Hoe krijg je een gezonde relatie met geld? - Succes met je Bedrijf

Hoe krijg je een gezonde relatie met geld?

6 reacties

Wat is je relatie met geld? Heb je te weinig geld of vertrouw je dat je genoeg geld hebt? Je relatie met geld staat los van de hoeveelheid ervan. Je kan de beschikking hebben over veel geld en toch tekorten ervaren. Je kan weinig geld hebben en toch vertrouwen voelen.

Flow

Je relatie met geld gaat over de flow op je bankrekening. Flow is namelijk een mooi streven: geld komt en gaat op je bankrekening. Wanneer jij als ondernemer daar stevig in staat, neem je de flow waar, maar het heeft geen invloed op je welbevinden. Als je flow kan realiseren, is cashflow het resultaat. En dan heb je altijd genoeg geld op je bankrekening.

3 typen

Er zijn drie typen ondernemers te onderscheiden naar hun relatie met geld. Welk van deze types heb jij gedurende je leven het sterkst ontwikkeld?

1. Het controlerende type

Het controlerende type wil altijd grip en controle hebben over geld. De realiteit is echter dat geld meer controle heeft over deze types.

Ben jij het controlerende type? Dan speelt geld een belangrijke rol in je leven. Je steekt veel energie in geld verdienen en beheren, en geld is een belangrijke drijfveer voor je. Geld bepaalt ook je zekerheid. Als je genoeg geld bezit, geeft je dat een gevoel van zekerheid en veiligheid.

Je portemonnee is netjes opgeruimd. Alles heeft een vaste plek. Ook heb je overzicht over je bankrekeningen, je weet exact hoeveel op welke rekening staat. Je kijkt dagelijks op je bankrekeningen om de boel onder controle te houden.

De realiteit is echter dat die controledrang je uitput. Geld heeft namelijk invloed op jou. Als geld zich niet gedraagt zoals jij dat graag wil, voel je stress. Heb je te weinig geld, dan voel je een continue druk op je schouders. Het zorgt dat je hard gaat werken en je komt pas weer tot rust als je het gevoel hebt het geld onder controle te hebben. Wat nooit gebeurt, dus die rust komt nooit en je leven raakt uit balans.

2. Het onverschillige type

Het onverschillige type is niet met geld bezig. Ben jij het onverschillige type, dan denk je zelden aan geld, je laat al je geldzaken graag over aan je partner of je accountant. Geld veroorzaakt geen stress in je leven. Meestal is er ook genoeg geld, doorgaans omdat je een partner hebt die voor inkomsten zorgt.

Je geeft geld gemakkelijk uit. Je hebt geen probleem met dure vakanties, dure kleding en volle boodschappenkarren. Je portemonnee staat altijd open voor iedereen. Je kinderen profiteren van je goedgeefsheid, je organiseert graag activiteiten, doet veel vrijwilligerswerk en geeft ruimschoots aan goede doelen.

Behalve dat je jouw geld gemakkelijk weg geeft, geef je ook je tijd gemakkelijk weg. Je zorgt voor iedereen. Het gevolg hiervan is dat je weinig tijd hebt voor jezelf, je hebt het gevoel dat iedereen wat van je wil en dat je nooit toekomt aan al die plannen die jij wil realiseren. In het ondernemerschap stagneer je, omdat je niet hebt geleerd met geld om te gaan en je hebt iemand nodig die je financieel ondersteunt.

3. Het bange type

Het bange type gelooft dat het slecht is om geld te bezitten. Ben jij het bange type? Dan geloof je dat mensen met veel geld niet te vertrouwen zijn. Je gelooft ook dat je niet veel geld nodig hebt in je leven.

Het geld dat je verdient geef je ook zo snel mogelijk weer uit. Je portemonnee is altijd leeg, als je al een portemonnee hebt. Je hebt liever geen contant geld, want dat vind je vies. Je hebt altijd geld tekort. Je angst en je doorlopende tekorten zijn een grote bron van stress.

Dat is waarom je de voorkeur geeft aan een minimalistisch bestaan. Je zou heel graag zelfvoorzienend leven. Het is voor jou geen probleem om je huis op te geven, in een tent te wonen en een reizend bestaan te leiden. Want dan hoef je immers zo min mogelijk bezig te zijn met geld. Denk je.

Je bent eigenlijk altijd bang voor geld en je wil er zo ver mogelijk weg van blijven. Je hebt zelden geld en leent regelmatig, bijvoorbeeld bij je ouders. Misschien ben je opgegroeid in een gezin met schulden, gokverslavingen of andere trauma’s rondom geld. Het is een patroon dat zich voortzet in jouw leven.

Je hebt regelmatig grote schulden en neemt grote risico’s met geld. Als gevolg daarvan leid je een monnikenbestaan en leef je van zo min mogelijk. Je kunt zelfs heel goed leven van niets.

Welk voorkeursgedrag heb jij ontwikkeld?

Welk van de drie typen beschrijft het voorkeursgedrag dat jij hebt ontwikkeld rondom geld? Deel het hieronder in het reactieveld.

Het is onbewust gedrag om pijn te vermijden en liefde te ontvangen. Wat nu zo interessant is, dat wanneer je jouw voorkeurstype onderzoekt, herken je datzelfde gedrag in je persoonlijke en zakelijke relaties.

Hoe creëer je cashflow?

Om flow op je bankrekening te ontwikkelen is het belangrijk een bewuste en liefdevolle relatie met geld te ontwikkelen. Dat betekent dat jij je bewust bent van de gedachten en overtuigingen die jij over geld hebt en dat je beseft dat je handelen voortkomt uit deze gedachten. Wanneer jij je bewust bent van je gedrag ten opzichte van geld, dan weet je ook welke ondersteunende gedachten nodig zijn om flow en daarmee cashflow op je bankrekening te creëren.

Arigato

Ik geef je hiervoor een mooie oefening: De Arigato-oefening. Arigato is het Japanse woord voor bedankt.

Een kleine toelichting. Sinds een jaar beoefen ik Aikido, dat is een Japanse gevechtskunst. De letterlijke betekenis van het woord Aikido is: de weg om in harmonie te komen met de levensenergie. Hoe mooi en toepasselijk! Aikido kent geen competitie, geen winnaar of verliezer. Het is een oefening om de tegen jou gerichte agressie te begeleiden en controleren. Je beoefent het met een ander en na de oefening bedank je elkaar voor de gegeven inzichten. Dit doe je door een kleine buiging en het uitspreken van het woord Arigato: bedankt voor de gegeven inzichten.

Oefening

De oefening bestaat eruit dat je dit woord uitspreekt bij iedere betaling die je doet en bij iedere keer dat je geld ontvangt. Wanneer je je boodschappen doet bij de supermarkt, je hypotheek betaalt, de investering voor een coachtraject. Maar ook wanneer je geld op je bankrekening ontvangt. Je spreekt in gedachten je dankbaarheid uit met het woord Arigato.

Probeer met het uitspreken van dit woord oprechte dankbaarheid te voelen. Dankbaarheid dat je het geld hebt uitgegeven en dat de ander het heeft willen ontvangen. Dat de ander moeite voor jou heeft gedaan om jou iets te leveren. Dat jij hebt geleverd en dat de ander het heeft willen kopen. Voel oprechte dankbaarheid en waardering voor de ander. Doe dit steeds als je geld uitgeeft en ontvangt. Bij ieder bedrag, groot of klein.

Bewustwording

Dit is een prachtige oefening om meer bewustwording te ontwikkelen in je relatie met geld. Net als met het ondernemerschap en met het Aikido ontwikkel je de kunst om goed met geld om te gaan pas in als je het regelmatig oefent.  En wil je meesterschap ontwikkelen, dan heb je hier minstens 10.000 uur voor nodig ☺.

Wil je hier meer over leren? Dan nodig ik je uit voor de gratis GroeiSessie. In deze sessie staan we stil bij de stap die jij nu kan zetten om zakelijke groei te realiseren. Ook krijg je inzicht in welk gedrag je hierin ondersteunt en welk gedrag je beperkt. Per sessie heb ik plek voor 10 ondernemers.

Boek hier direct jouw plek.

Ik lees graag jouw reactie op mijn blog en kijk ernaar uit om je te zien in de GroeiSessie. Arigato.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Paul

  Heel goed stuk en bewust wording!, mensen die dit begrijpen kunnen hun leven en dat van vele anderen op een hoger plan tillen!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dat is ook zoals ik het ervaar Paul, dankjewel voor je reactie.

   Antwoord
 2. Marné van Veenendaal

  Dag Marielle,
  Ik ben een mix tussen 1en 2.
  Type 1 heb ik vooral aangeleerd en 2 vooral afgeleerd. Ben me steeds meer bewust waar ik makkelijk tijd en geld uitgeef en weggeef. Heb mijn man naast, die het meeste inkomen genegeerd . Maar ben niet financieel afhankelijk. (parttime baan) Mijn inkomen uit mijn bedrijf is groeiend.
  Type 1 omdat ik onze geldstroom verdeel in zes potjes van Harv Ecker. En ernaar toe werk financieel vrij te worden.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dankjewel Marné voor het delen. Fijn om te lezen dat je steeds meer bewust wordt van je gedrag hierin.

   Antwoord
   • Veselina Raycheva

    Dag Marielle!
    Arigato voor de informatie!!!
    Ik ben een mix van type 1 en 2 = 40%- 1 en 60% van 2. Mijn man zorgt voor de inkomsten. Ik zorg voor de kinderen, nieuwe leven , taal!, cultuur en mijn het jongste kind Dans Almere bedrijf. Als dans ondernemer is niet genoeg een goed dansdocent zijn. Dit twee totaal verschillende rollen. Maar ik blijf op de weg waar ik stap voor stap nieuwe dingen en waardigheden leren en ontwikkelen.

    Met vriendelijke groeten,
    Vesi

    Antwoord
    • Marielle van der Vlies

     Dankjewel voor je reactie Vesi. Het klopt inderdaad. Het is als ondernemer niet alleen belangrijk om goed te zijn in je vak, het is ook belangrijk om goed te zijn in het ondernemerschap. En.. ook dat is een vak wat je kan leren.

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *