Leun op hem

7 reacties

Ben je in de opstartfase van je bedrijf, financieel afhankelijk van je partner en voel jij je daar schuldig over? Zijn steun is ongelofelijk behulpzaam, omdat het je de ruimte geeft om je te ontwikkelen als ondernemer. Maar je schuldgevoel kan zich uiten in onzekerheid, stress en hard werken. Onbewust ga je de concurrentie aan met je partner. Je weigert financiële hulp van hem en maakt er geen aanspraak op. Dat is niet alleen destructief voor de ontwikkeling van je bedrijf, maar ook destructief voor de groei van je relatie.

Accepteer zijn steun

Ik raad je aan de steun van je partner te vragen en te accepteren. Hij wil je graag tot steun zijn, maar door dit keer op keer af te wijzen haakt hij af. Als je je dan niet gesteund voelt door je partner, weet dat je het zelf hebt veroorzaakt door zijn steun af te wijzen.

Je partner wil je graag tot steun zijn en helpen. Hij is blij als jij de dingen kan doen die je graag doet en als jij je daarin kan ontwikkelen. Je partner ziet dat jij veel potentie hebt en van grote betekenis kan zijn voor je klant. Je partner vindt het fijn als hij daar financieel aan kan bijdragen. Neem dat gewoon eens als uitgangspunt. Hij hoeft er echt niets voor terug, behalve dat jij je als ondernemer ontwikkelt.

Je kan het, maar wil je het ook?

Misschien vind je dat je het allemaal zelf moet kunnen. En je kan het ook zelf als vrouw, dat geloof en ervaar ik zelf. Je bent heel goed in staat om je mannetje te staan en je zaken onder controle te houden. Je kán heel goed alles op de rit houden: je relatie, je gezin, je bedrijf, je familie en al die andere ballen. Maar het put je uit. Het gaat ten koste van je relaties en van je ondernemerschap. Dus je moet het niet allemaal wíllen.

Laat het los

Ik zie zoveel vrouwelijke ondernemers streven naar meer succes en meer geld. Je werkt hard om meer klanten te krijgen. Je voorbeeld zijn ondernemers met veel volgers en grote groepen en jij wil dat ook bereiken. Ik raad je aan om het juist anders te doen. Laat deze behoefte aan succes en rijkdom eens los. Laat überhaupt de behoefte aan klanten los. Vertrouw erop dat die vanzelf op je afkomen als jij volledig in je eigen kracht staat en niet meer beperkt wordt door onzekerheid of schuldgevoel.

Liefde

Vul jezelf met liefdevolle en zachte energie. Liefde is de brandstof van je bestaan als vrouw. Je rijkdom zit in de liefde die je jezelf geeft. In de zachtheid voor jezelf. In de mildheid waarmee je naar jezelf en je eigen gedrag kijkt. Wanneer je deze rijkdom werkelijk voelt, is het geen enkel probleem de steun van je partner te accepteren en te zien dat hij dit doet omdat hij jou tot steun wil zijn.

Leun op hem

Leun gewoon op hem. Geef je over aan zijn krachtige en beschermende energie. Laat hem voor je zorgen. Vraag zijn steun en hulp. Accepteer die ook, daar zit een belangrijke les in. Je zal ontdekken dat het je heel aantrekkelijk maakt. Niet alleen voor je partner, maar ook voor je potentiële klanten. Je bent authentiek en zichtbaar. Je zal ontdekken dat het je weer energie geeft om de stappen te zetten die nodig zijn om je bedrijf verder te ontwikkelen. Als jij in staat bent deze kwaliteit in je leven te brengen, komt de kwantiteit in je bedrijf vanzelf.

Wil je echt ondernemer zijn?

Als beginnend ondernemer heb je dus geld nodig. Het ondernemerschap is een vak en dat moet je leren. Dat kost tijd en geld. De vraag is, wil je het ondernemerschap echt? Ben je bereid de stappen te zetten die nodig zijn om je te ontwikkelen? Het vraagt moed en doorzettingsvermogen, want als jij zelf de benodigde financiën niet beschikbaar hebt, dan is het nodig de hulp van anderen in te schakelen. Je partner, je ouders, je familie of je vrienden. Dat is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. Want deze stap is de eerste stap op weg naar succesvol ondernemerschap. De vraag is dus niet óf je het geld hebt, de vraag is hóé je eraan komt. Het vragen aan je partner is een mooie opdracht.

Masterclass Succesvol Ondernemerschap

Succesvol Ondernemerschap gaat over plezier hebben en energie en voldoening krijgen van wat je doet. Van betekenis zijn voor je klant en hen het allerbeste gunnen. Je kennis delen met hen. Kwaliteit leveren. Dat kan alleen als je helemaal je eigen, krachtige zelf bent. En natuurlijk gaat het ook over genoeg omzet maken en winstgevend zijn. Daar moet je tools en technieken voor leren.

Daarom geef ik deze masterclass. Je ontdekt hoe je succesvol kan ondernemen en wat de impact hiervan is op je klanten en op de klanten van je klanten.

Meld je direct aan, er is beperkt plaats: masterclass Succesvol Ondernemerschap.

Tot dan en hartelijke groet,

Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

7 Reacties

 1. Savannah

  Een heel interessant artikel en zeer actueel ;-). Dank je wel Marieke voor het wijzen op deze blog!

  Antwoord
 2. Marieke

  Bedankt voor je mooie blog. Hoe kom je toch telkens aan die mooie onderwerpen 😉 Ik heb lange tijd niet in de gaten gehad dat ik me schuldig voelde richting mijn partner. Pas toen ik me er bewust van was, kon ik er met hem het gesprek over aangaan. Hoe hij zich voelde bij het ondersteunen van zijn vrouw. En hoe ik mij voelde door die steun te ontvangen. Het was een mooi gesprek en je slaat de spijker op zijn kop: mijn partner is heel blij met de stappen die hij mij ziet maken. Zijn steun is daarbij onmisbaar. Ik begrijp dat ik nog meer mag leunen. Ik voel dat dat mij ook meer in mijn vrouwelijke energie brengt. Ik dank je voor het ter sprake brengen van dit soort onderwerpen, want daarmee besef ik me des te meer dat het ondernemerschap niet als eerste draait om het neerzetten van een product voor een klant. Dat was toch mijn idee toen ik aan dit hele avontuur begon. En wow wat is het een prachtig avontuur!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat mooi je reactie te lezen Marieke, dankjewel voor het delen.
   Je mag leunen, hoe moeilijk is het soms dat werkelijk te doen. We zijn zo opgegroeid met de gedachte dat we ons mannetje moeten staan. Fijn dat je deze ontwikkeling kan maken.

   Antwoord
   • Yvonne van Oosten

    Hoi Marielle, dank je wel voor wat je allemaal doet voor ons ondernemers. Ik leun niet op mn lief, hij draagt me. Ik ben pas geslaagd voor de klinische psychologie. Nu life coach opleiding, nu bezig met het laatste deel “start je eigen bedrijf” (Dit is mn tweede bedrijf) want ik was al ondernemer.
    New age life coach ben ik straks. In morpho, grafo, klinische psychologie, antropodinamica, beeldende kunst analyse en natuurlijke geneeswijzen.
    Ik ben super benieuwd wat ik leren ga.
    Nogmaals bedankt, groetjes Yvonne

    Antwoord
    • Marielle van der Vlies

     Ik doe het met alle liefde Yvonne. Jij veel succes met alle stappen die je zet.

     Antwoord
 3. Ester

  Toen ik 8 jaar geleden startte als ondernemer was het erg fijn dat er geen grote druk stond op het meteen moeten genereren van omzet/inkomen. Dat er ruimte was om trainingen te volgen waarmee ik zowel mijn expertise als mijn ondernemersvaardigheden kon uitbreiden. Toch bleef ik ergens steken en nu kan ik zeggen dat dit kwam omdat juist die steun mij weg hield van het maken van echte stappen. Ik ben weggegaan bij mijn partner en kon het even rooien met spaargeld. Toch begon ik pas verdere stappen te maken toen dat op was… Kennelijk moet ik het eerst erg bont maken om vooruit te komen ;). Want ‘leunen op’ moet niet ontaarden in ‘afhankelijk zijn van’. Iets wat ik niet wil en toch telkens doe! Op dit moment kan ik op niet veel leunen en is mij helder geworden dat ik baat heb bij een supportsysteem. In de vorm van geld achter de hand te hebben, een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen, hulp te aanvaarden van een business coach 😉 en ondernemersgroep. Nu kan ik voelen dat ik deze dingen niet doe vanuit angst of onzekerheid, maar uit zorg voor mijzelf. En dan hoef ik het hopelijk niet eerst heel bont te maken om te groeien 🙂

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Ester,

   Financiële afhankelijkheid is naar mijn idee helemaal niet erg. Het is een keuze die je samen met je partner maakt. Het is belangrijk er goede afspraken met elkaar over te maken. Emotionele afhankelijkheid is wel een probleem, omdat het geluk van de een afhankelijk is van de ander.

   Het is als ondernemer inderdaad belangrijk een team van mensen om je heen te verzamelen. Familie, vrienden, collega-ondernemers, een coach. Mensen die je steunen en op wie je af en toe mag leunen. Fijn dat je dit inzicht hebt gekregen en hier een start mee hebt gemaakt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *