Hoe schrijf je pakkende teksten? - Succes met je Bedrijf

Hoe schrijf je pakkende teksten?

0 Reacties

Ze had een website gekocht en alles stond zo’n beetje klaar. Maar ze zette hem niet online, want ze vond haar teksten niet pakkend genoeg. Ze vond te saai, te onaantrekkelijk en te algemeen. Maar ze waren vooral niet perfect genoeg.

Wanneer zijn teksten pakkend?

We brainstormden samen over wat pakkende teksten eigenlijk zijn. Teksten zijn pakkend als je lezer niet kan stoppen met lezen. Als je lezer zich gepakt voelt, gegrepen, gesteund, gezien en gehoord. We kwamen met elkaar tot deze inzichten:

  • Teksten zijn pakkend wanneer ze precies raken wat je klant beweegt en wat er op dit moment leeft bij je klant. Schrijf zodat ze zich herkennen in je tekst en zodat het net is alsof ze hun eigen verhaal lezen.
  • Soms lees je een tekst en dan denk je: is dat nou speciaal voor mij geschreven? Gaat dit over mij? Wanneer een tekst zo herkenbaar is voor je lezer, is die pakkend.
  • Pakkende teksten zijn duidelijke teksten met een duidelijke boodschap. Ze geven je lezer concreet gereedschap in handen. En ze stimuleren om die boodschap te vertalen naar actie, zodat ze je klanten in beweging brengen.
  • Teksten zijn pakkend wanneer ze authentiek zijn en echt van jou. Ze komen uit jouw mond en uit jouw pen. Wanneer je klanten je teksten lezen, is het net alsof ze je horen spreken. Ze passen bij wie jij bent als schrijver, als ondernemer en als mens. Ze passen bij de betekenis die jij aan je klant wil geven en jouw liefdevolle energie is voelbaar.
  • Pakkende teksten zijn ook teksten waar je niet op uitgelezen raakt. Iedere keer als je ze leest, geven ze weer andere inzichten en je haalt er iedere keer weer nieuwe dingen uit.

Er schuilt een schrijver in jou!

Ik geloof dat in iedere ondernemer een schrijver schuilt. Schrijven is een vaardigheid is die je kan ontwikkelen. Denk aan zoiets simpels als een pakkend WhatsAppbericht, een mail of een socialmediabericht. Hoe cool is het als dat pakkende teksten zijn! En je webteksten natuurlijk, je blogartikelen, en je e-boek. Je hoeft niet meteen een boek te schrijven.

4 tips

Je krijgt hieronder een paar eenvoudige tips hoe je pakkende teksten kan schrijven:

1. Neem een vraag in gedachten

Neem een vraag van een klant in gedachten en beantwoord die. Je hoeft niet zelf de vragen te verzinnen, je hoeft alleen maar goed naar de vragen van je klanten te luisteren. Gebruik die als handvat voor het schrijven van je teksten.

De ondernemer met wie ik in gesprek was over de pakkende teksten is businesscoach en ik vroeg haar wat de vragen zijn die klanten haar stellen. Ze gaf een paar voorbeelden:

  • Waarom is het voor mij belangrijk dat ik een online programma maak?
  • Welk systeem gebruik ik bij het maken van een online programma?
  • Hoe maak ik goede video’s voor een online programma?

Geef gewoon antwoord op die vragen. Net zoals dit artikel antwoord geeft op de vraag van mijn klanten: hoe schrijf je pakkende teksten?

2. Denk niet na

Denk vervolgens niet na tijdens het schrijven. Het enige wat je doet is de vraag van je klant lezen, je handen op het toetsenbord zetten en het antwoord dat in je naar boven komt opschrijven. Vertrouw erop dat je altijd antwoord hebt op de vraag van je klant.

Je schrijft het antwoord op dat je ook zou geven als je gewoon met je klant in gesprek zou zijn. Want dat antwoord is vaak heel pakkend, omdat het precies is wat je klant nodig heeft. Het helpt ook om de klant voor wie je schrijft te visualiseren bij je aan tafel. Je bent in gesprek met elkaar over die ene vraag.

3. In de marinade

Laat je teksten een nachtje marineren. Schrijf je teksten en laat ze vervolgens een dag rusten. De dag erna lees je ze terug en pas je ze desnoods aan. Hier en daar haal je zinnen weg, schrijf je stukjes misschien opnieuw. Nu zijn je teksten helemaal goed. Uiteraard kan je ze daarna nog een keer door een redacteur laten redigeren, waardoor ze nog pakkender worden.

Voorkom dat je eindeloos aan je teksten gaat schaven of dat je ze helemaal gaat verbouwen. Het pakkende gaat daarmee juist van je teksten af. Ze worden vlak, saai en onaantrekkelijk voor je lezer.

4. Blijf oefenen

Pakkende teksten ontstaan niet van vandaag op morgen. Het vraagt om oefening. Dus begin gewoon. Schrijf bijvoorbeeld iedere dag 5 minuten. Moet je kijken hoeveel tekst je dan produceert in een week!  Ik denk dat je versteld staat.

Accepteer het feit dat je teksten morgen beter zijn dan je teksten van vandaag. Je bent namelijk onderweg en met iedere oefening worden je teksten beter, krachtiger, aantrekkelijker en pakkender. Maar daar kan je gewoon niet op wachten. Dus als je teksten klaar zijn, plaats ze dan ook op je website en de andere kanalen. Begin daarna aan je volgende tekst. Want hoe meer je schrijft, hoe pakkender je teksten worden.

Online training Happy Website

Ik behandel het schrijven van pakkende teksten overigens ook in de online training Happy Website. In deze training ga ik uitgebreid in op de schrijfmethode. Een heel simpele en krachtige methode die je helpt met het schrijven van pakkende teksten.

Meld je aan via deze link: Gratis Online Training Happy Website.

Tot op de training!

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *