Uitstelgedrag

0 Reacties

Je denkt je achterstand op te lossen met actielijsten, een betere planning, tools en apps. En het werkt. Even. Want na enkele weken komt het allemaal weer terug.

Hoe komt dat? Omdat je je gedrag wil modelleren, controle wil over jezelf en anderen en vergeet de onderliggende oorzaken van je uitstelgedrag te onderzoeken.

Waarom heb je nog steeds die website of dat online programma nog niet in de lucht, terwijl je die al een jaar geleden gekocht hebt? Waarom is het boek dat al jaren in je hoofd zit nog steeds niet geschreven? Hoe komt het dat je die klant nog steeds niet hebt gebeld om je diensten te verkopen?

Pijn vermijden en liefde krijgen

Uitstellen is jezelf onvoldoende begrenzen. Je geeft jezelf de vrijheid om de verkeerde dingen te doen.

Wanneer je uitstelt, kies je om niet te doen wat je zou moeten doen, vaak omdat je denkt dat je daarmee pijn vermijdt. Daarvoor in de plaats doe je andere dingen, vaak omdat je denkt daarmee liefde te krijgen. Door je bewustzijn hiervoor te ontwikkelen krijg je grip op je uitstelgedrag, omdat je je bewust wordt van de patronen die je hebt ontwikkeld om liefde te krijgen en pijn te vermijden. 

Balans

“Ik voel dat ik dit nu even nodig heb,” is bijvoorbeeld zo’n uitspraak die ik vaak hoor. Maar het is niet meer dan vermijden van pijn en het verlangen naar plezier. Ontdek jezelf daarin en leer het te begrenzen. Dat is de enige manier om grip te krijgen op je uitstelgedrag en daadkracht te ontwikkelen. Door het te begrenzen ontstaat er een gezonde balans tussen enerzijds de vrijheid en anderzijds de beperking. 

Uitstelgedrag en het Enneagram

Het Enneagram beschrijft 9 persoonlijkheidsstructuren en geeft inzicht in je uitstelgedrag. Ieder type heeft eigen vaardigheden ontwikkeld in uitstellen. Er zijn ook typen die juist zeer daadkrachtig zijn en dingen direct doen. Dat zijn de typen waar je veel van leert, ook over ondernemerschap. Want laten we wel wezen, uitstellen als ondernemer is geen goed plan.

Type 1 – De perfectionist

Het is voor type 1 De perfectionist nooit perfect, dus nooit goed genoeg. En als het toch niet goed genoeg wordt, kan je er maar beter niet aan beginnen. Je denkt veel na, je verbetert voortdurend en je begint regelmatig opnieuw. 

Type 2 – De helper

De behoeften van de ander zijn belangrijker dan je eigen behoeften als je type 2 hebt. Helpen van een ander geeft je een goed gevoel. Mensen van type 2 willen graag belangrijk zijn voor de ander, bij de ander in het vizier komen. Daardoor kom je niet aan jezelf toe.

Type 3 – De succesvolle werker

Dit type is geen uitsteller. Integendeel, dit type leert je hoe je zeer doelgericht en efficiënt kan werken. Mensen van type 3 doen dingen direct en zonder uitstel. Je kan als succesvolle werker heel goed anderen daarin meenemen. 

Type 4 – De romanticus

Dit type is geen doener. Je voelt en analyseert emoties, van jezelf en van de ander. De dingen moeten authentiek en bijzonder zijn voor jou en je blijft ernaar zoeken. Het beperkt je in je handelen. 

Type 5 – De waarnemer

Mensen van dit type trekken zich graag terug. Je hebt tijd en ruimte nodig om over dingen na te denken. Je kan pas dingen doen en besluiten nemen als je orde en structuur hebt in de chaos van je eigen gedachten. 

Type 6 – De loyalist

Het ontbreekt mensen van type 6 aan zekerheid. Om die reden gaat je aandacht uit naar wat mogelijk fout kan gaan en je twijfelt over alles. Je hebt geleerd je goed voor te bereiden en goed te plannen. 

Type 7 – De avonturier

Dit type zit boordevol creatieve, innoverende en fascinerende plannen en ideeën, waar ze niet aan beginnen en die ze al helemaal nooit afmaken. Want het is veel leuker om nieuwe ideeën te bedenken, dan om eraan te beginnen. En het is saai om iets af te maken. Het ontbreekt je aan discipline.

Type 8 – De baas

De bazen zijn de leiders van het Enneagram. Je bent een voorbeeld in daadkracht en zekerheid. Net als type 3 ben je zeer resultaatgericht. Uitstel is afstel voor jou. Als je iets wil, dan krijg je het gedaan. 

Type 9 – De bemiddelaar

Mensen van Enneagram type 9 vinden zichzelf een onbeduidende schakel in het geheel. Je bent jezelf vergeten en hebt je eigen behoeften onvoldoende in beeld. Het werk dat je voor de ander moet doen komt ervoor in de plaats. 

Daadkracht

Daadkracht kan je dus goed leren van type 3 en 8. Mensen van deze Enneagram-typen zijn zeer daadkrachtig en doelgericht. Daadkracht betekent dat je de juiste dingen direct doet. Het komt in je op en je doet het direct. Je bent dan niet bezig met wat de ander ervan vindt of hoe je de ander daarin verstoort. 

Van reactief naar proactief

Reactief betekent dat je met je acties reageert op de buitenwereld. Je reageert op iemand, op een gebeurtenis of een situatie. Je reactie is vaak onbewust, je hebt niet in de gaten dat je reageert. Het zorgt wel vaak voor stress en irritatie en je hebt bovendien een oordeel over je eigen uitstelgedrag. Dat is een signaal om het gedrag bij jezelf te onderzoeken: waar is jouw gedrag een reactie op? 

Daadkracht betekent dat je handelt vanuit jezelf. Je wil iets bereiken of iets doen en je voegt de daad bij het woord. Of je besluit direct om bepaalde dingen niet te doen, omdat het niet past bij je wensen en intenties. Dat handelen is proactief. 

Meer mogelijkheden

Er zijn nog meer thema’s die je heel mooi kan onderzoeken met het Enneagram. Bijvoorbeeld zichtbaarheid, zelfvertrouwen, zekerheid, focus, doelen stellen, keuzes maken, besluiten nemen of jezelf leren kennen – ook als ondernemer. Of heel praktisch: succesvol verkopen of de verbinding en communicatie met je klanten. 

Ontwikkel daadkracht en je kan eenvoudiger groeien met je bedrijf. Schrijf je in voor de vijfdaagse challenge Groei met je Bedrijf.

Tot slot nog een cadeau!

Laat in een reactie hieronder weten in welke van de 9 typen jij je het meest herkent. Als dank voor je reactie op mijn artikel krijg je de kans een VIP ticket te boeken voor de challenge Groei met je Bedrijf.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *