Tips voor jouw online ondernemerschap

0 Reacties

Is corona werkelijk de oorzaak van de crisis die ondernemers nu ervaren? Zijn het de maatregelen die de overheid neemt? Of misschien zijn het je klanten die niet komen opdagen?

Ik geloof dat het anders zit. Ik denk dat ondernemers te weinig stilstaan en daardoor te weinig zijn voorbereid op de risico’s die ze lopen. Dus het is niet corona die je nu omver werpt, het is je eigen gebrek aan inzicht en ondernemersvaardigheden.

Ben jij voorbereid?

Een crisis, maatregelen, klanten die vertrekken of ziekte: allemaal dingen die jou als ondernemer kunnen overkomen. Zaken waar je op voorbereid moet zijn. Want als je daar niet op voorbereid bent, is de kans groot dat je complete praktijk leegloopt tijdens een crisis.

Doe het nu

Veel ondernemers zijn volledig afhankelijk van hun eigen inzetbaarheid. Wanneer ze uren kunnen maken, maken ze omzet. Wanneer ze geen uren kunnen maken, is er geen omzet. En dat is een heel erg instabiel businessmodel, zo blijkt nu. Neem daarom nu de tijd om verschillende inkomstenstromen te ontwikkelen, waardoor je business onafhankelijk is van je inzet en bovendien geld genereert zonder jouw continue aanwezigheid.

Huidige en nieuwe diensten

Een van de stappen die je daarin kan zetten is het inrichten van online ondernemerschap. Maak daarbij onderscheid tussen je huidige diensten online vormgeven, wat je meteen kan doen, en het ontwikkelen van online programma’s, waar je de komende weken de tijd voor kan nemen.

Om deze online diensten vorm te geven geef ik 4 programma’s die je kan gebruiken met tips hoe je die programma’s het beste kan inzetten.

Active Campaign

Een lijst met potentiële klanten is onmisbaar. Om zo’n lijst op te bouwen ontwikkel je een waardevolle weggever en die zet je op je website. Een weggever is bijvoorbeeld een waardevol e-boek, een video of een audiobestand. In ruil voor die weggever vraag je alleen een e-mailadres. Zo verzamel je een lijst van e-mailadressen van mensen die geïnteresseerd zijn in wat jij te brengen hebt: je doelgroep. Het zijn potentiële klanten die je kan mailen met waardevolle artikelen en aanbiedingen.

Om de weggever op je website te koppelen aan die lijst, heb je een e-mailmarketingprogramma nodig. Ik raad je aan hiervoor Active Campaign te gebruiken. Het is een programma waarmee je eenvoudig de verzending van je e-mails kan automatiseren. Ook de kosten zijn heel redelijk: hou rekening met 10 euro per maand bij 500 contacten.

Calendly

Klanten die je weggever hebben gedownload, en daardoor als potentiële klant op je lijst staan, nodig je uit voor een kennismakingsgesprek. Ze hebben tenslotte niet voor niets je weggever aangevraagd: ze hebben kennelijk een probleem. Door ze uit te nodigen voor een vervolg kan je ze verder helpen. Vraag hen meteen om een afspraak in jouw agenda reserveren. Gebruik hiervoor Calendly.

Je kan Calendly eenvoudig naast je website gebruiken of ermee integreren. Begin met een gratis account. Als het je bevalt kan je altijd besluiten 10 dollar per maand uit te geven aan een betaald account met meer functionaliteiten.

Calendly is eenvoudig te koppelen aan Zoom, waardoor klanten die een afspraak boeken automatisch een zoomlink van je ontvangen. Superefficiënt, want dat scheelt jou weer handelingen.

Zoom

Wanneer je potentiële klanten een afspraak met je hebben gemaakt, kan je Zoom gebruiken om deze afspraak online te faciliteren. Zoom is geschikt voor meetings met één of meer klanten. Je hebt interactie met je klant, want je ziet en hoort elkaar, ook met meer deelnemers tegelijk.

Zoom kent veel verschillende functionaliteiten en afhankelijk van je behoeften kan je die apart inkopen. Voor één-op-ééngesprekken volstaat het gratis account. Wanneer je met meer mensen een Zoom hebt, kan je van start met het Pro-lidmaatschap van 13,99 euro per maand. Mocht je tijdens het gebruik ontdekken dat je meerdere functionaliteiten nodig hebt, kan je altijd upgraden of eenmalig inkopen.

Wat Zoom Meetings niet faciliteert is je verkoopproces. Dat moet je handmatig inrichten. Daarom kan je ook kiezen voor Webinargeek.

Webinargeek

Webinargeek is een platform dat je webinars faciliteert. Ik gebruik het sinds 2016 en ik ben echt fan. Het is eenvoudig te gebruiken en alles wat je nodig hebt voor een goed webinar zit er in.

Het verschil met de meetings in Zoom is dat een webinar eenrichtingsverkeer is. Jij zendt je waardevolle informatie. Je potentiële klanten zien en horen jou, maar jij hebt geen zicht op je klanten, behalve de namen van de deelnemers en hun opmerkingen in de chat tijdens het webinar.

Webinars geven is een prachtige strategie om waarde te leveren aan je potentiële klanten en om aan hen te verkopen. Webinargeek faciliteert het marketing- en salesproces rondom het webinar. Je kan bijvoorbeeld een eenvoudige koppeling maken met Active Campaign en met een aparte salespagina.

Je kan ook de webinarfunctionaliteit van Zoom gebruiken. Die is ook erg goed en heeft weer andere functionaliteiten dan Webinargeek. Maar die is iets prijziger en wat lastiger in gebruik voor de ondernemers die iets minder technisch zijn.

Online Programma Website

Een webinar is een ideaal moment om je online programma te verkopen. Een online programma is een dienst die je online aanbiedt, bijvoorbeeld met video en audio. Mijn eerste jaarprogramma was bijvoorbeeld een videoprogramma van 52 video’s: voor iedere week van het jaar een video met een bijbehorende opdracht.

In tegenstelling tot Active Campaign, Calendly, Zoom en Webinargeek is een website voor een online programma niet onmiddellijk in de lucht. Je hebt tijd nodig om een online programma te ontwikkelen. Dat komt goed uit, want daar heb je nu alle tijd voor. Start er snel mee en breng die website zo gauw mogelijk in de lucht, zodat je naast je werkinkomen ook een passief inkomen opbouwt. Door het opbouwen van een passief inkomen ben je immers beter bestand tegen een crisis, maatregelen van de overheid of ziekte.

Help elkaar

Heb je nog vragen over deze systemen of heb je hier nog een aanvulling op? Deel het hieronder in het reactieveld. Zo helpen we elkaar met het ontwikkelen van online ondernemerschap. Als dank voor je reactie op dit blogartikel stuur ik je graag een opname van de training Happy Online Programma, zodat je je nog verder kan verdiepen in online ondernemerschap.

Online ondernemerschap

Wil je meer weten over het opbouwen van online ondernemerschap? Dan nodig ik je uit voor mijn gratis online training Happy Money. De basis van financieel succes ligt in je vermogen om een stabiele relatie met geld te ontwikkelen. Deze crisis is een prachtige uitnodiging om daaraan te werken.

Ik ondersteun je graag daarin en daarom bied ik deze online training gratis aan. Meld je hier aan: Happy Money

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten bij de online training.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *