Belangrijke levenslessen om de TOP te bereiken.

4 reacties

In een van mijn eerste blogs die ik begin dit jaar schreef, schreef ik dat ik mijzelf ten doel had gesteld dit jaar de Mont Ventoux te fietsen. Voor diegen die de Mont Ventoux niet kennen, dit is een berg in Zuid Frankrijk van 1909 meter hoog. Je kan deze vanaf verschillende kanten omhoog fiets. En om het doel uitdagend te houden wilde ik deze omhoog fietsen vanaf Bedoin, dat is de meest stijle kant.

En tadaaa! Het is gelukt! Met de foto als bewijs!

Ik ben samen met Alexander (mijn man) omhoog gefietst en het was echt supergaaf om te doen.
Geweldig om op de top te staan. Ik ben hartstikke trots dat ik het heb gedaan en ik geniet nog steeds na!

Belangrijke levenslessen die ik leerde van mijn weg naar de TOP.

Net als de Franse ondernemers mij lessen leerde, heeft deze tocht naar boven mij ook een aantal belangrijke levenslessen geleerd. Het zijn allemaal dingen die je wel weet. Maar het zijn belangrijke levenslessen om voor iedere ondernemer om bij stil te zijn. Dus dat doe ik nu in deze blog.

Iedere stap op weg naar je doel is een succes.

Iedere dag stappen zetten op weg naar je succes. Dit hoeven niet iedere dag hele grote stappen te zijn. Kleine stapjes. Daarbij is het makkelijker om iedere dag kleine stapjes te zetten, dan om wekelijks grote stappen te zetten. In mijn geval betekende dit bijvoorbeeld op de fiets naar een afspraak. Even een blokje om na een paar uur hard werken. Iedere dag in beweging. En eens per week deed ik dan een grotere training waarbij ik een paar uur op de fiets zat.

In het leven van een ondernemer is dit ook heel waardevol. Je hebt een doel voor ogen: je wilt een bepaalde klant binnenhalen, winst halen, geld verdienen. Ook dan is het van belang om iedere dag stappen te zetten naar je doel. Iedere dag een klein stapje, dan heb je aan het eind van de week heel veel gedaan. Kijk je na een aantal maanden terug dan ben je verbaast wat je hebt bereikt met het zetten van dagelijkse kleine stappen.

Het voordeel is ook dat het helemaal niet moeilijk is om dagelijks kleine stappen te zetten. Even naar een afspraak fietsen is veel eenvoudiger dan een zware training van 2 uur. Een hoofdstuk schrijven aan je e-book is veel simpeler dan in een paar uur het hele boek moeten schrijven. Een klant bellen en vragen hoe het gaat is veel eenvoudiger dan een offerte doen van €10.000.

Niet opgeven.belangrijke levenslessen - succes met je bedrijf

Over stappen zetten richting je succes gesproken. Wil je je doel behalen dan is er in ieder geval één ding wat je niet moet doen. Dat is stoppen. Dan weet je zeker dat je je doel niet behaald. Hou vol, never never never give up!

Je moet weten, de Mont Ventoux opfietsen is voor mij ongeveer twee en een half uur omhoog fietsen met soms een stijgingspercentage van 11%. Waarbij vooral het middenstuk heel erg stijl is. Verder is het in de zomer ook nog eens snikheet, er is veel verkeer, het stikt er van de vliegen en je benen doen verschrikkelijk veel pijn. Allemaal omstandigheden dat je denkt: waarom doe ik dit eigenlijk? Dan is de verleiding om te stoppen groot. Maar mijn wil om mijn doel te halen is groter, dus ik ga door.

Je hebt mensen nodig die je aanmoedigen.

Aanmoediging is heel erg fijn als je de Mont Ventoux op fietst. Mensen in je team die je verzorgen. In mijn geval waren dit mijn vader en mijn dochters. Die waren met ons mee, met de auto weliswaar. Zij moedigden ons aan, zorgden voor vers water onderweg en maakten foto’s. Ook stonden er mensen langs de kant die ons aanmoedigden.

De Mont Ventoux opfietsen is gewoon hartstikke zwaar, net zoiets als ondernemen. Dan is het heel fijn als je een team om je heen hebt die je mentaal en operationeel ondersteunt bij het bereiken van je doel.

Je hebt mensen nodig waar je van kan leren.

Er zijn heel veel anderen die veel beter zijn dan jij. Ik werd door heel veel mensen voorbij gefietst. Nu kan ik me daar door laten ontmoedigen, maar ik probeer het vooral te zien als voorbeeld. Iets waar ik van kan leren. Waarom fietsen deze mensen harder dan dat ik fietst? Ze zijn man, dus ze zijn sowieso sterker, ze hebben een snellere fiets, ze zijn beter getrained, allemaal factoren waar ik niets aan kan veranderen behalve ze als feit aannemen. Waar kan ik van leren? Hoe zitten ze op de fiets? Hoe gaan ze om met de versnellingen? Op welke momenten versnellen ze en op welke moment pakken ze rust?

Waarom zijn andere ondernemers succesvoller als ik? Wat doen zij anders, wat doen ze beter? Wat weten zij wat ik niet weet?

Beloon jezelf.

belangrijke levenslessen - succes met je bedrijfYES! Lets celebrate, ik ben boven! Na twee en een half uur de berg op fietsen. Wat ben ik blij en dankbaar dat het weer is gelukt. Echt genieten van het geluksgevoel, van het waanzinnige uitzicht. Redenen genoeg om een goed restaurant om te zoeken en het succes samen te vieren.

Het is altijd belangrijk dat je stil staat bij de succesen die je hebt bereikt, dat je ze uitgebreid viert met degene die hieraan hebben meegewerkt. En wees dankbaar voor het bereiken van je succes. Laat ook zien dat je dankbaar bent. Bedank anderen ook dat ze hun bijdrage hebben geleverd aan jouw succes. Dankbaarheid is een belangrijke eigenschap die je nodig hebt om successen te blijven behalen.

Dus wil jij als ondernemer je doelen halen aan het eind van dit jaar?

 • Neem dan iedere dag een stapje richting je doel.
 • Nooit en dan ook nooit opgeven.
 • Zorg voor mensen om je heen die je aanmoedigen.
 • Zorg voor mensen om je heen waar je van kan leren.
 • Beloon jezelf.

Nu ben ik heel benieuwd. Wat is het belangrijkste doel wat jij wil behalen dit jaar? Deel het met ons en als dank voor je reacties stuur ik je een geweldig CADEAU! Ik stuur je mijn gloednieuwe e-book: in 7 stappen van een FLOP naar een TOP ondernemer.

Ik kijk uit naar je reactie!

Make it a HAPPY day!
Marielle

PS. Wil je dit blog delen in je netwerk? Zodat andere ondernemers ook van deze informatie kunnen profiteren?

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

4 Reacties

 1. Suzanne Trieling

  Gefeliciteerd met het behalen van je mooie doel! Heel knap. Voelt goed hè als je het bereikt hebt?
  Ik heb 1 van mijn doelen onlangs ook gehaald! Ik heb het je verteld tijdens ons gesprek; Ik wilde een “beachbody” Ik ben 7 kilo afgevallen en heel veel centimeters vet kwijt en ik heb een sixpack!
  Maar het belangrijkste is wel dat ik me heerlijk voel, vol energie zit en meer zelfvertrouwen heb gekregen.

  Antwoord
 2. Marjolein Kalter

  Goed gedaan hoor!
  Mijn doel is om deze maanden een e-book en een online cursus uit te brengen

  Antwoord
 3. Lex Reurings

  Gefeliciteerd met deze prestatie! En leuk dat je er niet alleen van genoten hebt maar ook geleerd. Vandaar dat ik je verhaal ook gedeeld heb via Twitter en Facebook van De Kale Berg. Een goede voorbereiding bestaat niet alleen uit trainen, maar ook uit informatie verzamelen. Daarvoor kun je terecht op De Kale Berg.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *