Hoe krijg je weer vertrouwen en zekerheid? 6 suggesties - Succes met je Bedrijf

Hoe krijg je weer vertrouwen en zekerheid? 6 suggesties

2 reacties

Ik moet in deze periode vaak terugdenken aan de boodschap van Dr. Edith Eva Eger, schrijver van het boek De Keuze, Leven in Vrijheid. Ik had vorig jaar de eer bij haar masterclass aanwezig te zijn.

Je hebt altijd een keuze

Haar belangrijkste boodschap is dat je altijd een keuze hebt. Je hebt namelijk altijd de keuze om je te bevrijden van je gedachten. Dr. Eger is overlevende van Auschwitz en beschrijft in dit boek haar eigen herinneringen en de verhalen van haar cliënten. Ze vindt dat iedereen voor vrijheid kan kiezen – wat de omstandigheden ook zijn.

Er is namelijk niet alleen de coronacrisis, we herdenken deze dagen ook dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn en dat we al 75 jaar in vrede leven. Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn.

Kermis

Ook gisteren dacht ik hieraan, toen ik een kermisexploitant op televisie zag die al 8 generaties lang in de kermisbranche zit. Een branche waarin miljoenen aan kosten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een reuzenrad van 2 miljoen of 500.000 knuffels voor de verschillende kramen. Gedurende het seizoen moet zo’n kermis tonnen omzetten om überhaupt uit de kosten te komen.

Mededogen

En dan hechten deze mensen geen enkele waarde aan een duur huis of veel spullen, want de kermis is hun leven. Hij zag het kermiswerk van 8 generaties in rook opgaan. Ik had ongelofelijk met hem te doen. En dit is voor veel ondernemers de realiteit: zij zien hun bedrijf ten onder gaan aan deze crisis. We kunnen alleen maar mededogen hebben voor elkaar, elkaar steunen, er voor elkaar zijn en met elkaar in verbinding blijven.

Boodschap

Wat is de boodschap van deze crisis? We weten het niet. Het is ook niet per se nodig om de boodschap te kennen. Alleen al de wetenschap dat deze crisis een boodschap bevat, geeft een opening om andere keuzes te maken.

Leidt de angst?

En dat is iets wat je wél zeker weet: dat je altijd een keuze hebt,  ook al is je situatie nog zo belabberd. Je hebt de keuze om je mee te laten slepen door de angst en het verdriet. Je hebt de keuze de schuld bij de overheid leggen of bij de mensen die jou dit hebben aangedaan. Je hebt de keuze het tegendeel te bewijzen en met argumenten te komen waarom de besluiten van de overheid verkeerd zijn. Wat je keuzes ook zijn, als ze voortkomen uit angst, verdriet, boosheid of welke andere emotie dan ook, ben jij slachtoffer van je eigen keuzes. Jouw angst heeft dan de leiding in je leven.

Wees vrij

Maar je kan ook kiezen om de angst, het verdriet en de boosheid er te laten zijn. Het is er en dat is oké. Maar je hoeft niet de leiding uit handen te geven. Want je kan ook zelf de leiding van je leven pakken. En wanneer jij de leiding over jouw leven pakt, ben je vrij.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze video van Michael Beckwith. Hij legt dat zo prachtig uit: https://youtu.be/vg-D2DMFbhk

Pak de leiding

Jij bént niet je angst of je verdriet. Jij bent. Want als je zelf de leiding over je leven pakt, kunnen angst en verdriet er nog steeds zijn, maar dan hebben die veel minder vat op jou. Dan zie je dat dit onderdeel is van het leven en dat je ondanks deze crisis, of welke andere crisis ook, vertrouwen en zekerheid kan ontwikkelen.

Ik geef je 6 suggesties die je de komende tijd kan uitproberen om vertrouwen te herwinnen en zekerheid te ontwikkelen.

1. Zet kleine stappen

Zet iedere dag een kleine stap, gewoon een enkele kleine stap. En kijk dan eens aan het eind van de week terug, hoeveel je hebt gedaan. En aan het eind van de maand. En aan het eind van het jaar. Wees dus blij met elke stap die je zet.

2. Laat de controle los

De stappen die je zet leveren altijd wat op. Een moment van stilte, een glimlach, een contact, een zonnestraal, een inzicht, een gevoel van blijdschap, liefde of dankbaarheid. Dat is het directe resultaat van die ene stap. Laat de controle los over andere dingen die je ambieert.

3. Hou hoop

Je kan hoop houden, ondanks je angst en onzekerheid. Hoop dat dingen ten goede zullen keren en dat er een moment komt dat dit weer voorbij is. Door hier dagelijks bij stil te staan, ontdek je dat deze crisis ook een kans kan zijn om te groeien. Deepak Chopra heeft een mooie meditatieserie over het behouden van hoop in uitdagende tijden. Beluister die de komende 21 dagen en doe de oefeningen mee.

4. Schrijf iedere dag

Zet je handen op het toetsenbord en schrijf wat er in je opkomt. Denk niet na. Veroordeel je stukken niet. Open je hart en schrijf. Je hoeft het niet te bewaren, je hoeft het niet te publiceren, je hoeft alleen maar op te schrijven. Opschrijven wat je op je hart hebt werkt helend.

5. Zoek de stilte op

Ook al is het stil om je heen, ontvang je geen bezoek en zit je opgesloten, nog steeds kunnen je gedachten oorverdovend zijn. De stilte opzoeken betekent dat je rust brengt in je gedachten. Dat doe je bijvoorbeeld met meditatie of een wandeling in de natuur. Focus op je ademhaling of een mantra. Door daarop te focussen, ben je even weg van je zorgelijke gedachten.

6. Sta stil bij wat goed gaat

Ook al is deze periode moeilijk, er zijn altijd dingen die goed gaan. Benoem die voor jezelf. Schrijf ze op in een dagboek. Benoem je dankbaarheid hiervoor. Zoek ook berichten op die behulpzaam voor je zijn. Of beluister voedende podcasts van Abraham Hicks, Wayne Dyer, Deepak Chopra en Eckhart Tolle.

Jij hebt de keuze. Wanneer je iedere dag een kleine stap zet, ontdek je dat je langzaam de controle over je leven terugkrijgt. Je ontwikkelt zekerheid en stabiliteit. En dan zie je ook dat juist deze crisis een mooie kans is om precies dat te ontwikkelen.

Uitnodiging Gratis Groei Sessie

Samen kom je verder. Je hebt elkaar nodig in deze tijd. Je kan het gewoon niet alleen. Dat is de reden dat ik de komende weken enkele gratis Groei Sessies geef. Het zijn online coachingsessies waarin we stilstaan bij de stappen die jij nu kan zetten om zakelijke groei te realiseren, ondanks de crisis. Per sessie heb ik plek voor 10 ondernemers.

Boek hier direct jouw plek.

Ik wens je de juiste keuzes en kijk ernaar uit je te zien in de groeisessie.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

    • Marielle van der Vlies

      Dat is inderdaad een hele mooie en waardevolle aanvulling Nellie. Dankjewel.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *