Je bedrijf, dat ben jij - Heb aandacht voor je familie.

Je bedrijf, dat ben jij

12 reacties

Familie

Het is zo ongelofelijk belangrijk om je familie bewust op te zoeken, juist als ondernemer. Echte aandacht voor elkaar. In gesprek zijn met elkaar. Je hebt zo gauw de neiging al je tijd in de groei van je bedrijf te stoppen. Maar neem de tijd om met je gezin te zijn, je familie en je ouders. Het is je community, het is een van de belangrijkste steunpilaren in je zakelijke ontwikkeling. Je ondernemerschap gaat namelijk niet alleen over je bedrijf en het aantal klanten dat je hebt.

Vakantieherinneringen

We ontmoetten mijn ouders altijd in de zomervakantie. Zij waren op de terugweg, wij op de heenweg. Hun laatste vakantiedagen en onze eerste vakantiedagen brachten we altijd samen door. Mijn kinderen doken iedere ochtend bij mijn ouders naar binnen, kopje thee en een beschuitje bij opa en oma in hun knusse caravan. Het beste begin van de vakantiedag.

Een lege stoel

Mijn vader stond er plotseling alleen voor en in 2012 vroegen we mijn vader met ons mee te gaan op vakantie. We reden naar de Provence, hij met zijn caravan achter ons aan. We bezochten plekken die mijn vader ook regelmatig met mijn moeder had bezocht. We dronken koffie op het terras waar we ook samen met mijn moeder had gezeten.

“Opa, moet je nu huilen?”

Haar stoel was zo ontzettend leeg.

Mont Ventoux

Later reed hij met de kinderen in de auto voor me uit, toen ik de Mont Ventoux op fietste. Af en toe toeteren en me aanmoedigen. Boven stond hij me huilend op te wachten. Zo trots. De lange strandwandelingen. De avonden met spelletjes in de caravan.

In gesprek

Na mijn scheiding gingen we samen naar Overijssel. De kopjes thee werden glaasjes wijn als de kinderen in bed lagen. Voor ons beiden was het de beste afsluiting van iedere vakantiedag. Waar ik eerder was gaan geloven dat ik altijd mijn mond moest houden en hem uit respect niet mocht tegenspreken dacht ik nu: nee, ik wil in gesprek. Ik wil dingen zeggen die ik eerder nooit durfde. Hij heeft recht op mijn gedachten en mijn gevoelens. Uit respect deelde ik het wel met hem. Met alle tranen was er in de loop der jaren ook meer verbinding en dankbaarheid gekomen.

Begin dit jaar belde hij me. Gaan we weer? Maar hij kreeg een beroerte. Vlak voor de vakantie besloten we toch dat hij niet mee zou gaan.

“Ik zal u missen pa.”

Maar het was goed. Ik ben blij dat ik de afgelopen jaren mijn vakanties met hem heb door kunnen brengen. Steeds weer leerde ik meer over mijzelf.

Avond van zijn leven

Hij is in de late avond van zijn leven, zoals Dr. Eger dat zo mooi zegt. Hij heeft al zijn aandacht en energie nodig om enerzijds het leven wat hij leeft zo goed mogelijk te leven en anderzijds afscheid te nemen van de dingen die hij niet meer kan. Het valt niet mee in deze avond te leven en daarom is het zo belangrijk om de ouderen om je heen de zorg te geven die ze verdienen. Ik ben ongelofelijk blij dat ik dat voor hem en voor ons heb kunnen doen. Dat ik nu ook de tijd kan nemen regelmatig naar hem toe te gaan zonder me opgejaagd of verplicht te voelen.

Je familie gaat voor

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: geef prioriteit aan je familie. Het maakt niet uit of je afspraken hebt of dat je klanten op je zitten te wachten. Geef ook aandacht aan je partner en je kinderen. Voer echte gesprekken. Je ondernemerschap gaat niet alleen over je bedrijf en het aantal klanten dat je hebt. Je ondernemerschap gaat over je leven. Jouw leven, waar jij een centrale plek inneemt met je partner, je kinderen, je ouders, je familie, je vrienden, je vrije tijd en je sport. Als jij alleen aandacht geeft aan je bedrijf en aan de ambities die je waar wil maken, raakt je leven uit balans. Dat gaat ten koste van alle aspecten in je leven, ook van je bedrijf en je klanten. Dus je bent het aan jezelf en je klant verplicht om je leven in balans te houden.

Geef jezelf aandacht

Geef eerst jezelf aandacht, want wanneer jij jezelf vult met aandacht, kan je het ook aan anderen geven. Reserveer iedere dag een moment voor jezelf. Doe bijvoorbeeld een meditatie, ga sporten, ga even lekker naar buiten voor een wandeling of luister naar een inspirerende podcast. Creëer een moment van stilte en rust in je hoofd.

Eindig de dag ook met jezelf en zoek weer de stilte op. Schrijf een stukje in je dagboek, bijvoorbeeld wat je deze dag voelde. Doe weer een meditatie, ga in gesprek met je partner, zeg de dingen die je op je hart hebt.

Geven

Als jij in staat bent om aandacht aan jezelf en je familie te geven, kan je die ook aan je klanten geven. Je geeft dan je klanten wat ze nodig hebben. Vanuit het geven ontdek je wat je klanten van je nodig hebben en hoe jij ze kan ondersteunen in hun ontwikkeling. Dit komt de kwaliteit van je dienstverlening ten goede.

Hoe groot de impact hiervan is zal ik je uitleggen tijdens het gratis Succeswebinar dat ik binnenkort geef. Op dit webinar maak je kennis met mij en mijn manier van werken. Ook ontdek je hoe je jouw klant voor lange tijd aan je bindt en je bedrijf laat groeien. Het is een eenvoudige strategie die je dagelijks toepast. Op dit webinar vertel ik je hoe ik dat heb gedaan.

Meld je hier aan: gratis Succeswebinar.

Ik hoop je dan te zien.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

12 Reacties

 1. Anneke Goede

  Dank voor de mooie Blog, Marielle. Ik ben het helemaal met je eens, je familie is je fundament. Ik ben heel dankbaar dat mijn ouders, broer en zussen en mijn gezin altijd op de eerste plaats hebben gestaan. M’n ouders zijn nog steeds happy met elkaar en in goede gezondheid, natuurlijk met wat ouderdomskwaaltjes, ze zijn 82 en 86 jaar. Des te verdrietiger is het te moeten mee maken dat er iets gebeurd is wat ik nooit voor mogelijk heb gehouden in onze familie en dat is: ruzie! Het voert te ver om hier dieper op in te gaan, maar ik zou het fijn vinden er eens over te praten. Want hoe ga je om met partijen die absoluut niet willen praten.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Belangrijk dat de partijen die ruzie met elkaar maken in eerste instantie naar zichzelf kijken. Onderzoeken wat hun eigen aandeel is geweest in de ruzie en hun verantwoordelijkheid hier in nemen. Dat is de eerste stap. Als dat is gedaan, dan is de ruzie al voor 80% opgelost.
   Mocht je hier hulp bij willen ontvangen, dan hoor ik het graag.

   Sterkte in ieder geval. Ik begrijp ontzettend goed dat je dit op zou willen lossen.

   Antwoord
 2. Estelle Pouw

  Wat een mooie blog, je hebt me geïnspireerd. Dank je wel Marielle!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Met alle liefde Estelle!

   Antwoord
 3. Veron Goemans

  Ben blij dat jij ook de nadruk legt op de verbinding met de mensen die je dierbaar zijn. Mooi om te lezen welke plek jouw ouders in je leven ingenomen hebben, en je vader nog steeds inneemt.
  Mooi gezegd van dr. Eger ‘in de late avond van je leven’. Mijn vader heeft die fase niet meegemaakt. ’s Morgens liep hij nog buiten, ’s middags was hij er niet meer (astma aanval). Hij was pas 60 jaar.

  Gelukkig weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk die fase is, want mijn moeder is 93 geworden. Wat haar in leven hield, waren haar kinderen waar ze maar geen afscheid van kon nemen. Ik belde haar dagelijks en bezocht haar 3 x per week, ik kookte voor haar, en zat met haar buiten in het zonnetje.
  Het kost me geen enkele moeite om haar beeld terug te halen, haar hand op mijn hand, ik voel meteen haar blijheid en dankbaarheid omdat ik bij haar was.

  Als je aan mij vraagt wat het belangrijkste in mijn leven is, hoef ik geen moment na te denken. Mijn kinderen en kleinkinderen, mijn familie en mijn vrienden.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat heerlijk Veron dat je zulke warme herinneringen hebt aan je moeder. En wat fijn dat je zo regelmatig met haar kon zijn. Jouw kinderen en kleinkinderen genieten daar nu ook van.

   Antwoord
 4. simona

  Lieve Marielle,

  Het is zo ontzettend waar dat familie het belangrijkste is wat er bestaat.
  Als er iets in je gezin gebeurd met je kind of je ouders bijvoorbeeld is niets anders meer belangrijker dan dit! Je bedrijf en je werk komt op de laatste plaats en zal later weer belangrijker worden. Als je met je gezin en familie gelukkig bent wordt je ook zakelijk gelukkig. Geniet en wees dankbaar voor wat je nog wel hebt en maak mooie herinneringen. Heel mooi geschreven Marielle en toch mooi dat jij anderen kan helpen om te leren geven in hun business, waardoor groei ontstaat.

  Thanx Simona

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Met alle liefde Simona. Het ondernemerschap bestaat nou eenmaal niet uit het ondernemen alleen. Je hebt een compleet leven. Vandaar dat ik dat ik hier ook graag deze boodschap wil geven.

   Antwoord
 5. Marieke

  Wat prachtig geschreven en heel inspirerend! Stapje voor stapje leer ik de lessen die je deelt toe te passen. Liefs van Marieke

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Kleine stapjes, fijn Marieke. Dat doe je goed. Liefs terug

   Antwoord
 6. Joycet Reinders

  Lieve Mariëlle,
  Wat een mooie blog. En zo herkenbaar voor mij nu mijn eigen moeder ook in de late avond van haar leven zit. Wat een prachtige uitspraak van Dr Eger. Ik ervaar ook dat het zo belangrijk is die aandacht aan mijn moeder te schenken. Het is zo fijn als zij goed afscheid kan nemen van haar leven en ik goed verder kan met mijn leven. Daarvoor is deze periode. En ik ben heel dankbaar dat ik het kan doen. Nog die dingen kan zeggen die ik wil zeggen. Nog die dingen kan horen die ik van haar wil horen. Nu meer dan ooit. Laat die unieke kans niet lopen om de persoon die jou het leven heeft gegeven, intens te bedanken. En als er dingen tussen jou en je ouder staan, doe het dan toch. Zet je ego aan de kant. Nu het nog kan. Er is geen later. Liefs Joycet

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja mooi Joycet, fijn dat je dat voor je moeder kan doen nu. Ook een belangrijk voorbeeld voor je kinderen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *