50 manieren om NEE te zeggen.

23 reacties

Nee is een heel moeilijk woord. Een woord dat we moeilijk kunnen uitspreken, want:

 • je wilt een ander niet kwetsen
 • je wilt het de ander naar de zin maken
 • er komt ruzie van
 • het is onbeleefd
 • het voelt niet goed
 • zo ben je niet opgevoed

Echter nee zeggen heeft alles te maken met duidelijkheid scheppen. Duidelijkheid voor jezelf en voor de ander. Daarbij voorkomt het ook dat je met tegenzin je werk doet of dat je werk doet wat ten kost gaat van jouw tijd.

Jezelf respecteren is duidelijkheid creëeren en nee zeggen.

Nee zeggen in de vorm van het woord NEE is wel duidelijk, maar niet altijd passend bij jou of bij de situatie. Toch daag ik je uit het te doen. Nee zeggen, iedere dag weer. Tegen afspraken dit je niet wilt, telefoontjes die niet uit komen, vergaderingen die je kostbare tijd en energie slurpen, mails, voorstellen, pizza slices, avondjes doorzaken, te veel koffie, energievreters en zogenaamde gezelligheid. Nee zeggen tegen dat wat jij niet wilt.

Daarom heb ik 50 manieren om Nee te zeggen voor je als je het moeilijk vind het woord Nee uit te spreken. Je kan ze in vele situaties toepassen.

 1. Misschien
 2. Mijn telefoon/computer doet het niet.
 3. Nu niet.
 4. Ik weet wel iemand anders die je beter kan helpen.
 5. Misschien volgend jaar.
 6. Als je me op de lijst zet, dan denk ik erover na.
 7. Kan je een beter voorstel doen?
 8. Ik heb nu echt teveel op mijn bord liggen.
 9. Mijn partner vind het niet goed.
 10. Ik heb nu geen geld.
 11. Uuuuuuuuhm, laat me er even over nadenken.
 12. Het is nog niet mijn tijd.
 13. Ik moet het even op me in laten werken.
 14. Ik heb andere verplichtingen.
 15. ‘t Is crisistijd he?
 16. Je valt niet in mijn doelgroep.
 17. Ooooh wat jammer nou!
 18. Stuur het even per mail.
 19. Het voldoet niet aan mijn criteria.
 20. Sorry, dat kan ik echt niet aannamen.
 21. Het past nu even niet.
 22. Hoeveel wil je ervoor betalen?
 23. Mijn agenda is echt heel vol.
 24. Wat zijn de kosten?
 25. Ik heb nu andere prioriteiten.
 26. Het is niet mijn expertise.
 27. Dat kan ik niet betalen.
 28. Tot het einde van het jaar is mijn agenda vol.
 29. Wat fijn dat je aan me denkt, maar nee.
 30. Het brengt me niet naar mijn doel.
 31. Een volgende keer wellicht.
 32. Ik heb er nu geen energie voor.
 33. Op dit moment past het niet.
 34. Ik denk er over na.
 35. Kan ik er bij je op terug komen?
 36. Ik bespreek het met mijn adviseurs.
 37. Helaas het is nu niet de goede tijd.
 38. Ik moet nu op de kosten letten.
 39. Ik ben niet de persoon die je zoekt.
 40. Je maakt een grapje.
 41. Dit kan ik echt niet van je aannemen.
 42. Ik denk niet dat ik dat kan.
 43. Op dit moment zit ik even in een lastige fase.
 44. Mijn hoofd zegt ja en mijn hart zegt nee.
 45. Ik heb geen tijd.
 46. Wat krijg ik ervoor terug?
 47. Ik wou dat ik het kon.
 48. Het klinkt fantastisch, maar ik maak er geen gebruik van.
 49. Ik heb dan al een andere afspraak.
 50. Ik kom er later bij je op terug.

We kunnen vast deze lijst vast nog veel langer maken. Dus mijn vraag aan jou: welke zin gebruik jij wanneer je NEE zegt?

Deel het met ons in het reactieveld. Als dank voor je reactie ontvang je van mij een geweldig CADEAU! Je ontvangt mijn productivitijdsplanner. Zodat je de tijd die je bespaart door NEE te zeggen, weer opnieuw kan indelen.

Hartelijke groet,
Marielle

PS. Wil je ook dat andere ondernemers meer NEE zeggen? Deel dan direct deze blog door op de daarvoor bestemde knoppen te duwen.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

23 Reacties

 1. yolandavanwelij

  Mooie blog! Een goede stok achter de deur om weer NEE te blijven zeggen en te realiseren dat dat belangrijk is. Hartelijk dank!
  Voor mij is het belangrijk om gewoon eerlijk te durven zijn en nee te zeggen en het liefst ook eerlijk zeggen waarom. Zo houd ik het zuiver naar mijzelf en ook helder voor de ander. Gek genoeg ontstaan er dan vaak ineens oplossingen of nieuwe voorstellen, die je niet van te voren had kunnen bedenken. En dan is het eigenlijk een WIN-WIN-WIN situatie.

  Antwoord
 2. Jolanda Schoorl

  Bedankt voor je blog Mariëlle. Nee zeggen is meestal lastig, vooral als iemand je iets vraagt die je na staat of die je veel gunt. Daar wil je eigenlijk altijd voor klaar staan. Maar NEE zeggen is soms belangrijk om jouw planning aan te kunnen houden en dat klinkt/voelt soms egoïstisch. Maar het is het zeker niet, want als je overal maar ja tegen blijft zeggen komen jouw projecten niet verder. Wel fijn om nu meerdere opties te hebben om nee te kunnen zeggen op een ‘vriendelijkere’ manier!

  Antwoord
 3. Greet Scholte

  Wat een mooie blog! Via de FB van Saskia zag ik deze link voorbij komen en werd ik nieuwsgierig naar wat de 50 manieren zijn. Je hebt gelijk “Nee” is een hard woord die ik zelf ook liever niet gebruik. Wanneer ik iemand niet van dienst kan zijn is mijn antwoord vaak “helaas kan ik je niet verder helpen maar ik weet wel een andere adviseur/bedrijf/ instantie die je verder kan helpen”. Deze weet ik in de meeste gevallen dan ook. Weet ik het niet dan zal ik dit ook antwoorden. Duidelijkheid schept dan geen valse verwachtingen.

  Antwoord
 4. Saskia van de Riet

  Leuk onderwerp en o zo belangrijk en krachtig. Wat ik wel eens zeg is:

  – dan ben ik niet de juiste persoon voor deze opdracht
  – ik heb al een afspraak staan op dat tijdstip en die wil ik niet afzeggen
  – die dag (of die avond etc.) wil ik graag vrijhouden
  – ik kies ervoor jouw aanbod niet aan te nemen
  – dankjewel, maar ik kan je beter doorverwijzen naar een geschiktere collega
  – ik denk dat “pietje” je veel beter kan helpen, heb je daar al eens aan gedacht?
  – dit soort opdrachten doe ik niet meer (heel actueel voor mij!)
  – die dag heb ik een activiteit met mijn kinderen gepland, en die gaat voor alles
  – ik hou helemaal niet van dat soort avonden/activiteiten, zal ik met je nadenken over wie je ook zou kunnen vragen?
  – Ik kan dit alleen maar goed voor je doen zodra ik mijn lopende opdrachten heb afgerond. Kan jij dit drie weken uitstellen?

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tot een jaar of zes geleden durfde ik dit niet en deed ik dit niet. Ik vond toen dat ‘iedereen’ recht op uitleg had (van mij). Daar ben ik van genezen en dit scheelt me zo’n 80 migrainedagen per jaar…. (!)

  Voor mij geldt: geen smoesjes, puur de waarheid, en authentiek.
  Wat ik NIET meer doe is alles uitleggen.
  Wel ben ik altijd opzettelijk stil na zo’n zin. Dit helpt enorm, omdat ik het dan niet kan ontkrachten met wat ik daarna zou zeggen. Ook om tijd vragen vind ik heel prettig en effectief.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dank je wel Saskia voor je mooie aanvullingen! En jij hebt natuurlijk ook ervaren dat met het varen van een duidelijke koers het veel makkelijker wordt om NEE te zeggen? Het doen van je passie en het hebben van een duidelijke doelgroep maakt het NEE zeggen ook veel makkelijker.

   Antwoord
   • Saskia van de Riet

    Graag gedaan, Mariëlle! En ja ik merk dat nu ik een gepassioneerde koers vaar nee zeggen heel gemakkelijk wordt, maar ook met het niet gepassioneerd peddelen kan voldoende oefenmomenten bieden 😉 Daar heb ik dan in ieder geval dankbaar gebruik van gemaakt, hahaha! Voor mij heeft het ook te maken met het respect naar mezelf. Wat wil ik mezelf aandoen? En waarom? Nee zeggen geeft ook heel veel ruimte voor mooiere dingen. Mensen helpen kan ik altijd, omdat dit een kernwaarde van me is. Dus mag ik ook kiezen wie ik help, waarmee ik help en wanneer ik help. Dat krijg ik alleen voor elkaar door ‘nee’ goed en bewust te doseren…

    Antwoord
 5. René Arns

  Hai Marielle,

  Leuk en waardevol thema dat inderdaad heel lastig is voor veel mensen.

  Een middel dat voor mij ook goed werkt is het principe van: je moet het ijzer smeden als het . . . . koud is.
  Daarmee bedoel ik dat je niet meteen antwoord hoeft te geven, dus de tijd-kopen antwoorden die jij in de lijst hebt staan zijn daar heel goed voor. Wat ik vaak merk is dat als je een paar dagen of een week later erop terugkomt, de hulpvraag is verdwenen en zich een andere oplossing heeft aangediend danwel het probleem er niet meer is.

  We hebben altijd de neiging om meteen te moeten handelen. Daar hebben vooral mannen een handje van, maar tel gerust zeker tot 10 en je zult verrast zijn wat je allemaal niet meer hoeft te doen!

  Groet,
  René

  Antwoord
 6. Plantenliefde

  Hoi, wat een boeiend onderwerp. Ik merk dat vooral vrouwen het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen. Zelf heb ik geen moeite met ‘nee’ zeggen. Ik leg altijd uit waarom het een ‘nee’ is en ik ben hierin altijd eerlijk zonder dat ik excuses verzin. Nee is nee, omdat ik het niet wil.

  Antwoord
 7. Robert Scheerder

  Hoi Marielle,

  Goed thema. Ik ben eens met de eerdere reacties dat eerlijkheid het langst duurt en gebruik dus geen leugen. Een leugentje om eigen bestwil (of de halve waarheid) wil ik nog wel eens gebruiken. Eentje die ik zelf ook wel gebruik: ‘op dit moment voelt het niet goed’.

  Een andere waar ik benieuwd naar hoe die werkt (ik bedenk hem ter plekke) is de kracht van de stilte. Die zul je niet altijd kunnen toepassen, in andere situaties heb ik wel ervaren hoe waanzinnig sterk die effect kan hebben.

  Hartelijke groet,
  Robert

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Robert,

   Dank je wel voor je mooie aanvulling. Kracht van de stilte zit ‘m er volgens mij vooral in om iemand NEE of JA te laten zeggen.

   Het voelt niet goed, ja, die gebruik ik ook wel eens. Dit is voor mij vooral een doorslaggevende factor om NEE te zeggen.

   Hartelijke groet,
   Marielle

   Antwoord
 8. Levenstekst. Daniela Postma

  ‘Nee’ zeggen kun je inderdaad op veel verschillende manieren. Ik sluit graag aan bij Anne: Het zinnetje “Nee, dankjewel” (en liefst daarna nog kunnen doorverwijzen naar een ander) behoort wel tot mijn favorieten. Dat mensen je iets willen toevertrouwen, is nl. vaak toch een soort ‘eervolle vermelding’: ze vinden jouw werk de moeite waard. (Ik heb tenminste, gelukkig, weinig ‘parasieten’ in mijn omgeving; de meeste mensen vragen oprecht om mijn hulp.) Dan is een ‘dankjewel’ helemaal op zijn plaats.

  Ik mis overigens nog: af en toe óók ‘Nee’ zeggen tegen jezelf. Ik kan tenminste in mijn enthousiasme regelmatig méér willen doen dan ik kan behappen. Een challenge in ‘ont-moeten’ die ik onlangs deed, bleek vooral: minder moeten moeten van mezelf!

  Voor beide situaties, Marielle, zijn JOUW kwalitijds-hulpmiddeltjes overigens fantastisch! Dat helpt enorm om de haalbaarheid te beoordelen, want overzicht te bewaren. Verheug me dus nu al op wat je nu weer hebt bedacht en hoe ik dat kan gaan toepassen.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Daniëla,

   Dank je wel voor je waardevolle bijdrage op mijn blog. NEE zeggen tegen jezelf is een continue uitdaging voor veel ondernemers is mijn ervaring. Het woord NEE is daar toch het best van toepassing vind ik. Het duidelijkst en het eerlijkst.

   En wat goed om te horen dat mijn hulpmiddelen je helpen! Binnenkort is er zelfs een hele site waar al mijn handige planningstools voor jou beschikbaar zijn! Fijn vooruitzicht he?

   Hartelijke groet,
   Marielle

   Antwoord
 9. Interiorissues

  Goeie post, Marielle,

  Nee zeggen blijft lastig.
  Wat mij helpt, is dat het geen smoesje moet zijn (dus bijv. niet zeggen dat je computer het niet doet, terwijl hij het wel doet). Dat krijg je uiteindelijk weer terug.
  Nee zeggen en iemand toch helpen (bijv. doorverwijzen of een DIY) vind ik altijd een hele mooie.

  Antwoord
 10. Anne Buiskool

  Nee, dank je wel, is mijn antwoord wanneer het niet klopt als ik ja zou zeggen. Gewoon omdat dat niet eerlijk is.Daarbij ervaar ik het als belangrijk dat ik werkelijk contact maak met die persoon zodat ze ervaren dat het nee gaat over een onderwerp en dat het geen nee is tegen de persoon zelf.

  Wat ik geleerd en ervaren heb, weet en al jaren gebruik is dat “NEE” in feite een groot “JA” is.
  Niet vanwege het feit dat je iets niet wil maar vanwege het feit dat het niemand dient als je ja zegt, terwijl het eigenlijk niet klopt. Eigenlijk is een “NEE” wanneer het klopt een JA tegen het leven. Door NEE (JA) te zeggen op het juiste moment dient het beide personen.
  Dank je wel voor je voorzet Marielle! Mooi onderwerp.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dank je wel Anne voor je waardevolle bijdrage op mijn blog!

   Antwoord
  • Daniëla Postma

   Mooi, Anne, dat je daarna ook ‘dankjewel’ zegt! Dat is precies wat ik meestal doe: om óók de goede intentie van een ander toch de aandacht te kunnen geven die het verdient.

   Antwoord
 11. Bianca van Rooij

  Ik vond het ook erg lastig om nee te zeggen, maar begin daar steeds handiger in te worden. Wat ik wel merk is dat het woordje nee krachtiger is dan het lijkt. Ik zeg dan ook vaak ‘nee, bedank u wel’ of ‘nee, daar ben ik niet in geïnteresseerd’. Zeg ik diezelfde zinnen zonder de nee dan lijkt het alsof de ander denkt ‘maar ik heb nog geen nee gehoord’, dus voortaan zeg ik toch maar nee,…… Dank je voor de 50 variaties!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Bianca,

   Dank je wel voor je waardevolle reactie! Vaak is gebruik van het woord NEE ook heel goed. Het is gewoon duidelijk en heeft geen verdere uitleg nodig. Mooie aanvulling!

   Hartelijke groet,
   Marielle

   Antwoord
 12. Birgit Snelleman

  Hallo Marielle, erg nuttig artikel: deze vaardigheid is nog echt uit-ontwikkeld bij mij ;-))
  Welke ik zelf gebruik om “bedenk- ruimte” te creeeren is dat is:
  “Er staat dan een afspraak in mijn agenda dus wil ik eerst nagaan op deze te verplaatsen is”
  “Wat dacht je van (alternatief dat verder weg ligt in tijd)…..”
  “Enorm veel dank voor je uitnodiging, ik laat deze gelegenheid aan me voorbijgaan”

  De tip van verwijzen naar iemand ook erg goede zodat je toch iemand verder help!
  Een vitale groet, Birgit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Kwestie van veel oefenen Birgit, op een gegeven moment lukt het!:-)

   Jouw aanvullingen zijn ook heel mooi inderdaad, dank je!

   Antwoord
 13. Wendy Lorist

  Dank je wel, Marielle,

  Ik heb je blog gedeeld omdat veel hoogsensitieve mensen het moeilijk vinden om nee te zeggen en hier misschien inzichten opdoen.
  “Ik kon vandaag nog bij je terug”
  “Ik kan je op dit moment niet helpen, maar weet iemand die dit wel kan”
  “Vandaag lukt niet, morgen kunnen we afspreken”

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dank je wel Wendy voor je aanvullingen! Verwijzen naar iemand anders is altijd goed ja! En ook heel erg bedankt voor het delen.

   Antwoord
 14. Anita Stegwee

  Mariëlle, wat een fijn artikel. Ik heb het meteen gedeeld op FB. Dank dus!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *