18 tips voor 2018

1 reactie

Hoe geweldig zou het zijn als 2018 jouw beste jaar ooit wordt? Als je in 2018 een mooie groei kan doormaken met je bedrijf? Maar daarvoor moet je wel een aantal basics op orde hebben.

Speciaal voor dit jaar heb ik er 18 voor je op een rij gezet.

1. Bepaal je doelen.

Gebruik het levenswiel om de doelen te bepalen die je leven en je bedrijf op gang brengen. Je krijgt je bedrijf namelijk alleen maar op poten als je ook werkt aan andere belangrijke doelen in je leven. Denk aan je persoonlijke ontwikkeling, je liefdesrelatie, je partner, je gezondheid en je vrienden.

2. Maak een planning.

Pak je agenda en plan al je activiteiten in die nodig hebt om je levenswiel te laten draaien en je doelen te bereiken. Plan ze in voor het hele jaar. Wanneer ben je vrij? Wanneer heb je tijd voor jezelf? Wanneer werk je? Wanneer breng je tijd door met wie? Als je het niet plant gebeurt het niet, dus leg het vast. Ik gebruik hiervoor de agenda op mijn telefoon en computer.

3. Maak een financiële planning.

Wat is de omzet die je maandelijks wil halen? Welke winst wil je? Wat zijn de kosten die je maximaal wil maken? Hoeveel salaris wil je jezelf uitbetalen? Het is ook belangrijk om te weten hoeveel klanten je hiervoor nodig hebt. Zet al deze cijfers bij elkaar in een Excel-formulier en voeg hieraan je werkelijk gerealiseerde cijfers toe. Als je echt die groei wil doormaken, begin je hier elke week mee.

Wil je meer hierover leren? Geef je dan op voor het webinar Planning 2018 dat ik begin januari geef.

4. Zeg nee.

Zeg nee tegen dingen en mensen die niet bijdragen aan het bereiken van je doelen. Want daardoor stagneert je levenswiel en dit heeft niet alleen impact op je zakelijke groei, maar ook op je persoonlijke ontwikkeling en je relaties. Leer dus echt nee te zeggen, want daarmee zeg je ja tegen jezelf. En daar hebben je klanten en relaties ook baat bij.

5. Zet iedere dag een stap.

Neem iedere dag een actie die je bedrijf een stap verder brengt. Jouw gouden actie. Schrijf een blog, een facebookbericht, bel een klant, doe een verkoop, maak een video. Als je dit iedere dag doet, zet je iedere dag een stap in de ontwikkeling van je bedrijf.

6. Hou het klein.

Voor een ondernemer komt er nooit een moment dat je klaar bent. Daarom is het zo belangrijk om consequent je bedrijf te ontwikkelen en je stappen klein te houden. Dan ontstaat er een stevig fundament waarop je je bedrijf verder kan bouwen. Hierdoor blijft je planning in balans en heb je genoeg tijd voor andere dingen.

7. Doe 1 ding tegelijk.

Multitasken werkt niet. Nooit. Nee, ook jij kan het niet. Dit heeft verder geen uitleg nodig, vind ik.

8. Leg je telefoon weg.

Je telefoon voortdurend in de gaten houden is eigenlijk ook multitasken, maar ik noem het apart. Je telefoon kan je aan de ene kant enorm helpen in de ontwikkeling van je business, maar aan de andere kant kan die je beperken. Het gevaar is dat de telefoon meer aandacht krijgt dan je relaties en je klanten. De telefoon werkt verslavend en voor je het weet pak je ieder moment automatisch de telefoon. Leg hem weg, ook ’s nachts. Zonder telefoon ontstaat er pas echte verbinding.

9. Besteed meer tijd aan je partner en kinderen.

De meeste ondernemers zijn verliefd op hun bedrijf en hun klanten en vergeten hun partner en kinderen. Daardoor bungelen zij er een beetje bij en krijgen ze alleen de restjes van je tijd en aandacht. Je kan je voorstellen dat dat een hoop onvrede tot gevolg heeft. Besteed daarom meer tijd aan je partner en kinderen. Zorg dat het in balans is met je werk en tijd voor jezelf. Werk gewoon maximaal 40 uur per week en de rest van je tijd en in het weekend ben je dus beschikbaar voor hen.

10. Leef gezond.

Eet gezond, sport regelmatig en neem voldoende (nacht)rust.

11. Kies de juiste mensen om je heen.

Neem afscheid van zure en zeurende types. Vertrek bij mensen die klagen en jou de schuld geven. Creëer een team van mensen om je heen die je ondersteunen, je hulp willen bieden, dezelfde ambities hebben en net als jij echt iets willen betekenen voor een ander. Door deze mensen om je heen te verzamelen, doe je het goed voor jezelf, je relaties en je klanten. Want deze mensen stimuleren jou om te groeien en daar heeft iedereen baat bij.

12. Hou vertrouwen.

Hou het vertrouwen dat je altijd de goede stap zet. Van iedere stap leer je weer. Soms zijn deze lessen pijnlijk, maar juist die pijnlijke lessen zijn nodig om te groeien.

13. Laat je perfectionisme los.

Ga gewoon doen, kom in actie. Daarvan leer je het meest. In de loop van de tijd kan je het perfect maken. Maar wacht niet tot het perfect is, want dan kom je nooit een stap verder.

14. Laat jezelf zien.

Ontdek jezelf en laat jezelf zien aan anderen op je website en je social media. Met je foto en je verhaal. Vertel over je drijfveren en waarom doe je wat je doet. Wat is de impact die jij wil maken in het leven van anderen? Vertel over de stappen die jij hierin hebt gezet. Wees open en kwetsbaar. Dat inspireert anderen ook die stappen te zetten die jij hebt gezet.

15. Deel je kennis.

Vertel alles wat je weet. Schrijf een e-boek en blog regelmatig. Het is zo ontzettend waardevol om je kennis op te schrijven en te delen met anderen, omdat jij zo ontdekt hoeveel je weet en hoeveel je kan betekenen voor je doelgroep. Je doelgroep leert op die manier veel van jou en kan zich net als jij ontwikkelen en impact maken. Dat geeft het vertrouwen bij je doelgroep dat jij de expert bent. Zo komen ze steeds weer bij je terug.

16. Geef niet op.

Het opbouwen van je bedrijf kost tijd. Neem die tijd. Ook een bedrijf kent een levenscyclus. Voordat je bedrijf volwassen is en zonder jou draait, ben je jaren verder. Neem dus de tijd en leer om te gaan met de (financiële) uitdagingen die erbij horen.

17. Geniet ervan.

Geniet van iedere stap die je zet. Kies ervoor iedere dag weer blij en dankbaar te zijn. Spreek dit uit naar jezelf en anderen.

18. Werk aan je eigen groei.

Blijf jezelf dagelijks ontwikkelen, zowel persoonlijk als zakelijk. Neem een coach die jou verantwoordelijk houdt. Want je kan het niet alleen. Je hebt iemand nodig die je de weg wijst en je af en toe een schop onder je kont geeft. Wil jij echt groeien? Dan geef ik speciaal voor jou mijn webinar Planning 2018. Meld je direct aan, zodat 2018 jouw jaar wordt.

Nu ben ik benieuwd..

Wat is jouw tip om 2018 je beste jaar ooit te maken? Deel het hieronder in het reactieveld. Ik lees het graag.

En ik hoop je te zien op mijn webinar Planning 2018, tot dan!

Make it a HAPPY day!
Marielle

PS. Vind je dit waardevolle tips? Deel mijn blog dan met je vrienden. Gebruik hiervoor onderstaande knoppen.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

1 Reactie

  1. Veron Goemans

    Fijn dat jij zoveel tips op een rijtje hebt gezet Mariëlle. Sommige ervan heb ik gelukkig al heel goed op orde, maar er zijn er ook bij die echt mijn aandacht nodig hebben. Tip 3 en tip 6 bijvoorbeeld.

    Een nieuwe tip?
    Breng in kaart wat jouw saboteurs zijn die je van je plan af gaan houden en bedenk een strategie om die saboteurs om zeep te helpen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *