2023 Het jaar van je leven

9 reacties

Meer klanten en meer geld lijkt aantrekkelijk. Dat wil toch iedereen? Maar het najagen van klanten en geld dient je niet werkelijk, evenmin als het je klanten dient. Kijk liever naar de impact die je kan maken op het leven van je klanten en de betekenis die je kan geven aan de samenleving en moeder natuur. Levert wat je doet een werkelijke bijdrage? Ook op lange termijn?

Als je daarop focust in het komend jaar, ontdek je dat het je dagelijks werkelijke voldoening brengt. Klanten komen dan vanzelf op je pad; het manifesteert zich. Net als het geld op je bankrekening. 

Ik geef je 23 verrassende tips hoe jij dat kan doen in 2023. Deze tips kan je direct implementeren. Ze vragen geen extra tijd. Ze vragen alleen dat je op een andere manier naar dingen kijkt en dat je je bewust wordt van je eigen handelen. Ik garandeer je het jaar van je leven. 

Tip 1. Versterk je immuunsysteem

Om te beginnen kan je alleen werkelijk betekenis geven aan je klant als je gezond bent. Een gezond en energiek lichaam, emotioneel stabiel en bewust. Je klant heeft geen baat bij een ongezonde ondernemer. Voed jezelf daarom met gezonde voeding. Vermijd suiker, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen. Kies vers en lokaal. Ik geniet van mijn vrijdagse bezoekjes aan de markt hier in de buurt: mijn hele tas volladen met heerlijke verse producten van de boeren uit de provincie, daar geniet ik een hele week van. Ik hoef ook geen in plastic verpakte groenten uit de supermarkt.

Tip 2. Accepteer jezelf

Het heeft geen zin om jezelf te veroordelen, te beschuldigen of te bekritiseren. Dat gaat overigens ook ten koste van je immuunsysteem. Wanneer jij jezelf volledig accepteert zoals je bent, kan je pas patronen ontwikkelen die je meer steunen dan beperken. 

Tip 3. Wees stil

Breng stilte in je innerlijke dialoog. Dan krijg je een stille, kalme geest. Stilte betekent niet alleen stilte om je heen of ruimte in je agenda. Dat is meer het resultaat van een stille geest. Een stille geest bereik je door zicht te krijgen op je innerlijke dialoog. Neem jezelf eens waar. Wat zeggen al die stemmen in je hoofd? Is het waar wat ze zeggen? Onderzoek hoe je meer liefde kan aanbrengen in je innerlijke dialoog.

Tip 4. Jij bent natuur

Ook jij beschikt over een krachtige en scheppende energie die heel bestendig is. Gebruik deze energie om te creëren. Bouw je business, ondersteun je klanten en doe mooie dingen.

Tip 5. Doe de tv de deur uit

De televisie is een tijdverspillend apparaat, net als je telefoon. Zet ze uit. Ze verspillen niet alleen je tijd, maar ze slurpen ook energie. Vooral de dagelijkse nieuwsberichten: ik heb het nut er nog niet van kunnen ontdekken. Ze hebben me in ieder geval nog nooit liefdevolle energie gegeven. Kies bewust wat je doet met je tijd en verspil die niet. 

Misschien zijn deze adviezen wat ongebruikelijk voor een businesscoach, maar ik verzeker je dat ze klanten opleveren. 

Tip 6. Investeer in je liefdesrelatie

Veel ondernemers besteden meer tijd aan hun business en hun klanten (en dus ook aan de tv en de telefoon) dan aan hun liefdesrelatie. Dagelijks investeren in je liefdesrelatie betekent dagelijks bewust kiezen: ja, ik wil met jou leven. Jouw partner is je allergrootste spiegel. En als het gedrag van je partner jou niet bevalt, heb jij werk te doen – niet je partner. Hoe groter je frustratie, hoe meer jij te doen hebt. En weet je wat zo interessant is? Als jij verandert, veranderen de mensen om je heen. 

Tip 7. Laat de ander volledig vrij 

Je partner is niet van jou. Je kinderen zijn niet van jou. Khalil Gibran schrijft hier zo mooi over en ik begin steeds beter te voelen hoe waar dat is. Je partner en kinderen zijn van zichzelf en ze hebben het recht op de vrijheid om helemaal hun eigen pad te bewandelen. Net als jij van niemand bent. Laat de behoefte volledig los om iets aan de ander te willen veranderen. 

Tip 8. Zorg voor goede seks

Seks brengt heel krachtige levensenergie. Je hebt er niet per se een partner voor nodig, je kan dit ook heel goed met jezelf doen. Goede seks met jezelf levert automatisch goede seks met je partner op. Goede seks gaat niet direct over waanzinnige orgasmes, het begint met intimiteit. Raak elkaar regelmatig liefdevol aan. Of bespreek je behoeften aan intimiteit en seks. 

Tip 9. Voor de vrouwen: leer ontvangen

Vrouwen zijn goed in geven. Ze geven hun tijd, aandacht en energie met liefde aan anderen. Maar ze geven vaak onvoldoende aan zichzelf en veel vrouwen zijn weinig ontvankelijk voor de gaven van anderen. Doordat een vrouw alleen maar geeft in de relatie hoeft de man alleen maar te ontvangen. Hierdoor wordt ze meer een moeder dan een partner. Het is onbewust gedrag dat beide partners beperkt. Leer dus ontvangen, lieve vrouwen. 

Tip 10: Voor de mannen: leer geven

Ooit hoorde ik iemand zeggen dat veel mannen verworden zijn tot de handtas van hun vrouw. En dat vind ik een zeer ware uitdrukking, maar daar word ik niet heel vrolijk van. Leren geven betekent voor jou als man vooral leiding leren nemen over jezelf, in plaats van je laten leiden door je partner. Krijg inzicht in jezelf en in patronen die je onzeker hebben gemaakt. Stel je open. Laat jezelf eens echt zien aan je partner. Wat voel je nou eigenlijk? Dat is een mooi cadeau om te geven.

De volgende tips gaan over geld. Geld is een onmisbaar onderdeel in je ondernemerschap. Misschien wel net zo’n grote trigger als je liefdesrelatie. 

Tip 11. Happy Money

Wat is jouw relatie met geld? Stel dat geld een persoon is, hoe ziet die relatie er dan uit? Liefdevol? Of eerder angstig en vermijdend? Laat je je geld vrij? Of wil je er controle over hebben? Is de relatie met geld onvoorwaardelijk, of moet het altijd bepaalde resultaten opleveren? Heb je werkelijk interesse in de relatie, of laat het je onverschillig? Het is heel waardevol om inzicht te krijgen in je relatie met geld, om uiteindelijk tot een liefdevolle relatie te komen. Die liefdevolle relatie is nodig voor een florerende business. 

Tip 12. Zet 10% van je inkomsten weg 

Van iedere 100 euro die er binnenkomt, zet je er 10 weg. Als je met 100 euro uitkomt, kan je dat ook met 90. Zet het geld weg en blijf er vanaf. Want het goud voelt zich aangetrokken tot iemand die een bepaald gedeelte van zijn verdiensten niet uitgeeft. Het geld dat je apart zet, geef je niet uit. Pas als je hebt geleerd hoe je geld vermenigvuldigt, gebruik je het. 

Tip 13. Onderneem winstgedreven

Focus op winst maken in plaats van op onkosten betalen. Winst maken is namelijk veel bestendiger, omdat je dan altijd je onkosten kan betalen. Als je in je ondernemerschap focust op onkosten betalen, zal je nooit winst maken. Het is een simpele wet van aantrekking. Focus je op overvloed, dan krijg je dat. Focus je op tekort, dan krijg je dat ook. 

Tip 14. Creëer cashflow

Het belangrijkste cijfer in je business is je cashflow; het geld op je bankrekening. Ik sprak laatst een ondernemer met een bedrijf dat het laatste jaar enorm is gegroeid. Zijn omzet is verhoogd, hij heeft personeel aangenomen en een mooi bedrijfspand (dat inmiddels alweer is afgestoten). Maar geen winst en geen geld op zijn bankrekening. Dat is risicovol. Dan kan je je simpelweg geen tegenslagen permitteren. Kijk dus naar het geld op je bankrekening en je weet hoe je ervoor staat. 

Tip 15. Je tekorten zijn een cadeau

Je tekorten zijn ontstaan omdat je onbewust focust op alles wat je tekort komt. Dus jouw tekorten zijn een mooi cadeau, want ook in dit geval krijg je pas wat je wil, als je wil wat je krijgt. Accepteer je tekort, pas dan kan er overvloed ontstaan. 

Tenslotte je zakelijke ontwikkeling. Het lijkt soms alsof alle ogen van ondernemers daarop gericht zijn. Alles meer en groter en beter. Maar de groei waar je naar verlangt ontstaat pas als jij focust op je eigen innerlijke ontwikkeling. Je zakelijke groei is een revenu van je innerlijke ontwikkeling. Waarbij je natuurlijk nog steeds dingen moet doen om je business te laten draaien.

Tip 16. Positioneer jezelf als een expert

Neem afscheid van elke vorm van twijfel over je eigen kwaliteiten. Ga staan voor je kwaliteiten en je talenten. Zet ze in het licht. Spreek ze uit. Pronk ermee. Ga op dat podium staan en roep iedereen op om naar jou te komen omdat je gewoon de allerbeste bent in je vak. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Stop met amateuristisch gedoe als je serieus genomen wil worden als ondernemer. 

Tip 17. Focus op high end

Ontwikkel enkele kwalitatief hoogwaardige diensten en verkoop alleen die. High end betekent: van goede kwaliteit en grote waarde voor je klanten. Je dienstverlening is dan gericht op de wensen en behoeften van je klanten en op werkelijke ondersteuning van hun duurzame verbetering. Kijk daar eens naar in je dienstverlening. Is die gericht op duurzame verbetering of toch op het spekken van je portemonnee? 

Tip 18. Vraag een goede prijs

Er hangt een prijskaartje aan duurzame verbetering. Dat is helemaal prima. Want het vraagt jouw tijd en energie en het is van grote waarde voor je klanten. Het is gewoon onmogelijk om de allerbeste kwaliteit te leveren in een dienst van 47 euro. Dat is meer een kennismaking. Ik raad iedere ondernemer aan om diensten te ontwikkelen van een paar duizend euro. Als je starter bent, werk daar dan in ieder geval naartoe. 

Tip 19. Doe alleen die dingen die werkelijk klanten opleveren

Je tijd is kostbaar, zet hem daarom goed in. Kies in je marketing en sales enkele strategieën die werkelijk klanten opleveren en hou het daarbij. Stop met marketingactiviteiten die geen klanten opleveren.

Tip 20. Hou de achterdeur dicht

Zorg dat de achterdeur dicht blijft, dus dat je klanten klant blijven. Dat doe je door kwaliteit te leveren en werkelijk te geven wat ze nodig hebben. Blijf toetsen wat je klanten nodig hebben en blijf ook verkopen aan je bestaande klanten. 

Tip 21. Werk samen

Alleen ga je harder, samen kom je verder. Zoek ondernemers met wie je kan samenwerken. Zet samen zaken op en ontwikkel samen diensten. Daarmee bereik je een veel groter publiek en kan je veel meer betekenen. Onderzoek voor het komend jaar met wie je samen kan optrekken. Misschien is het wel een collega-ondernemer met wie je af en toe kan sparren en overleggen. Dat is in ieder geval een heel mooi begin. 

Tip 22. Creëer een community

Ondersteun samenwerking tussen je klanten door een community te creëren. Maak hiervoor bijvoorbeeld een Facebookgroep aan. Gelijkgestemden kunnen elkaar hulp vragen, hulp bieden en er voor elkaar zijn. Veel ondernemers zitten de hele dag thuis achter de computer. Dan is het fijn om te weten dat je bij een community hoort. 

Tip 23. Respecteer de Universele Wet van de Vrij Wil 

Er bestaat zoiets als een Universele Wet van de Vrije Wil: iedereen heeft een vrije wil. Respecteer die altijd, ook van je klanten. Het is aan je klanten om de keus te maken wat ze doen met de lessen die jij hen leert. Zo ben jij ook helemaal vrij om te doen wat jij wil met deze tips. 

Al deze tips zijn voor mij belangrijke inzichten geweest. Ze hebben me veel gegeven en dat gun ik jou ook voor het jaar van je leven.

Ik hoop je binnenkort te zien in Het Jaar van je Leven.

Uiteraard ben ik heel benieuwd welke van deze tips je het meest aanspreekt. Of wellicht heb je waardevolle aanvullingen. Deel ze gerust hieronder in het reactieveld.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

9 Reacties

 1. ina jansen

  Ik lees en leef ze met plezier, mooie inzichten en een aantal mag ik nog in groeien, in gaan bewegen.
  Ik voel, sta stil, kijk rond in de grote wereld van inkomen creeren, vermenigvuldigen van 10%inkomsten, focus op winst maken, community creeren, van samen werken en alleen High end verkopen.

  Fijn ook zoveel dezelfde al te leven als jij !

  Antwoord
 2. Jacqueline

  Wat heerlijk om deze tips van je te lezen Mariëlle, ik ben blij dat we elkaar weer hebben gevonden na lange tijd groeien naar dit punt. Ik leef je inzichten en heb er nog eentje bij:

  Vraag niet HOE maar vraag WIE. Niemand is je concurrent als jij je unieke zelf bent. Fijn om elkaars WIE te mogen zijn op stukjes van ons levenspad.

  Antwoord
 3. marieke

  Weet niet zo goed welke woorden ik zal kiezen, Marielle… in het Engels is het makkelijker voor mij: your blog resonates with me. Thanks!

  Antwoord
 4. Bastiaan Vercouteren

  Wat een heerlijke blog met heerlijk veel wijze en waardevolle inzichten! Positief en realistisch. Ik ga ze zeker toepassen (sommige doe ik al)

  Happy new year alvast met een Happy Bedrijf en een Happy Website (met Happy Blogs 🙂 )

  Groetjes,
  Bastiaan

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Yes! Jij ook veel Happy Blogs Bastiaan!

   Antwoord
 5. Arati

  Geweldige tips! Ik heb er heel veel aan en er valt nog veel te leren. Het is heel gaaf om te zien dat je ook de aandacht voor intimiteit en seksualiteit en speciaal zelfbeminning als een peiler noemt. Dat vind ik dan weer leuk omdat dat mijn missie is in mijn werk als somatisch seksuologisch coach en trainer 😉

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat leuk om te lezen! Ik moet zeggen dat ik wel terughoudend ben geweest om mijn tips over dit onderwerp te delen. Jouw reactie stimuleert mij er meer over te delen. Dankjewel!

   Antwoord
 6. Mirjam

  Mooie tips Marielle!

  Ik heb nog wel een zinvolle aanvulling: wat mij afgelopen jaar heel erg heeft geholpen is het advies dat ik eind 2019 kreeg om mijn ‘to do’ lijstje te vervangen door een ‘to feel’ lijstje.
  Sinds ik dat doe is het leven én ondernemen een heel stuk lichter geworden en het aparte is dat ik dan toch alles op tijd af heb maar mezelf niet meer onder druk zet. De dingen ontstaan nu heel moeiteloos én als vanzelf op het juiste tijdstip omdat het dan zo voelt en niet meer omdat mijn hoofd vindt ‘dat het moet’…..

  Echt een aanrader: vervang ‘to do’ door ‘to feel’ !!
  Hier ga ik komend jaar zeker mee door!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dankjewel voor je waardevolle aanvulling Mirjam!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *