Hoe perfect ben jij?

14 reacties

Het overkomt ons allemaal wel eens. Een tijdelijke aanval van perfectionisme. Ja, als Hugh Grant bij je op visite komt, dan zou ik inderdaad ook een uur voor de spiegel staan, de benen geschoren hebben, mijn mooiste jurk uit de kast trekken, naar de kapper rennen voor de beste coupe (okee okee in mijn geval niet echt nodig..;-) en er voor zorgen dat het huis spik en span is. Oefenen met wat ik ga zeggen, want anders sta ik met mijn mond vol tand op het moment suprême.

Perfectie is een illusieStel nu dat Hugh Grant je grootste prospect is en gewoon de heer of mevrouw Jansen heet van bedrijf zus of zo, wat doe je dan?

Ik heb hier een kleine test voor je, zo kan je testen of je een perfectionist bent of niet. Ik geef je vijf vragen en je kiest antwoord A of antwoord B. Hier komen de vragen:

Ik ga net zo lang door totdat dat wat ik moet doen helemaal perfect is.
Antwoord A: ja
Antwoord B: nee

Ik vergelijk mezelf vaak met anderen, om zo te constateren dat anderen vaak beter zijn dan ik.
Antwoord A: ja
Antwoord B: nee

Ik doe het liefs alles zelf, ik kan het tenslotte het best.
Antwoord A: ja
Antwoord B: nee

Voor mij is het resultaat altijd het belangrijkst, het maakt niet uit hoe ik dit bereik.
Antwoord A: ja
Antwoord B: nee

Ik weet het altijd het best en ik hou niet van kritiek van anderen.
Antwoord A: ja
Antwoord B: nee
Tel nu het aantal keer A en het aantal keer B. Heb jij overwegend A dan ben je een perfectionist. En dan heb ik een belangrijke tip voor je…

ZIE HIER ZO SNEL MOGELIJK VANAF TE KOMEN!

Perfectionisme is namelijk je diploma voor jouw falen. Perfectionisme verlamt en het zorgt voor faalangst, waardoor je tot niets komt. Het helpt je echt op geen enkele manier. Laat het los!

Het loslaten van je perfectionisme is een proces van bewustwording. Het is van belang dat je je eigen gedachten gaat sturen, waardoor je je anders gaat voelen, andere acties neemt en andere resultaten haalt.

Hierbij 5 belangrijke gewoontes die je hierbij kunnen helpen

  • Wees jezelfBegin iedere dag met een intentie. Wat ga je vandaag bereiken? Wat is je doel van vandaag?
  • Wees iedere dag je imperfecte zelf. Hier kan veel succes uit voortkomen, kijk bijvoorbeeld naar Oprah Winfrey.
  • Geef jezelf aan het einde van de dag minstens 10 complimenten. Feliciteer jezelf uitbundig.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen, het gras van anderen is zelden groener als het jouwe.
  • Beschouw iedere stap in de richting van je doel als een succes.

Goed, nu ben jij aan de beurt. Ik ben benieuwd, wat helpt jou bij succesvol zijn? Laat het weten in het commentaarveld van mijn blog.

Om je te bedanken voor je reactie op mijn blog heb ik een CADEAU voor je. Als je een reactie achterlaat ontvang je mijn 10 belangrijkste levenslessen om succesvol te zijn.

Make it a HAPPY day!
Marielle

PS. Ik zou het heel fijn vinden als je mijn blog wilt delen in je netwerk. Je kan daarvoor onderstaande knoppen gebruiken.

14 Reacties

  1. Daniëla Postma

    Ha Mariëlle, Grappig om nu opnieuw een blog over perfectionisme tegen te komen. Voor mij is de grootste valkuil: alles tegelijk willen aanpakken. Mijn oplossing: een lijstje maken, zodat ik overzicht krijg en kan zien of ik nog wel realistisch bezig ben. Heb ik wel de tijd voor lekker muggenziften? En is dat echt belangrijk of valt dat wel mee? Soms blijft perfectionisme wenselijk (liever toch geen spelfouten in een boek) en soms niet echt (in een Facebookberichtje kijken alleen taalpuristen naar de vorm i.p.v. de inhoud en da’s dan toch vooral ‘zullies probleem’).

    Antwoord
  2. Stef de Beurs

    Momenteel ben ik ‘t boek “De moed van imperfectie” aan het lezen van Brené Brown. (Ze is in een eerdere reactie genoemd, zag ik, vanwege haar inderdaad inspirerende TED talks.)
    Ik heb al heel wat perfectie laten varen, maar mag er nog wel wat van loslaten. 🙂
    Hartelijke groet,
    Stef

    Antwoord
    • Marielle Meijer

      Dat boek Stef is zeer de moeite waard om te lezen. Dank je voor deze tip!

      Antwoord
  3. Elsje Visser

    Mijn enige ja is bij de stelling dat het resultaat altijd het belangrijkst is, maakt niet uit hoe ik dat bereik. Ik kan vanuit onzekerheid neigen naar perfectionisme, maar dan bedenk ik snel wat mijn doelen zijn. Perfectionisme houd me af van mijn doel zoveel mogelijk mensen te helpen om een weldadig en inspirerend interieur te hebben, zodat ze vervolgens gesterkt weer anderen kunnen inspireren.
    Perfectionisme is een tunnelvisie waarbij geen contact met anderen ontstaat. Ik voel in de buurt van het perfectionisme van anderen mijn eigen energie, spontaniteit en creativiteit wegsijpelen. Mijn neiging is sterk om het contact uit de weg te gaan.

    Antwoord
    • Marielle Meijer

      Dank je Elsje voor je waardevolle reactie! Fijn dat je dit deelt met ons!

      Antwoord
  4. Tineke van den Tillaart

    Perfectionisme leidt bij mij tot vermoeidheid omdat ik te lang met een klus bezig blijf! Ik herken het wel en probeer de lat wat lager te leggen, maar het lukt niet altijd om tevreden te zijn met het behaalde resultaat! Gewoon blijven oefenen dus, tijdslimiet instellen, en even ontspannen na afronding.

    Antwoord
    • Elsje Visser

      Beste Tineke,

      Denk aan je grotere doel en dat je taken daar “slechts” een schakel in zijn. En wat is dan belangrijker, je doel, die mooie rode draad in jouw leven, of het bijvijlen van je middelen daarnaar toe.

      Geef jezelf complimenten voor elke stap, van mini tot groots, om vermoeidheid om te buigen in waardering en energie, zodat je verder kan. Where attention goes, energy flows! Succes!

      Antwoord
    • Marielle Meijer

      Blijven oefenen inderdaad Tineke! Perfectionisme kost heel veel tijd, als je het los kan laten levert je dit dus al heel veel tijd op!

      Antwoord
  5. Arnoud

    Als ik mijzelf betrap op perfectionisme, dwing ik mezelf wat anders te gaan doen.
    Ik weet dat toegeven aan perfectionisme altijd leidt tot een compensatie in luiheid en inefficiency. Hoe minder perfect ik mezelf toe sta te zijn, des te energieker efficienter ik dus ben.

    Antwoord
  6. Ingrid van Dijk

    Ha Marielle, heel herkenbaar. Ik heb in de test gelukkig al wat minder ‘ja-tjes’ maar ik kan nog steeds mezelf vergelijken met anderen die het natuurlijk altijd beter doen dan ik. Mooi voorbeeld van ‘kwetsbaar zijn’ geeft Brene Brown in haar TED-talk: The power of vulnerability; http://bit.ly/1hsBu48

    Antwoord
    • Marielle Meijer

      Hi Ingrid, ja ik heb het geschreven naar aanleiding van de training waar je vorige week was. Toen kwam het onderwerp perfectionisme natuurlijk ter sprake. Ben blij voor je dat je niet uitsluitend ja-tjes hebt;-)!

      Dank je voor je mooie aanvulling!
      Hartelijke groet,
      Marielle

      Antwoord
  7. authenticiteit

    Het ‘perfecte systeem’ om jouw ‘perfectionisme’ te veranderen is: trouw aan jezelf blijven! Mijn toelichting hierop: Ontdek wie je bent en wilt zijn door te weten wat jouw kracht is. Als je weet wat jouw kracht is dan durf je je ook kwetsbaar op te stellen. Je durft te accepteren wat niet perfect aan jezelf is. Het kost meer energie om al jouw zwakheden te verbeteren dan energie te steken om jouw kracht verder te ontwikkelen. Waar kies je dan voor?

    Een beroemde hockeycoach van het nationale damesteam bestudeerde met de speelsters de video-opnames, waarbij ze alleen keken naar wat ze goed deden. Dit gingen ze verder ‘perfectioneren’ waardoor ze onverwacht in de finale stonden. Of toch niet zo onverwacht?

    Het ‘perfecte’ antwoord voor alle ‘perfectionisten’ om hun ‘perfectionisme’ in te zetten om hun authentieke ik te ontdekken. Go for it!

    Antwoord
    • Marielle Meijer

      Precies Marcel, authentiek zijn! Dank je voor je mooie aanvulling!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *