Hoe kan je grootste pijn je grootste cadeau zijn? - Succes met je Bedrijf

Hoe kan je grootste pijn je grootste cadeau zijn?

5 reacties

Ik versteende onmiddellijk toen ik ontdekte dat hij een ander had. Toevallig zag ik een bericht op zijn telefoon en ik wist direct wat er aan de hand was. Ik was in shock en op geen enkele manier in staat iets te doen. Op de automatische piloot ging ik verder. Ik hoopte dat het er niet zou zijn als ik er niet aan zou denken. Ik werkte hard, was net voor mezelf begonnen en zette alles op alles om de zaak draaiende te krijgen. Discipline, strakke schema’s, hard werken. Vooral in beweging blijven. Dat was de manier waarop ik mezelf op de been hield.

Mijn eerste actie

Pas anderhalf jaar later werd ik wakker uit deze shocktoestand. Hij vertelde dat hij wilde scheiden. Nog kon ik niet boos zijn, nog kon ik niets zeggen en nog wist ik het niet. Maar één ding wist ik wel, ik heb hier hulp bij nodig. En dat was de eerste actie die me hielp.

Beperkende overtuigingen

Ik had Sylvia de Goede ontmoet tijdens mijn ondernemersopleiding. Ze is coach en ik had altijd fijn contact met haar. Intuïtief belde ik haar en ik kon meteen komen. Dat was het begin van een intensief traject van therapie en begeleiding. Ze maakte me bewust van mijn beperkende patronen en overtuigingen en van het beperkende gedrag dat daaruit voortvloeide. Nog steeds is ze een van mijn grootste leraren en ik ben ontzettend blij dat ze nu ook een actieve rol als adviseur en coach gaat vervullen in mijn bedrijf.

Uitgewoond en getraumatiseerd

Ik zag mijzelf altijd als een hardwerkende, succesvolle zakenvrouw. Want ik werkte ook hard en ik was ook succesvol. Ik had alles op de rit. Maar ik liep op mijn tandvlees, want ik moest door. Tenslotte heb ik twee dochters, ik moest voor hen geld verdienen. Ik was uitgewoond en getraumatiseerd, want kort ervoor was ik ook nog mijn baan verloren en overleed mijn moeder.

Zekerheid

Ik ontdekte dat mijn zekerheid uitsluitend in mijzelf te vinden is. Terwijl ik mijzelf alles behalve zeker voelde. Dit was een belangrijke oorzaak van mijn harde werken. Ik besloot het compleet anders te gaan doen. Ik besloot afscheid te nemen van mijn behoefte aan geld, succes en uiterlijke zekerheden. En ik besloot zekerheid te gaan ontwikkelen in mijzelf.

Inzicht

Hiervoor was inzicht nodig in mijzelf, in de patronen en overtuigingen die ik met mij meedroeg en in het gedrag dat hieruit voortvloeide. Langzaamaan werd ik mij daar steeds bewuster van. Toen pas kon ik patronen en overtuigingen ontwikkelen die me ondersteunden in plaats van beperkten. Ik ontdekte dingen van mijzelf die ik voorheen niet kende. Bijvoorbeeld mijn behoefte aan harmonie en mijn onbewuste patroon om die buiten mijzelf te zoeken. Daardoor vermeed ik conflicten, waardoor ik juist in conflict kwam. Of mijn zorgzaamheid, die ik vooral inzette door goed voor anderen te zorgen, waardoor ik onvoldoende voor mijzelf zorgde. Of mijn discipline waardoor ik altijd in actie kwam en mijn doelen haalde.

Discipline

Ik ontdekte dat mijn behoefte aan harmonie ook ontzettend ondersteunend kon zijn. Wanneer ik mijn grenzen bewaak, voel ik altijd innerlijke harmonie. En wanneer ik goed voor mijzelf zorg, ben ik veel beter in staat om ook voor anderen te zorgen. Mijn discipline heeft me gered. Met veel toewijding en geduld heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan mijzelf. Om mijn innerlijke bankrekening te vullen met liefde en aandacht. Echt iedere dag zet ik daar stappen in. Iedere dag maak ik weer de keuze om mij meer bewust te worden van mijn gedachten en mijn gedrag.

De moeilijke route

Het was alles behalve eenvoudig. Het is namelijk veel simpeler om de conflict vermijdende route te kiezen. Soms kwam ik in die verleiding en dan stond mijn innerlijke bankrekening onmiddellijk in het rood. Op die route ontstonden steeds weer innerlijke conflicten, onrust en onzekerheid. Met slapeloze nachten en doemscenario’s tot gevolg.

Innerlijke rijkdom

Alleen door innerlijke rijkdom en zekerheid te ontwikkelen konden mijn trauma’s helen. Ik ging vooral liefde voelen. En ik werd liefde: een heel stevige basis voor de rest van mijn leven. Ongetwijfeld komt er nog pijn op mijn pad. Dat is ook goed, want dat hoort bij het leven. En ik vertrouw erop dat ik altijd de juiste stap weet te zetten.

Hoe mooi is het dat ik deze liefde en zekerheid nu door kan geven aan mijn klanten! Laatst deelde ik met een paar van hen een checklist die je helpt te herinneren aan de liefde die je bent. Ik deel de checklist graag ook hier om jou te helpen.

Checklist voor de liefde die je bent

Gebruik de checklist dagelijks. Om werkelijk volgens deze lijst te leven vraagt om toewijding en geduld. Vertrouw erop dat je dit iedere dag een klein stapje verder brengt.

 • Prijs jezelf gelukkig. Benoem de dingen die je goed doet en goed kan.
 • Wees niet boos op jezelf als het niet lukt of als het niet gaat zoals jij wil.
 • Vraag om hulp.  Zorg op die manier voor support om je heen.
 • Zorg goed voor je lichaam. Voed jezelf.
 • Doe oefeningen die goed zijn voor jou en waar je blij van wordt.
 • Stop met jezelf en anderen te bekritiseren.
 • Stop met sorry zeggen. Wees dankbaar voor de fouten die je maakt, want je leert ervan.
 • Accepteer jezelf en maak jezelf niet bang met angstige gedachten.
 • Wees vriendelijk en geduldig naar jezelf.
 • Creëer een paar gedachten waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld roze rozen in de tuin of een wandeling aan het zonnige strand. Kies deze gedachten wanneer je jezelf betrapt op kritiek, boosheid of angst.

De Vriendin

In de Vriendin van deze week vertel ik mijn verhaal. De reden dat ik dit verhaal wil delen, is om jou te inspireren. Ik zie veel ondernemers die hard werken voor hun succes en innerlijk zijn uitgewoond. Maar jouw succes zit in je innerlijke rijkdom. Je hebt de keuze om dit te ontwikkelen.

Het gaat in mijn verhaal niet om de ontrouw van mijn ex-partner. Mensen om je heen zullen altijd nare dingen doen. Maar jij bent niet verantwoordelijk voor de keuzes van anderen. Je hebt er ook geen invloed op.  Je hebt enkel invloed op hoe jij ernaar kijkt en hoe jij ermee omgaat. Het is aan jou om daar je eigen keuzes in te maken.

Succeswebinar

Bewuste keuzes maken, innerlijke rijkdom ontwikkelen en zeker worden van jezelf. Dat heeft allemaal grote invloed op je ondernemerschap. Je ontdekt het op mijn Succeswebinar.

Meld je hier direct aan: Gratis Succeswebinar.

Ik kijk ernaar uit je spoedig te ontmoeten.

Hartelijke groet,
Marielle

PS. Voel je vrij dit artikel te delen in je netwerk. Zodat het ook anderen inspireert besluiten te nemen die ondersteunend zijn.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

5 Reacties

 1. Veron Goemans

  Door de pijn die je hebt meegemaakt heb je echt verbinding met jezelf gekregen Marielle. Mooi om te lezen hoeveel rijkdom je dat gebracht heeft.

  Dank voor de checklist. Vraagt inderdaad om er met toewijding en geduld aan te werken.

  Ik heb den ik een aanvulling maar weet er niet zou gauw een mooie zin voor te maken.
  Gaat om wie je met wat vanuit liefde geïnspireerd hebt. Dagelijks minimaal één persoon.

  Antwoord
 2. Kit

  Bedankt voor deze mooie en open blog waarin jouw getoonde kwetsbaarheid en kracht een baken is voor andere vrouwen. Althans dat ben je voor mij. Vanaf het moment dat ik je ken voel ik mij gesterkt om volledig te gaan voor de liefde. En mijn traumatische geschiedenis los te laten en mijn volledige potentieel te leven. Bedankt voor je altijd onmiskenbare steun hierin en ik ben dankbaar dat ik je heb mogen ontmoeten.

  Liefs Kit

  Antwoord
 3. simona

  Wat een verhaal en iedereen heeft inderdaad zijn eigen pijn in zijn leven om mee om te gaan. Dit is niet voor iedereen heel makkelijk. Door liefde en de tips die je geeft en de positieve mindset kom je er weer bovenop. Zelfs sterker.
  Mooi verhaal in de Vriendin en je bent een topper!
  Je hulp aan andere ondernemers is zo compleet en echt en dat maakt je een mooi mens. Niet alleen je zakelijke kant is mooi maar ook je innerlijke en uiterlijke kant.
  Blij dat ik je ontmoet heb.

  Groetjes Simona

  Antwoord
 4. Marieke

  Bedankt voor je blog en ook het delen van jouw verhaal in de Vriendin. Ja dat je van pijn zo kunt groeien, dat zie ik pas de laatste jaren. In mijn tienerjaren kreeg ik te maken met een chronische aandoening. Dat is nu 20 jaar geleden. Ik heb altijd ‘gewerkt’ om hier mee om te gaan. Ik maakte er een ‘ik zet wel door’ van. Nu leer ik dat omarmen en vertrouwen en loslaten minder werken is en toch meer oplevert. In mijn bedrijf merk ik trouwens dat ik automatisch het harde werken in schiet. Dat is ook altijd mijn voorbeeld geweest vroeger, dus dat patroon ben ik gewend. Het is goed om daar een fijne coach bij te hebben die mij een spiegel voorhoudt. Het is niet nodig om zo hard te werken. Dat werkt juist averechts want ik voel me er gejaagd door. Ik leer stap voor stap om ontspannen te ondernemen. En ik blijf maar nieuwe lessen leren. Het is een prachtig groeipad! Bedankt dat je met mij meeloopt.

  Antwoord
 5. Marie-José

  Mooie blog, mooie checklist Marielle 🍀

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *