Bepaalt je portemonnee jouw leven? - Succes met je Bedrijf

Bepaalt je portemonnee jouw leven?

3 reacties

Vind jij geld belangrijk? Niet alleen ondernemers laten zich drijven door hun portemonnee. Ook premiers, presidenten, topmannen en -vrouwen, zorgverzekeraars, topvoetballers en wetenschappers. Je kan dus constateren dat de meeste mensen gedreven worden door hun portemonnee. En daardoor zitten ze gevangen.

Prioriteit of vlucht?

Het gevolg is dat je portemonnee de prioriteit bepaalt van de besluiten die je neemt. Levert het geld op? Status? Macht? Want die prioriteit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat zorg en onderwijs een verdienmodel zijn geworden. Ze moeten presteren, waardoor echte zorg en genegenheid voor elkaar te duur is geworden. Want zorg voor elkaar gaat ten koste van de opbrengst, is de gedachte.

Het kan ook dat juist je angst voor de portemonnee jou leidt. Je wil vluchten van geld, er zo min mogelijk afhankelijk van zijn en zelfvoorzienend zijn. Je hebt geen geld nodig. Voor beide situaties geldt hetzelfde: het geld houdt je gevangen.

Zou het een boodschap van deze crisis zijn? Eindelijk ontdek je dat echte zorg en aandacht voor elkaar veel belangrijker is dan de hoeveelheid geld in je portemonnee.

Gevangen

Houdt je portemonnee jou gevangen? Zijn geld, maatschappelijke positie, macht en aanzien werkelijk jouw waarden? Geef jij daardoor prioriteit aan strategieën die snel veel geld opleveren? Zijn jouw echte, persoonlijke waarden daaraan ondergeschikt geraakt?

Laat jij je leiden?

Wanneer je portemonnee je drijfveer is, laat je je leiden door gedachten, omstandigheden of anderen – of je nou de overtuiging hebt dat die goed gevuld moet zijn, of dat je vindt dat je ook met een smalle beurs toe kan. Je laat je weg bepalen door je portemonnee.

Wat is dat voor wereld?

Het is een wereld van strijd, tegenslag, geld, maatschappelijke positie, macht en aanzien en jij past je aan. Dat leidt tot ellende en verwarring, voor jezelf en voor anderen. Het is een wereld waarin je steeds angstiger wordt en het vermogen kwijtraakt om te genieten van kleine dingen. Je bent gericht op de klanten die je portemonnee vullen, de strategieën die jou klanten opleveren en op de acties die daarvoor nodig zijn.

Aandacht

Het ontbreekt je aan innerlijke rust. Je leidt een jachtig en oppervlakkig bestaan. Omdat je op die manier altijd gericht bent op wat er buiten jou gebeurt, zorgt het voor innerlijke armoede. Je verleert het om aandacht te geven aan jezelf en aan de mensen om je heen: echte aandacht en aanwezigheid, en zorg voor je eigen behoefte en elkaar. Hoeveel ruimte heb je nog voor intimiteit, tederheid en genegenheid in je leven?

Geld en armoede

Als je bezig bent met het vullen van je portemonnee, geef je prioriteit aan je angsten. Je verliest je klant uit het oog, en met je klant de behoefte van je klant. Je hebt geen aandacht voor het grote geheel en de zingeving van jouw ondernemerschap. Je stelt jouw individuele belang boven het collectieve, gedeelde belang. Dat individualisme levert je op korte termijn wellicht geld op, maar op lange termijn vooral ongeluk en innerlijke armoede.

Wat is succes?

Het succes van je bedrijf zit niet in je portemonnee. Het zit in de kwaliteit van de relatie met jezelf, de innerlijke kalmte die je ervaart en de kwaliteiten die je omarmt. Het zit in je vermogen om relaties op te bouwen met anderen. Het resultaat daarvan is dat je geld verdient. Geld verdienen is prima, want zo lang relaties je succes bepalen, is geld geen drijfveer meer. Dan is het simpelweg geld, waar je niet gehecht aan bent en waar je geen afkeer van hebt.

Waarom onderneem jij?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat het doel is van je ondernemerschap? Is het om veel geld te verdienen, makkelijk te leven en een rijk bestaan op te bouwen? Of heb jij een ander doel in je leven?

Wat zou het voor jou betekenen als jij het leven leeft dat je echt graag wil? Als je onafhankelijk leeft van de mening van anderen? Als je streeft naar liefdevolle aandacht en je wijsheid deelt? Dat is een totaal andere manier van ondernemen. Moeilijker, moediger, maar wel vervullend en vol innerlijke rijkdom.

Leven in liefde en vrijheid

Leven in liefde en vrijheid kan alleen bestaan wanneer er geen voorwaarden zijn. Wanneer jij je ideeën over geld los kan laten en in liefdevolle aandacht naar jezelf kijkt.

Jiddu Krishnamurti zegt daarover: “De waarheid is een land zonder wegen, alleen jij kan het pad uitstippelen en vrijheid bereiken.”

Wat staat je nu te doen?

Zorg dat je inzicht krijgt in je angst. Want angst veroorzaakt je behoefte aan geld, status en ambitie. Je bent bang voor wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren of waar het je in de toekomst aan gaat ontbreken. Je krijgt inzicht in je angst door stil te staan bij jezelf, je gedachten, je overtuiging en je gedrag. Wanneer je inzicht krijgt in je angst, is er geen weg meer terug. Je kan je leven dan alleen maar liefhebben. Erken je angst en bevrijd jezelf ervan.

Sta stil bij jezelf

Sta dus stil bij jezelf. Ga alleen op pad. Zonder anderen, zonder telefoon, zonder boek, krant of tijdschrift. Wees alleen met jezelf, zonder dingen te doen. Zit in het gras, kijk naar een boom. Voel de aarde, zie de vogel, hoor de stilte. Ontdek de schoonheid van het leven. Je ontdekt daarmee ook de schoonheid in jezelf. Je krijgt oog voor jezelf, je kwaliteiten en je wijsheden. Je ontdekt welke zin jij aan je leven en je bedrijf wil geven.

Word bewust

Onderzoek of je gedrag voortkomt uit omstandigheden en de mensen om je heen. Kan je gedrag ook van binnenuit komen, van je eigen gedachten? Zonder dat het afhankelijk is van wat anderen van je denken of wat anderen van je verwachten? Wanneer je je bewust wordt van je eigen gedrag en waar dat vandaan komt, ontdek je wat liefde is. Je voelt zorg en compassie voor anderen. Je wijsheid wordt je drijfveer. En dat leidt tot echte rijkdom, die veel groter is dan je portemonnee.

Ik kan me voorstellen dat je hier meer over wil weten. Daarom nodig ik je uit voor een GroeiSessie.

Meld je hier aan: Gratis GroeiSessie

Ik heb per sessie ruimte voor 10 deelnemers. Meld je daarom direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

3 Reacties

 1. Clara Jonker

  Mooi Mariëlle. Spijker op de kop.

  Antwoord
 2. Kit

  Mooi blog Marielle. Ik ben me nu al een tijdje met jou aan het verdiepen in mijn relatie met geld. Mijn angstige relatie hiermee probeer ik aan te kijken in liefde en stilte. Het effect is dat geld en mijn overtuigingen over geld gezonder worden en het geld naar me toe komt. Bijzondere ervaring.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat fijn Kit om te lezen. En wat geweldig dat je daar ook effect van ervaart. Dankjewel voor het delen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *