Schrijven als zorg voor jezelf - Suces met je Bedrijf

Schrijven als zorg voor jezelf

9 reacties

Waarom wil je eigenlijk niet schrijven?

Kijk je ertegenop? Vind je het veel werk? Of niet nodig? Heb je er geen tijd voor? Geef je er geen prioriteit aan? Geloof je er niet in? Kan je het niet of wil je het gewoon niet? Ja, natuurlijk lukt het je ook zonder e-boek die klanten te krijgen.

Wat de reden het ook is dat je niet wil schrijven, je ziet waarschijnlijk de belangrijkste reden over het hoofd. Schrijven is goed voor jou, als mens en als ondernemer.

Kijk met compassie naar jezelf

Het ondernemerschap vraagt veel van je. Het is soms zo moeilijk om met compassie en mildheid naar jezelf te kijken. Je veroordeelt jezelf vaak, vindt jezelf niet goed genoeg en vergelijkt jezelf met anderen. Vertrouwen ontbreekt, je hebt last van onzekerheid en stress en gaat dan nog harder werken. Terwijl geduld en niets doen waarschijnlijk veel beter is. Je wil nu resultaten halen, terwijl die pas komen als je jouw behoefte aan resultaten loslaat.

Zorg goed voor jezelf

Ik geloof dat jij als ondernemer in de eerste plaats goed voor jezelf moet zorgen. Pas als jij goed voor jezelf zorgt, kan je goed voor je klanten zorgen. Denk aan het zuurstofkapje in het vliegtuig: eerst jij, dan je kinderen. Zorg voor jezelf zit in het ontwikkelen van vertrouwen, compassie, acceptatie, geduld en overgave.

Vertrouwen – Weet wat je waard bent en wat je nodig hebt. Iedere stap die jij zet in je leven is de juiste stap. De onzekerheid die je tegenkomt leert je belangrijke lessen.

Compassie – Je veroordeelt jezelf vaak, je bent kritisch en veeleisend. Ook naar anderen. Kijk eens met mildheid en compassie naar jezelf. Daar vloeit een liefdevolle zorg uit voort. Zorg goed voor jezelf.

Acceptatie – Sluit vrede met jezelf en met de wereld om je heen. Daardoor kan je energie steken in ontwikkeling in plaats van in weerstand. Het is niet meer nodig om te veroordelen.

Geduld – Wees geduldig met jezelf. Het is moeilijk, want je komt veel obstakels tegen. Geduld is noodzakelijk voor groei, want het ondernemerschap is langdurig dezelfde dingen doen voordat grootse resultaten ontstaan.

Overgave – Laat de controle los en geef je over aan het moment, wees tevreden met wat is in plaats van altijd in actie te zijn en te streven naar meer.

Schrijven helpt

Terug naar het schrijven. Schrijven helpt je bij het ontwikkelen van deze grondhoudingen. Ik geloof dat deze grondhoudingen een belangrijke voorwaarde zijn van succesvol ondernemerschap.

Ga het doen. Ga iedere dag zitten. Op dezelfde tijd, dezelfde plek. Door te doen ontdek je wat jouw gouden uur is, het tijdstip van de dag waarop jij het best kan schrijven. Zet je pen op het papier en schrijf wat er in je op komt.

Ik geef je een oefening

Denk aan een moeilijke periode in jouw bedrijf en aan jouw rol als ondernemer hierin. Voel je emoties die verband houden met deze periode of de personen die hierin betrokken waren. Visualiseer nu een stap achteruit en vertel het oude verhaal. Kies daarna een van de grondhoudingen hierboven. Schrijf nu een versie van het verhaal vanuit deze gekozen grondhouding.

Op deze manier kan jij jouw verhaal vijf verschillende nieuwe versies geven. Het leert je gezonde patronen aan te nemen die je ondersteunen in het succesvol ondernemerschap. Dat is de reden waarom schrijven zo belangrijk is.

Wat is de grondhouding waar jij graag aan wil werken de komende tijd? Deel het met mij hieronder. Ik vind het fijn je op deze manier verder te leren kennen.

Niet alles wat je opschrijft hoef je te publiceren. Publiceer wel wat waardevol is voor jouw klanten, omdat ook zij ervan kunnen groeien. Dan heb je een win-win-win. Jij groeit ervan, je klanten en daardoor ook jouw business. Het eerste wat je publiceert op je website is je e-boek.

Hoe je dat doet? Ik vertel het je op mijn online training Schrijf je e-boek.

Je kan je nog aanmelden. Doe het nu direct.
Klik hier: Ja, ik ga mijn e-boek schrijven.

Ik zie ernaar uit je reactie te lezen op dit artikel en je te zien op mijn online training.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

9 Reacties

 1. Simone Maaswinkel

  Ik weet dat ik ga schrijven.

  Ik weet dat ik de obstakels ga tegenkomen want ik ken ze goed.

  De grondhouding van accepteren en overgave zie ik weer opnieuw als dienstbaar zijn aan mezelf en de wereld om me heen.
  Dank voor je waardevolle blog.

  Antwoord
 2. Veron Goemans

  Dat vind ik wel een hele mooie uitdaging Mariëlle om eerst je oude verhaal op te schrijven en het vervolgens vanuit die vijf grondhoudingen opnieuw te schrijven. Ik ga er zeker mee oefenen. Dank voor je waardevolle input!

  Antwoord
 3. Saskia van de Riet

  Helemaal mee eens Marielle dat de waarde van schrijven door veel ondernemers nog wel eens onderschat wordt. Schrijven transformeert en de perspectieven die je beschrijft bepalen de aard van de transformatie.

  Antwoord
 4. Jellienke Winters

  Hele mooie blog Marielle,
  Ik betrap mezelf er op dat ik inderdaad vaak te kritisch ben naar mezelf. Terwijl er ondertussen hele mooie dingen gebeuren. Wat mildheid en compassie naar mezelf toe gaat me verder helpen. Dankjewel!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dank je voor het compliment Jellienke, ik heb het met veel plezier geschreven.
   Mooi om dit te oefenen Jellienke, ik ben heel benieuwd of het je verder heeft geholpen. Laat je het weten?

   Antwoord
 5. Kit

  Ik voel meer en meer hoe belangrijk deze grondhoudingen zijn voor mijn onderneming. Degene die ik nu het meeste wil oefenen is Overgave. Stoppen met voortdurend bezig te zijn en het in de hand te willen hebben. Behalve het schrijven. Dat stop ik niet 😀
  Het schrijven helpt enorm zaken los te laten en andere perspectieven te zien. Dankjewel Marielle voor deze inzichten. Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Mooi om deze te oefenen Kit. Dingen gewoon te laten zijn en ze te aanschouwen.
   Laat je me weten wat het voor je heeft betekend?

   Liefs Marielle

   Antwoord
 6. Marie-José

  Hele mooie tip Marielle om een grondhouding te kiezen, vertrouwen, compassie, acceptatie, geduld, overgave en vandaaruit te schrijven.
  Dankjewel!

  Liefs
  Marie-José

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Heel graag gedaan Marie-José.
   Liefs, Marielle

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *