughoudend geweest in het delen van mijn verhaal, omdat het míjn verhaal is. Maar de lessen van mijn helende reis bleken ook voor de anderen heel helend te zijn. Bemoedigend ook. En aan het eind van de training sprak ik het commitment uit om mijn reis met meer mensen te delen. Omdat de wereld moed nodig heeft om tot heling te komen. 

Het is niet mijn bedoeling nu meteen mijn hele verhaal hier te vertellen, maar ik deel wel de parels met je; mijn belangrijkste lessen van de afgelopen jaren. Het zijn echte parels: mooi, glanzend en aantrekkelijk. Het bezit van deze parels vervult je met een gevoel van rijkdom. 

Er gebeurt zoveel

Je laat je zo gemakkelijk meeslepen door alles wat er om je heen gebeurt. Het is zo simpel je leven te laten bepalen door crises, maar dat is lijden – een leven vol onzekerheid en twijfel, waar oordeel en vooroordeel de boventoon voeren. Als de omstandigheden jouw leven bepalen, is je leven altijd middelmatig, dan overkomen dingen je, dan zijn er altijd zaken waar je wat over te klagen hebt. 

Het kan anders

Ik geloof dat het anders kan. Ik weet het zeker, want ik ben het zelf anders gaan doen. Blijf je doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Maar als je het anders wil, kán je dat. Willen is kunnen. Wil jij dingen anders in je leven, doe dan anders. Maar ga dan wel doen wat je nu niet doet. Maak iedere dag die keuze, net als ik deed. Dat besluit nam ik 7 jaar geleden: ik ga van iedere dag mijn beste dag maken. Sindsdien heb ik dat iedere dag voor mezelf herhaald, vaak door het letterlijk hardop tegen mezelf te zeggen. 

Parel 1: Neem verantwoordelijkheid voor jezelf

Wil je iets veranderen aan de crisistijd, dan moet je er gewoon zelf 100% verantwoordelijkheid voor nemen. Het oordeel over de ander is een oordeel over jezelf. Alles wat jij ziet in de ander, is aanwezig in jou. En als jij verandert, verandert de wereld om je heen. Dan is er liefde in plaats van angst. Vertrouwen in plaats van wantrouwen. Zachtheid in plaats van oordeel. 

Leef jouw leven vanuit jezelf, dan zal je zien dat de je anders naar je omstandigheden gaat kijken. 

Pijn

Ik had enorme pijn van jarenlang hard werken, mijn eigen leven opzij zetten, tanden op elkaar en doorgaan en vervolgens na 23 jaar huwelijk ontdekken dat ik was vervangen door een andere vrouw. Het verlamde me compleet. Ik wist niet hoe ik voor- of achteruit moest, ik wist niet wat ik moest doen, ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik onderdrukte al mijn gevoel, verdoofde mezelf door nog harder te werken en te denken dat het niet bestond. Maar het was de pijnlijke realiteit die ik aan moest gaan en na anderhalf jaar kon ik eindelijk de moed opbrengen dat ook te doen. 

Vechten voor jezelf

Ik ben gaan vechten voor mezelf en voor mijn kinderen. Ik was niet uit op wraak of genoegdoening, maar ik deed wat ik moest doen. Meerdere keren stonden mijn ex en ik lijnrecht tegenover elkaar. Iedere stap die ik zette in dit proces, zette ik met het vertrouwen dat ik het moest doen, dat het oprecht en juist was. Voor mijzelf, voor mijn kinderen en ook voor ons beiden als ouders. Vaak heb ik het op willen geven. Vaak kon ik het niet meer, het kostte me zoveel energie. Soms werd ik letterlijk misselijk van alles wat ik moest incasseren. Maar ik voelde dat ik meer en meer in mijn eigen kracht kwam te staan, juist in dit hele proces van iedere keer voor mezelf opkomen en niet opgeven. Het gaf me heling, waardoor ik er ook kon zijn voor mijn kinderen. Daardoor hebben mijn ex en ik nu goed contact als ouders van onze kinderen met goede afspraken. 

Een van de andere deelnemers aan de training waarover ik begon, deelde het verhaal van de vechtscheiding van haar ouders, jaren geleden. Dat heeft nog steeds impact op haar leven. Ik beloofde haar mijn verhaal te delen, omdat ik weet dat veel leed in scheidingen voorkomen en hersteld kan worden, voor zowel de ouders als de kinderen. De scheiding van mijn ex en mij heeft ook impact op onze kinderen en later komen ze dit ongetwijfeld ook nog tegen. Het was ook voor hen een heel moeilijke en verdrietige tijd. Mijn dochters waren toen 8 en 11. Het overkwam hen en ze moesten ermee dealen. Nu weet ik dat de stappen die ik heb gezet goed voor mijn kinderen zijn geweest en dat ze hier ook later nog profijt van hebben. 

In dat hele proces ontdekte ik dat het niet ging om het vreemdgaan van mijn partner. Ik was ontrouw geweest aan mezelf. Ik wist niet wie ik werkelijk was, wat ik echt wilde of wat ik belangrijk vond in het leven. Ik had me altijd laten leven door de buitenwereld: door anderen en door mijn werk. Ik had me altijd aangepast aan wat de ander vond. En natuurlijk kon ik naar mijn partner wijzen, maar ik ontdekte dat me dat enkel meer ellende opleverde. Ik leerde trouw te zijn aan mezelf. Ik durf inmiddels te stellen dat, wanneer je als ouder je eigen shit opruimt, je het sowieso heel goed doet voor je kinderen. Scheiding of niet. 

Parel 2: Wijsheid

Je hebt niet altijd invloed op de omstandigheden, sommige dingen overkomen je. En veel van de dingen doen pijn. Pijn is onderdeel van het leven, je hoeft het niet te vermijden. Maar lijden is optioneel. Je kiest hoe je met de omstandigheden omgaat. Ik maakte vanaf dat moment iedere dag de keus om van iedere dag de beste dag te maken, om het leven van mijn dromen te creëren. Dat besluit voelde ik iedere dag in mijn lijf en tot op de dag van vandaag leef ik het leven van mijn dromen. 

Het vreemdgaan van mijn partner was – als ik daar nu op terugkijk – een groot cadeau. Ik voel daar geen pijn of verdriet meer over, ik voel enkel dankbaarheid. Het heeft me heel veel kracht gegeven en heel veel liefde voor mezelf. Dat is wijsheid: zien dat pijn onderdeel is van het leven, net zo goed als liefde. Omarm het beide zonder oordeel. Dat is wijsheid. Vanuit die wijsheid kan je objectief naar de omstandigheden kijken en vervolgens handelen. 

Ook de crisis van nu hoort bij het leven. Ook in de natuur vinden verwoestende processen plaats. Het is simpelweg wat het is. Vanuit deze objectiviteit kan je handelen. 

Parel 3: als jij dingen anders wil, moet je dingen anders doen

Neem zelf de leiding over je leven in plaats van je te laten leiden door anderen. Als jij dingen anders wil in je leven, moet je dingen anders doen. 

Tijdens de training inspireerde dit voorbeeld over de dingen die ik anders ben gaan doen: ik ben me gaan uitspreken. Ik kon nooit echt praten over de dingen die gezegd moeten worden. Ik kon het simpelweg niet. Al mijn mooi geformuleerde zinnen stokten in mijn keel en bleven onuitgesproken. Natuurlijk zei ik wel wat, maar vaak niet wat ik eigenlijk wilde zeggen, bijvoorbeeld ja in plaats van nee. En op enig moment dacht ik: kom op, go for it! Toen ben ik maar gewoon dingen eruit gaan gooien. Hortend en stotend, maar ik deed het wel.

Want wil je dingen anders in je leven, dan moet je dingen anders doen. Dit is een heel simpel voorbeeld met een heel groot effect. Want wat bleek? Ik kon het! Sterker nog, mensen vonden het heel fijn. Tot mijn eigen verbazing begon ik het zelfs leuk te vinden om me uit te spreken. Ik heb de afgelopen jaren vaak op grote podia gestaan om te spreken, met wel 1000 mensen in de zaal. Daar heb ik prachtige complimenten gekregen, zoals: “Je bent een zeer talentvolle spreker.” Het begint allemaal met een heel simpele stap: gewoon doen.

We sloten de training af met een feestavond. Iedere deelnemer koos een eigen favoriet muzieknummer. Het enige dat mij te binnen schoot was I Will Survive, later besefte ik pas hoe toepasselijk dit nummer is: I Will Survive, You Will Survive, We Will Survive.

Parel 4: Rijkdom

Je kan een heel succesvolle business hebben en je schaapjes op het droge, maar als de zaken thuis in het honderd lopen, ontbreekt het je aan echte rijkdom. Ook dat is me duidelijk geworden in de afgelopen jaren. Natuurlijk gaat succes over goed geld verdienen. Maar echte rijkdom zit in jou en als je vanuit deze rijke plek je business vormgeeft, bereik je veel meer dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Dan maak je dromen waar. 

Dit waren slechts enkele parels. Ik heb een hele ketting voor je :-). Het is gewoon niet mogelijk om al mijn parels in een enkel blog te delen. Wil jij je dromen waarmaken? Op de masterclass Succesvol Ondernemerschap krijg je nog wat parels. Meld je hier aan

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

1 Reactie

 1. Laerke

  Hele mooie post lieverd. Mooi om dit jouw verhaal te mogen horen.
  En ik denk zeker dat het anderen ook enorm zal inspireren.

  het herinnert me aan hoe belang het is om, vaker dan ik denk, even stil te staan, pas op de plaats te nemen, om me heen kijken en vooral voelen of ik doe en voel wat ik wil voelen. En als dat niet zo is, hier andere bewuste keuzes in maken.

  En hier helpt jouw coaching met mij, mij enorm in.
  Rust te voelen, aan mezelf eerst de denken voor de ander en vanuit mijn verlangen keuzes maken en dan pas naar buiten treden.

  Hele mooi om je verhaal te lezen ene voelen lieverd.
  Het lijkt me daarom heel mooi om juist dit verhaal op video samen op te nemen en te delen. Want als anderen jou ook zien terwijl je jouw verhaal deel, lijkt me nog mooier omdat ze je letterlijk jou ook zien erbij.
  Zie je voor je wat ik bedoel?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *