Blauwdruk Online Programma - Succes met je Bedrijf

Blauwdruk Online Programma

0 Reacties

Dit is jouw moment om een online programma te ontwikkelen. Een online programma is heel waardevol voor je klant en jij kan het altijd verkopen, coronacrisis of niet. Je business is veel stabieler met een online programma, omdat het daarmee onafhankelijk is van je inzet. Je bent beter bestand tegen bijvoorbeeld een crisis, zoals die waar we nu inzitten, en ook wanneer je ziek bent gaat de verkoop gewoon door.

Altijd beschikbaar

Met een online programma verkoop je en lever je jouw diensten online. Dus waar je normaal gesproken een coachgesprek zou hebben, lever je nu online coachingsvideo’s. Een belangrijk voordeel voor je klanten is dat ze je coaching kunnen volgen op tijdstippen dat het hen past. Dat is super waardevol, want jij bent op die manier altijd beschikbaar voor je klanten.

Met een online programma vertaal je jouw dienstverlening in video’s. Je neemt video’s op, plaatst die in een online omgeving waar je klanten op inloggen en die vervolgens kunnen bekijken.

Om je te ondersteunen in het ontwikkelen van een online programma, geef ik je mijn blauwdruk als handvat om je online programma te maken.

Stap 1: Je ideale klant

Je maakt je online programma voor je ideale klant. Zorg dat je deze klant kent en weet hoe deze persoon leeft, werkt en handelt. Kruip in de huid van jouw klant.

Wanneer je je richt op je ideale klant, ben je namelijk zichtbaar, aantrekkelijk en onderscheidend. Je programma is van hoge kwaliteit. Want je klanten willen geen programma voor iedereen, ze willen een programma dat je speciaal voor hen hebt gemaakt.

Klik hier als jij meer wil weten over je ideale klant: Zichtbaarheid voor je ideale klant, 6 stappen naar zichtbaarheid

Stap 2: Het meest urgente probleem

Wat is het meest urgente probleem van je klant? Dat is meteen het onderwerp van je online programma. Is het de onhandelbare puber? Dan ontwikkel je een online programma om je klant daarvan af te helpen. Is het meest urgente probleem continue rugpijn? Dan ontwikkel je een online programma om je klant daar vanaf te helpen.

Belangrijk is dus dat jij weet wat het meest urgente probleem is van je klant. Weet je dat niet? Dan vraag je dat aan je klanten. Want als je het zelf bedenkt, kun je er wel eens flink naast zitten. Of je formuleert het op een manier waarop je klanten het niet herkennen. Voorkom dus dat je aanneemt dat je het weet. Je klanten kopen namelijk pas je programma als het echt antwoord geeft op de vragen die zíj hebben.

Stap 3: Ontwikkel lessen

Welke lessen wil jij aan je klanten geven – wat hebben zij nodig om hun meest urgente probleem op te lossen?

Als je klanten bijvoorbeeld onhandelbare pubers hebben, zijn de lessen die je kan delen:

Inzicht krijgen in het eigen gedrag
Grenzen bepalen en bewaken
Structuur aanbrengen
Goede afspraken maken over telefoongebruik

Per les maak je één of meer video’s. Zorg dat de lessen die je deelt praktisch en goed toepasbaar zijn voor je klanten. Dat maakt een online programma waardevol. Als je klanten namelijk je lessen werkelijk toepassen en er resultaten mee halen, is dat bewijs voor jouw kwaliteit en vergroot het het vertrouwen van je klanten in jou.

In stap 1 tot en met 3 ontwikkel je de content voor je online programma. Daar zit voor het ontwikkelen van het programma ook het meeste werk in – content is 80% van het programma. En het mooie is: je kan al meteen met het ontwikkelen van content beginnen.

Stap 4: De technologie

Om je content in een online programma te zetten heb je speciale technologie nodig. Met die technologie kunnen je klanten inloggen en ze hebben daarna toegang tot je videolessen. Je kan die op je huidige website plaatsen, maar ik raad je aan hiervoor een andere website in te richten, zodat je online programma een op zichzelf staande website heeft.

Er zijn verschillende technologieën, ik gebruik LearnDash. Dat is een plug-in die je installeert op een WordPress-website. LearnDash ondersteunt een aantal toepassingen voor je online programma’s. Je kan er verschillende programma’s mee maken, per programma verschillende modules en per module verschillende lessen. LearnDash biedt bovendien certificaten, toetsing en nog veel meer.

Stap 5 Marketing en Sales

Wanneer je programma klaar is, begint het echte werk. Want dan moet je het verkopen. Start nu al met je marketing, zodat je straks je online programma makkelijker verkoopt. Creëer daarvoor eerst een mailinglijst.

Ik verwijs je hiervoor naar een blogartikel dat ik recent schreef voor mijn zakenpartners Webalist: Eenvoudige E-mailmarketing in de Praktijk

Stap 6 De levering

De grootste waarde van je online programma zit in de resultaten van je klanten. Je hebt vast wel eens een boek gekocht dat na het lezen van de achterflap in de boekenkast is verdwenen. Dat wil je voorkomen met je online programma. Je wil dat je klanten het echt volgen en dat ze er resultaten mee halen. Want wat goed is voor je klanten, is goed voor jou en je business.

Je klanten halen echte resultaten als je een programma ontwikkelt dat aansluit bij de vraag van je ideale klant. Ontwikkel daarnaast een begeleidingsprogramma. Je kan bijvoorbeeld een Facebookgroep opzetten, speciaal voor de klanten die je online programma hebben gekocht. Dat is een plek waar ze hun inzichten kunnen delen, vragen kunnen stellen en waar jij je ondersteuning kan bieden. Je kan ook via Zoom extra online begeleiding bieden of regelmatig een Q&A geven. Die aanvulling op je online programma maakt het programma extra waardevol.

Een online programma maken is een heel project. Nu is hét moment daarvoor. Neem jij het besluit om een online programma te maken? Reserveer dan voor de komende maanden iedere dag een uur in je agenda om eraan te werken. Wanneer je dat iedere dag doet, heb jij na een maand je eerste video’s online.

Gratis training Happy Online Programma

Heb je nog vragen over het ontwikkelen van je online programma? Speciaal daarvoor stel ik tijdelijk mijn training Happy Online Programma gratis beschikbaar. In deze training behandel ik de blauwdruk en krijg je een uitgebreid overzicht van alle stappen én inzicht in de technologie die je daarbij nodig hebt.

Je kan je hier aanmelden: Happy Online Programma

Doe het wel direct, want deze online training is slechts tijdelijk gratis online.

Heb je vragen over het maken van een blauwdruk voor je online programma? Stel ze hieronder in het reactieveld. Ik help je graag verder.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *